Politisk streik for å forby bemanningsbransjen

Fra demonstrasjonen og totimersstreiken mot arbeidsmiljøloven., Oslo, 28. januar 2015. Foto: Rødt Nytt

Organiserte bygg- og anleggsarbeidere går 15. november sammen for å forby bemanningsbransjen på Oslofjordområdets byggeplasser. - Bemanningsbyråene er snyltedyr, sier leder i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

15. november blir det politisk streik i Oslofjordområdet. Fagforeningene tilknyttet områdets byggeplasser har sett seg lei på en utvikling hvor bemanningsbransjen har blitt stadig mer dominerende. Kravet er at arbeidsdepartmentet legger ned forbud mot bemanningsbyråer på byggeplassene.

«Bemanningsbransjen var ment å erstatte faste ansatte ved sykdom og permisjoner, men har ført til fullt frislipp der løsarbeiderkontrakter dominerer», heter det i løpeseddelen til aksjonen.

LES OGSÅ: Streikeretten må utvides hvis den skal vær reell

Unødvendige snyltedyr
— Det verste med bemanningsbransjen er at den på grunn av sin karakter faktisk ikke skal være en skikkelig arbeidsgiver. Det finnes ikke noe stillingsvern for de som jobber der. De har gjerne ikke lønn mellom oppdrag og kan få sparken ganske umiddelbart, Petter Vellesen, leder i Oslo Bygningsarbeiderforening til Radikal Portal. — Dette er løsarbeidersystemet!

Petter Vellesen

Sammen med de andre initiativtakerne til streiken mener han at en bransje som undergraver hele den norske modellen har fått frislipp og ødelegger forholdene i byggebransjen.

— Bemanningsbyråenes driftsmodell gjør at de ikke kan ta inn lærlinger, drive kompetanseutvikling eller heving av produktivitet. Det er selve bemanningsbransjens vesen som er uforenelig med den norske modellen, slår Vellesen fast.

Han er ikke nådig i sin dom over bemanningsbyråene:

— De er ikke vanlige arbeidsgivere, kun formidlere av arbeidskraft. De er snyltedyr og fullstendig unødvendige.

LES OGSÅ: Skal vi tillate at EØS-avtalen gjør norsk arbeidsliv til en mafiabransje?

Ber arbeidsdepartementet forby
Sammen med syv andre foreninger og forbund krever nå Oslo Byggearbeiderforening at arbeidsdepartementet tar ansvar og forbyr innleie på byggeplasser i Oslo, Akerhus, Østfold, Vestfold og Buskerud. De henviser til arbeidsmiljøloven § 14-12.(5) som sier:

«Departementet kan i forskrift forby innleie av visse arbeidstakergrupper eller på visse områder når viktige samfunnshensyn tilsier det.»

Allmenngjøring av tariff for byggeplasser blei først gjennomført i Oslofjordområdet i 2005, to år seinere for hele landet. Fordi det er her situasjonen er mest presserende med hensyn til vikarbyråene er det også her man krever at et forbud innføres umiddelbart.

— Vi vet at det også er store problemer med dette andre deler av landet, men vi velger å gå ut med dette kravet her nå, så får man eventuelt se på det for resten av landet seinere, forklarer Vellesen.

LES OGSÅ: Regjeringen fortsetter raseringen av arbeidslivet — nå åpnes det for mer nattarbeid for mindre betaling

Omfattende sosial dumping
I Oslo- og Akershusregionen aleine er det over 80 forskjellige bemanningsbyråer på byggeplassene, noe fagbevegelsen mener gjør deres jobb for å kontrollere forholdene på arbeidsplassene ekstremt vanskelige. Det er omfattende sosial dumping i bransjen, noe Vellesen mener byråene han nå vil til livs bidrar til, men at det også eksisterer uavhengig av dem.

— Det som likevel er verst med dem er at de tar oss nærmere løsarbeidersamfunnet. Det er svært vanskelig å organisere arbeidere i bemanningsbransjen. Selv NHO sier jo at de er enige at høy organisasjonsgrad er ei forutsetning for ordna forhold i arbeidslivet, poengterer Vellesen.

— De snakker om fleksibilitet, men men det er ikke noe fleksibilitet i det for arbeideren å kunne få sparken på dagen eller ikke ha lønn mellom oppdrag. Og når vi ser at bemanningsbransjen brukes for å skaffe streikebrytere til streiken på Sotra så kan en virkelig se hvordan det bryter ned forholdene og avtalegrunnlaget i norsk arbeidsliv.

Markeringa for streiken finner sted utafor Stortinget onsdag 15. november. Etter appeller og andre innslag følges det opp av en konferanse på Jæger fra 16:00 hvor det blant annet skal diskuteres hvordan man kan opprettholde og forbedre organisasjonsgraden i Norge.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Politisk streik for å forby bemanningsbransjen

 1. Avatartormod stenseth // 2017-10-03 kl 20:37 //

  Dette er en kjempe viktig sak, og Vellesen har naturligvis helt rett. Støtter Bygg- og anlegg 100%, vikarbyråer er styggedom og er en del av nyliberalismens mange grep for å omfordele verdier fra de nedre til de øvre samfunnslag. Takk skal dere ha Jens, Erna og Siv.

 2. AvatarEspen Franck-Nielsen // 2017-10-10 kl 14:30 //

  Dette angår oss alle. Ingen i dette samfunnet er tjent med at arbeids- og lønnsforhold undergraves på den måten.

 3. At den regjeringa me har i dag gjerne ser at Noreg vert medlem av EU, er i tråd med den politikken dei står for. Det som er verre er at parti som AP, med sin politisk historiske bakgrunn, i si tid var med til å etablere denne bransjen. Det vitnar om ei dreiing mot høgre og bort frå si politiske plattform.
  Skal me hindre ei ytterlegare undergraving av retten til organisering og svekking av eit samfunn der sosial rettferd og samarbeid er eit mål, må me som er medlem av ulike arbeidsliv organisasjonar stå opp for rettane våre medan det enda er tid.

  Kom i hug alle dei som gjekk føre oss og ære minnet til Marcus Thrane og alle dei andre forkjemparane for likeverd og mot sosial dumping. Noko anna er eit svik mot alt dei stod for!

Kommentarfeltet er lukket.