Norge hjelper Israel med å stjele palestinsk olje

FOTO: Norsk olje og gass

Olje- og energiministeren oppfordrer til samarbeid med israelsk oljeindustri som opererer i palestinsk farvann. Det er imot utenriksministerens anbefalinger og bistår tyveri av palestinernes ressurser.

Jonas S. Iversen
Om Jonas S. Iversen (2 artikler)
Styremedlem i Palestinakomiteen i Norge og Akulbi (samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel).

I midten av april talte olje- og energiminister Tord Lien på en konferanse arrangert av den pro-israelske organisasjonen Med Israel for fred (MIFF). Lien gikk inn for å utvide samarbeidet mellom Norge og Israel om petroleumsteknologi, der norsk kunnskap og penger burde eksporteres til den israelske industrien. Han argumenterte langs flere linjer. For det første mente han Norge har et ansvar for at demokratier som Israel er ledende på petroleumsteknologi. Begrunnelsen var at demokratier, i motsetning til land som Russland og Saudi-Arabia, vil bruke slik kompetanse til å utvikle bærekraftige løsninger i kampen mot klimaendringene. Videre hevdet olje- og energiministeren at israelsk oljemakt vil føre til mer fred mellom Israel og dets naboland, der han brukte Norges relasjon til sine handelspartnere som et eksempel på at olje fører til fred.

Norge hjelper Israel med å stjele palestinernes oljeressurser
Det er flere problemer med Tord Liens entusiasme for økt norsk-israelsk oljesamarbeid. Et av dem er at okkupasjonsmakten Israel, som viser stor forakt for folkeretten, kontrollerer olje- og gassfelt i palestinsk farvann. Norsk støtte til israelsk petroleumsindustri er i praksis å hjelpe Israel med å stjele palestinernes naturressurser. Norske selskaper er i økende grad involvert i israelsk oljeindustri. Det samme er norske universiteter.

Norske universiteter hjelper Israel med petroleumsteknologi
Det er sterke pro-israelske krefter i Norge som promoterer det olje- og energidepartementet ser ut til å støtte, nemlig økt norsk-israelsk oljesamarbeid. Disse aktørene har fått Universitetet i Stavanger (UiS) og Universitetet i Agder (UiA) med på dette. Rektoren ved UiS, Marit Boyesen, ser sågar ut til å innta den ansvarsløse holdningen at så lenge den norske staten ikke boikotter Israel, trenger ikke UiS ta ansvar for konsekvensene av å samarbeide med israelske universiteter, selv ikke når det er direkte knyttet til en industri som UD advarer norske selskaper å involvere seg i.

Børge Brende har advart mot norsk-israelsk oljesamarbeid
Et annet interessant trekk ved Tord Liens oppfordring til norsk-israelsk petroleumssamarbeid, er at den er stikk i strid med den norske utenriksministerens uttalte holdning på dette feltet. På et direkte spørsmål om UDs posisjon når det gjaldt olje- og gassfeltene utenfor Israel, svarte Børge Brende at «norske selskaper bør utvise tilbakeholdenhet» på grunn av omstridte grenser i havområdene utenfor Israel, Palestina og Libanon.

Spørsmålet til utenriksministeren ble stilt av KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan. Grøvan er blant de som aktivt har engasjert seg for å få til et slikt samarbeid mellom Norge og Israel, blant annet sammen med MIFF og Norsk-Israelsk Handelskammer (NIHK). NIHK sin avdeling i Kristiansand ledes av israeleren og UiA-forskeren Rotem Shneor, noe som er med å forklare hvordan Universitetet i Agder har blitt involvert i dette skitne samarbeidet.

Norge nekter palestinerne den oljekompetansen vi tilbyr Israel
I tillegg til at UD advarer norske selskaper mot å involvere seg i israelsk petroleumsindustri, har UD samtidig nektet NORAD å hjelpe palestinerne med tilsvarende teknologiutvikling. Selv på tross av NORADs anbefalinger, sa daværende utenriksminister Espen Barth Eide nei da palestinerne ba om norsk olje-ekspertise. Det israelske operatørselskapet hevdet på sin side at den palestinske oljen var «en gave fra Gud til jødene».

