Blåblå regjering har gitt 21 % flere fattige og 81 % flere milliardærer

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ Arbeids- og sosialdepartementet

NAVs statistikk viser en økning i fattige på en femtedel, mens skattelistene viser at antallet milliardærer nesten har doblet seg. 98 200 barn bor i fattigdom.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I går slapp NAV sin rapport Fattigdom og levekår i Norge den slår fast at mellom 2011 og 2015 har andelen fattige i Norge gått opp fra 7,7 prosent av befolkninga til 9,3 prosent. Det er en økning på drøyt en femtedel — 21 prosent.

Samtidig viser høstens skattelister at antallet mennesker som er lignet med milliardformue i Norge har økt enda mer. For ligningsåret 2011 var det registrert 32 milliardærer i det norske skattesystemet, mens det for 2016 var blitt 58, en økning på 81 prosent.

LES OGSÅ: Rikingenes egne ord om hvor grufullt det er å være rik

Fattige arbeidsløse, færre jobber
— Dette går ikke rette veien. Andelen med lavinntekt øker over tid, samtidig som vi ser at inntektsforskjellene øker, og de rike blir rikere, sier kunnskapsdirektør i NAV, Yngvar Åsholt, til Klassekampen.

«Risikoen for vedvarende lavinntekt er fem ganger så høy i husholdninger uten en stabil tilknytning til arbeidsmarkedet, sammenlignet med befolkningen for øvrig. Arbeidsmarkedet er den viktigste arenaen for fordeling av inntekter… Høy sysselsetting og lav ledighet er derfor viktig for å sikre små forskjeller i levekår» skriver NAV i sammendraget av rapporten.

Sysselsettingsgraden har gått ned fra snaue 72 prosent til at den akkurat har kommet seg over prosent 70 nå, mens arbeidsløsheta har gått fra drøyt tre til drøy fire prosent i dag.

I 2016 var det reallønnsnedgang i Norge, altså var prisstigningen høyere enn lønnstilleggene slik at lønnsarbeidere fikk mindre å rutte med. Det var den verste lønnsutviklinga på et enkeltår siden krigen ifølge Aftenposten.

LES OGSÅ: NAV — for velferdsprofitører eller de som trenger det?

Flere fattige barn
Åsholt forklarer Klassekampen at effektene kan påvirke helsa negativt, som igjen gjør at man ikke kan jobbe selv om det skulle finnes ledige stillinger.

— Mangelen på arbeid, og lav inntekt, gir betydelige helseutfordringer. Om man blir ekskludert fra arbeidsmarkedet vil flere bli avhengige av offentlig forsørgelse… Det påvirker livene til de det gjelder, og det preger barndommen til mange.

Realinntekta til de fattigste har stått stille i perioden 2012-2015 og regjeringa har i tillegg skjært ned på en rekke sosiale ytelser, samt åpnet for flere midlertidige ansettelser.

Også omfanget av barnefattigdommen  har blitt større med 98 100 barn i fattige hjem. Det er særlig blant barn av innvandrere en har sett en økning, men det har også blitt flere fattige barn av foreldre født i Norge. Det blei registrert 6 100 flere fattige barn i Norge i 2015 enn i 2014, ei økning på 6,6 prosent på ett år.

LES OGSÅ: Dette tjener rikingene som vil kutte i lønne til vanlige folk

Milliardærklubben øker
I den andre enden av skalaen er det lystigere tilstander. Den eksklusive klubben av folk bosatt i Norge med over én milliard i lignet formue har blitt betydelig større. Ikke bare det, men formuene til de femti rikeste, basert på skattelistene i fra 2011 og 2016, har økt med 56 prosent, fra 97 milliarder kroner til 151,4 milliarder kroner.

Flere av milliardærene har vært svært gavmilde når det kommer til å gi av sine svulmende formuer til partiene på høyresida. De har fått igjen i form av redusert formueskatt. Ifølge VG ga Høyre-FrP-regjeringa 160 ganger mer i skattekutt til Norges rikeste enn til vanlige folk.

Forsterker rødgrønn trend
Statistikken som NAV har jobbet med er samlet inn av SSB og i perioden 2011-2015 startet med rødgrønn regjering for så å gå over til den nåværende satt sammen av FrP og Høyre. Selv om fattigdomsveksten har skutt fart under de blåblå ga også de åtte rødgrønne årene flere fattige og flere milliardærer på tross av lovnader om det motsatte.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

37 kommentarer på Blåblå regjering har gitt 21 % flere fattige og 81 % flere milliardærer

 1. AvatarJon Arne Løvlid // 2017-11-15 kl 11:08 //

  Er det ikke dette som er BlåBlå politikk .kun for de rike.

