Leder av Palestinakomiteen i Norge deportert fra Israel

FOTO: Kashfi Halford

Trakassert, utskjelt og deportert. På vei til Palestina fikk Kathrine Jensen beskjeden at hun var en fare for Israels sikkerhet.

Hege Gotteberg Eide
Om Hege Gotteberg Eide (6 artikler)
Hege Gotteberg Eide har en mastergrad i sammenliknende politikk ved UiB og er medlem av solidaritetsnettverket i Palestinakomiteen i Norge.

Lederen av Palestinakomiteen i Norge, Kathrine Jensen, ankom mandag kveld Israel. Å reise til Palestina er ikke ulovlig. Likevel ble hun avhørt, fengslet, trakassert og til slutt; deportert fra Israel av “sikkerhetshensyn”. Dette skjer jevnlig på den internasjonale flyplassen.

Lederen av solidaritetsorganisasjonen reiste via flyplassen Ben Gurion for å besøke Palestina. Der ble Jensen utsatt for trakassering hele natten gjennom og er svært kritisk til behandlingen hun fikk.

Kathrine Jensen

Kathrine Jensen

Det som skjer på flyplassen er en bevisst strategi fra deres side. De vil bryte folk ned og ydmyke dem mest mulig. Når det står på er det ekstremt ubehagelig. Man går gjennom mange timer med intense avhør hvor de fratar deg muligheten til å hvile, sove, spise og gå på toalettet. Det å bli behandlet som en kriminell er svært uverdig.

Jensen satt flere timer i avhør. Hun forteller hvordan utskjellingen pågikk, der de også fjernet eiendelene hennes og gikk til fysisk angrep da hun forsøkte å dokumentere trakasseringen.

— Det er en åpenbar politisk avgjørelse å nekte meg innreise og deportere meg. Som leder av en organisasjon som støtter palestinerne er jeg ifølge dem, en trussel mot Israels sikkerhet. De er rett og slett livredde for at folk skal se hva de driver med. Den grove trakasseringen er et forsøk på å avskrekke meg og andre fra å reise til Palestina. Det fungerer selvsagt ikke, men gir derimot mer kampvilje. Det er ingen menneskerett å komme inn i et annet land, men det er dypt problematisk at Israel kontrollerer hvem som skal reise inn i Palestina, nekter folk innreise på bakgrunn av deres politiske meninger og kriminaliserer solidaritet.

Sikkerhetshensyn”

Det skjer jevnlig at mennesker blir nektet innreise til Vestbredden i Palestina. Mange ungdomspolitikere, helsearbeidere, journalister, akademikere, aktivister og solidaritetsarbeidere verden over har blitt nektet innreise – en reise som kun er mulig via israelske grenseoverganger. En tidligere solidaritetsarbeider for Palestinakomiteen skulle til Ramallah for å studere arabisk på universitetet. Hun ble utsatt for samme trakassering som Jensen, anholdt og deportert. Hun måtte gjennom flere omganger med avhør, ble innelåst på et videoovervåket rom der alle eiendelene hennes ble fratatt. Hun fikk ikke mulighet til å kontakte familie eller den norske ambassaden.

Radikal Portal har tidligere publisert denne teksten, der en samfunnsgeograf ble arrestert og sendt i retur til Norge. Han skulle til Palestina for å delta på en konferanse for geografer der han skulle holde et foredrag om planleggingsteori. Han ble vurdert som en “sikkerhetsrisiko” grunnet hans deltakelse i en demonstrasjon på Vestbredden i 2013 og det at han er partner med en iraner fra Sverige. I likhet med han, ble også hun nektet innreise etter å ha forsøkt å nå Nablus – for å jobbe i praksis som lege.

I 2013 ble Maria Wasvik og fire venninner satt i timeslange avhør av bevæpnede vakter. – I over to timer ble jeg sittende der med fem bevæpnede sikkerhetsvakter som hang over meg mens de skjelte meg ut og spurte og gravde om «hvem er du», «hva skal du», «hvem jobber du egentlig for».