Nei til norsk-israelsk oljesamarbeid!

Regjeringen hevder å føre en balansert Midtøsten-politikk. Sannheten er at den er meget ubalansert. Norges oljekompetanse kommer ensidig okkupasjonsmakten Israel til gode. Den norske støtten til Israels petroleumsindustri blir legitimert med ordene «bærekraftig utvikling», «demokrati», «dialog» og «akademisk frihet». Vakre ord som ikke endrer faktum: dette er først og fremst et samarbeid som styrker okkupanten og forlenger okkupasjonen.

Norsk Israel-Palestina-politikk er blitt en arena for norske sionister og profitører i og utenfor regjeringen. Står regjeringen fortsatt fast på utenriksministerens redegjørelse i Stortinget, eller har Frp overtatt styringen? Regjeringen må si klart og tydelig fra at norsk-israelsk oljesamarbeid er uakseptabelt, i samsvar med tidligere norsk praksis og UDs offisielle posisjon. Det samme bør norske akademikere og andre gjøre, for eksempel ved å skrive under på vårt opprop som krever at UiA og UiS bryter sitt forskningssamarbeid om petroleumsteknologi med de israelske universitetene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

44 kommentarer på Norge hjelper Israel med å stjele palestinsk olje

 1. AvatarKristin Foss // 2016-05-24 kl 19:48 //

  Takk for god og opplysende artikkel. Godt å se at den norske regjeringen blir utfordret i det offentlig. At norske politikere, fortsatt kaller Israel et demokrati – og at norsk massemedia ikke utfordrer de på dette er skammelig.

  • AvatarMax Karl // 2016-05-24 kl 21:33 //

   Den sikreste måten å bli blokkert på er å være kritisk til Israel.

  • Illuminatet/Verdensherskerne har dessverre meldt seg på her, vil noen si. At Harmageddon ligger midt i, kan jo få en til å lure…

   Grunnen til at det ikke dukker opp noe annet enn Israel, er at da hadde Syriakrigen el. l. spredt seg til de israelske/palestinske/libanesiske områdene. Sunnimuslimer og shiamuslimer hadde barket sammen. Palestinerne er stort sett sunnier, mens libanesiske Hizbollah er shia-muslimer og støtter Assad.

   Det er for mye splid hos muslimer. Midtøsten-konflikten kan ikke løses ved bare politikk. Og det er ikke alltid Israel som er verst: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtoesten/det-er-hamas-som-dreper-oss-ikke-israel/a/23258643/

   Ahmadiyya-muslimer, som for eksempel har åpnet opp for dialog, feiring av frihet og å bryte ned barrierer her i Norge, blir av mange muslimer ikke anerkjent som muslimer.

   Islamsk Råd Norge anerkjenner ikke Norges største moske, Ahmadiyya Muslim Jama’at, som muslimsk – https://no.wikipedia.org/wiki/Ahmadiyya

  • Jeg må også flire litt her. På mer israelvennlige sider, så hører man akkurat det samme som du sier i siste avsnittet, men bare at Aftenposten og VG er svært palestinavennlige og aldeles ikke israelvennlige.

  • Er ikke Israel demokrati altså?
   Det er vel frie valg der. Innbyggerne bestemmer hvem som sitter i regjering.
   Dette til forskjell fra mange andre land i samme region.

   Les historie. LEs hvordan nabolandene gjentatte ganger har gått til angrep på Israel. Hadde de ikke gjort det ville landområdene til Israel vært betydelig mindre enn i dag.

   Det er mange problemer i Midt-Østen og alle har sine «svin på skogen». Dine kommentarer bærer preg av at du ikke setter deg inn i ting, er unyansert og ser ting kun fra et ståsted!

