Besøkte Erna Solberg på fredag – nå er Brasils president tiltalt for korrupsjon

Michel Temer og Erna Solberg i statsministerboligen. Foto: Stillbilde, nyhetssending Noticias e Informacões

I forrige uke ble den korrupsjonsetterforskede Michel Temer tatt imot i statsministerboligen av Erna Solberg og i audiens hos kongen. Nå er Brasils president tiltalt for å ha mottatt titalls millioner i bestikkelser.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Michel Temers korrupsjon var velkjent da Høyre-FrP-regjeringa bestemte seg for å ta imot Brasils president. Selv om Erna Solberg selv uttrykte bekymring for landets korrupsjonsskandaler under fredagens pressekonferanse, var det uten å peke fingeren på sin besøkende kollega fra høyresida i Latin-Amerikas største og mest folkerike land. Dette på tross av at det da var klart at Temer var fradømt retten til å stille til valg fordi han har mottatt ulovlige valgkampbidrag. Lydopptak fra en samtale holdt i mars i år viser at Temer ønsker at man skal fortsette å betale penger til en politisk alliert for at vedkommende skal holde stilt om kompromitterende informasjon. Mottakeren av pengene er Eduardo Cunha, som i samme måned som opptakene blei gjort dømtes til 15 års fengsel for korrupsjon, hvitvasking og skatteunndragelse.

Temer er den første presidenten i Brasils historie som tiltales etter vanlig straffelov. Tiltalen har vært ventet i et par uker, altså før Erna Solberg åpnet statsministerboligens dører for Temer.

LES OGSÅ: Brasils korrupte kuppresident tas imot i statsministerboligen av Erna Solberg

En korrupt president i en korrupt regjering
Michel Temer fikk makta etter at det brasilianske senatet på startet riksrettssak mot den folkevalgte presidenten, Dilma Rousseff. Saken mot henne baserer seg på en irregulær internoverføring av penger, en standardprosedyre i alle regjeringer før hennes. Dette var etter lengre tid med korrupsjonsanklager mot Rousseff, som hadde mistet popularitet etter økonomiske problemer i landet. Det viste seg imidlertid vanskelig å bevise at hun skulle være korrupt. På grunnlag av den spesielle tiltalen som ligger til grunn for riksrettssaken er det en vanlig oppfatning at Rousseff har blitt utsatt for et parlamentarisk kupp.

Én tredjedel av ministrene i Temers regjering er mistenkt for korrupsjon og den avsatte presidenten har kalt det hele for en dekkoperasjon for å skjule egen korrupsjon på den brasilianske høyresida. Hun mener det overordnede politiske målet er å ødelegge det organiserte arbeidslivet i Brasil, noe som har blitt gjort blant annet gjennom å angripe 8-timersdagen.

LES OGSÅ: Generalstreik i Brasil mot historisk upopulær høyrepresident — vil oppheve 8-timersdagen

Sjef for den farligste banden
Det nevnte lydopptaket hvor Temer eksplisitt forteller om sin korrupte praksis blei tatt opp og sluppet av Joesley Batista, dollarmilliardær og tiltalt i samme korrupsjonsskandale som Temer. I tillegg til å betale den fengslede Eduardo Cunha ga også Temer tommelen opp til å gi bestikkelser til folk i det brasilianske rettsvesenet. Selskapet hans, JBS, har innrømmet å ha betalt over én milliard kroner i bestikkelser til politikere de siste årene.

Tross sine tidligere tette relasjoner har nå Batista og den sittende presidenten lite til overs for hverandre. Temer har blitt beskyldt for å være «sjef for den farligste banden» i Brasil, mens svaret fra den korrupsjonstiltalte statslederen er at Batista er den «notoriske banditten med størst suksess i Brasils historie». Muligens er det noe sannhet i begges utsagn.

Førstkommende fredag blir det ny generalstreik i protest mot Temers regjering.

LES OGSÅ: Kriser, kupp og korrupsjon i Brasil

Nyvalg og Lulas korrupsjon
Korrupsjonen har ridd Brasil som en mare så lenge landet har vært selvstendig. I motsetning til før har det blitt startet flere store rettssprosesser mot både politikere og næringslivstopper de siste årene. Batista, Cunha, Temer og hans regjering er involvert i den såkalte Operacão Lava Jato, det som begynte som en hvitvaskingsetterforskning av personer tilknyttet det statlige oljeselskapet, Petrobras, men som har eskalert til en korrupsjonsskandale med nesten 200 tiltalte og over 90 personer dømt allerede. Høytstående politikere fra både arbeiderpartiet Partido dos Trabalhadores (PT) og de mer høyrevridde partiene er involverte.

Flere høystående PT-politikere med nær tilknytning til tidligere president Lula da Silva blei dømt i den såkalte mensalão-saken, hvor de under hans periode hadde betalt opposisjonspolitikere for å stemme i henhold til deres forslag i kongressen. Lula har ikke blitt dømt eller tiltalt, selv om mange mener han i det minste må ha visst om hva som skjedde i mensalão-skandalen. Flere av hans nærmeste allierte har fått dommer og blitt forsvart av eks-presidenten underveis. Lula var selv med på å grunnlegge partiet og er fremdeles den mest populære politiske figuren i Brasil i dag og i Brasils historie, selv om under halvparten har et positivt inntrykk av ham, i motsetning til over 80 prosent i 2010. Dette i stor grad på grunn av de enorme sosiale programmene som blei gjennomført i løpet av hans åtte år ved makta (2003-2011).

Venstresida i Brasil har krevd nyvalg helt siden Dilma Rousseffs avsettelse. Nå når mindre enn fem prosent av brasilianere gir godkjentstempel til presidentens innsats og regjeringa blir trukket stadig dypere inn i korrupsjonsskandaler begynner selv det sterkt høyrevridde medielandskapet i Brasil å snu ryggen til Temer og hans utvalgte. Om det ikke kalles inn til nyvalg vil ikke Brasil ha en valgt president i førersetet før i 2019.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned