Historisk folkeavstemning gir ja til ekteskap for likekjønnede i Irland

Foto: William Murphy

Med et stort flertall virker irene å gå inn for likestilt ekteskapslov. Det betyr at homofile kan gifte seg i det katolske landet fra og med nyttår.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Jenny Dahl Bakken

Meningsmålingene tydet på at ja-sida ville vinne med knappest mulig margin, men det var det få som turte å håpe på at det tradisjonelt konservative Irland ville gi homofile rett til å gifte seg. Nå ser det imidlertid ut til at seieren blir klar og blir dermed Irland historisk, som det første landet som vedtar likestilt ekteskapslov gjennom folkeavstemning. Etter drøyt en time med telling av stemmer innrømmet sjefen for nei-sida nederlaget:

IrlandJa

Den irske utgaven av Independent følger stemmetellinga, og informerer om at ikke bare vant ja-sida med massiv margin i Dublin (noe som var forventet), men også i små, tradisjonelt konservative landsbyer har ja-sida noe overraskende gått av med seieren. Flere steder med god margin på over 60%.

På toppen av det hele har oppslutninga om valget vært rekordhøy, enkelte steder langt høyere enn ved ordinære valg og tidligere folkeavstemninger.

Irlands statsminister, på irsk kalt Taoiseach, sier dette viser hvor stort det folkelige engasjementet for homofiles rettigheter har vært.

De unge har stått i bresjen for ja-kampanjen, flere unge irer har, til tross eksamenstid, reist til sin fødekommune for å kunne stemme ja. Enkelte har også valgt å reise hjem fra utenlandsturer for å kunne stemme, ifølge statsministeren.

LES OGSÅ: Likekjønnet partnerskap tillates i Chile

Lang kamp for Irlands homofile
Homofili har tradisjonelt vært tabu i det katolske Irland. Det er bare drøyt 20 år siden homofili ble avkriminalisert i det religiøse landet. De siste par tiårene har landet i økende grad tatt inn impulser fra resten av verden, og spesielt Dublin har utviklet seg til å bli en liberal by der den katolske kirkens posisjon har blitt stadig mer svekket.

I ja-kampanjen har mange irske homofile gått fra dør til dør for å fortelle om sin legning og sine erfaringer. Fianna Fáil-senator og ja-aktivist Averil Power sier til The Irish Times at det for dem som har gått rundt har vært en tøff og tildels vanskelig opplevelse, men at de homofile aktivistene har bidratt til å endre Irland. Å åpent snakke om sin legning ville vært umulig i landet for bare 15 år siden.

Irskættede kjendiser, som Bono og skuespiller Colin Farell, har vært tydelige støttespillere for homofiles rettigheter i årevis, noe som har satt saken på dagsorden i Irland. Likevel er det først og fremst folkelig organisering som har ført fram til dette resultatet.

LES OGSÅ: 10 grunner til å feire skeive dager

Regjeringa for likestilt ekteskapslov
Noe som har vært ekstra interessant i Irland, er at dagens regjering, bestående av det irske Labour og sentrum-høyre partiet Fine Gael, har vært tydelige støttespillere av ja-siden og homofiles rettigheter.

Venstrepartiet Sinn Féin er også støttespillere av ja-siden, selv om enkelte av deres tilhengere på Facebook har vist stor misnøye. Det er først og fremst ungdomspartiet som har kjempet gjennom et ja og overbevist den eldre garde.

De har som en del av ja-kampanjen begynt å løfte fram homofile IRA-soldater og falne under borgerkrigen, for å understreke undertrykkinga landets homofile har levd under i hundrevis av år.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Historisk folkeavstemning gir ja til ekteskap for likekjønnede i Irland

  1. Avatarheisansveisan // 2015-05-24 kl 10:57 //

    Filippinene som også er sterkt katolsk, sier 73% av befolkningen at de støtter like rettigheter og aksepten for homofile..

Kommentarfeltet er lukket.