Frigjør Lula!

Lula da Silva, presidentkandiat og Brasils tidligere president.

En samlet venstreside i Brasil er enige om at fengslingen av Lula da Silva kan karakteriseres som politisk forfølgelse, og kaller Lula for den første politiske fangen siden militærdiktaturet. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Pressemelding fra Latin-Amerikagruppene

«I solidaritet med sosiale bevegelser og Lula da Silva mobiliserer vi oss foran Brasils ambassade i Norge onsdag 11. april. Tilsvarende demonstrasjoner tar sted verden over, bak det unisone kravet: «Frigjør Lula»,» sier styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge, Frøya Torvik.

Forrige uke ble Brasils tidligere presidenten Luis Ignacio Lula Da Silva satt i fengsel på grunn av en omstridt korrupsjonsanklage. Saken vekker stor mistillit mot rettssystemet, og stadig flere hevder den er politisk motivert.

«Fengslingen av Lula kommer i tillegg til nylige drap på menneskerettighetsforkjempere, økende vold mot demonstranter og militarisering av samfunnet. Det hele framstår som siste akt i en tragisk iscenesettelse av det som minner oss om Latin-Amerikas tidligere diktaturer,» fortsetter Torvik.

7. april overleverte Lula da Silva seg frivillig til politiet utenfor metallarbeidernes fagforening i São Bernardo, São Paulo, og ble fraktet til det føderale politiet i Curitiba. De som hadde møtt opp foran politistasjonen for å vise sin støtte til Lula, ble møtt av politiet med tåregass og gummikuler. Ni personer ble såret.

Mobiliseringene i Brasil har vært store de siste dagene. Planen er å fortsette med mobiliseringene fram til Lula slippes fri.   Foran det føderale politiet i Curitiba har venstrekoalisjonen opprettet en leir som de kaller «Lula Livre» (fri Lula).

«Siden det konstitusjonelle kuppet mot Dilma og Temers maktovertakelse har tilstandene i Brasil forverret seg. Fengsling av opposisjonens viktigste politiker i et demokratisk land er en urovekkende sak som krever et sterkt svar fra Norge og andre utenlandske regjeringer. Latin-Amerikagruppene i Norge organiserer i går en markering foran Brasils ambassade og har sendt en oppfordring til Brasils høyesterett (STF) om at Lula settes fri. LAG sender også en oppfordring til norske myndigheter og sosiale organisasjoner og aktivister om å gjøre det samme,» avslutter Torvik.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned