Israels transportminister vil kalle opp togstasjon i okkupert Øst-Jerusalem etter Donald Trump

Donald Trump ved Vestmuren i det okkuperte Øst-Jerusalem. Foto: White House/Dan Hansen

Som takk for at USAs president trosset internasjonal lov og anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad planlegges en togstasjon med Trumps navn på okkupert palestinsk land.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Den israelske transportministeren Yisrael Katz presser på for å få det folkerettsstridige prosjektet med en israelsk jernbanelinje gjennom Øst-Jerusalem gjennom. Nå ser det ut til at Benjamin Netanyahus regjering og transportministeren har fått vind i seilene etter at Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og erklærte at de vil flytte ambassaden sin til byen.

LES OGSÅ: John Kerry i lekket opptak: Israels regjering vil ikke ha fred

Øst-Jerusalem er internasjonalt anerkjent som en del av de palestinske selvstyreområdene. Israel tok kontroll over området og resten av territoriet som er tiltenkt en palestinsk stat under seksdagerskrigen i 1967. Etter dette har israelske regjeringer ført en massiv politikk av folkeforflytning hvor palestinere har blitt tvunget ut av Øst-Jerusalem mens israelske jøder har fått spesialbehandling og flyttet inn i stor skala. I dag bor over 200.000 israelske jøder i Øst-Jerusalem i strid med internasjonal lov. I tillegg omringer andre israelske bosettinger — kun for jøder — Øst-Jerusalem på okkupert palestinsk land.

Katz ønsker å komme i gang med utbygginga av en høyhastighetsbane med stasjon ved Vestmuren i Jerusalems gamleby. Det hellige stedet, også kalt klagemuren, har allerede en jernbanelinje i nærheten, men den blei bygd under det ottomanske imperiet og kan kun bære saktegående tog. På tross av trusler fordømte FNs generalforsamling USAs avgjørelse om å flytte ambassaden med 128 mot ni stemmer. Den sterkt høyrevridde israelske regjeringa trosser altså nok en gang det internasjonale samfunn og vil belønne Trumps avgjørelse med en egen togstasjon på okkupert jord.

LES OGSÅ: Trump-administrasjonen vil at Stoltenberg skal fortsette som NATO-sjef

Donald Trump har sett til Israel for inspirasjon for den planlagte muren som han har lovet å bygge mot den meksikanske grensa. Israel har 708 kilometer med mur og piggtrådgjerde gående delvis på palestinsk territorium, delvis på israelsk territorium, som splitter palestinske samfunn og familier og gjør dagliglivet til mange svært vanskelig. I 2006 blei muren funnet ulovlig av Den internasjonale domstolen basert på at de internasjonalt anerkjente grensene fra før seksdagerskrigen ikke kunne overskrides av Israel, men at de kunne bygge murer og piggtrådgjerder på eget land om de ønsket det.

I samme tale som Trump lanserte seg som kandidat for å stille til presidentvalget for Republikanerne kalte han meksikanere for voldtektsforbrytere og mente man måtte bygge en mur for å holde dem ute av USA.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned