Svenske nazister siktet for drapsforsøk

Foto: Motkraft.net

Flere tusen har vært ute i gatene i går etter det mest brutale nazioverfallet i Skåne på flere år. Fire venstreorienterte personer ble angrepet med kniv.

Researchkollektivet INFO
Om Researchkollektivet INFO (9 artikler)
Researchkollektivet INFO er en venstreorientert researchgruppe som arbeider med å undersøke og avsløre fascistiske og rasistiske miljøer. Kontakt: [email protected]

Den 6. september 2013 ble det selvstyrte ungdomshuset Blitz angrepet av to menn. De ropte fascistiske slagord og var bevæpnet med kniv når de stormet mot inngangsdøren og hogg gjentatte ganger etter personene som oppholdt seg der. En 16 år gammel gutt ble stukket i ryggen og ble kjørt til sykehus. Mediene rapporterte raskt om et masseslagsmål og politiet ville ikke se det politiske ved angrepet. Dette til tross for at Blitz er et uttalt antifascistisk hus og gjerningsmennene skrek sieg heil og gjorde nazihilsener under angrepet.

Sent i forgårs kveld ble fire personer overfalt i forbindelse med en 8.mars markering i Malmø. En av de som ble angrepet ligger nå i koma etter å ha blitt operert for livstruende skader. Enda en gang valgte media og rapportere om hendelsen som ett slagsmål mellom «høyre- og venstreekstremister». Enda en gang viser politiet at de ikke er i stand til å vurdere og håndtere trusselen fra fascister.

Vi har oversatt danske Projekt Antifa sin rapportering av hendelsen. Originalartikelen kan leses her: ProjektAntifa

– Researchkollektivet INFO

 Antifascistiske demonstrasjoner i hele Sverige etter mordforsøk i Malmø

De fire venstreorienterte aktivistene, to menn og to kvinner, hadde vært på en demonstrasjon i forbindelse med kvinnenes internasjonale kampdag, 8. mars. Demonstrasjonen som gikk under parolen “Ta natta tilbake” samlet ca 200 deltakere og gikk rolig for seg.

Fire til seks fascister med tilknytning til Svenskarnas Parti, dukket opp i området ved demonstrasjonens sluttpunkt. Her satt de opp fascistiske klistremerker og oppførte seg fysisk truende før knivangrepet. Ifølge en aktivist som avisa Sydsvenskan pratet med, virket nattens overfall på Møllan planlagt.

I løpet av dagen har det vært noe forvirring rundt antallet ofre for knivangrepet i det som ble omtalt som seks skadde. To av disse er forøvrig fascister, som selv kom til skade i forbindelse med overfallet.

Kjent antifascist og fotballsupporter blant ofrene

Av de fire ofrene for overfallet er to fortsatt på sykehuset, hvor det ene offerets tilstand meldes å være alvorlig.

En kvinne ble stukket i armen, en mann fikk punktert lungen og den unge aktivisten og fotballsupporteren Showan, den hardest skadde ble stukket med kniv og slått i hodet med et slagvåpen. Han ligger nå i koma og er blitt operert for livstruende skader. Hans tilstand er nå stabil.

Showan er et kjent ansikt i det antirasistiske miljøet i Sverige, spesielt for sitt engasjement i kampanjer mot rasisme og homofobi i fotballmiljøet. Han har kjempet for sitt liv på sykehuset siden overfallet. Gjennom dagen har det på Facebook strømmet inn hilsener fra kamerater og en rekke uoffisielle supportergrupper rundt Malmø FF (MFF), samt en rekke andre fotballklubber.

Anholdt nazist har vært i Ukraina

Svensk politi bekrefter ovenfor Sydsvenskan at tre personer har blitt anholdt for overfallet. Det dreier seg om to fascister som ble anholdt kort tid etter overfallet, og en tredje som ble anholdt i løpet av dagen etterpå. Minst to av fascistene vill bli siktet for mordforsøk, inntil videre.

Ifølge avisen Arbetaren er en av de fascistiske overfallsmennene nettopp kommet hjem fra Ukraina, hvor han skal ha deltatt i opptøyer sammen med ukrainske fascister.

Ifølge svenske Motkraft er det snakk om en fascist ved navn Andreas Carlsson: – Ifølge opplysninger fra personer på stedet deltok Andreas Carlsson, et sentralt medlem av Svenskarnas parti, i mordforsøket. Han ble sett idet han angrep feministene med kniv. Andreas Carlsson er en av medlemmene som reiste til Kiev som «Ukrainafrivillig» for å støtte partiet Svoboda sin innsats i maktovertakelsen.

SÄPO (det svenske politiets etteretningstjeneste) har tidligere i pressen uttalt at man ikke regnet med at svenske fascisters deltakelse i opptøyene i Ukraina ville føre til mer politisk vold i Sverige. En vurdering som midlertidig ikke har vist seg å holde mål.

Demonstrasjoner over hele Sverige mot fascistisk vold

I dag har det vært demonstrasjoner i mot fascistisk vold i 10 svenske byer: Stockholm, Gøteborg, Uppsala, Jønkøping, Umeå, Malmø, Lund, Gævle, Karlstad og Linkøping.

Oppsluttingen rundt demonstrasjonene har vært stor og flere organisasjoner på venstresiden har tatt del.

Minst 2000 mennesker demonstrerte i Malmø- dette var den største av dagens demonstrasjoner, tiltross for at det først ble varslet om markeringen 5 timer før. Demonstrasjonen var på Møllevångstorget midt i byen.

«Sjokk og vantro», men også solidaritet

Den danske AFA-aktivisten A, som var blant deltagerne i søndagens demonstrasjon i Malmø, beskriver mordforsøket som «det mest alvorlig fascistiske overfallet i Skåne på mange år».

– Det er en stemning av sjokk og vantro, dette er så tragisk.

Han tilføyer:

– Men det er samtidig en følelse av solidaritet. Det er ingen tvil om at dette blir starten på en ny antifascistisk bølge i Skåne. Som man kan se og høre er vi mage som står sammen på tvers av alder og organisasjoner. Vi vil ikke finne oss i nazivold – det stopper her!

Flere markeringer på vei

Skåne Mot Rasism, som også var arrangør for dagens demonstrasjon i Malmø, planlegger en ny demonstrasjon søndag den 16. mars, også på Møllevångstorget. Det blir også demonstrasjoner i flere skånske byer.

 

Se video fra støttedemonstrasjonene her : Vimeo

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.