John Kerry i lekket opptak: Israels regjering vil ikke ha fred

John Kerry og Benjamin Netanyahu.

USAs tidligere utenriksminister mener problemet i palestinakonflikten er at Israels regjering ikke vil ha fred og at de nekter for enhver palestinsk statsdannelse. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I et lydopptak først publisert på den israelske TV-kanalen Kanal 10 langer tidligere utenriksminister i US, John Kerry, ut mot ledelsen i Israel. Han mener de avviser en palestinsk stat i enhver form og at dette umuliggjør fred. Kerry, som var utenriksminister under Barack Obama fra 2013 fram til han gikk av 20. januar i år, frykter at hvis palestinernes forpliktelse ikke bærer frukter på grunn av israelsk motvilje, så vil en ny palestinsk ledelse kunne ville omfavne voldelige midler.

— Hvis det ikke finnes ledere som ønsker fred, hvis situasjonen ikke endrer seg, vil jeg bli forbauset om vi ikke innen de neste 10 årene får se en ung [palestinsk] leder som kommer og sier at vi har prøvd ikke.vold de siste 30 årene og det har ikke gitt oss noe som helst, sa John Kerry.

LES OGSÅ: Palestinabutikk åpner i Bergen

Uttalelsen skal ha funnet sted på en konferanse i Dubai, som ifølge Times of Israel skal ha funnet sted i fjor, mens Kerry fremdeles var utenriksminister. Nettavisa melder at det ikke er klart hvordan opptaket har kommet Kanal i hende og at man ikke vet om Kerry har godkjent dette.

— Palestinerne har gjort en ekstraordinær jobb i å forbli forpliktet til ikke-vold. Og når intifadaen [knivangrepene 2015-16] pågikk leverte de ikke-vold fra Vestbredden, fortalte Kerry til deltakerne i konferansen, bestående av ledere fra arabiske land i tillegg til Ayman Odeh, en arabisk-israelsk parlamentariker, og Isaac Herzog, opposisjonspolitiker fra Arbeiderpartiet.

— Dette blir oversett av de fleste israelere fordi det ikke er oppe til diskusjon. Hvorfor? Fordi majoriteten av den nåværende israelske regjeringen har erklært offentlig at de ikke er for [opprettelsen av] en palestinsk stat noensinne.

LES OGSÅ: En enkel løsning på Palestinakonflikten

Den sittende israelske regjeringen, ledet av Benjamin Netanyahu, er ansett som den mest høyrevridde i landets historie. Ulovlige israelske kolonier, forbeholdt for jødiske israelere, blir fortsatt bygd på palestinsk territorium og beskyttet av den israelske hæren.

Israel har vært under gjentatt vedvarende kritikk for brudd på menneskerettighetene overfor den okkuperte palestinske befolkningen både fra menneskerettighetsorganisasjoner basert i Palestina, Israel og de som jobber internasjonalt i tillegg til fra FN.

136 land anerkjenner Palestina som en selvstendig stat, men den militære okkupasjonen til Israel umuliggjør realisering av den ønskede statsdannelsen.

— Grunnen til at det ikke er noen fred er først og fremst den palestinske motviljen til å anerkjenne Israel innenfor noen grenser, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor i Israel.

Den palestinske statsorganisasjonen PLO anerkjente Israel i 1993 og har gjentatt sin forpliktelse til dette standpunktet mange ganger siden.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned