Brasil: Høyresida bana vei for fascismen

Brasils nyvalgte president Jair Bolsonaro. Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

Jair Bolsonaro har vunnet ved å gå på stien den øvrige høyresida tråkka opp for ham. Sammen med de økonomiske elitene har de nok en gang gjort seg til fascismens medløpere.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (150 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

I verdens femte største land er akkurat en fascist valgt som president. «Den gode borger» må få våpen, sier Jair Bolsonaro. Det i et land med over 60.000 drap i året. Politiet skal styrkes og få utvidede fullmakter. Politiet i Brasil sto for nesten ti prosent av de registrerte drapene, over fem tusen i 2017. Vi kan regne med at det reelle tallet er enda høyere.

Bolsonaro drømmer tilbake til sin ungdomstid, til da han fikk sin utdannelse i det brasilianske militæret, under diktaturet. Da kunne man torturere venstreopposisjonelle, slik man gjorde med Dilma Rousseff, presidenten som blei kuppa for drøyt to år sia. Tortur er bra, men man skulle drept flere, hevder den nyvalgte presidenten. Augusto Pinochet skulle drept flere, mener han også.

LES OGSÅ: Hva er valget verdt? Brasiliansk demokrati under angrep

De gode borgernes fiender
Blant de «gode borgerne» som må få våpen er det ganske mange av dem som har det allerede. Bolsonaro har sagt at Amazonas er et område for næringsutvikling og utvidelse av landbruket, ikke en ødemark som skal ligge urørt. Ikke bare er Amazonas verdens lunger og huser et unikt plante- og dyreliv, det er også hjem for urfolk og andre grupper. Disse har allerede satt seg imot flere «utviklingsplaner» som bulldoserer deres liv og kommende generasjoners utvikling. Om det er kvegdrift, skoghogst eller utbygging av vannkraftverk. Motstanden mot kapitalens ferd i disse områdene har allerede kosta mange livet. 70 mennesker blei drept som følge av land- og miljøkamper på den brasilianske landsbygda ifjor, og det har fortsatt i år.

På tross av store velferdsreformer som har kommet fattigfolk i landet til gode i løpet av 13 år med Partido dos Trabalhadores (PT – Arbeiderpartiet) ved makta, er forskjellene i Brasil enorme. Dette gjelder også på landet hvor noen få jordeiere ikke bare styrer over jorda, men gjennom korrupsjon også nyter stor kontroll av politikere og politi. Mye av marka har de tatt gjennom reint tyveri og småbønder og jordarbeidere har rettigheter de ikke får realisert på grunn av maktforholda.

De jordløses landarbeidernes bevegelse (MST — oftest bare kalt De jordløses bevegelse) er den største organisasjonen som vil gjøre noe med både fordelinga av makt, penger og jord. Medlemmene er fattigfolk. Bolsonaro mener de er terrorister og at de skal behandles deretter. For en som vil torturere og drepe sine politiske motstandere kan man jo tenke seg hva det skal bety. Noen av hans tilhengere har allerede tatt saken i egne hender og brant ned en MST-leir natt til valgdagen.

LES OGSÅ: Høyresidas kandidat i Brasil vil fengsle «de røde» og kaste dem ut av landet

Klar for å drepe
Det har blitt registrert minst to drap av folk som har uttrykt støtte til PT eller motstand mot Bolsonaro under valgkampen. Flerfoldige voldelige angrep mot venstresida hvor man blant annet har risset hakekors inn i huden på en kvinne for å ha gått med «feil» kandidat på t-skjorta si. Også skeive og transpersoner har blitt angrepet, kanskje ikke så rart med tanke på at den påtroppende presidenten heller vil ha en død sønn en en homofil sønn, og sier han vil gi homofile juling om han ser dem kysse på gata. Han har lovet å sette politiet og militæret på PTs tilhengere. Han har også sagt han vil gi politiet carte blanche til å drepe.

