Svenske nazister siktet for drapsforsøk

Foto: Motkraft.net

Flere tusen har vært ute i gatene i går etter det mest brutale nazioverfallet i Skåne på flere år. Fire venstreorienterte personer ble angrepet med kniv.

Researchkollektivet INFO
About Researchkollektivet INFO (9 Articles)
Researchkollektivet INFO er en venstreorientert researchgruppe som arbeider med å undersøke og avsløre fascistiske og rasistiske miljøer. Kontakt: [email protected]

Den 6. september 2013 ble det selvstyrte ungdomshuset Blitz angrepet av to menn. De ropte fascistiske slagord og var bevæpnet med kniv når de stormet mot inngangsdøren og hogg gjentatte ganger etter personene som oppholdt seg der. En 16 år gammel gutt ble stukket i ryggen og ble kjørt til sykehus. Mediene rapporterte raskt om et masseslagsmål og politiet ville ikke se det politiske ved angrepet. Dette til tross for at Blitz er et uttalt antifascistisk hus og gjerningsmennene skrek sieg heil og gjorde nazihilsener under angrepet.

Sent i forgårs kveld ble fire personer overfalt i forbindelse med en 8.mars markering i Malmø. En av de som ble angrepet ligger nå i koma etter å ha blitt operert for livstruende skader. Enda en gang valgte media og rapportere om hendelsen som ett slagsmål mellom «høyre- og venstreekstremister». Enda en gang viser politiet at de ikke er i stand til å vurdere og håndtere trusselen fra fascister.

Vi har oversatt danske Projekt Antifa sin rapportering av hendelsen. Originalartikelen kan leses her: ProjektAntifa

– Researchkollektivet INFO

 Antifascistiske demonstrasjoner i hele Sverige etter mordforsøk i Malmø

De fire venstreorienterte aktivistene, to menn og to kvinner, hadde vært på en demonstrasjon i forbindelse med kvinnenes internasjonale kampdag, 8. mars. Demonstrasjonen som gikk under parolen “Ta natta tilbake” samlet ca 200 deltakere og gikk rolig for seg.

Fire til seks fascister med tilknytning til Svenskarnas Parti, dukket opp i området ved demonstrasjonens sluttpunkt. Her satt de opp fascistiske klistremerker og oppførte seg fysisk truende før knivangrepet. Ifølge en aktivist som avisa Sydsvenskan pratet med, virket nattens overfall på Møllan planlagt.

I løpet av dagen har det vært noe forvirring rundt antallet ofre for knivangrepet i det som ble omtalt som seks skadde. To av disse er forøvrig fascister, som selv kom til skade i forbindelse med overfallet.

Kjent antifascist og fotballsupporter blant ofrene

Av de fire ofrene for overfallet er to fortsatt på sykehuset, hvor det ene offerets tilstand meldes å være alvorlig.

En kvinne ble stukket i armen, en mann fikk punktert lungen og den unge aktivisten og fotballsupporteren Showan, den hardest skadde ble stukket med kniv og slått i hodet med et slagvåpen. Han ligger nå i koma og er blitt operert for livstruende skader. Hans tilstand er nå stabil.

Showan er et kjent ansikt i det antirasistiske miljøet i Sverige, spesielt for sitt engasjement i kampanjer mot rasisme og homofobi i fotballmiljøet. Han har kjempet for sitt liv på sykehuset siden overfallet. Gjennom dagen har det på Facebook strømmet inn hilsener fra kamerater og en rekke uoffisielle supportergrupper rundt Malmø FF (MFF), samt en rekke andre fotballklubber.

Anholdt nazist har vært i Ukraina

Svensk politi bekrefter ovenfor Sydsvenskan at tre personer har blitt anholdt for overfallet. Det dreier seg om to fascister som ble anholdt kort tid etter overfallet, og en tredje som ble anholdt i løpet av dagen etterpå. Minst to av fascistene vill bli siktet for mordforsøk, inntil videre.

Ifølge avisen Arbetaren er en av de fascistiske overfallsmennene nettopp kommet hjem fra Ukraina, hvor han skal ha deltatt i opptøyer sammen med ukrainske fascister.

Ifølge svenske Motkraft er det snakk om en fascist ved navn Andreas Carlsson: – Ifølge opplysninger fra personer på stedet deltok Andreas Carlsson, et sentralt medlem av Svenskarnas parti, i mordforsøket. Han ble sett idet han angrep feministene med kniv. Andreas Carlsson er en av medlemmene som reiste til Kiev som «Ukrainafrivillig» for å støtte partiet Svoboda sin innsats i maktovertakelsen.