Etterretningstjenesten forsøkte å presse dem til å gi innsyn i deres private eposter og sosiale medier. Israelske myndigheter bekreftet i ettertid at dette har de tillatelse til, men kun i tilfeller der annen kriminell aktivitet er avslørt. Målet for reisen til venninnene var en studietur i regi av Høyskolen i Buskerud.

Historier om deportasjon er mange.

Israel kaller det en «sikkerhetsårsak», men det er helt åpenbart at dette er politisk. Jeg ble hindret innreise fordi jeg har de meningene jeg har, sier Jensen om årsaken til deportasjonen.

Les også: Jeg skulle på konferanse i Palestina

Ulovlig solidaritet

Jensen ble sendt i retur til Istanbul, med strengt vakthold som hindret henne i å bevege seg fritt.

Det er så vidt jeg har sovet. De har dratt ting ut i så stor grad som overhodet mulig sier en tydelig medtatt leder for Palestinakomiteen på telefon fra Istanbul.

Både Jensen og Wasvik er enige om at det er uholdbart at norske myndigheter ikke reagerer på behandlingen norske statsborgere opplever på Ben Gurion. Det er ikke ulovlig å reise til Palestina, eller å være solidarisk med palestinerne, men gjentatt deportasjon og trakassering av mennesker på flyplassen, gjør at de som vil besøke Palestina tidvis føler det motsatte.

– Det er veldig problematisk hvis Israel forsøker å skremme, eller som nå, forhindrer, folk i å reise til Palestina. Jeg anser Kathrine som omtrent like truende som meg selv, så det er en skandale om norske myndigheter ikke reagerer på dette. Det er ingen tvil om hvilke meninger Kathrine besitter, men det er holdninger som burde være helt innenfor i enhver demokratisk stat, sier Wasvik.

Les også: Splittelsen i Abrahams by

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

65 kommentarer på Leder av Palestinakomiteen i Norge deportert fra Israel

 1. AvatarStein Voll // 2016-04-21 kl 23:28 //

  Vi vet at det var Israel sine agenter som sto bak Anders Behring Breivik, og nå er det på tide at alle Israel sine terrorister blir utestengt fra Norge. For den praksis med at sionistiske terrorister får reise fritt inn og ut av Norge, må det bli slutt på.

  • Nok en uhyrlig konspirasjonsteori mot den jødiske stat. Skammelig!

  • AvatarArild Jakobsen // 2016-04-22 kl 06:48 //

   På tide du tar deg en tur til doktoren Stein Voll. Så får du trolig henvisning videre i systemet 🙁

  • AvatarKjell Ove Kleivenes // 2016-04-22 kl 17:32 //

   Og enda har ikke jødene gjort opp for hva de påførte europeerne gjennom Svartedauen.

  • AvatarR Nilsen // 2016-04-22 kl 19:57 //

   Hihi stein vold, Kathrine Jensen, Martin Olsen, Svein Johansen, Kristin Foss og Solveig Staal….

   Goebbels sine etterkommere i Norge.

   • AvatarSvein Johansen // 2016-04-22 kl 21:23 //

    Rolig nå Ronny. Snart blir du kastet ut herfra også

   • AvatarSolveig Staal // 2016-04-22 kl 21:35 //

    Av hva jeg kan se så er det bare Talmud og House of Yehwah som ser på falsk propaganda som nytteverktøy R, men for all del, vis din mangel på leseferdighet når som helst for min del, om du kan bidra til å sette lesekompetanse på kartet – så må du gjerne det

 2. AvatarJostein Hauge // 2016-04-22 kl 00:12 //

  Tror nok ikke den samme regjeringen som ikke ville møte fredspris vinner Dalei Lama vil protestere ovenfor Israel heller, de er altfor feige.

  • Hva er det å protestere på? Israel har ikke gjort noe galt, og alle andre stater i verden, inkludert Norge, handler på samme måte mot kriminelle og andre som utgjør en fare.

