Israel kutter strømforsyning for manglende betaling – holder tilbake palestinske skatteinntekter

Foto: Trekphiler

Strømforsyningen til Nablus og Jenin har blitt holdt tilbake de siste dagene. Den statlige israelske strømleverandøren klager på manglende betalinger mens den israelske staten holder tilbake palestinske skatteinntekter.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

På mandag begynte det statlige israelske kraftselskapet å kutte strømmen til flere palestinske byer på Vestbredden. Ifølge Ha’aretz var den midlertidige strømstansen en advarsel fra det israelske kraftselskapet om konsekvensene uteblivende betalinger kan få i framtiden. I en pressemelding ble det sagt at de palestinske myndighetene og palestinske selskaper skylder nesten 500 millioner dollar.

LES OGSÅ: Israel spiller seg selv ut på sidelinjen

Holder tilbake palestinske inntekter
Samtidig som strømsanksjonene har startet holder den israelske staten tilbake palestinske skatte-,  avgifts- og tollinntekter. Det er Israel som står for innsamlingen av disse for varer som går til de palestinske selvstyreområdene, men etter at de palestinske myndighetene søkte om opptak i internasjonale organer som Den internasjonale straffedomstolen har Israel holdt tilbake pengene.

De palestinske selvstyremyndighetene har på sin side truet med å avbryte sikkerhetssamarbeidet med Israel om de ikke får pengene sine.

LES OGSÅ: Hvor lenge skal Israel gå straffefri?

Nye strømstanser
Også på onsdag ble strømmen til de to palestinske byene stengt av en periode. Israels forsvarsminsiter har uttalt seg kritisk til metodene til strømselskapet som er under hans regjerings kontroll, men ser inntil videre ikke ut til å ville gå lengre enn verbal kritikk. Vestbredden har vært avhengig av israelsk strømforsyning siden Israel tok over okkupasjonen av landområdet i 1967.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver i Israel, Yossi Cohen, har advart kraftselskapet mot effektene strømstans kan ha og hadde et møte med ledelsen på tirsdag.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned