– Dette er Israels kollektive avstraffelse

Ved et checkpoint i Betlehem blir mange palestinere nektet innreise.

100.000 palestinere har fått tillatelsene til å besøke Al Aqsa-moskeen under Ramadan omgjort. -- Det er kollektiv avstraffelse, svarer palestinsk politimann.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sanah Tirilsdottir (tekst og foto)

Det er første fredag i fastemåneden ramdan, klokken har så vidt passert syv på morgenen. Ved Checkpoint 300 i Betlehem er det overrskende stille til å være første fredag i den muslimske fastemåneden ramadan.  Plutselig dukker en eldre herre opp foran kameralinsen min.

Vil tvangsflytte familiene til påståtte terrorister
— Tar du bilde?, sier han og poserer med peke-og langefinger hevet i en V-form. – Jeg skal til Jerusalem for å be, sier han før han fortsette inn mellom betongblokkene i den ekstra kontrollposten som er satt opp i anledning ramadan. Siden terrorangrepet der fire mennesker ble drept og flere skadet av to palestinere fra Vestbredden på en cafe i Tel Aviv onsdag denne uken, har sitasjonen tilspisset seg for palestinerne på Vestbredden.

I frykt for at liknende episoder skal finne sted har Israel økt sin militære tilstedeværelse på Vestbredden, og sperret av landsbyen Yatta, som de to gjerningsmennene kom fra. Ifølge en artikkel publisert i VG fredag skal familie og slektninger til de to gjerningsmennene ha mistet sine arbeistillatelser til Israel. Representanter fra regjeringen skal nå se på mulighetene for en lovendring som skal gjøre det mulig å tvangsflytte familiene til mennesker som begår terrorangrep til Gaza.

Minst 83.000 får ikke reise
Men terrorhandlingene får konsekvenser også utover gjerningsmennenes familie og bekjentskapskrets. Torsdag annonserte det israelske militæret at de trekker tilbake 83.000 tillatelser utstedt til palestinere for å besøke familie og hellige steder under Ramadan.

Tilbake i Betlehem er det mange som må forlate kontrollposten denne morgenen. En av dem er Ashraf (45) som til daglig jobber i Jerusalem.

— Jeg har vært her siden klokken tre i dag morges, men da jeg endelig kom gjennom til ID-kontrollen ble jeg bedt om å snu. Jeg vet ikke hvorfor, men tipper at det er fordi jeg er under 45. Og så har det nok med hendelsen i Tel Aviv å gjøre, sier han.

Mahmoud og sønnen Khalid ble bedt om å vende tilbake til Hebron. De fikk ikke beøkt Al Aqsa-moskeen under ramadan.

Mahmoud og sønnen Khalid ble bedt om å vende tilbake til Hebron. De fikk ikke beøkt Al Aqsa-moskeen under ramadan.

Like etter ham kommer en mann i følge med en gutt gående. Mahmood har kommet hele veien fra Hebron sånn at sønnen Khalid (7) skal få se Al Aqsa- moskeen. Nå er de på vei tilbake til Hebron etter å ha blitt nektet å krysse.

— Han hadde gledet seg veldig til å se Al Aqsa og Jerusalem, og det er så ille å skuffe ham. Jeg aner ikke hvorfor vi ikke fikk krysse, sier Mahmood.

Kollektiv avstraffelse
Ifølge avisen Ma’an News var det menn over 45 år og alle kvinner som fikk entre Jerusalem denne første fredagen i ramadan. Ifølge avisen skal totalt 7000 mennesker ha fått tillatelse til å krysse. Han bekrefter at nærmere 100.000 mennesker skal ha fått tillatelsene sine omgjort, men at det umulig å vite hvem før de prøver å krysse kontrollposten.

Den palestinske politimannen Basel Faraj mener palestinerne utsettes for kollaktiv avstraffelse.

Den palestinske politimannen Basel Faraj mener palestinerne utsettes for kollaktiv avstraffelse.

— Så langt har mer enn 5000 personer blitt nektet å krysse, forteller den palestinske politimannen Basel Faraj meg rundt halv åtte samme morgen. Han er her for å organisere de frammøtte, og dele ut hatter til beskyttelse mot varmen. Han mener den vanskelige situasjonen kan knyttes til drapene i Tel aviv, men forteller at det er lite det palestinske politiet kan gjøre.

— Dette er en kollektiv straff for hva som skjedde. Men vi kan ikke gjøre noe, dette er israels ordre, vi er her for å organisere avslutter han.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på – Dette er Israels kollektive avstraffelse

  1. AvatarOskarMartinHessen // 2016-06-20 kl 11:08 //

    Israel forsøker jo bare å holde sitt land fritt for utøy, og det bør vi jo støtte de i!

Kommentarfeltet er lukket.