  • AvatarR Nilsen // 2016-05-31 kl 22:04 //

   Hvorfor sjokkerer det meg ikke at du vanker her, på «radikal portal».. . men stemmer det, venstrefløyen og antisemittisme har jo ingenting med hverandre å gjøre.. hehehehe

  • AvatarR Nilsen // 2016-05-31 kl 22:08 //

   Hvorfor er det «skammelig» at Norge samarbeider med Israel, har du forresten noengang vært i dette landet som du forakter over alt på jord?
   Dere 4-5 rødstrømper og jødehaterne i gruppa «midtøsten» gjør ikke noe annet fra morgen til kveld, enn å spre møkk om et land dere aldri har vært i.
   Utrolig fascinerende. Samtidig tør ingen av dere å innrømme jødehatet deres, men velger å gjemme dere bak å «hate landet», altså hate eksistensen, fordi dere hverken skjønner konsekvensene av at dagens Israel blir Hamasistan/PLO-land (araberne i gaza hater araberne i PA, og vica versa – men det vet du vel fra før av, så hvem skal styre?) og at jødene da må forlate landet, fordi de kommer til å bli like godt tatt imot der, som de er i de 22 arabiske landene, der andelen jøder har sunket med 95% siden 1950, da jødene, ikke «palestinerne) opplevde det dere kaller «naqba». Katastrofen. Men istedet, så ble det en velsignelse, da samtlige jøder ble tatt godt imot i Israel (såklart) , mens araberne ble sendt i leire, av egne landsmenn…. og etterkommerne sitter der den dag i dag, og får sympati fra slike som deg, når de stikker ned 3mnd gamle spebarn og 90 år gamle damer.
   «Frihetskamp».

  • AvatarR Nilsen // 2016-05-31 kl 22:14 //

   Har norsk media munnkurv når det gjelder Israel? Spesielt Aftenposten og
   VG er svært Israel vennlige, og Dagbladet litt mer midt på treet.. Jeg
   er faktisk blokkert fra VGs kommentarfelt for å spørre spørsmål, i
   likhet med hva jeg har spurt her..

   Morsomt. Jeg ble idag blokkert fra «midtøsten» (for 3 gang) for å stille et spørsmål om denne Kathrine Jensen.
   Det vet jeg flere har blitt; av de drøyt 200 medlemmene i den gruppa, tror jeg 10 stk er nøytrale, resten er blodivrige jødehatere som skriver 4-5 «artikler» hver eneste dag. Om den eneste jødestaten i verden, mens de later som de støtter et ikke-eksisterende folk.. Allerede kjent som arabere. Fordi de er så få (340 millioner) og jødene er så mange (6 millioner)…

   Det samme med Palestinakomiteens Facebooksider, der er vel 90% av alle pro-israelere blokkert.
   I motsetning til sidene til MIFF, der ingen pro-«palestinere» er blokkert, og dere står fritt til å spre eder og galle, som dere gjør.
   Hva kalles det igjen?

   Og Aftenposten har hatt anti-israelske artikler annenhver dag nå i 2 uker, ganske nøyaktig. VG har ikke skrevet noe særlig, men de nekter å skrive om flere ting som har skjedd den siste uken, som et terrorangrep idag, arkeologiske funn som bekrefter jødenes tilstedeværelse i Israel i flere tusen år, noe som da motbeviser alt «palestinakomiteen» sier, for ifølge dere så bodde det jo ikke jøder i Israel («Palestina) – eller Syria-Palestea, provinsen i det ottomanske riket, på hundrevis av år..

   Fornektelse av historien er så flott å se på. Som å skalle hodet hardt i en murvegg og bli stolt av at du har fått hull.

 2. AvatarTorgeir Sesseng // 2016-05-25 kl 15:27 //

  Norge skal liksom være så etisk og moralsk… Norge har en lang og stolt
  fartstid i FN, er utdeler av Nobels fredspris, har etiske
  retningslinjer for Oljefondet, boikottet Sør-Afrikas apartheidregime,
  boikotter palmeolje etc. Og da er så «fantastisk» at vi har en olje- og
  energiminister (tidl. medlem av Israels venner) som støtter
  krigsforbryteren Israel og som talte for en gjeng hjernevaskete kristensionister http://www.miff.no/MedIsraelforfred/2016/02/10Olje-ogenergiministerTordLientilMIFFsIsrael-konferanse.htm
  og vil ha norske selskaper inn for å hjelpe Israel med å stjele mer
  gass fra palestinerne. De vil i så fall komme i selskap med Dick Cheney
  og Robert Murdochs Genie oil som driller på okkupert syrisk land, Golan.
  Så når går Det Norske og Aker Solutions inn?

  • Det er verdiene som styrer, ikke politikken.

  • AvatarR Nilsen // 2016-05-31 kl 22:21 //

   Et spørsmål, hva er en «miffer» ?
   En som er betalende medlem i organisasjonen?
   En som «liker» gruppa på facebook?
   En som støtter Israel?

   Jeg skjønner liksom ikke helt hva «hjernevaskede kristensionister» har med dette å gjøre, 80% av alle medlemmene på facebook virker som om støtter Israel av historiske , ikke religiøse, grunner.
   At «Gud ga landet til jødene» betyr ikke så mye, det viktigste er at det a) aldri har eksistert noe palestinsk folk som har rett til å gjøre «krav» på landet; de er arabere fra landene rundt som strømmet til the holy land på slutten av 1800 tallet, da de europeiske jødene returnerte etter flere hundre år i eksil.
   Har du sett bilder av dagens Israel fra midten av 1800 tallet?
   Har du sett Hebron, Jerusalem, Beersheeva, Tel-Aviv (som ikke eksisterte før staten ble gjenopprettet) før og etter jødene?
   Som med alt annet så ville araberne ha en del av denne grønne oasen.. Såklart, en grønn oase er bedre enn en tørr ørken, som 90% av midtøsten består av.

   Mener dere f.eks at alle syrere er palestinere, ettersom syria-palestina inneholdt Syria?
   Hvorfor holder dere de utenfor?
   Denne logoen som «palestinakomiteen» viser, som består av dagens Israel pluss PA og Gaza – har jo aldri eksistert noen gagn. Det er et ønske fra venstre fløy; at dagens Israel skal bli «palestina» og at jødene skal vekk; from the river to the sea, palestine will be free, skrikes det på samtlige demonstrasjoner, det står skrevet på flyers og det trykkes på t-skjorter.

   Som folk fra Nebukadnezzar, Saladin, Muhammed, Muftien av Jerusalem og Saddam Hussien og Kohmeini, Hezbollah, Hamas og Abbas også har uttalt..

   Sistnevnte også på tysk. Bare sånn for å understreke alvoret.

  • AvatarEivind Kvarsnes // 2016-05-31 kl 22:54 //

   Du vet ikke hva du snakker om. Orker ikke si mer.

   • AvatarTorgeir Sesseng // 2016-06-01 kl 23:27 //

    Sjarmør du Kvarsnes… Du kan jo reflektere over denne: https://thedebateinitiative.files.wordpress.com/2012/06/a-question.jpeg

    • AvatarEivind Kvarsnes // 2016-06-02 kl 08:51 //

     Fordi jødene trenger et egen stat. Vet ikke om du vet, men de ble nesten utryddet av hatet til dem under krigen, ja den som sluttet i 1945. Og Israel er jødens hjemland. Det har i alle tider vært deres drøm om en dag få vende tilbake til sitt hjemland. Derav utrykket » Vi sees». Som betyr for jødene at de en dag skal sees i Jerusalem. Når det gjelder Palestinerne, er det ikke værre for dem en noen andre som har blitt flyttet på. Også jødene har blitt tvangsflyttet. Det handler for dem å se fremover, ikke begrave seg i hat og terrorisme. Hadde de villet kunne de hatt sin egen stat for lenge siden, men de er for opphengt i hatet til jødene, det er kun jødenes land som gjelder for dem, har de blitt opplært til å tro. Og folk som støtter hamas og deres «frihetskamp» gir disse palestinerne bare mer håp, håp om noe som aldri kommer til å skje.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-06-02 kl 17:14 //

      Siden det ikke er så ille å bli flyttet på kan kanskje en av de palestinske familiene som blir kastet ut av sine hjem på grunn av sin bakgrunn flytte inn i huset ditt.

     • AvatarEivind Kvarsnes // 2016-06-02 kl 17:17 //

      Nok en gluping med sine mest gjennomtenkte uttalelser.

 3. AvatarMax Karl // 2016-05-28 kl 23:39 //

  Nå folk sier at det ikke er Frp sin skyld i at oljeprisen er lave, ken de umulig ha lest denne artikkelen.

