Senatet i Irland stemte ja til å gjøre varer fra israelske bosettinger ulovlige

Foto: Daniel Ventura

- Irland vil alltid stå for menneskerettigheter, sier forslagsstilleren. - Populistisk, farlig og ekstremistisk, svarer Israel.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Med 25 mot 20 stemmer valgte i går det irske Seanad å gå videre med et forslag om å gjøre varer tilbudt av ulovlige okkupanter forbudt å importere til Irland. Et slikt forbud er først og fremst venta å ramme ulovlige israelske bosettere på palestinsk land.

— Vi sier bare at hvis vi er sikre på at visse varer har blitt produsert som et resultat av krigsforbrytelser så burde vi ikke gjøre handel med disse, sa den uavhengige senatoren Frances Black som la fram forslaget ifølge Irish Times.

LES OGSÅ: Hamar kommune har vedtatt boikott av israelske varer fra okkupert territorium

Fordømmelse er ikke nok
Både EU og Irland har ved tidligere anledninger fordømt bosettingene som ulovlige og EU har vedtatt at varene fra de okkuperte palestinske områdene må merkes deretter og ikke som «made in Israel. Black mener dette ikke er nok.

Frances Balck på scenen. Foto: MaxPride

— Hvordan kan vi fordømme bosettinger som ulovlige, som tyveri av land og ressurser, men gladelig handle i utbyttet av disse forbrytelsene?

Det var venstresida med hjelp av sentrumspartiet Fianna Fail som stemte gjennom forslaget.

LES OGSÅ: Nordland fylkesting oppfordrer til boikott av Israel

«Ekstremistisk»
Den israelske ambassaden i Dublin mener det er et «populistisk, farlig og ekstremistisk anti-Israel-initiativ» og mener de vil ødelegge for dialogen mellom palestinere og israelere.

Gaza og Vestbredden har vært okkupert av Israel sia krigen i 1967. Fra den gang helt opp til i dag har Israel tatt palestinsk land for å bygge ut bosettinger forbeholdt israelske jøder. Godt over en halv millioner israelske jøder bor ulovlig på palestinsk land, noe som er fordømt av FN og de fleste land i verden.

Forslaget er ikke vedtatt, men har kommet over et viktig hinder på vei til å bli lov. Saken skal behandles videre i Seanad før den eventuelt går videre til underhuset.

Ifølge The Guardian vil ikke et eventuelt vedtak påvirke handel for mer enn 5-10 millioner kroner, men Israel frykter like fullt hvilke ringvirkninger det vil kunne få.

LES OGSÅ: FpU-leder sammenligner okkupasjonsboikott med nazisme

Har sett uverdigheta
Ifølge Electronic Intifada er det Black egne turer til Palestina som har vært med på å skape engasjementet hennes for saken.

— Jeg har selv sett uverdigheta til et palestinsk samfunn avskjært fra vannforsyningene sine for at de skulle bli kanalisert til en israelsk kyllingfarm. Er det moralske svaret å fordømme lovbruddet for så å spørre hvor mye eggene koster? spø hun retorisk.

Sosialistinternasjonalen, den største internasjonale organisasjonen for sosialdemokratiske partier i verden, vedtok for ei uke sia en militærboikott som også skal gjelde all handel med militært utstyr.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned