Irland vedtar boikott av varer fra israelske bosettinger

Foto: Alisdair Hickston under lisens (CC BY 2.0)

Vedtaket møter jubel i Palestina og solidaritetsbevegelsen. Israel kaller irene for antisemitter.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

— Denne loven støttes fordi det er den rette tingen å gjøre. Det er folk som reiser seg for å opprettholde internasjonal lov.

Niall Collins fra det konservative partiet Fianna Fail tok videre vedtaket som hadde gått gjennom i Seanad, det irske senatet, til Dáil, den irske irske kongressen, om å forby handel med varer fra ulovlige israelske bosettinger. Det blei en overlegen avstemning med 75 stemmer for, 45 imot og tre avholdende. Den konservative mindretallsregjeringa var motstandere, mens Fianna Fail, det største opposisjonspartiet, fikk støtte fra det nest største utafor regjering, venstrepartiet Sinn Féin, samt flere mindre partier.

— [Loven] utfordrer status quo, fordi status quo sier for øyeblikket at det greit for et land å ulovlig okkupere andre folks territorier. Og å profitere, og å gjøre et levebrød utav, og å handle, og å utbytte fra okkupasjonen av de områdene, til skade for de folkene som faktisk eier de territoriene, slo han fast.

LES OGSÅ: Nordland Fylkesting oppfordrer til boikott av Israel

Følg opp boikotten fra Sør-Afrika
Collins vektla at Irland i 1987 gikk inn for boikott av apartheidregimet i Sør-Afrika med stor suksess. Regjeringa har uttrykt frykt for at dette vil være i strid med EU-lover, men Collins sa at da får man heller utfordre disse og endre dem om nødvendig.

Også lederen for Sinn Féin tok ordet:

— Den irske regjeringa og den irske staten, framfor alle andre, bør stå for handhevelse av internasjonal lov. Og det er det denne lovgivningen bør handle om til syvende og sist. Dere kan komme med deres politiske, juridiske, diplomatisk grunner. Dere kan komme opp med enhver unnskyldning under sola for ikke å støtte dette forslaget, men dere trenger bare én god grunn til å støtte det.

— Jeg var i Palestina før jul. Det palestinske folket ser til Irland for at vi skal lede og stå i solidaritet med dem. De vil ha denne loven. Jeg traff ikke én person som var mot. Det palestinske folket mener dette er det rette å gjøre, så la oss gjøre det og la oss lede fra fronten. Det er det ærefulle, det er det irske å gjøre, avslutta Mary Lou McDonald.

LES OGSÅ: Israel — 70 år med etnisk rensing

Anklager om antisemittisme
Sinn Féin og andre har vektlagt likheta mellom palestinernes skjebne og deres egen under britisk kolonialisme for å understreke viktigheta av irsk solidaritet.

Vedtaket har blitt møtt med jubel og berømmelse både fra palestinsk hold og fra de mange organisasjonene som jobber med solidaritetsarbeid med palestinerne verden over.

Som forventa er fordømmelsen hard fra Israel. Det israelske utenriksdepartementet sire følgende i en uttalelse:

«Det er forstyrrende og skuffende at de som fremmer loven fokuserer på et hyklersk angrep på Israel, heller enn på slaktet av dets innbyggere (…) Dette er et klart uttrykk for diskriminering som burde bli avvist med avsky»

Statsminister Benjamin Netanyahu fortalte at «Israel er rasende over loven mot landet i Dail som viser hykleri og antisemittisme.»

Den irske ambassadøren i Israel blei innkalt for reprimande an israelske myndigheter.

Arbeidet med loven er imidlertid ikke ferdig det må gjennom komitéarbeid og videre debatt før en avstemning om den endelige lovteksten før den settes ut i live.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Irland vedtar boikott av varer fra israelske bosettinger

 1. Irland har foreløpig IKKE vedtatt «boikott av varer fra israelske bosettinger», dette er kun et lovforslag.
  Boikotten gjelder ikke «israelsk bosetninger», men jødiske bedrifter som befinner seg i Judea, Samaria og Golan høyden. Faktumet at de muslimske eide bedrifter i samme områder blir ikke boikottet viser at lovforslaget er rasistisk og faller under definisjonen av antisemittisme.

  • Avataringarsmedsrud // 2019-01-26 kl 21:35 //

   Dette har ingenting med antisemittisme å gjøre. Tarud er som vanlig fullstendig på villspor!

   • Når du boikotter bedrifter fordi eierne er jøder og samtidig boikotter ikke nabobedrifter som eies av arabere, så er dette en klar diskriminering av mennesker på grunn av deres religiøs tilhørighet. Tas i betraktning at disse jødiske bedrifter gir jobb og inntekter til tusenvis av arabere, så kan det vanskelig være en annen årsak til en slik diskriminering enn det som heter antisemittisme eller jødehat på norsk. http://www.facebook.com/jodehat

    • Avataringarsmedsrud // 2019-01-29 kl 18:04 //

     Tullprat, Tarud. Disse boikottes ikke fordi de er jøder, men fordi de er okkupanter som bryter folkeretten.

 2. «Følg opp boikotten fra Sør-Afrika»
  Vi ser jo nå at Sør-Afrika går samme vei som Zimbabwe så det var definitivt feil å boikotte Sør-Afrika.

Kommentarfeltet er lukket.