Protesterte mot innsettelsen av Trump – 187 personer kan få 60 år i fengsel

Donald Trumps sverges inn som USAs president mens demonstrasjoner pågår i Washington D.C.s gater. Foto: White House

Vilkårlig arresterte står blant de tiltale og flere hevder å ha blitt voldtatt og mishandlet av politiet.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Da Donald Trump skulle innvies til som USAs president var det ikke bare kontroverser om hvor mange som kom for å se på eller innholdet i Trumps tale. Det var store protester i gatene i Washington og politiet var ikke nådig med demonstrantene. Den første av rettsakene mot de nesten 200 menneskene som blei arrestert av politiet har gått i to uker.

Seks personer står nå på tiltalebenken for kriminell sammensvergelse og oppfordring til opprør, mens 181 venter på at deres sak skal komme opp for retten. Påtalemyndighetene har så lang i rettsaken ikke påstått at noen av de seks tiltalte selv har stått for ødeleggelser av butikkvinduer, parkerte biler og søppelbøtter, men de skal ifølge påtalemyndighetene ha vært med i en sammensvergelse som førte til ødeleggelsene på innsettelsesdagen.

For dette risikerer nå de tiltalte 60 år bak lås og slå.

LES OGSÅ: Miljøaktivister i USA angrepet med pepperspray og angrepshunder

Tilfeldige arrestasjoner
Politiet ringet inn mer eller mindre tilfeldige grupper av demonstranter og arresterte alle som befant seg blant disse. Blant de seks som står tiltalt er journalisten Alexei Wood som dekket protestene. Også folk som var i gatene for å drive juridisk bistand står blant de nesten 200 tiltalte.

De materielle skadene skal ifølge politi og påtalemyndigheter være på 100.000 dollar, omtrent 820.000 kroner. Politiet i Washington brukte imidlertid det tredobbelte, drøyt 300.000 dollar, på nye våpen i forbindelse med innsettelsen av Trump. Nå har de lagt til 150.000 dollar for en interngranskning av politiets framferd.

Rettshjelpsorganisasjonen ACLU mener politiet i Washington har brutt det første grunnlovstillegget som blant annet omhandler ytringsfrihet og pressefrihet da politiet har drevet vilkårlig arrestasjon av folk som har benyttet seg av sine demokratiske rettigheter til å protester og drive mediearbeid. ACLU kritiserer også politiet for å ha brukt taktikker og våpen som vanligvis er forbeholdt militæret og det uten noen form for advarsel eller rådføring med lokalbefolkninga.

Batongslag, pepperspray og sjokkgranater skutt inn i folkemengder var blant hendelsene som har ført til den massive kritikken mot Washington-politiet og anklager om at de har satt folks liv og helse i fare.

LES OGSÅ: Professor om Trumps skattegave til de rikeste: — Krigen mot de fattige er forbausende

Anklager politiet for voldtekt
Politiet har også blitt anklaget for og blir nå saksøkt for å ha voldtatt og brukt seksuell ydmykelse som en straff mot fire av de arresterte i forbindelse med demonstrasjonen. Blant de som har saksøkt politiet er journalisten Shay Horse som forteller om hendelsen:

— En politibetjent ba oss ta ned buksene. En politibetjent gikk ned raden [av arresterte] og fortalte hver og en av oss at vi ikke måtte bevege oss mens han grep tak i ballene våre, trakk i dem og så stakk en finger opp i anus på hver av oss og rotet den rundt. Jeg følte det som at de brukte overgrep og voldtekt som straff. De brukte de taktikkene for å påføre smerte mot folk som skal være uskyldige til de er bevist skyldige. Jeg følte at de prøvde å knekke meg og de andre så selv om deres anklager ikke ville føre fram ville den natta være vår straff. Jeg var i politiets varetekt i 33 timer. Jeg var fremdeles sår i anus da jeg blei løslatt.

Det er ikke første gangen at politiet i USA blir beskyld for voldtekt og seksuell ydmykelse av folk de har arrestert.

I rettsaken har påtalemyndighetene brukt videomateriale laget av den kjente politiske provokatøren på ytre hyre, James O’Keefe, som ved flere anledninger har drevet uærlig kryssklipping og misvisende framstilling av politiske motstandere for å sverte dem. Den siste av skandalene han er involvert i er å ha forsøkt å selge en Washington Post en falsk voldtektsanklage for å gi #meetoo-kampanjen et dårlig rykte og for å undergrave saken om seksuelt misbruk av mindreårige som nå går mot den republikanske senatorkandidaten Roy Moore.

LES OGSÅ: Antifascister kjørt ned av bil i terrorangrep ved høyreekstremistisk marsj – Trump fordømmer «mange sider»

Bruker rettsystemet mot Trumps motstandere, ikke hans tilhengere
Til DemocracyNow!
sier juridisk rådgiver for flere av de tiltalte, Jude Ortiz, at det er vanlig at påtalemyndighetene kommer med grove anklager og påstander om høye straffer i slike saker for å fiske etter forlik hvor de tiltalte — som Ortiz mener har manglende juridisk beskyttelse i slike saker hvor politiet kan sies å sitte på den andre siden av tiltalebenken — slik påtar seg skyld i frykt for å sitte i fengsel resten av livet.

Kritikere av den pågående rettsprosessen har sammenlignet med protestene i Charlottesville hvor Trump-tilhengere Ku Klux Klan-medlemmer og nynazister marsjerte for å samle høyresida i USA. Der brukte høyresida utstrakt vold, avfyrte skudd mot antifascister i tillegg til terrorangrepet da Alex Fields Jr. kjørte en bil gjennom en folkemengde av antifascister og tok livet av Heather Heyer. På tross av det behandlet politiet de frammøtte høyreekstremistene svært pent og rettvesenet har i etterkant heller ikke vært interessert i føre saker mot organisatorer eller deltakere. Da den

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.