Hamar kommune har vedtatt boikott av israelske varer fra okkupert territorium

Queers Against Israeli Apartheid går for Palestine i Pride i Toronto. Foto: Neil Jennings

Etter et innbyggerinitiativ har flertallet i Hamar kommunestyre gått inn for å ikke handle okkupantens varer fra folkerettsstridig okkupert område.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

«Hamar kommune skal ikke kjøpe varer/tjenester produsert på folkerettsstridig okkupert område av okkupantens befolkning og/eller selskap.»

Slik lyder vedtaket som fikk støtte av et flertall i Hamar kommunestyre i går. Kommunen ved Mjøsas bredd er dermed den siste i rekka som går inn i for en boikott retta mot Israels okkupasjon av Palestina. Nylig oppfordra Nordland fylkesting til boikott og blant de mest prominente som har gjort lignende vedtak tidligere er Tromsø og Trondheim kommune.

LES OGSÅ: FpU-leder sammenligner okkupasjonsboikott med nazisme

Hamar har gikk inn for et lignende vedtak i 2002, men etter oppmodning fra Utenriksdepartementet (UD) blei det forkasta i 2006. Etter Trondheim og Tromsøs vedtak kom imidlertid UD med ei ny vurdering i år. Den understreker riktignok at de finner aksjonsformen «ikke tjenlig», men at det ikke er noe galt med at den gjennomføres.

Hamar kommune har vedtatt boikott av varer produsert av okkupant på okkupert område.

Hedmarkskommunen med drøyt 30.000 innbyggere vil nå ta boikottvedtaket inn i innkjøpsstrategi. Vedtaket sendes over til formannskapet for implementering.

Kampanjen for boikott, sanksjoner og deinvesteringer (BDS) er internasjonal og tidligere denne måneden stemte Spanias tredje største by, Valencia, for å boikotte Israel. Byen blei erklært som ei sone «fri for krigsforbrytelser inkludert forbrytelsen apartheid». Like etter uttalte Pablo Iglesias, lederen for Spanias tredje største parti, Podemos, at hele Spania burde delta i boikotten og kalte styret i Israel for et kriminelt regime.  Som sedvane har blitt blei også denne aksjonen mot Israel fordømt som antisemittisk.

LES OGSÅ: Nordland fylkesting oppfordrer til boikott av Israel

Kommuner som Bergen og Bodø har den siste tida sagt nei til vedtak om boikott etter at representantene fra Arbeiderpartiet har gått sammen med høyresida imot forslagene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.