   • AvatarKathrine Jensen // 2016-04-22 kl 15:22 //

    Forskjellen er at jeg verken er kriminell eller utgjør noen fare.

    • Var det palestinske fengsler du skulle besøke? Man skal være glad man ikke er i et slikt fengsel.

     Fra VG (se link under): «I døren står en kvinne som har fått nok. Drevet til randen av sorg og sinne, sier hun høyt: «Det er Hamas som dreper oss, ikke Israel.» Folk rundt henne forholder seg tause, andre prøver å roe henne ned. Hun har åpenbart gått over en grense. Redsel og frykt inngår i Hamas-islamistenes strategi og styring av Gaza». – http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtoesten/det-er-hamas-som-dreper-oss-ikke-israel/a/23258643/

     Både ideologiske kristne og sosialistiske organisasjoner er mindre interessert i homofiles og kvinners rettigheter blant palestinere. At grunnene er ulike, betyr ingenting. Forøvrig: jeg er ikke sionist.

     • AvatarStein Voll // 2016-04-23 kl 20:28 //

      Du må huske på at Hamas tilhører høyresiden i palestinsk politikk.

     • Det er ikke ukjent at høyreekstreme bytter side og blir venstreekstreme og omvendt. Det finnes visse likheter mellom ekstreme politiske synspunkter.

      Noen vil gjøre opprør og/eller ta igjen mot samfunnet, så når det passer bedre med en annen ekstremisme, er ikke skrittet langt å ta for en del. At man ikke passer inn i (man blir oversett) det ekstreme miljøet man er i, kan også føre til slike overganger. – http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Om-kvelden-var-hun-nynazist-6792007.html

     • AvatarStein Voll // 2016-04-24 kl 18:25 //

      Jo da. Og Hamas som er palestinernes svar på Frp, kjemper om å få flere over til sitt politiske syn.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2016-04-24 kl 23:03 //

      Denne problemstillingen er kun en problemstilling som eksisterer i ditt eget hode og bidrar overhodet ikke til temaet i denne debatten.

     • Ja, det sier du.
      Alt handler om makt, vettu.

     • AvatarStein Voll // 2016-04-26 kl 19:02 //

      Det er flere slike likheter. Men når det kommer til religion, underkaster ikke venstresiden seg noen som helst religion.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2016-04-24 kl 22:59 //

      Kommentaren du retter mot Jensen har ingenting å gjøre med hennes deportasjon å gjøre. Du forsøker kun å opprette en stråmann og å villede debatten.

      Det er Israels folkeretslige handlinger som har dyttet den palestinske befolkning i rettning av hamas.

      Påstanden din om sosialistenes manglende interesse for kvinner og homofile faller for sin egen urimelighet.

     • Jaja, utfra seg selv kjenner man andre.
      Det er bra du har forstått at alt kan vendes på, iallefall.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2016-04-27 kl 16:55 //

      Svarer du på alle kommentarer med intetsigende floskler?

    • Kathrine Jensen. Din støtte til den palestinske kampen for «frigjøring av Palestina» betyr, slik som mange palestinere forstår det, er en støtte til drap eller utvisning av de over 6 million jødene som bor i landet. Dvs utryddelse av 6 million mennesker eller gjør dem til flyktninger. Dermed utgjør du en FARE for disse mennesker. Direkte eller indirekte støtter du også ulovlig vold og terroraksjoner mot israelere – dette er KRIMINELT. Se også her: http://www.facebook.com/Palestina.for.Dummies

    • Katrine Jensen. Du er kanskje ikke betraktet som kriminell i Norge, men støtten til den palestinske kampen om «frigjøring av Palestina» (fra havet til elven) er i høyeste grad UMORALSK.

     • AvatarKathrine Jensen // 2016-11-03 kl 12:05 //

      Du står fritt til å mene at det er umoralsk å støtte palestinernes rett til selvbestemmelse, grunnleggende menneskerettigheter og frihet.

