Antifascister kjørt ned av bil i terrorangrep ved høyreekstremistisk marsj – president Trump fordømmer «mange sider»

Stillbilde fra tilskuervideo.

Nazister og Trump-tilhengere marsjerte for å samle høyresida i Charlottesville i USA. Det endte med flere dager med vold og eskalerte i en terroraksjon mot antifascistiske motdemonstranter.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Høyreekstremister samlet seg i Charlottesville, Virginia i USA i går for å demonstrere mot flyttingen av en statue. Flere av dem kom tungt bevæpnet til demonstrasjonen og det var forventet voldsomheter helt siden aksjonen blei annonsert. Få hadde likevel forventet høyreekstrem terror mot antifascistene som hadde møtt opp for å vise motstand.

Det var imidlertid det som møtte de om lag 200 som gikk nedover gata i Charlottesville sentrum. En bil akselererte inn mot folkemengden og pløyde seg gjennom menneskemassen. En 32 år gammel kvinne er bekreftet drept og minst 19 skadet. Etter å ha truffet en annen bil i hekken rygget bilen med gjerningspersonen vekk fra åstedet i stor fart og med store skader og støtdemperen slepende i asfalten.

Å kjøre inn i folkemengder har blitt brukt som terrorform både av islamister og høyreekstremister den siste tiden.

LES OGSÅ: Nynazist prøvde å kjøre over irakere med bil — gikk deretter til angrep med pepperspray

Nazister for samling av høyresida
Unicorn Riot melder at like etter terrorhandlingen hadde funnet sted sto en mann med Donald Trump-caps og jublet før han blei jaget vekk.

Den 20 år gamle James Alex Fields Jr. er pågrepet for terrorhandlingen. Han er registrert som republikansk velger og forlot det amerikanske militæret i 2015, uviss årsak. Moren til Fields bekreftet til media at sønnen hennes skulle dra på marsjen.

Marsjen som fant sted var en samling av nazistiske og nyfascistiske grupperinger, av media ofte kalt alt-right. Slagordet de samlet seg under var «samle høyresida», «unite the right» på engelsk. Grunnen til at de marsjerte i Charlottesville var i protest mot fjerningen av en statue av Robert E. Lee. Lee var general på sørstatenes side under den amerikanske borgerkrigen og kjempet for opprettholdelse av slaveriet. «Dere kommer ikke til å ta vår plass», «you will not replace us», var slagordet til de marsjerende høyreekstremistene. Det vekslet tidvis til «jøder vil ikke ta vår plass», «Jews vil not replace us».

Politiet som både kom fra Charlottesville og områder rundt har fått kraftig kritikk for å ha vært passive i sammentrefningene mellom høyreekstremister og motdemonstranter, noe som har vært en trend etter at Trump blei president. I likhet med politiet i Sverige og Norge har de også blitt refset for at det virker som de er mer opptatte av å eskortere en nazistisk marsj enn å forhindre en voldelig bevegelse å legge beslag på gater og torg med konsekvensene det medfører.

Nazist og tidligere leder av Ku Klux Klan-leder, David Duke, uttalte at han at de vil innfri løftene til Donald Trump om å ta landet tilbake. Duke, som de fleste andre prominente høyreekstremister i USA, støttet Trump gjennom hele valgkampen.

LES OGSÅ om rasistisk terror i USA

— Jødeelskerne gasser oss
Fredags kveld gikk høyreekstremistene i fakkeltog mot parken hvor statuen av Lee står. Nazihilsener, Hitler-t-skjorter og hakekors viste klart at mange av de frammøtte enten bar på sympatier mot lederen av folkemordet av seks millioner jøder eller kunne tåle å gå side om side i et opptog «for hvithet» sammen med folk som viste slike sympatier klart og tydelig. Capser og t-skjorter til støtte for Donald Trump var populære blant de frammøtte; sørstatsflagg, Ku Klux Klan-drakter og flagg med symboler for de identitære, en nyfascistisk bevegelse med utspring i Frankrike som angrep en Pride-parade i Stockholm tidligere denne uka, blei også flittig brukt. En mindre gruppe antifascistiske motdemonstranter som allerede befant på plassen høyrekstremistene skulle marsjere til blei omringet og angrepet. Kamper brøyt deretter ut.

En mann som gikk i front av en mindre gruppe høyreekstremister på lørdag, hvorav flere var bevæpnet, fortalte Fox News «vi prøver å overleve, vi prøver å overleve» før lederen for gruppa avbrøyt:

— De gasser oss for faen! Jødeelskerne gasser oss for faen, mann!

LES OGSÅ: Dagen politiet i Fredrikstad tok side med en nynazistisk terrororganisasjon

Presidenten fordømmer «mange sider»
Da president Donald Trump skulle kommentere hendelsen seint i går kveld norsk tid fortalte han at det var vold på «mange sider» og at han fordømte oppvisningen i hat, fordommer og vold. Han nevnte ikke terroraksjonen spesifikt ei heller kommenterte han høyreekstremismen.