  • AvatarRoy Otto Dyrli // 2016-06-01 kl 13:49 //

   Hvis du på alvor mener at det er Frp som har senket oljeprisen, tro jeg du har noen mangler i forståelsen av årsak og virkning?
   Israel har så langt ikke produsert noen olje av betydning, men USA er i ferd med å bli selvforsynt, og de står alene for 21% av verdens oljeforbruk. Det går ikke lenger et eneste tankskip vestover fra Gulfen. Der ligger årsaken.

   Om Norge deltar eller ikke deltar i Israelsk oljeutvikling har størst betydning for Norge.
   Israel kommer til å finne samarbeidspartnere både med eller uten norsk bistand.
   I øyeblikket er det amerikanske Noble energy som står for boringen på Israelsk sokkel.
   Der kunne det sikkert vært norske rigger også, men det er vel bedre at norske oljearbeidere går ledige?

 4. AvatarRonny Farsund // 2016-05-31 kl 21:12 //

  Palestinsk farvann ? Sliter litt med å se hvor det er.

  • AvatarAlexander Grimsmo // 2016-06-12 kl 15:23 //

   Juridisk er det grensene fra før 1967-krigen som gjelder.

   • AvatarRonny Farsund // 2016-06-13 kl 13:43 //

    I og med at Jordan okkuperte vestbredden i 1948, er det vel grensene som er fastsatt ved San Remo-avtalen som gjelder ?

 5. AvatarEivind Kvarsnes // 2016-05-31 kl 22:51 //

  He he. Palestinsk olje du liksom. Er jo ikke en palestinsk stat engang. Palestinerne er så splittet og nedsyltet i hat til israel att de ikke klarer å samarbeide med noen. De har og lever fortsatt meget godt på støtte fra naive giverland. ( iallefall de som har litt makt ).

 6. AvatarJulius Embretsen // 2016-06-01 kl 08:42 //

  LOL. Palestina har aldri vært noe land, og kommer aldri til å bli det takket vært palestina-araberne.

  Mye bedre at Israelske selskaper utvinner oljen. Det skaper arbeidsplasser for både jøder og arabere, og inntektene kan brukes til innovasjon som gjør verden enda bedre.

 7. AvatarVidar Jensvoll // 2016-06-01 kl 16:50 //

  Det er en skam også at folk ikke kan sette seg inn i saken vedrørende det oppdiktede «palestinske folk»…

 8. Siden Palestina ikke er et land, men et område i Midtøsten, er denne artikkelen ikke relevant. Men om araberne skriver under fredsavtale med Israel, kan situasjonen bli annerledes. Siden Israel har makten i Palestina – etter arabernes mange tapte kriger, har Israel også hånden på rattet i enhver forhandling.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-06-02 kl 17:11 //

   Om jeg ikke husker feil anerkjenner over 130 land Palestina som en uavhengig stat. Problemet er at okkupasjonsmakta ikke vil forlate landet.

   • AvatarRiccardo Malandrino // 2017-03-11 kl 15:11 //

    Hvis det skal være snakk om okkupasjon, så mener du vel okkupasjon i en folkerettslig forstand? For hvis det er DET du EGENTLIG mener så må området som okkuperes ha tilhørt en suveren stat. Og da lurer jeg på hvilken suveren stat Israelokkuperer områder fra?

    • AvatarJoakim Moellersen // 2017-03-12 kl 12:59 //

     Med det premisset du legger til grunn var det ingen okkupasjon Indonesia gjennomførte mot Øst-Timor etter at Portugal forlot sin gamle koloni. F.eks. Tyskland kunne invadert Tsjekkia etter delinga av Tsjekkoslovakia. Det hadde faktisk ikke vært en okkupasjon om Egypt hadde tatt Israel før det blei etablert som en fungerende suveren stat. men det regner jeg med at du ikke er enig med. Hvis det stemmer må konklusjonen være at din egen logikk ikke er konsistent med din egen tekning.

     Dessuten så er det slått fast gang etter gang av ledende jurister at det er en okkupasjon, selv USA anerkjenner dette.