 3. Avatarkenneth gramstad // 2016-04-22 kl 01:17 //

  Bra, slike ekstremister har ingenting i Israel eller palestinske bosettinger å gjøre.

 4. AvatarRoy Strøksnes // 2016-04-22 kl 08:04 //

  En gang i min barndom fikk jeg stor sympati for Israel etter alt man hørte/lærte om jødeforfølgelsene, og særlig nazistenes uhyrligheter i ww2. All goodwill har nå stort sett blitt borte i takt med at Israel har utviklet seg til selv å bli en apartheid-stat, der de nå gestalter rollen som herrefolket. Så mye for å ta lærdom av historien.

  • AvatarGeir Knutsen // 2016-04-22 kl 13:43 //

   Du tar feil og vet tydeligvis svært lite om Israel. Les fakta om Israel og den latterlige «apartheid»-påstanden din: http://www.miff.no/apartheid-anklagen/2015/01/30Hvemsaapartheid.htm

   • AvatarStein Voll // 2016-04-22 kl 23:58 //

    Miff er en terrororganisasjon, og alle israelske borgere som støtter opp om den bør varetektfengsles øyeblikkelig.

   • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2016-04-24 kl 23:21 //

    Lenken din forteller ingenting om hverken Israel eller deres apartheidpolitikk, men ramser bare opp et titals propagandaplakater.

    Dette kvalifiserer deg ikke til å kalle andre for kunskapsløse, snarere tvert imot.

  • AvatarGeir Knutsen // 2016-04-22 kl 13:48 //

   Ditt uhyrlige forsøk på å sammenlige Israel med Nazi-Tyskland ved bruk av ordet «herrefolket» og å påstå at jødene ikke har lært av historien, ligner svært mye på jødehat (antisemittisme). Les og lær definisjonen her: http://european-forum-on-antisemitism.org/definition-of-antisemitism/norsk-norwegian

  • AvatarR Nilsen // 2016-04-22 kl 19:53 //

   Nå skal jeg stille deg samme spørsmål som jeg har stilt overfor 300 andre, uten at én eneste har klart å svare:

   Hvilke av de omlag 22 apartheidlovene fra RvSA gjelder i dagens Israel?

   • AvatarRoy Strøksnes // 2016-04-22 kl 21:09 //

    Jeg gir strengt tatt blanke f.. i hva slags oppfatninger du måtte ha, men er du en av de mer fundamentalistiske kristne som for egen «vinnings» skyld på død og liv må forsvare alle Israels overgrep og forbrytelser får du ikke annet enn forakt fra min side. Ser du etterspør om apartheid finnes formalisert i lovverket, og siden du reiser spørsmålet regner jeg med du kjenner svaret. Så for all del, du får gjerne opplyse oss, siden det tydeligvis er maktpåliggende for deg.

   • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2016-04-24 kl 23:29 //

    Apartheid er ikke bare ett begrep på den tidligere segregeringspolitikken i Sør Afrika, men ett generelt begrep på separering og segregering av spesifikke grupper.

    Dette er en definisjon staten Israel helt klart oppfyller.

  • AvatarR Nilsen // 2016-04-22 kl 19:56 //

   Lærdom av historien.. Skal vi se. Tyskerne prøvde å utrydde jødene…
   Israelerne, som da innebærer 2 mill muslimer (noe dere elegant glemmer), forsvarer seg mot religiøse fanatiske muslimer.

   Jødene i Israel teller seks millioner, snart syv.
   Antall arabere: ca 430 millioner.

   Alle vet at jødene er totalt overlegne araberne i alt de gjør, men det får da være grenser..
   Mener dere, eller du, at jødene er på vei til å drepe litt mindre enn en halv milliard mennesker?

 5. Endelig har israelske politiet handlet fornuftig. En hver stat må ikke hjelpe sine fiender med krigføring mot staten. Når Palestinakomiteen støtter den palestinsk kampen mot Israel, en kamp for utslettelse av den jødiske staten, har Israel full rett til å forsvare seg på denne måten.