SÄPO (det svenske politiets etteretningstjeneste) har tidligere i pressen uttalt at man ikke regnet med at svenske fascisters deltakelse i opptøyene i Ukraina ville føre til mer politisk vold i Sverige. En vurdering som midlertidig ikke har vist seg å holde mål.

Demonstrasjoner over hele Sverige mot fascistisk vold

I dag har det vært demonstrasjoner i mot fascistisk vold i 10 svenske byer: Stockholm, Gøteborg, Uppsala, Jønkøping, Umeå, Malmø, Lund, Gævle, Karlstad og Linkøping.

Oppsluttingen rundt demonstrasjonene har vært stor og flere organisasjoner på venstresiden har tatt del.

Minst 2000 mennesker demonstrerte i Malmø- dette var den største av dagens demonstrasjoner, tiltross for at det først ble varslet om markeringen 5 timer før. Demonstrasjonen var på Møllevångstorget midt i byen.

«Sjokk og vantro», men også solidaritet

Den danske AFA-aktivisten A, som var blant deltagerne i søndagens demonstrasjon i Malmø, beskriver mordforsøket som «det mest alvorlig fascistiske overfallet i Skåne på mange år».

– Det er en stemning av sjokk og vantro, dette er så tragisk.

Han tilføyer:

– Men det er samtidig en følelse av solidaritet. Det er ingen tvil om at dette blir starten på en ny antifascistisk bølge i Skåne. Som man kan se og høre er vi mage som står sammen på tvers av alder og organisasjoner. Vi vil ikke finne oss i nazivold – det stopper her!

Flere markeringer på vei

Skåne Mot Rasism, som også var arrangør for dagens demonstrasjon i Malmø, planlegger en ny demonstrasjon søndag den 16. mars, også på Møllevångstorget. Det blir også demonstrasjoner i flere skånske byer.

 

Se video fra støttedemonstrasjonene her : Vimeo

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

30 Comments on Svenske nazister siktet for drapsforsøk

 1. digi_owl // at //

  Innimellom svartsynet tar overhånd og jeg undres på om politiet ikke bare ignorerer fascistene, men spiller på lag med dem i det stille.

 2. Pepsigro // at //

  Det ser ut til at denne saken er noe mer nyansert enn det dere gir inntrykk av her. Iblant kan det være greit å ha fakta på bordet før man konkluderer. http://www.expressen.se/kvallsposten/polisens-uppgifter-sa-startade-knivbraket/

  • SN // at //

   Expressen/Kvällsposten baserar sin artikel på vad nazisterna själva säger och på vad polisen, som kom till platsen sist, såg. Det stämmer att nazisterna blev jagade av ett 30-tal personer men det var när de hörde alla skrik och de anlände efter mordförsöken.

   Den svenska gruppen Researchgruppen beskriver händelseförloppet här:
   http://storify.com/DanielWiklander/researchgruppens-genomg-ng-av-naziattacken

   • wiggofrantzen // at //

    Enligt vad polisen bedömer som de mest tillförlitliga vittnena på
    platsen har en grupp på runt 15-30 vänsteraktivister jagat och
    attackerat högerextremisterna som var betydligt färre till antalet. Dessa svarade då med att gå till motattack mot sina angripare med knivar.

    • SN // at //

     Nej, du har fel. Polisen säger att “det är fortfarande oklart exakt vad som har hänt och varför”.

     • wiggofrantzen // at //

      ”Polisen har fått bilden, genom en mängd vittnesförhör med såväl personer i nazistgänget, demonstranter och poliser på plats, att en grupp på mellan15 och 30 demonstranter rusade mot nazisterna, som försökte fly från platsen. En av nazisterna uppges ha ramlat och skadat sig. När demonstranterna hann ikapp utanför Folkets park uppstod ett vilt slagsmål. Flera av nazisterna var knivbeväpnade och gick då till
      attack”, skriver Kvällsposten.
      – Jag såg hur de jagade några män och skrek ”nassesvin”, berättar en man som bevittnade en del av händelseförloppet för Kvällsposten.”
      Jeg vet ikke hva som er riktig, men det jeg vet er at Sverige har blitt et land man unnviker pga ekstremismen som utvikler seg på mange hold i et faretruende tempo.

     • SN // at //

      Ja, det skriver Expressen/Kvällsposten. Det polisen säger är just “det är fortfarande oklart exakt vad som har hänt och varför”, just därför att de menar att det är oklart exakt vad som har hänt och varför. Och ja, alla är eniga i att nazisterna blev jagade av en större grupp men flera andra vittnen vidhåller att det skedde efter att nazisterna försökt mörda fyra personer. Att de blir jagade på flykt är inget mer än rimligt, det skedde även här i Norge efter knivangreppet på Blitz.

