FpU-leder sammenligner okkupasjonsboikott med nazisme

Foto: Harry Pockets Israelske soldater og palestinsk lokalbefolkning på okkupert palestinsk område nært Bilin.

Leder for Nordland FpU beskylder varaordfører i Bodø for "å dele menneskesyn med nazister" fordi hun kalte Israel en apartheidstat. Selv støttet Frp apartheid i Sør-Afrika. 

Nyhet
Om Nyhet (716 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Representant for Rødt og varaordfører i Bodø, Synne Høyforsslett Bjørbæk, tok tidligere i uka initiativ til at Bodø kommunue skal boikotte varer fra områder som Israel ulovlig okkuperer. Hun starter innlegget på Bodø Nu med å kalle Israel for en apartheidstat.

Debatten ble reist i forbindelse med at den israelske ambassadøren i Norge, Raphael Schultz, var på besøk i Nordlands fylkeshovedstad. Dette skjedde kun to uker etter at Trondheim kommune vedtok å boikotte varer fra områder Israel okkuperer i Palestina og Syria.

LES OGSÅ: Trondheim kommune boikotter israelske varer fra okkupert område

— Deler menneskesyn med nazister
Lederen for Fremskrittspartiets Ungdom i Nordland, Rudi Henry Helmersen, skriver ifølge Bodø Nu på sin facebookvegg at apartheidbeskyldningene er å sammenligne med nazismens menneskesyn:

«Utrolig trist at Bodø har en varaordfører fra et parti som deler menneskesyn med nazister!»

Det hører med til historien at FrP selv støttet det sørafrikanske apartheidregimet og at de ikke har ønsket å beklage støtten. Fra sørafrikansk hold har det blitt lagt fram beviser som tyder på at FrPs forgjenger; Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP); mottok pengestøtte fra apartheidregimet, en påstand FrP har nektet å både å avkrefte eller bekrefte. De vil heller ikke åpne arkivene som gjør at man kan få det fastslått med sikkerhet om påstandene stemmer eller ikke.

FrP har også fått støtte fra nazistiske personer og grupperinger i Norge etter at de gikk inn i regjering for drøyt tre år siden. Undersøkelser fra Holocaustsenteret viser at det er blant velgergruppen til FrP det er mest antisemittisme i Norge.

Også Israel hadde et nært samarbeid med det Sør-Afrika, blant annet militært, noe fredsprisvinner Nelson Mandela har problematisert ved flere anledninger.

En annen fredsprisvinner fra Sør-Afrika som også led under det rasistiske styret, Desmond Tutu, har ved flere anledninger uttalt at Israel er en apartheidstat og gjort det klart at han støtter en boikott, ikke bare av varer fra okkuperte områder, men hele Israel.

LES OGSÅ: Svertekampanje mot restaurant i Bergen etter boikott av israelske varer

— Menneskerettigheter ikke for jøder
Den israelske ambassadøren var i Bodø og ga en forelesning om staten Israel til Partiet de Kristne etter deres invitasjon. Uten å være konkret i sine anklager mener han at Rødt farer med løgn.

— De snakker ofte om menneskerettigheter, men de skal visst ikke gjelde for jøder, sier han til Bodø Nu .

Videre søker han å delegitimere Rødt ved å peke på deres forgjengers støtte til Pol Pot, noe partiet ved flere anledninger har tatt avstand fra. Norge og de fleste vestlige land anerkjente Røde Khmer og Pol Pot som Kambodsjas legitime leder lenge etter at det nå nedlagte Arbeidernes Kommunistparti hadde avsluttet sin støtte.

MIFF og Trump
Fylkeslederen for FpU er også nestleder for Med Israel for Fred (MIFF) i Bodø. Organisasjonen støtter Israels diskriminerende politikk overfor palestinerne og har selv samarbeidet med profilerte ledere fra rasistiske miljøer i Norge. Organisasjonen har også fått kritikk for å henge ut meningsmotstandere hvorpå MIFFs tilhengere har trakassert dem.

På facebookveggen sin har Helmersen et bakgrunnsbilde av Donald Trump, den påtroppende presidenten i USA som har kalt meksikanere for voldtektsforbrytere, vil sperre grensene for muslimer og som har fått massiv støtte fra nazister både i USA og Europa. Helmersen selv tar også til orde for mer overvåkning av moskeer i Norge.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.