     • AvatarRiccardo Malandrino // 2017-03-12 kl 15:41 //

      Kan du motbevise det Jacques Paul Gauthier sier? Han er en av verdens ledende folkerettseksperter.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2017-03-12 kl 18:52 //

      Hvert år vedtas det i FNs hovedforsamling at Israel skal forholde seg til internasjonal lov å forlate okkuperte områder, altså holde seg innafor den grønne linja (grensene fra før de angrep Egypt og starta seksdagerskrigen). Stemmegivningen der ligger vanligvis på omtrent 150 mot 7.

      Man har naturligvis den rådgivende dommen fra Den internasjonale domstolen, den høyeste juridiske autoriteten i verden på denne typen spørsmål. Den slår fast at grensene er i henhold til den grønne linja og at de områdene Israel står på utafor denne er okkuperte. Den eneste grunnen til at dommen er rådgivende og ikke dømmende er at Israel nekter å la saken sin føre for noen domstoler. De vert naturligvis at de kommer til å tape så det synger.

      Du har også resolusjonen fra sikkerhetsrådet, lillejulaften i fjor. Den fastsår at bosettingene er er klart brudd på folkeretten, naturligvis basert på at de er en del av en ulovlig okkupasjon. Ikke en gang USA protesterte.

      http://www.icj-cij.org/docket/index.php?pr=71&code=mwp&p1=3&p2=4&p3=6
      https://www.un.org/press/en/2016/ga11861.doc.htm

     • AvatarRiccardo Malandrino // 2017-03-12 kl 19:17 //

      Nå er ikke Resolusjon 2334 noen bindende resolusjon, men du må gjerne finne noen vedtak som opphever de vedtakene jeg allerede har nevnt.

     • AvatarRiccardo Malandrino // 2017-03-13 kl 14:17 //

      Fikk du forresten med deg resolusjonen fra FN’s Generalforsamling igår (12.3.2017)?

     • AvatarRiccardo Malandrino // 2017-03-12 kl 17:03 //

      Her er noen folkerettslige vedtak som viser at Vestbredden ikke er okkupert: Folkeforbundets enstemmige vedtak fra alle 51 land 24.07.1922, FN-pakten 24.10.1945 artikkel 80, Sikkerhetsrådets vedtak 13.06.1967, Sikkerhetsrådets vedtak 22.11.1967, Grenseavtalen Israel-Egypt 26.03.1979 og Grenseavtalen Israel-Jordan 26.10.1994 bare for å nevne noen dokumentasjoner. Disse vedtakene og avtalene er ikke endret med gyldige vedtak fattet i henhold til kapittel VII i FN-pakten.

 9. AvatarRiccardo Malandrino // 2017-03-11 kl 12:38 //

  Er det slik at Norge også må vise tilbakeholdenhet når det gjelder Hamas sitt charter som er grunnloven til PA-myndighetene, eller er det bare et norsk-israelsk samarbeid man skal ta avstand fra?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-03-12 kl 13:00 //

   Hamas-charteret er ikke grunnloven til de palestinske myndighetene. Det der er bare tull!

   • AvatarRiccardo Malandrino // 2017-03-12 kl 13:28 //

    Så du mener at det Hamas sier i sitt charter bare er tull? Har du lest det?

    • AvatarJoakim Moellersen // 2017-03-12 kl 14:16 //

     Les kommentaren min og prøv igjen.

     • AvatarRiccardo Malandrino // 2017-03-12 kl 15:39 //

      Hvilken grunnlov har Hamas utenom sitt charter?

     • AvatarRiccardo Malandrino // 2017-03-12 kl 15:47 //

      Så du mener at Hamas har en annen grunnlov enn Hamas-charteret? Da må du i så fall vise meg det.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2017-03-12 kl 18:53 //

      Du må lese det jeg skriver og ikke finne på ting selv. Hvis ikke blir det vanskelig å ha en diskusjon.

     • AvatarRiccardo Malandrino // 2017-03-12 kl 19:22 //

      Mener du at charteret til Hamas ikke er PA-myndighetenes grunnlov? Hvilken grunnlov er det Hamas har da?

Kommentarfeltet er lukket.