Leder av Palestinakomiteen i Norge deportert fra Israel

FOTO: Kashfi Halford

Trakassert, utskjelt og deportert. På vei til Palestina fikk Kathrine Jensen beskjeden at hun var en fare for Israels sikkerhet.

Hege Gotteberg Eide
Om Hege Gotteberg Eide (6 artikler)
Hege Gotteberg Eide har en mastergrad i sammenliknende politikk ved UiB og er medlem av solidaritetsnettverket i Palestinakomiteen i Norge.

Lederen av Palestinakomiteen i Norge, Kathrine Jensen, ankom mandag kveld Israel. Å reise til Palestina er ikke ulovlig. Likevel ble hun avhørt, fengslet, trakassert og til slutt; deportert fra Israel av “sikkerhetshensyn”. Dette skjer jevnlig på den internasjonale flyplassen.

Lederen av solidaritetsorganisasjonen reiste via flyplassen Ben Gurion for å besøke Palestina. Der ble Jensen utsatt for trakassering hele natten gjennom og er svært kritisk til behandlingen hun fikk.

Kathrine Jensen

Kathrine Jensen

Det som skjer på flyplassen er en bevisst strategi fra deres side. De vil bryte folk ned og ydmyke dem mest mulig. Når det står på er det ekstremt ubehagelig. Man går gjennom mange timer med intense avhør hvor de fratar deg muligheten til å hvile, sove, spise og gå på toalettet. Det å bli behandlet som en kriminell er svært uverdig.

Jensen satt flere timer i avhør. Hun forteller hvordan utskjellingen pågikk, der de også fjernet eiendelene hennes og gikk til fysisk angrep da hun forsøkte å dokumentere trakasseringen.

— Det er en åpenbar politisk avgjørelse å nekte meg innreise og deportere meg. Som leder av en organisasjon som støtter palestinerne er jeg ifølge dem, en trussel mot Israels sikkerhet. De er rett og slett livredde for at folk skal se hva de driver med. Den grove trakasseringen er et forsøk på å avskrekke meg og andre fra å reise til Palestina. Det fungerer selvsagt ikke, men gir derimot mer kampvilje. Det er ingen menneskerett å komme inn i et annet land, men det er dypt problematisk at Israel kontrollerer hvem som skal reise inn i Palestina, nekter folk innreise på bakgrunn av deres politiske meninger og kriminaliserer solidaritet.

Sikkerhetshensyn”

Det skjer jevnlig at mennesker blir nektet innreise til Vestbredden i Palestina. Mange ungdomspolitikere, helsearbeidere, journalister, akademikere, aktivister og solidaritetsarbeidere verden over har blitt nektet innreise – en reise som kun er mulig via israelske grenseoverganger. En tidligere solidaritetsarbeider for Palestinakomiteen skulle til Ramallah for å studere arabisk på universitetet. Hun ble utsatt for samme trakassering som Jensen, anholdt og deportert. Hun måtte gjennom flere omganger med avhør, ble innelåst på et videoovervåket rom der alle eiendelene hennes ble fratatt. Hun fikk ikke mulighet til å kontakte familie eller den norske ambassaden.

Radikal Portal har tidligere publisert denne teksten, der en samfunnsgeograf ble arrestert og sendt i retur til Norge. Han skulle til Palestina for å delta på en konferanse for geografer der han skulle holde et foredrag om planleggingsteori. Han ble vurdert som en “sikkerhetsrisiko” grunnet hans deltakelse i en demonstrasjon på Vestbredden i 2013 og det at han er partner med en iraner fra Sverige. I likhet med han, ble også hun nektet innreise etter å ha forsøkt å nå Nablus – for å jobbe i praksis som lege.

I 2013 ble Maria Wasvik og fire venninner satt i timeslange avhør av bevæpnede vakter. – I over to timer ble jeg sittende der med fem bevæpnede sikkerhetsvakter som hang over meg mens de skjelte meg ut og spurte og gravde om «hvem er du», «hva skal du», «hvem jobber du egentlig for».

Etterretningstjenesten forsøkte å presse dem til å gi innsyn i deres private eposter og sosiale medier. Israelske myndigheter bekreftet i ettertid at dette har de tillatelse til, men kun i tilfeller der annen kriminell aktivitet er avslørt. Målet for reisen til venninnene var en studietur i regi av Høyskolen i Buskerud.

Historier om deportasjon er mange.

Israel kaller det en «sikkerhetsårsak», men det er helt åpenbart at dette er politisk. Jeg ble hindret innreise fordi jeg har de meningene jeg har, sier Jensen om årsaken til deportasjonen.

Les også: Jeg skulle på konferanse i Palestina

Ulovlig solidaritet

Jensen ble sendt i retur til Istanbul, med strengt vakthold som hindret henne i å bevege seg fritt.

Det er så vidt jeg har sovet. De har dratt ting ut i så stor grad som overhodet mulig sier en tydelig medtatt leder for Palestinakomiteen på telefon fra Istanbul.

Både Jensen og Wasvik er enige om at det er uholdbart at norske myndigheter ikke reagerer på behandlingen norske statsborgere opplever på Ben Gurion. Det er ikke ulovlig å reise til Palestina, eller å være solidarisk med palestinerne, men gjentatt deportasjon og trakassering av mennesker på flyplassen, gjør at de som vil besøke Palestina tidvis føler det motsatte.

– Det er veldig problematisk hvis Israel forsøker å skremme, eller som nå, forhindrer, folk i å reise til Palestina. Jeg anser Kathrine som omtrent like truende som meg selv, så det er en skandale om norske myndigheter ikke reagerer på dette. Det er ingen tvil om hvilke meninger Kathrine besitter, men det er holdninger som burde være helt innenfor i enhver demokratisk stat, sier Wasvik.

Les også: Splittelsen i Abrahams by

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.