Han har antydet at han har voldtatt en dame fordi hun var frekk og fortalt en politisk motstander i kongressen at hun ikke fortjente å bli voldtatt av ham fordi hun var for stygg. Brasils kvinner lider allerede av kultur som har gitt en grufull voldtektsstatistikk og høy grad av partnerdrap, noe som bare vil bli ytterligere legitimert med en slik statsleder.

Tidligere har han tatt til orde for å drepe presidenten (den gang Fernando Henrique Cardoso) og starte en borgerkrig han estimerte ville ta livet av 30.000 mennesker. Man kan forestille seg at han ikke vil gi fra seg makta uten at noen må betale dyrt for det.

LES OGSÅ: Besøkte Erna Solberg på fredag — nå er Brasils president tiltalt for korrupsjon

En resirkulert antikommunisme
Så kan man spørre seg hvor dette kommer fra. Hvordan kan en mann med slike standpunkter vinne et valg?

Kandidater, partier og bevegelser på ytre høyre kan bare vinne makt gjennom valg når det politiske sentrum kollapser. I tillegg synes de fleste å være enige om noen faktorer som har vært svært viktige for Bolsonaros popularitet: Anti-PTisme (hat mot PT), hard hand mot kriminalitet, anti-korrupsjon, i tillegg til hans forakt for minoriteter.

Anti-PTismen er en forlengelse og resirkulert versjon av antikommunismen som hadde sitt høydepunkt under militærdiktaturet. Den grunner i eierklassen og middelklassens frykt og avsky for fattige — oftest ikke-hvite — som slår seg sammen, organiserer seg og krever sin rett. Dette paradigmet lever hos makthavere i nesten hele verden (i forskjellig grad naturligvis) og vil sannsynligvis fortsette så lenge man har ei så skeiv maktfordeling som nåværende økonomiske modell forutsetter. Å lage absurde konspirasjonsteorier og trekke inn regimer som ikke har eksistert på år og dag samt for å koble disse opp mot arbeidere og fattigfolk som kjemper for sin rett her og nå er en naturlig forsvarsstrategi for eierklassen, andre priviligerte og deres politiske representanter på høyresida.

LES OGSÅ: Kriser, kupp og korrupsjon i Brasil

Korrupsjon og kriminalitet
På tross av at rikfolk har hatt det godt under PTs styre har de kjørt en vill kampanje mot det som er et moderat venstreparti. På tross av at korrupsjonen utvilsomt har blitt mindre i Brasil under Lula og Dilma har media, som i Brasil er svært konsentrert i hendene til superrike, behandla saken som om det dreide seg om et problem som nesten utelukkende eksisterer i og på grunn av PT. Med seg har de fått en dommerstand med en soleklar klassetilhørighet blant de rikeste som har gått på klappjakt etter korrupsjon i PT, ikke etter korrupsjon.

De har sjølsagt funnet en del møkk, for det er det ingen tvil om at det har vært korrupsjon høyt oppe i regjeringsapparatet, men til sjuende og sist måtte de felle Dilma Rousseff på en måte som var ulovlig og sette Lula i fengsel for noe han ikke har gjort (mottatt en leilighet han aldri har vært i eller disponert). I korrupsjonssakene PT-politikere har blitt dømt har også høyresida vært delaktige, noe som i høyeste grad inkluderer Bolsonaros parti. Men høyrevridde medier har solgt en annen historie og det er kun slik en mann som sjøl sitter djupt i det har kunnet presentere seg som en anti-korrupsjonskandidat med suksess.

Den harde handa mot kriminalitet er både en etterlatenskap fra militærdiktaturets dager og noe ei autoritær høyreside drevet av klasseforakt har kjørt fram, både før og etter diktaturets dager. Når jeg har vært i Brasil og snakka med aktivister og intellektuelle har de etterlyst strukturelle reformer fra PT, men at politiet ikke endra seg nevneverdig etter 13 år i regjering er eksempel på at de aldri tok det steget. Bolsonaros lovnad om frie tøyler til lovens lange arm gjør at drøyt fem tusen politimord kan bli mange flere. Når det kombineres med over nevnte uttalelser om venstresida kan vi se for oss at de tallrike politiske mordene i landet, som det politiet etter alle solemerker begikk mot sosialisten Marielle Franco i mars, ikke bare kan komme fra rike, deres handlangere og Bolsonaros tilhengere i sivil, men i enda større grad fra lovens kvinner og menn — de som nå har blitt lovet fullstendig straffefrihet.

Rasisme og homofobi
Verken homofobien eller kvinnehatet er noe Bolsonaro har funnet opp, men derimot noe han finner støtte i hos konservative, og spesielt pengepredikantene blant evangelistene.

Det er bare 130 år sia slaveriet i Brasil blei oppheva og som Thomas Piketty nylig viste hadde ikke analfabeter — vanligvis fattige, vanligvis ikke-hvite — sin stemmerett garantert gjennom grunnloven før i 1988, 100 år etter det lovlige slaveriets endelikt. For nordmenn på ferie i Brasil kan det se ut som et land med relativt lite rasisme. Vårt bilde av rasisme er i stor grad farga av 1950- og 1960-tallets USA og Sør-Afrikas apartheidregime, med rasesegregering på busser og skoler, restauranter og nabolag. Brasil er i mye større grad enn USA et gammelt slavesamfunn som lever med en fot i fortida. Diskriminering og rasisme manifesterer seg i langt mer i form av klasse og en elite — nesten utelukkende hvit — som har sperret resten av samfunnet ute, spesielt de aller fattigste. Rike brasilianere lever i en konstant frykt for den gemene hop. De spiser på sine restauranter, går på sine kjøpesentre og sine egne uteplasser.

Kriminalisering av venstresida
Om ikke domstolene hadde gjort nok for høyresida ved å ekskludere tidenes mest populære president i Brasil fra å stille (Lula leda klart på meningsmålingene sjøl etter at han blei fengsla) fortsatte de ved å annullere 3,3 millioner brasilianeres stemmerett fordi de i mai ikke hadde gitt valgmyndighetene sine fingeravtrykk. De rammede var i hovedsak fattige fra landsbygda, folk som i stor grad stemmer PT. I tillegg kommer 53 prosent av disse fra nordøst, PT og deres kandidat Fernando Haddads sterkeste region.

Lenge før noen så på Bolsonaro som en reell kandidat til presidentvervet starta høyresida å kriminalisere venstresida. Dette både gjennom domstoler, men også gjennom den historisk upopulære president Michel Temer som har hatt makta etter at Dilma Rousseff blei kuppa. Sosiale bevegelser har blitt slått ned på, og folk har blitt kasta i fengsel om de har vært vanlige demonstranter eller om de er landets mest populære politiker. Antikommunismen og anti-PTismen sitter i ryggraden til hele høyresida og det er kun når den tradisjonelle har svikta at den ekstreme varianten har kunnet ta også dette til ytterpunktene.

Sentrums fall er den høyresidas eget produkt, gjennom illegitime prosesser mot Lula og Dilma, og eget vanstyre av landet.

Kriminaliteten i Brasil er et sammensatt fenomen, men den er oppblåst i alle tidligere slavesamfunn med høy grad av ulikhet. Ulikheta har blitt opprettholdt og forsterka av høyresidas politikk og sjøl med ei historisk omfordeling var fattigdommen enorm også etter PTs år ved makta. Et politi heva over rettsstaten, slik det i stor grad er i Brasil i dag, har aldri vært venstresidas politikk.

En sann høyrekandidat
Når man i tillegg vet at Bolsonaros viktige økonomiske rådgiver er en læregutt av den nyliberalistiske guruen Milton Friedman, og at de har varslet privatiseringer, velferdskutt og angrep på fagforeninger er det ikke vanskelig å se hvilken side av klassekampen Brasils ledelse vil stå på.

Bolsonaro var aldri de økonomiske elitenes favoritt, ei heller den foretrukne kandidaten til den tradisjonelle høyresida. Men når de blei stilt overfor valget mellom det som kan vise seg å bli et blodig styre og en moderat venstrekandidat var valget enkelt.

Nok en gang har den «moderate» høyresida bana vei for og hjulpet en fascist til makta.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.