Over 15.000 demonstrerte mot rasisme i Finland

Foto: Sami Mannerheimo

Lørdagens demonstrasjon mot rasisme i Helsinki fikk stor oppslutning etter nazistenes drap på en meningsmotstander. Titusenvis av Finner viste at de tar avstand fra rasisme, voldsbruk og intoleranse.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Kristian Larsen Bredal

Kontrastene kunne ikke vært større: Lørdag samlet et titalls mennesker seg til et arrangement holdt av Suomi ensin – Finland først. Samtidig deltok mer enn 15.000 mennesker i en massedemonstrasjon under fanen Peli Poikki! – Nå er det nok! Demonstrasjonene kommer etter at en av grunnleggerne av den nynazistiske organisasjonen Finska Motståndsrörelsen, drepte en 28 år gammel mann ved jernbanestasjonen i Helsinki. Saken har vekket sterke reaksjoner i Finland, som også er landet der Soldiers of Odin først ble opprettet av en person fra Finska Motståndsrörelsen. Som en motreaksjon mot den høyreekstreme selvtektsgruppa startet en gruppe finlendere LOLdiers of Odin, en bevegelse av klovnekledte antifascister.

LOLdiers of Odin mot rasisme i Helsinkis gater. Foto: Sami Mannerheimo

LOLdiers of Odin mot rasisme i Helsinkis gater. Foto: Sami Mannerheimo

LES OGSÅ: 28-åring drept etter å ha blitt overfalt av nazister

«Målet er å bryte stillheten. Det råder et klima i Finland der man kan være stille og der politikerne kommer med fine uttalelser, men likevel skjer det ingenting» sier Liisa Tolonen, en av arrangørene bak gårsdagens demonstrasjon til Yle. Det ble også gjennomført demonstrasjoner mot rasisme og fascisme i flere andre finske byer.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned