Hva er valget verdt? Brasiliansk demokrati under angrep

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

En høyreekstrem kandidat ligger an til å vinne søndagens presidentvalg i Brasil. Siden statskuppet mot Dilma Rousseff i 2016 har demokratiet vært under konstant angrep fra høyresida.

Magnus Westbye
Om Magnus Westbye (1 artikler)
Magnus Westbye er deltaker i Latin-Amerikagruppenes brigade i Brasil.

Årets brasilianske valgkamp har vært preget av en høyreekstrem kandidat i frammarsj og en venstreside som utsettes for kriminalisering og udemokratiske prosesser. Vil valgresultatet være legitimt, eller kun et symptom på høyresidas totalitære tendenser?

LES OGSÅ: Høyresidas kandidat i Brasil vil fengsle «de røde» og kaste dem ut av landet

Venstreside til besvær
Under årets valg i Brasil har vi ikke bare vært vitne til skandaler og korrupsjonsavsløringer, men også fremveksten av antidemokratiske krefter. Høyresidas kampanjer for å overta ledelsen på meningsmålingene har handlet vel så mye om å svekke venstresida, som å styrke sin egen plattform. Gjennom kriminalisering av politikere og folkelige bevegelser, samt utestenging av store deler av velgermassen, undergraver høyresida, og deres fremste politiker Jair Bolsonaro, folkets demokratiske rettigheter.

Når Lula i april ble dømt for korrupsjon og fengsla uten bevisgrunnlag, viste det hvordan venstresidas troverdighet og demokratiske rettigheter blir undergravet.

Samtidig som Lula og hans arbeiderparti PT (Partido dos Trabalhadores) ledet meningsmålingene med oppunder 50 prosent, ble det igangsatt en prosess for å utestenge han fra valget. Den påfølgende rettsprosessen var preget av udemokratiske forhold, der Lula eksempelvis ble fratatt muligheten til å anke. Rettsinstansene ble tydelig brukt som et politisk verktøy for å holde han vekke fra valgseieren.

LES OGSÅ: Demokratisering gjennom okkupasjon

Befolkningen utestenges
På bakgrunn av et krav om å måtte registrere ny biometrisk informasjon for å være stemmeberettiga, har 3.3 millioner mennesker blitt fratatt muligheten til å stemme. I etterkant av registreringsprosessen har det kommet klager om stor forvirring og kaos. Mange har måttet vente i timelange køer, mens andre ikke hadde mulighet til å registrere seg i det hele tatt. Av de 3,3 millioner stemmerne kommer 53 prosent fra nord- eller nord-østregionene, der PT og deres kandidat Fernando Haddad har sin høyeste oppslutning. Hans hovedmotstander, Jair Bolsonaro, har derimot sin laveste støtte her, som tydeliggjør motivasjonen for å gjennomføre de nye kravene. At deler av PTs velgermasse utestenges fra valget svekker ikke bare partiets oppslutning, men hindrer også deler av befolkninga fra å utøve sitt demokratiske mandat. Dette er derfor et alvorlig tegn for det brasilianske demokratiet, som nok en gang viser hvordan den brasilianske eliten forhindrer PT fra å vinne valget. Dermed ryddes banen klar for høyresidas hovedkandidat, Jair Bolsonaro.

Høyreekstremt svar på krisa
Den mye omtalte kandidaten Bolsonaro, som leder både det sosialliberale paritet (PSL) og meningsmålingene, har blitt kjent for sine skandaløse uttalelser og sin høyreekstreme retorikk. Den tidligere militæroffiseren har blant annet snakket varmt om det brasilianske militærdiktaturet, og hevder at gjeninnføring av militært styre kan være bra for Brasil. Han er også positiv til den tidligere diktatoren i Chile, Augusto Pinochet, men hevder han burde ha drept flere. Bolsonaro satser på harde løsninger, og ønsker en videre militarisering av samfunnet, både i politikken og på gata. I et land der 4224 mennesker ble drept av politiet i 2016 skal han bekjempe kriminalitet ved å gi politiet fullmakt til å drepe kriminelle, øke militære styrker, senke den kriminelle lavalderen og fengsle flere.

