FpU-leder sammenligner okkupasjonsboikott med nazisme

Foto: Harry Pockets Israelske soldater og palestinsk lokalbefolkning på okkupert palestinsk område nært Bilin.

Leder for Nordland FpU beskylder varaordfører i Bodø for "å dele menneskesyn med nazister" fordi hun kalte Israel en apartheidstat. Selv støttet Frp apartheid i Sør-Afrika. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Representant for Rødt og varaordfører i Bodø, Synne Høyforsslett Bjørbæk, tok tidligere i uka initiativ til at Bodø kommunue skal boikotte varer fra områder som Israel ulovlig okkuperer. Hun starter innlegget på Bodø Nu med å kalle Israel for en apartheidstat.

Debatten ble reist i forbindelse med at den israelske ambassadøren i Norge, Raphael Schultz, var på besøk i Nordlands fylkeshovedstad. Dette skjedde kun to uker etter at Trondheim kommune vedtok å boikotte varer fra områder Israel okkuperer i Palestina og Syria.

LES OGSÅ: Trondheim kommune boikotter israelske varer fra okkupert område

— Deler menneskesyn med nazister
Lederen for Fremskrittspartiets Ungdom i Nordland, Rudi Henry Helmersen, skriver ifølge Bodø Nu på sin facebookvegg at apartheidbeskyldningene er å sammenligne med nazismens menneskesyn:

«Utrolig trist at Bodø har en varaordfører fra et parti som deler menneskesyn med nazister!»

Det hører med til historien at FrP selv støttet det sørafrikanske apartheidregimet og at de ikke har ønsket å beklage støtten. Fra sørafrikansk hold har det blitt lagt fram beviser som tyder på at FrPs forgjenger; Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP); mottok pengestøtte fra apartheidregimet, en påstand FrP har nektet å både å avkrefte eller bekrefte. De vil heller ikke åpne arkivene som gjør at man kan få det fastslått med sikkerhet om påstandene stemmer eller ikke.

FrP har også fått støtte fra nazistiske personer og grupperinger i Norge etter at de gikk inn i regjering for drøyt tre år siden. Undersøkelser fra Holocaustsenteret viser at det er blant velgergruppen til FrP det er mest antisemittisme i Norge.

Også Israel hadde et nært samarbeid med det Sør-Afrika, blant annet militært, noe fredsprisvinner Nelson Mandela har problematisert ved flere anledninger.

En annen fredsprisvinner fra Sør-Afrika som også led under det rasistiske styret, Desmond Tutu, har ved flere anledninger uttalt at Israel er en apartheidstat og gjort det klart at han støtter en boikott, ikke bare av varer fra okkuperte områder, men hele Israel.

LES OGSÅ: Svertekampanje mot restaurant i Bergen etter boikott av israelske varer

— Menneskerettigheter ikke for jøder
Den israelske ambassadøren var i Bodø og ga en forelesning om staten Israel til Partiet de Kristne etter deres invitasjon. Uten å være konkret i sine anklager mener han at Rødt farer med løgn.

— De snakker ofte om menneskerettigheter, men de skal visst ikke gjelde for jøder, sier han til Bodø Nu .

Videre søker han å delegitimere Rødt ved å peke på deres forgjengers støtte til Pol Pot, noe partiet ved flere anledninger har tatt avstand fra. Norge og de fleste vestlige land anerkjente Røde Khmer og Pol Pot som Kambodsjas legitime leder lenge etter at det nå nedlagte Arbeidernes Kommunistparti hadde avsluttet sin støtte.

MIFF og Trump
Fylkeslederen for FpU er også nestleder for Med Israel for Fred (MIFF) i Bodø. Organisasjonen støtter Israels diskriminerende politikk overfor palestinerne og har selv samarbeidet med profilerte ledere fra rasistiske miljøer i Norge. Organisasjonen har også fått kritikk for å henge ut meningsmotstandere hvorpå MIFFs tilhengere har trakassert dem.

På facebookveggen sin har Helmersen et bakgrunnsbilde av Donald Trump, den påtroppende presidenten i USA som har kalt meksikanere for voldtektsforbrytere, vil sperre grensene for muslimer og som har fått massiv støtte fra nazister både i USA og Europa. Helmersen selv tar også til orde for mer overvåkning av moskeer i Norge.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

19 kommentarer på FpU-leder sammenligner okkupasjonsboikott med nazisme

 1. Det som er ganske logisk, er at problemet ligger i at virkeligheten ikke er slik den ser ut.

 2. Sitat:
  «Undersøkelser fra Holocaustsenteret viser at det er blant velgergruppen til FrP det er mest antisemittisme i Norge.»

  Den påstanden er ikke korrekt. For de som tar seg bryet med å lese undersøkelsen det linkes til står det følgende:

  Utsagnet «Jeg føler en viss motvilje mot jøder» støttes i størst grad av de som holder sterkest med palestinerne i Midtøsten-konflikten og av Frp-velgere. Kvinner, høyt utdannede, de som holder sterkest med Israel i Midtøsten-konflikten og de som stemmer KrF eller Venstre støtter påstanden i minst grad.

  Er motvilje og antisemitimse det samme?
  Det står ingengting i rapporten som antyder antisemitisme.

  Defiinisjonen på antsemitisme er:
  Antisemitism is hostility, prejudice, or discrimination against Jews.

  Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism

  Forøvrig kan det nevnes at FrP sammen med KrF er det mest Isareal-vennlige partiet på Strotinget

  https://no.wikipedia.org/wiki/Israels_venner

  • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2016-12-04 kl 00:34 //

   Slå opp definisjonen av «prejudice» så skjønner du hvorfor du nettopp dreit deg ut.

   • Du får mene hva du vil.
    Jeg synes ordet antisemititt er mye sterkere enn «uvilje».

    • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2016-12-05 kl 00:41 //

     Det har ingenting med saken å gjøre. Det du ikke forstår er at det er fordommer som er sentralt her. «positiv» rasisme er også rasisme (f.eks: «Asiatere er flinke i matte», «alle Brazilianere er flinke å danse», «Jøder er flinke med penger»). Poenget er at man ved å tillegge en hel folkegruppe en atributt, så generaliserer man. At du synes ett ord er sterkere enn at annet er revnende likegyldig

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-12-04 kl 01:12 //

   At man støtter en rasistisk stat gjør ikke at man har mindre rasistiske velgere. Det er ganske logisk. Å være sionist og antisemitt samtidig er også fullt mulig.

   Setningen du siterer fra artikkelen blir støttet opp av unersøkelsen det lenkes til og det kan enklest sees ved å ta en titt på grafikken.

   • Israel er ingen apartheid stat:

    I en apartheid-stat så har ikke minoritetene stemmerett eller statsborgerskap.
    I en apartheid-stat blir ikke minoritetene representert i parlamentet.
    I en apartheid-stat blir minoritetene tvangsforflyttet og plassert i segregerte landsbyer og nabolag
    I en apartheid-stat er utdanning, helsevesen, strender og offentlige tjenester segregert.

 3. Jeg regner med at neste artikkel til Radikal Portal handler om norske venstreside sin hyllest av diverste skrekkregimer?

  Les dette, SVere:

  «Ny tid og sentrale SVere hyllet Ceausescu og Kim Ilsung og sprøytet eder og galle over borgerpressa som skrev «løgner» om landene. Landsmøtet i 1977 vedtok en resolusjon til støtte for Pol Pot. SVs partisekretær Rune Fredh var «inderlig forbannet» over «den vestlige presses bevisste meningsterror» om Nord-Korea.»

  Kilde:
  https://www.civita.no/2014/10/08/sv-selektiv-hukommelse

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-12-04 kl 01:11 //

   Regjeringer ledet av både Arbedierpartiet og Høyre støttet Pol Pot som Kambodsjas legitime leder etter at AKP hadde avsluttet sin støtte til tyrannen. Det var på et tidspunkt hvor massemordene hans var godt dokumentert og han dreiv en milits som gjemte seg i jungelen mellom Thailand og Kambodsja mens landet blei styrt av noen helt andre. På det tidspunktet mottok Røde Khmer våpenstøtte, deriblant landminer, av Margaret Thatchers Storbritannia. Av en eller annen grunn så er dette mindre viktig enn at et miniparti som aldri hadde noe makt støttet Pol Pot på et tidligere tidspunkt. Det er latterlig og det er et skrikende hykleri.

   • Avatarbørre arnold // 2016-12-06 kl 13:21 //

    «Regjeringer ledet av både Arbedierpartiet og Høyre støttet Pol Pot som Kambodsjas legitime leder etter at AKP hadde avsluttet sin støtte til tyrannen» Dette er en såpass drøy påstand at jeg gjerne skulle sett troverdige kilder fra deg.
    Jeg antar at Maoistiske kommunister først og fremst ved Mao Kina støttet Pol Pot.

    • Avatarsoriella // 2016-12-14 kl 20:56 //

     Tenk om du hadde giddet å lete litt selv. Alle norske regjeringer mellom 1979 og 1993 fulgte USA (og Kina) i at Pol Pots eksilregjering skulle regnes som Kambodsjas legitime regjering og ha sete i FN.
     Er denne artikkelen troverdig nok for deg? (Se også kilder under artikkelen.)
     https://radikalportal.no/2016/07/03/kambodsja-terrorbombing-folkemord-og-imperialisme/
     Her har du en eldre artikkel i borgerlige Dagbladet. Se spesielt referansen til historikerne Ørjan Østvik og Svein Gjerdåker:
     http://www.dagbladet.no/kultur/2003/08/10/375602.html

     • Avatarbørre arnold // 2016-12-14 kl 21:55 //

      .Den første linken er ikke noe jeg vil lese dette skyldes skribenten, den andre er grei nok
      Her er vikipedias: https://no.wikipedia.org/wiki/R%C3%B8de_Khmer
      Her kan du lese at Nord Vietnam støttet Røde Khmer før Røde Khmer kom til makten. Jeg trodde Kina var synderen. Jeg reagerer litt dersom kommunister skylder på Vesten for at mere bokstavtro kommunister kom til makten dette synes jeg ligner på stråmanns argumentasjon.
      Og deler av venstresiden med Finn Gustavsen bla var heller ikke særlig begeistret for at ca 1,5 millioner rømte landet Vietnam etterpå .

     • Avatarsoriella // 2016-12-15 kl 00:11 //

      Du er en pussig skrue, er det bestemte skribenter du av prinsipp ikke vil lese?! Og er du plutselig ikke så sjokkert lenger, over at norske myndigheter kanskje hadde større svin på skogen enn AKP – selv når det gjaldt Kambodsja? Er det viktigere å lete med lys og lykte etter småtterier å «ta» en SF-leder for? Beklager, men da blir det vanskelig å ta deg alvorlig.

      La meg bare antyde at det neppe finnes noe grunnlag for å regne Pol Pot & Co. som «mer bokstavtro kommunister» enn Ho Chi Minh & Co. De var begge ledere for folk bombet halvt til døde og halvt til desperasjon, og når det gjelder Pol Pot kan han vel selv ha tippet over kanten til galskap, dødsmarkene tatt i betraktning.

     • Avatarbørre arnold // 2016-12-15 kl 00:36 //

      Hei jeg har lest ting skribenten har skrevet før, om du leser Castro kronikken hans kan du se noe under om hva jeg mener om hans syn. Vikipedia støtter vel mitt syn om hvem som i hovedsak stod bak Røde Khmer, men hvis man ønsker meningene til mennesker som skylder på USA er det mere enn nok av folk her på Radikal portal å velge i. Mitt inntrykk er at kommunistisk styresett som feks på Cuba går foran demokrati hos mange her. Nå er det ikke overhodet noe i veien hos meg for at kommunister kan vinne valg her bør Nicaragua nevnes som et godt eksempel

     • Avatarsoriella // 2016-12-15 kl 03:43 //

      Jeg antar at du leser atskillig mer enn en wikipedia-snutt om du vil sette deg inn i den komplekse forhistorien til et fenomen som Røde Khmer. Du blir kanskje nødt til å lese forfattere du kjenner en viss ideologisk avstand til, også! Og «skylde på USA»? Du kan si hva du vil om Kina, men «death from above» som tok livet av mellom en halv og en hel million kambodsjanere, var amerikansk og ikke kinesisk.

      Og nå nevner du Cuba… Noe sier meg at du antar demokrati kun kan finnes under borgerlig hegemoni, enten nå et kommunistparti vinner valg eller ikke. (Jeg har lest Torps artikkel og kommentarene, inklusive dine.) Du vil ikke finne én marxist som mener at det har vært kommunisme på Cuba, selv om noen vil bruke begreper som «den reelt eksisterende sosialismen» – om et defensivt fenomen i den globale kapitalismes tidsalder.
      Selv er jeg overveiende positivt innstilt til Castros regime, blant annet fordi jeg sammenligner med regimet som gikk forut – samt diverse latinamerikanske militærdiktaturer som var i full vigør samtidig med Castro. Disse diktaturenes torturister hadde tutorer fra USA, og intet troverdig vitnemål fra Cubas fengsler kommer i nærheten av grusomhetene deres overlevende ofre kan berette om. (Her bygger jeg bl.a. på Amnesty-rapporter, ikke det du ville kalle Cuba-propaganda. Og jeg HAR lest Bård Larsens kronikk om Castro, selv om han står meg ideologisk fjernt.)

 4. AvatarBlondMyth // 2017-01-19 kl 13:29 //

  Alt med FRP er som med de andre partiene i dette systemet de kaller «demokrati», et valg mellom pest eller kolera. Folk som bruker ordet «nazist» avslører seg med engang som svært historieløse og har et undertrykkende sinne pga bla neomarxisme eller kulturmarxismen som det også kalles ( Frankfurt skolen )sin innflytelse i vestlig lære. Et angrep på hvite mennesker og Europa, var bla målet til en av grunnleggerne i Frankfurt skolen ved navn Marcuse. Nazist er et skjellsord laget av den jødiske sosialdemokraten og journalist Konrad Heiden på 1920 tallet, et ord som er synonymt med bondetamp. Nasjonalsosialisme er noe helt annet.

Kommentarfeltet er lukket.