  • AvatarKathrine Jensen // 2016-04-22 kl 15:24 //

   Palestinakomiteen støtter ikke en kamp for utslettelse av Israel. Palestinernes kamp er en kamp for retten til selvbestemelse og grunnleggende menneskerettigheter.

   • AvatarKjell Ove Kleivenes // 2016-04-22 kl 17:29 //

    Hvordan kan du skille mellom målsettinger du støtter og ikke støtter? PA-myndighetenes, Fatahs og PLOs ultimate mål er utslettelse av Israel som nasjonalt hjemland for jødene, slik det er formulert i Palestinamandatet. Dette er årsaken til at de ikke vil anerkjenne en slik stat, og dette er formulert klart i deres prinsipprogram.

 6. AvatarGeir Knutsen // 2016-04-22 kl 13:24 //

  Utenlandske aktivister har mange gangere tidligere deltatt i voldelige demonstrasjoner. De påsto helt sikkert at de var «fredelige» da de ankom Ben Gurion. Les:
  http://www.haaretz.com/israel-news/report-foreign-pro-palestinian-activists-clash-with-idf-in-west-bank-1.372300

  • AvatarSvein Johansen // 2016-04-22 kl 21:21 //

   Påstår du at Katrine Jensen var på vei for å delta i en voldelig demonstrasjon. Har du beviser som underbygger påstanden ?

  • Voldelige demonstrasjoner som settes i gang av israelske dobbelagenter, dette har vi sett flere konkrete bevis å i intifadaen. Jeg ser også menneskerettighets kommisjonærer og propalestinske folk på vei inn til organisasjonsbygninger bli overfalt.

  • AvatarStein Voll // 2016-04-23 kl 18:56 //

   Så du bekrefter at det ikke er ytringsfrihet i Israel ?

 7. AvatarKjell Arne Kristiansen // 2016-04-22 kl 16:42 //

  Regner med at slike hendelser får politiske etterspill??

  • AvatarRoy Strøksnes // 2016-04-22 kl 23:27 //

   Ikke en kjeft i den norske regjeringen kommer til å løfte en finger, all den tid Israels fremste forsvarer FrP er en del av den. Tror de får støtte av de mest konservative i de andre borgerlige partiene, og kanskje enkelte av «oldtimerne» i AP. I disse terrortider trenger de knapt vente å høste storm av den grunn. Israel spiller selvsagt på frykten for radikal islam for alt det er verdt.

   • For et år siden ble en norsk journalist voldtatt gjentatte ganger i Israelsk fengsel. Norsk media påstår fremdeles at palestinere utfører terrorangrep. dette får ikke etterspill,

 8. AvatarR Nilsen // 2016-04-22 kl 19:52 //

  Herlig! De har nok tatt tipsene våre alvorlig. Selvsagt vet israelske myndigheter hvem denne antisemittiske løgneren er, hun er jo en av verdens fremste jødehatere.

  Omtaler dere forresten syrere for «palestinere» siden området dere kaller «Palestina» faktisk heter Syria-Palastina?

  Eller mener dere gamle Judaea, området som keiser Hadrian døpte om til Palestea?

 9. AvatarR Nilsen // 2016-04-22 kl 19:59 //

  Men man ser jo hvor jødehatet og Israelhatet kommer ifra ; norsk venstreside. Langt ute.

 10. AvatarRadikal Portal // 2016-04-22 kl 21:43 //

  Gjentar at vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige. Vennligst hold dere til tema her, vær saklige!