      Baserat på vad du skriver på din facebooksida så tror jag ingen i Sverige är ledsen över att du håller dig borta.

     • wiggofrantzen // at //

      Jeg har ikke sans for ekstremisme uansett tilhørighet. Et samfunn hvor polariseringen, motsetningene og hatet stadig kommer til overflaten er et samfunn i fare og en utvikling jag inte gillar. Likeledes et samfunn hvor kriminalitet, ovefallsvoldtekter, vold og ran er blitt et daglig fenomen. Vi er i ferd med å få en amerikanisert eksistens i både Sverige og Norge. Jeg husker det relativt trygge og gode folkhemmet. Det er forsvunnet. Dessverre.

     • SN // at //

      Kriminaliteten i Sverige sjunker stadigt år efter år. En snabb googling på hur det ser ut i Norge visar att det är en positiv trend även här.
      Det absolut bästa med det “trygga och goda folkhemmet” var den höga nivån av generell välfärd. Det är inte vi socialister som försöker rasera den.

      På din facebookprofil sprider du bl.a. länkar till rasistiska document.no, du länkar artiklar som du skriver rasistiska kommentarer om och du länkar till nazistiska youtubeklipp. (Dessutom länkar du till rasistiska avpixlat här i kommentarsfältet.)

      Var det något mer du hade att säga om INFO:s artikel?

     • wiggofrantzen // at //

      Jeg henter informasjon fra såvel Klassekampen som Human Rights Service og linker til det jeg synes er relevant. Dermed står jeg inne for alt hva disse kildene står for? Og dermed er din karateristikk:? Du bruker hersketeknikker og er manipulativ totalitær. Vær litt mer presis i hva du mener med rasistiske kommentarer. Det er en meget alvorlig beskyldning. Kan du også skrive under fullt navn?

     • SN // at //

      T.ex. så har antalet lagförda personer i Sverige minskat med nästan 10 % mellan 1995 och 2012 samtidigt som antalet återfallsförbrytare också minskar.

      Bra att du hämtar information från många källor. Bara tråkigt att det mesta verkar handlar om hur hemskt det är med invandring, hur mycket pengar man lägger på invandring, varför antirasister är dumma och varför rasister och nazister egentligen inte är rasister.

      Du befinner dig i kommentarsfältet till en artikel skriven av Researchkollektivet INFO, alltså INFO:s artikel, men just nu diskuterar vi inte längre innehållet i artikeln, vilket jag gör mycket hellre än att surfa runt på din facebook eller tar fram statistik om brottslighet.

      Nej, jag vill inte skriva under fullt namn.

     • Wiggo Frantze // at //

      Kriminalitetsutvikling:
      Sverige har imidlertid hatt en til dels sterk vekst i den samme perioden. Justitiedepartementet og Rikspolisstyrelsen i Sverige kan ikke gi en god forklaring på årsakene. Kilde: Eurostat, World Bank. Periode 2000-2009. Er det innvandrere eller etnisk svenske som er årsaken tror du? Begge deler? For lite ressurser til polis/tullvesen? Hva med mørketall?

     • Barfotes // at //

      Det er forskjell på kriminalitet. På sykkeltyveri og vold. Sverige har nest flest anmeldte voldtekter i verden etter Lesotho. Hvorfor? Gruppevoldtekt var et fenomen som ikke fantes i Norge og Sverige inntil innvandringen tok til. Å beskrive innvandringskritiske nettsider for rasistiske er kun hersketeknikk og forsøk på stigmatisering. Kom med argumenter istedet.

     • wiggofrantzen // at //

      Just for the record: INFO:s artikel? Hva er det?

     • wiggofrantzen // at //

      En sak til: Synker i forhold til når? Nivået i 1960? 1970? 1980? 2010? Type kriminalitet?

     • wiggofrantzen // at //

      Og fordi jeg linker til dette nettstedet (som man finner ved å google Malmø/8. mars/nazisme) så er jeg altså rasist? Er jeg dermed også nasjonalsosialist? Fascist? Høyreekstremist? Er du riktig vel bevart?

     • SN // at //

      Är du inte rasist och inte vill uppfattas som en ska du kanske välja dina källor bättre, ja.

     • Wiggo Frantze // at //

      Nettopp. Så fordi jeg henter/referer til kilder du ikke liker så er alt som står der usant og jeg er rasist? Det likner dogmatisme, fornektelse og sneversynthet.
      Jeg referer også til Pål Steigan, skribent og kommunist, Rødt, Gateavisa etc hvis det jeg finner der er relevant.