— Vi fordømmer på sterkest mulig måte denne forferdelige framvisningen av hat, fordommer og vold på mange sider… på mange sider. Det har foregått lenge i vårt land. Ikke Donald Trump, ikke Barack Obama. Det har foregått lenge, lenge. Det hører ikke hjemme i Amerika. Det viktige nå er en rask gjenopprettelse av lov og orden og beskyttelse av uskyldige liv. Ingen borger burde noensinne frykte for sin sikkerhet. Og ikke noe barn skal være redd for å gå ut, å leke, eller være med sine foreldre, å ha det fint.

Etter å ha fortalt at han og Virginias guvernør er enige om at hatet må stoppe og at amerikanere må komme sammen gikk presidenten sømløst over til feilaktig å fortelle om at rekordmange amerikanere nå er i arbeid.

Flere journalister på stedet spurte presidenten om han hadde noen kommentar til at de marsjerende høyreekstremistene marsjerte nettopp fordi de støttet presidenten og om han ønsket deres støtte. Trump svarte ikke på noen av disse spørsmålene.

Virginias guvernør, Terry McAuliffe, var langt klarer i sin fordømmelse:

— Jeg har en beskjed til de som kjemper for hvitt herredømme og nazistene som kom til Charlottesville i dag. Den er enkelt og grei: Gå hjem! Dere er ikke ønsket her. Skam dere! Dere later som dere er patrioter, men dere er alt annet enn patrioter (…) Dere kom hit i dag for å skade folk. Og dere skadet folk. Men min beskjed er klar: Vi er sterkere enn dere.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

8 kommentarer på Antifascister kjørt ned av bil i terrorangrep ved høyreekstremistisk marsj – president Trump fordømmer «mange sider»

 1. Fint at dette kommer her.
  Bra at det ene bildet er med her med det frastøtende hakekorset på et flagg.
  Frastøtende. Ekkelt.
  BBC viser bilder av det som kalles milits.
  Bør vekke oppsikt snart etter min mening.

  • AvatarMari Hansen // 2017-08-14 kl 17:38 //

   Synes at det gamle kommunistflagget til Sovjetunionen i f.eks 1.mai-toget hvert år, er like «Frastøtende. Ekkelt.» som hakekorset. Det «the loony left» ikke klarer å innse, er at det de driver med er like motbydelig som nazist-idiotene i Charlottesville.

   «De neste fascistene vil kalle seg anti-fascister» er så sant i dag. som da det ble sagt av Churchill i 1945. Venstresiden tror at siden de IDENTIFISERER seg som anti-fascister, så kan de umulig være fascister.

   Og twitter fra J.K.Rowling…..Give me a break!

   • AvatarJoakim Moellersen // 2017-08-14 kl 19:28 //

    Skjønner at desperasjonen på høyresida nærmer seg et toppnivå når svaret på høyreterrorisme er «SOVJETUNIONEN!!!».

   • AvatarPeder Moen // 2017-08-15 kl 11:32 //

    Voldsutøvere bør alle ta avstand fra – enten det er fra antifascister eller fascister.

    Retten til risikofritt å uttrykke sine politiske meninger – er eneste gangbare veg…

    • Det er da selvfølgelig for mange det, men dess verre ikke for alle.
     Avvæpning av milits i USA bør under debatt nå slik jeg ser det.

     • AvatarPeder Moen // 2017-08-16 kl 21:07 //

      Problemet i USA er at pressen nører opp under voldsbruk mot Trump. I et demokrati kan man velge et geni, idiot eller «kaktus» til president. Så får man velge om igjen om 4 år om man er misfornøyd….

      Misfornøyde amerikanere og vi på sidelinjen må akseptere valget – og la amerikanerne velge på nytt om fire år.

      Mer dramatisk er det ikke….

     • Jeg ser ingen løsninger fra deg her.
      Min løsning er mer kunnskaper til alle i USA og avvæpning av merkelige militser.

 2. AvatarPeder Moen // 2017-08-14 kl 13:01 //

  Ytterste venstre med en del av antifascistene og radikale muslimer – og ytterste høyre med en del av fascisten og moderate muslimer – ligner hverandre til forveksling.

  De kler seg på samme vis, snakker om motstanderne på samme vis, bruker vold og er antisemittiske.

  Vi må våge å fordømme begge grupper – og bruke rasjonelle argumenter…

  Hva er våre verdier?

  Det er selvsagt mye forskjellig – men mange har sett at vi ikke lenger kan lukke øynene for religiøs begrunnet diskriminering innad i «egen» religion.

Kommentarfeltet er lukket.