 11. AvatarSteinar Eraker // 2016-04-22 kl 22:20 //

  Israel fryktar vitne til undertrykkinga av det palestinske folk. Deira omdømme byggjer på at «Israel er omringa av fiendar og har rett til å forsvare seg». Dette er ei løgn som har fått altfor stort fotfeste, spesielt i USA. Det er Israel som er den sterke part i Midt Austen med eit våpenarsenal som gjer landet til ei av verdas fremste millitærmakter
  I tillegg er dei ansvarlege for den brutale okkupasjonen og undertrykkinga av det palestinske folket. Verda treng vitne som kan fortelle om dette og sanninga vil vere farleg for staten Israel.
  Så difor er det berre å sei. Stå på Kathrine Jensen

 12. AvatarStein Voll // 2016-04-22 kl 23:56 //

  Nå her internasjonale lover bilateral regler. Dvs at Norge kan oppføre seg mot Israel sine borger, på samme måte som de oppfører seg mot norske borgere. Men sittende regjering er for tafatte til å beskytte norske borgere. Og derfor går norske borgere utrygge tider i møte.

 13. Håper de fjerner hele palestinakomiteen

  • AvatarKjell Arne Kristiansen // 2016-04-23 kl 19:11 //

   I et demokrati er det absolutt plass for Palestinakomiteen!

  • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2016-04-24 kl 23:36 //

   Hva mener du med å «fjerne»? Hvem er disse «de» som skulle fjerne dem ? Hvordan skulle disse «de» fjerne dem? Og hvorfor skulle «de» gjøre det?

 14. Avatarodisands // 2016-04-23 kl 13:52 //

  Det er ingenting som heter palestinere, da det aldri har eksistert noe land eller noen stat ved det navn. De som lever og bor i dette området, mest kjent som West Bank og Gaza, er i all hovedsak vanlige arabere fra Jordan og Egypt. Det finnes ikke noen etnisk gruppe ved navne palestinere.

  • AvatarStein Voll // 2016-04-23 kl 18:54 //

   Og muslimene påstår at det ikke er noen etnisk gruppe som heter nordmenn. Men at de som bor i Norge er sveafolk og daner. Dessuten er muslimene i Norge omringet av fiender, når de bosetter seg i det landet som gud har lovet dem.

   • AvatarOve Knutsen // 2016-04-24 kl 01:17 //

    Nydelig Stein.

   • AvatarComrade Pootie // 2016-04-24 kl 01:33 //

    Det erklærte målet og hensikten med islam er verdensherredømme som skjer først når alle mennesker er muslimer. Bokens folk (kristne og jøder) er, «beskyttet» helt til de står i veien for det endelige målet. Muslimens eneste bruksområde og mening er å tjene deres gud i i å nå dette målet om å ta over alt til alle mann er konvertert eller forsert som en utfordring på veien. Khomeini viirket rimelig skråsikker i alle fall

    Det er ikke helt uten grunn at folk fniser litt hver gang noen prøver å bygge et sandslott av ellevilt perspektiv hvor fred er det gjennomgående premisset og når de skal prøve å overbevise folk om at demokrati og islam egentlig er mye av det samme. Det er omtrent tilsvarende å ikle seg en fargesprakende klovnedrakt med tilhørende rød nesetipp.

   • Avatarodisands // 2016-04-24 kl 03:06 //

    …he he. Jada, det er vel germanere vi er, da det antageligvis heller ikke finns dansker og svensker, etniske sådanne.
    Muslinger har som kjent ingen etnisitet, og en ting kan sies om dem: De gjor livet til oss andre spennende, og jeg ser fram imot de kommende krigene. Fred er ei det beste osv-.

  • AvatarOve Knutsen // 2016-04-24 kl 01:19 //

   Det heter gjerne Vestbredden.

  • AvatarOve Knutsen // 2016-04-24 kl 01:24 //

   Dette er da en solid avsporing.

 15. Israel har gjort det eneste rett. Et hvert land er forpliktet til å beskytte sin egen befolkning. Kathrine Jensen som støtter «frigjøring av Palestina fra havet til elven», støtter utryddelse/drap av seks millioner jøder som bor i landet. Dette er umoralsk og Israel har full rett til å hindre slike mennesker med å komme inn i landet.

Kommentarfeltet er lukket.