Den siste tidens valgkamp har vist hvordan høyresidas antidemokratiske tendenser stenger PT og den folkelige venstresida ute av valget. Dette er riktignok ikke en nytt fenomen, men har pågått siden Michel Temer og den brasilianske eliten sitt statskupp i 2016. Jair Bolsonaro er høyresidas representant for videreførelsen av den illegitime maktovertagelsen. Vi må derfor reise noen grunnleggende spørsmål i forlengelse av hans høyreekstreme tendenser og den pågående kriminaliseringa av venstresida; hva vil skje om Bolsonaros ønsker gjennomføres? Hva er valget verdt, når både partier, sosiale bevegelser og velgermassen på venstresida blir utestengt fra de demokratiske kanalene? Hvordan valgresultatet vil se ut er fortsatt usikkert, men det er i aller høyeste grad grunnlag for å sette spørsmålstegn ved legitimiteten til årets valgkamp og Jair Bolsonaros eventuelle maktovertagelse.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

9 kommentarer på Hva er valget verdt? Brasiliansk demokrati under angrep

 1. AvatarOdd Wilmann // 2018-10-26 kl 20:41 //

  Bolsonaro er såvidt vi vet ikke anklaget for korrupsjon eller annen kriminalitet. Derimot så sitter ex-president Lula inne og dømt for korrupsjon. Og Dilma jukset med starsbudsjettet og ble avsatt som president.
  Hvilken gren er det da som er mest/minst kriminell?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-10-27 kl 15:03 //

   Feil! Bolsonaro er anklaget for å ha mottatt ulovlige valgkampmidler samt å da drevet fram en multimillioners løgnkampanje. Rousseff flytta på noen penger slik alle hadde gjort før henne og Lula er i fengsel for å ha fått et hus han aldri har vært, har dispoert eller har eid. Store deler av kampanjen til Bolsonaro har dreid seg rundt å oppfordre til eller å forherlige vold, drap og tortur, samt politisk forfølgelse av meningsmotstandere.

   • AvatarOdd Wilmann // 2018-10-27 kl 16:28 //

    Lula er dømt og soner og Dilma ble sparket – skulle bare mangle.
    Nestemann blir Temer når valget er over.
    Kriminelle hele gjengen.
    Det hjelper ikke at noen har gjort det samme tidligere – en gang er en gang for mye.
    Og Dilma er så upopulær at hun ikke ble senator.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2018-10-28 kl 00:32 //

     Lula blei dømt uten beviser av et korrupt rettsvesen som har ført en krig mot PT. Dilma blei sparket på en måte som ikke er lovlig, men det samme korrupte rettsvesenet som fengsla Lula ville naturligvis ikke gjøre noe med saken.

     Temer og resten av høyresida støtter Bolsonaro, så de kommer naturligvis ikke til å bli rørt av ham. Det kommer heller ikke dommerstanden som har banet vei for fascisten. Det er jo de samme folkene som har latt han komme med drapsoppfordringer på løpende bånd uten å gjøre noe. Bolsonaro kommer til å starte en forfølgelseskampanje av sine politiske motstandere.

     Dilma var såpass populær at hun blei valgt og gjenvalg som president.

     • AvatarOdd Wilmann // 2018-10-28 kl 17:45 //

      Dilma var «såpass populær» at hun nå ikke ble valgt inn i senatet ?

     • AvatarJoakim Moellersen // 2018-10-28 kl 20:13 //

      Det betyr vanligvis ikke så mye når du velges som president, men med kuppkåte folk på høyresida og i domstolene så er det jo en annen sak.

     • AvatarOdd Wilmann // 2018-10-28 kl 20:53 //

      Hva snakker du om? Hun var da ikke presidentkandidat men kandidat til senatet.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2018-10-30 kl 08:39 //

      Dilma var presidentkandidat og blei valgt til president.

     • AvatarOdd Wilmann // 2018-10-30 kl 08:55 //

      Du lever i en forgangen tid.
      Dilma var tidligere president men ble sparket til fordel for Temer.
      I dette valget var Dilma kandidat til senatet for delstaten Belo Horisonte, men nådde ikke opp.

Kommentarfeltet er lukket.