Brasils første homofile kongressmedlem trekker seg: – Økt vold etter Bolsonaros valg uutholdelig

Kongresmedlem Jean Wyllys trekker seg i frykt for sitt eget liv. Foto: MÍDIA Ninja

Etter gjentatte angrep og drapstrusler drar den sosialistiske politikeren Jean Wyllys i eksil. Bolsonaros partifeller reagerer med hån og homofobi.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Jean Wyllys blei i fjor valgt for sin tredje periode i den brasilianske kongressen. Politikeren fra sosialistpartiet PSOL blei i 2010 den første åpne homofile kongressrepresentanten i Brasils historie. I går meldte den tidligere vinneren av Big Brother Brasil at han er på ferie i utlandet og ikke vil komme tilbake til sitt fødeland.

— Jeg vil ta vare på meg sjøl og holde meg i live, sier han til avisa Folha de São Paulo.

Etter at hans partikamerat Marielle Franco i mars i fjor blei tatt livet av i det som har blitt beskrevet som en henrettelse har Wyllys levd med livvakter. Franco var lokalpolitiker i Rio de Janeiro og en forkjemper mot politivold. De mistenkte i saken er nåværende og tidligere politioffiserer.

Jean Wyllys drepte partikamerat Marielle Franco. Foto: Foto: MÍDIA Ninja

LES OGSÅ: Jair Bolsonaro innsatt som president — kutter i minstelønna til 67 millioner brasilianere

Hatobjekt
«Å ta vare på et truet liv er også en kampstrategi for bedre dager», skreiv Wyllys til sine følgere på Twitter i går.

Som en åpen homofil og en forkjemper for LHBTQ-personers rettigheter har Wyllys blitt et hatobjekt for konservative kristne i landet. Trakassering, trusler og angrep tiltok under valgkampen da den tidligere militæroffiseren Jair Bolsonaro gikk til valg på ei blanding av hat mot homofile, nyliberalistme og antisosialisme. Sosialisten har blitt angrepet flere ganger med livvaktene til stede.

David Miranda, lokalpolitiker i Rio, tar over setet i Kongressen. Miranda er også homofil og kjent internasjonalt for sitt arbeid sammen med ektemannen, journalist Glenn Greenwald.

LES OGSÅ: Brasiliansk general innrømmer å ha trua dommere til å fengsle Lula da Silva

Homofobi i avskjedsgave
Mens noen av presidentens allierte uttrykte at Wyllys eksil var et tap for demokratiet valgte andre å bruke anledninga til å gjøre narr av ham og hans seksuelle legning. En representant for Bolsonaros Sosialliberale Parti (PSL), Alexandre Frota, uttrykte glede på Twitter for at Wyllys har dratt da han blei kvalm fordi han fryktet Wyllys skulle sette ved sida av ham. Frota har sjøl spilt i og regissert flere pornofilmer. Under en TV-opptreden på et talkshow forteller han en skrytehistorie av det mange mener er en voldtekt. PSL-politikeren har tidligere blitt dømt til å betale erstatning til Wyllys for å publisert et falsifisert sitat hvor Wyllys tillegges å promotere pedofili. Mye av valgkampen til Bolsonaro gikk ut på å spre falske rykter og «nyheter» på sosiale medier om at motkandidaten ville påtvinge barn homofili i skolen og normalisere pedofili. «Farvel kjære», skrive en annen, med bruk av den feminine formen for å gjøre narr av Wyllys.

En dommer i lagmannsretten, som Wyllys tidligere har beskyldt for å ta til orde for å henrette ham på et lukka møte, publiserte nylig en meme hvor det egges til å skyte medlemmer av det brasilianske arbeiderpartiet PT. I valgkampen blei flere personer drept av Bolsonaros tilhengere og etter valget har aktivister fra De jordløse landarbeidernes bevegelsen (MST) blitt drept, en gruppe Bolsonaro kalte terrorister i valgkampen.

LES OGSÅ: Hva er valget verdt? Brasiliansk demokrati under angrep

— Martyrene er ikke helter
— Jeg blei redd da jeg fikk vite at presidentens sønn ansatte kona og mora til drapsmannen. Presidenten har alltid ærekrenka meg, har alltid åpent håna meg, har alltid brukt homofobi mot meg. Disse omstendighetene er ikke trygge for meg, forklarer han.

Det refereres til de nylige avsløringene om at Jair Bolsonaros sønn har ansatt familiemedlemmer av en mistenkt for drapet på Marielle Franco.

— Pepe Mujica [Uruguays tidligere president], når han fikk vite at jeg var trua på livet, sa til meg: «Ta vare på deg sjøl, gutt. Martyrene er ikke helter.» Og det er dét: Jeg vil ikke ofre meg sjøl.

Han understreker at det ikke er valget av en erkefiende i seg sjøl som gjør at han ser seg nødt til å dra i eksil, men volden som har kommet med Bolsonaro.

— Det var ikke valget av Bolsonaro i seg sjøl. Det var at graden av vold har økt sia han blei valgt, forklarer Wyllys.

Hele den brasilianske høyresida, inkludert media og næringslivet, støtta Jair Bolsonaro da han stilte som presidentkandidat mot sosialdemokraten Fernando Haddad seint i fjor. Børsene i Brasil har steget etter at Bolsonaro har bekrefta at han vil legge store deler av brasilianske statseiendommer ut for salg og kutte i velferd.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned