Høyresidas kandidat i Brasil vil fengsle «de røde» og kaste dem ut av landet

Ytre høyres kandidat Jair Bolsonaro. Foto: Agencia Brasil

Jair Bolsonaro leder på meningsmålingene før søndagens presidentvalg. Han vil fengsle sin motkandidat og lover at venstreaktivister skal arresteres for terrorisme. 

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Det må et mirakel til for at det brasilianske arbeiderpartiets (PT) kandidat, Fernando Haddad, skal vinne søndagens presidentvalg i Brasil. Med 18 prosentpoeng mindre på meningsmålingene ligger han langt bak høyresidas kandidat, Jair Bolsonaro.

Den tidligere militærmannen har vakt oppsikt med sine antidemokratiske uttalelser. Sjøl om han har forsvart og oppfordret til tortur ved flere anledninger mener han at militærdiktaturets feil var at de torturerte i stedet for å drepe. En av de mange torturerte var tidligere president for PT, Dilma Rouseff.

Heller død enn homofil
Han har sagt at han foretrekker å ha en død sønn over en homofil, at kvinner fortjener lavere lønn enn menn, at politiet i Brasil — som i 2017 drepte over 5.000 personer ifølge offisielle tall — burde drepe flere, han har sammenlignet homofile med Taliban og barneovergripere, han har sagt til en kongresskvinne at hun ikke fortjente å bli voldtatt av ham fordi hun er stygg, han har truet med å skyte PT-tilhengere og uttalte også at han ville drepe sittende president Fernando Henrique Cardoso på 1990-tallet, og han har uttalt at han vil banke opp homofile hvis han ser dem kysse på gata.

Bare i valgkampen har det blitt registrert flere tilfeller av hatkriminalitet mot transpersoner og homofile, samt mange som har blitt angrepet fysisk for å ha gått med t-skjorter eller hodeplagg som viste sympati for venstresida. Den kjente capoeira-mesteren Moa do Katendê blei knivstukket og drept av en Bolsonaro-tilhenger etter å ha uttrykt sympati med PT.

Vil kriminalisere venstresida
I sin siste valgtale fortalte han sine tilhengere som hadde samlet seg på Avenida Paulista i São Paulo at han vil renske landet for venstreaktivister.

— Enten går dere i fengsel eller så reiser dere ut av landet, sa han fra sitt hjem mens talen blei sendt direkte til hans tilhengere.

I fengsel ville han også sende Fernando Haddad — uvisst grunn.

— Disse marginale røde vil bli bannlyst fra vårt fedreland, fortsatte han.

De jørdløse arbeideres bevegelse (MST) og deres søsterorganisasjon i byene, De husløse arbeideres bevegelse (MTST), truet han med å definere som terrorisme og straffeforfølge.

Korrupsjon og kriminalitet
I tillegg til et autoritært hatbudskap mot svarte, homofile, kvinner og venstresida, hvor anti-abort, mer makt til politiet og militæret, med en tett tilknytting til pengepredikanter og vekkelsesmenigheter, har antikorrupsjon dominert hans valgkamp. Dette på tross av at han sjøl var medlem av Det Progressive Parti (PP) som har vært et av de relativt sett mest innblanda i den nylige korrupsjonsskandalen Lava Jato. Brasil har i årtier slitt med høy kriminalitet og de siste årene har flere korrupsjonsavsløringer dominert mediebildet.

Det blei nylig avslørt at han har mottatt ulovlige valgkampbidrag og at bedrifter, eiere og næringslivsledere har sponset en fake news-kampanje på WhatsApp for flere titalls millioner dollar.

Stiller ikke til debatt
Sjøl om massemedia i Brasil, som er sterkt høyrevridd og eid av landets rikeste, ikke har gitt direkte drahjelp til ytre høyre-kandidaten har de sia Lula da Silva blei valgt i 2002 vært fylt av voldsomme kampanjer mot PT, og dermed fyrt opp om hatet mot PT som Bolsonaro baserer seg på. Etter det blei klart at han ikke vil stille til debatt før den andre og siste valgomgangen på søndag, valgte landets største TV-kanal, Globo, å ikke intervjue Fernando Haddad.

Den parlamentariske høyresida i Brasil har i hovedsak valgt å støtte Bolsonaro i andre runde.

Ytre høyre-demagogen har nekta å stille til debatter og har i hovedsak kjørt sin kampanje gjennom sosiale medier. I oppkjøringa til første valgomgang blei han knivstukket, noe som førte til at hans popularitet skøyt i været.

Bolsonaros valgkamp har i stor grad handla om moralske spørsmål rundt forbrytelse, straff, korrupsjon og seksualitet, mens hans arbeids, velferds-og økonomiske politikk har kommet i bakgrunnen. Han har tidligere uttalt seg negativt om lovgivninger som beskytter arbeidere og har som en av sine viktigste politiske rådgivere den nyliberalistisk økonomen Paulo Guedes, som er en stor tilhenger av privatiseringer og nedbygging av velferdsstaten. Han har vært professor ved Chicago School of Economics, hjemmet for økonomene som styrte Chile under Augusto Pinochets militærdiktatur, og hvorfra den nyliberalistiske guruen Milton Friedman spredte sitt budskap og lærte opp neste generasjonen. Sjøl har Bolsonaro sagt at han ikke kan noe om økonomi.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned