Nordland fylkesting oppfordrer til boikott av Israel

Demonstrasjon for boikott av Israel i Frankrike. Foto: Creative commons.

Over 70 år med okkupasjon og nylige drap på demonstranter fikk Nordland fylkesting til å be om aksjoner.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Tirsdag vedtok Nordland fylkeskommune å oppfordre til boikott av Israel. Med 18 stemmer mot 17 blei forslaget fremma av SV, Rødt og MdG stemt gjennom. Det var Sosialistisk Venstrepartis gruppeleder Marius Jøsevold som ifølge Rana No la fram vedtaket.

– Israel har i mange tiår opprettholdt en folkerettsstridig okkupasjon av Palestina. Israels politikk har ført til stadig dårligere levekår for palestinerne, og demokratiske rettigheter er nå fullstendig tilsidesatt, sa Jøsevold til Rana No.

LES OGSÅ: Norske pensjoner blir feite på Israels krigsforbrytelser

I uttalelsesteksten blei det lagt vekt på de siste tids hendelser hvor et tresifret antall demonstrerende palestinere har blitt drept og firesifret antall skada fordi snikskyttere fra den israelske hæren har skutt på dem fra Israel inn i Gaza. Også helsepersonell har blitt skutt, såret og drept av israelske styrker under demonstrasjonene på Gaza.

«Nordland Fylkesting fordømmer staten Israels okkupasjon, undertrykking av det palestinske folket og brudd på folkerettslige prinsipper. På tross av FN-resolusjoner og uttalelser fra den internasjonale domstolen i Haag, forverrer staten Israel stadig sin okkupasjonspolitikk. Ulovlige bosettinger utvides, byggingen av muren fortsetter, palestinerne utsettes for daglig trakassering og møter store hindringer i sine dagligliv. Dette er en politikk Nordland Fylkesting ikke kan støtte. På bakgrunn av dette oppfordrer Nordland Fylkesting til boikott av staten Israel.»

Både Trondheim og Tromsø kommune har vedtatt boikott av varer og tjenester fra okkuperte områder, et generelt forbud som man regner med vil ramme de ulovlige israelske bosettingene på palestinsk territorium spesielt hardt. Vedtakene har ikke falt i smak hos regjeringa eller Utenriksdepartementet, men etter å ha blitt behandla i over et år har UD kommet fram til at de ikke kan forhindre boikotten, selv om de oppfordrer til at vedtakene ikke følges opp.

LES OGSÅ: 16-åringen som fikk verdens øyne opp for Israels forfølgelse av palestinske barn

På LO-kongressen i fjor vedtok fagorganisasjonen med over 900.000 medlemmer å jobbe for boikott av Israel. Tidligere denne uka bestemte de seg for hvordan dette skal gjennomføres. Blant annet vil de få Oljefondet til å trekke seg ut av okkupert områder, de ønsker strengere regler for våpeneksport, LO vil ha klarere regler mot akademisk samarbeid med institusjoner som deltar og bidrar til okkupasjonen og gjennom Norges Fotballforbund ønsker de å sette inn tiltak på det kulturelle området.

Etter vedtaket for litt over et år sia har en LO-representant blitt nekta adgang for gjennomreise til Palestina og Israels ambassadør i Norge har erklært LO-ledere uønsket i Israel. I april fordømte LO Israels drap på demonstranter i Gaza.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.