     • Magnus Eriksson // at //

      Hei Wiggo Frantzen. Den nettsiden du refererer til er en rasistisk nettside, med en tydelig agenda. Det er du nødt til å ha fått med deg? Det kan nevnes at nettsiden er tett knyttet til Sverigedemokraterna. Det kan også nevnes at en Sverigedomkrat gikk ut og sa at han håpte at den knivhugne feministen får seg en tankevekker. Hvordan reflekterer du rundt noe slikt? Skjems du ikke?

     • Wiggo Frantze // at //

      Er alt som står der usant av den grunn? Jeg vet svært lite om hva de står for. Er de klart uttalte rasister er ikke det noe jeg bifaller. Det er ikke fargen på huden, håret eller øynene som avgjør om et menneske (99% menn) er psykopater og drittsekker. (Genetikk/miljø/traumer og/el. kombinasjoner). Eksisterer egentlig raser? Og hva Sverigedemokrater evt. lirer av seg tar ikke jeg ansvar for. Skal jeg skjems over det? Er du ikke riktig vel bevart?

     • Magnus Eriksson // at //

      Du burde skjemmes for å bruke noe slikt som kilde slikt du gjør over. Dette handler om et mordforsøk, utført av en nynazist som nettopp kom hjem etter å ha støttet nazistene i Ukraina. Du forsøker å så tvil ved å linke til høyreekstreme hatblogger, og insinuere at det er den unge guttens eget feil at han ble stukket ned. Det er faktisk rett skammelig. Også på internett kan folk tenke over hva de sier og sprer om seg.

     • wiggofrantzen // at //

      Vold er alltid tragisk og kniv er et meget farlig våpen som gjør grusomme skader. Jeg håper det går bra med de som er skadet. Sverige er blitt et farlig land hvor utviklingen radikalt har forverret seg. De ligger i hvert fall 10 år (forhåpentligvis) foran Norge. Ekstremismen utvikler seg på flere fronter. Norge har et problem pga Iddefjorden – Grense Jakobselv og den ulykksalige Schengen-avtalen. Det må satses på en radikal forsterkning av politi- og tollvesen i begge land. Og styrkning av PST/Säpo etc.

     • Barfotes // at //

      Tull. Avpixlat er ingen rasistisk nettside. Mange som bidrar til nettsiden har en innvandrerbakgrunn selv og i Sverige hvor media tildels opptrer i flokk og som mobb så har denne siden en betydelig folkelig appell da den målbærer stemmer som stenges ute fra PK-konsensus. Den har en tydelig innvandringskritisk agenda på samme måte som denne netsiden påberoper seg å ha en venstreradikal agenda.

     • wiggofrantzen // at //

      Hva er det du sikter til vedrørende min fb-side?

      https://www.facebook.com/wiggo.frantzen?ref=tn_tnmn

  • PeeWeeMadman // at //

   Artig hvordan du i en lang tråd kjempet for å kunne plassere nazismen på venstresiden, og så ender du opp med å forsvare nazister i en annen tråd…. Det er jo forresten slående hvordan “brune elementer” o nattvekterstatsliberalister så ut til å trives ganske bra sammen i Frp på starten av nittitallet?

 3. wiggofrantzen // at //
 4. Ove Kristian Furelid // at //

  Altfor mye vold i Sverige. Alle hater hverandre og vil banke hverandre opp når det kommer til demonstrasjoner. Slik er det heldigvis ikke mye av her i landet.

  • Wiggo Frantze // at //

   Nazismen har alltid stått sterkt i Sverige, de samarbeidet med dem under krigen og okkupasjonen av Norge. Hvorfor ble ikke Sverige okkupert? De har aldri fått føle nazismens grusomheter. Dette kombinert med en innvandring utenfor kontroll og en radikal kriminalitetsutvikling har medført at Sverige er blitt et farlig samfunn. Fattigdom og arbeidsløshet bidrar sterkt. Men det er en villet utvikling. De ligger 10-20 år foran et scenario som også kan skje i Norge. Den utviklingen er også villet.

 5. wiggofrantzen // at //

  Her er en oppdatering fra en avis som heter Sydsvenskan. Aner ikke hvilken politisk tilhørighet denne har.

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/utredningen-spretar-at-flera-hall/

 6. wiggofrantzen // at //

  Denne avisen er forhåpentligvis ikke nasjonalsosialistisk eller kommunistisk.

  http://www.expressen.se/kvallsposten/polisens-uppgifter-sa-startade-knivbraket/

Comments are closed.