  • Er ikke dette en tendens over mange mange år da. En ting er i hvertfall sikkert og det er at fattigdommen som Halvorsen skulle kvitte seg med ikke akkurat forsvant. Hva var Norge på den tiden? Alt gikk på skinner, oljepengene strømmet inn, så hvem brydde seg om det ble stille rundt dette. Det som er enda rarere er at Norge forfalt, skoler, sykehus, veier, broer, strømnettet trenger nå en voldsomm oppgradering. Skyld gjerne på noen, men finn de rette.

   • AvatarJon Arne Løvlid // 2017-11-16 kl 16:27 //

    Skattelette på 50 milliarder å ikke ei krone til barnefattigdom NÅ.ikke for fire år siden.

    • Ikke NÅ heller nei. Vel da er det ikke fler, så da får vi håpe de rike du ikke liker, skaper noen arbeidsplasser, slik at de får en jobb når de blir gamlere da. Eller skal vi gjøre fattigfolk av de rike også? 😉

     • AvatarJon Arne Løvlid // 2017-11-16 kl 17:35 //

      Forskjellen øker det er det som nå skjer.Ikke sant ? de som har så mye at de undrar skatter til felleskasse er jo mye å skryte av.vi får se hva skjer nå de fire kommende år

  • Avatartttssnrk // 2018-06-05 kl 21:07 //

   Du prater tøv , ingen blir fattige av at de rike får mer . De fattige i denne sammenhengen e de uføre – trygda .Da trenger man en politisk vilje tel å løfte de fattige opp , og den viljen finnes ikke blant de politiske partian vi har .
   Rød ,grønn eller blå – det blir ett fett kæm du velger. Joda vi trenger et nytt parti i Norge , forstå mæ dit .
   Landet flaut og flyter over av ….melk og honning , og politikeran har og hadde en økonomisk basis for å kunne gjøre nokka «historisk «med fattigdommen , men som sagt …ingen politisk vilje , og det styrer partians politiske program på saksområdet .Derimot e dem aldri i beit for penga når bistandsføleriet manifesterer seg .De midlan som har blitt , og fortsatt blir gitt tel folk sør for Sahara , har ikke ført nån ut av fattigdommen .Det har kun ført tel opprettelsen av en grenselaus omsorgsinndustri , og ganske så sikkert ,fyllt lomman tel den aller rikaste promillen .Summan klarer i tellegg aldri å bli så stor at de følger økninga i befolkningstelveksten der .
   Men fattigdommen i Norge kunne vært fjerna med et pennestrøk , hves midlan blei brukt her , og enda ville det være penga tel overs .

 2. Jeg er enig i at undersøkelsen det vises til setter fingeren på et viktig forhold i dagens norske samfunn. Derimot er jeg mindre overbevist om at dette er noe som følger av den blåblå-regjeringa.
  Hadde verden vært så enkelt hadde det vært lett å være kommunist.
  Tør jeg foreslå at vi her faktisk diskutererer et sympton for utviklingen i det norske samfunn, og at dette har vedvart i ganske mange år. Og griper man ikke tak i årsakene til symptomene så hjelper det ikke om finansministeren kommer fra høyre, venstre eller sosialistisk venstreparti for å si det sånn.

 3. AvatarLakshmi Singh // 2017-11-15 kl 19:12 //

  Blåblå? dette er følgen av politikken som ble ført frem til 2013 av de -RødGrønne-.

  Dette er direkte feil.

  #Fakenews

  • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2017-11-15 kl 22:57 //

   Kan du utdype denne påstanden ?

   • Avatarbørre arnold // 2017-11-15 kl 23:08 //

    Det er så enkelt som å se grafen over utviklingen på oslo børs eller utviklingen i eiendomsmarkedet gjerne over de siste 20 år. Og skatt på aksjeutbytte har økt mye de siste årene dette kunne vært nevnt i artikkelen.

   • AvatarLakshmi Singh // 2017-11-17 kl 18:37 //

    som jeg skrev nettopp:

    Overskriften er ren løgn. Jeg er ikke «uenig».
    De to første årene
    var det rødgrønn regjering, men den blåblåpolitikken har man bare såvidt
    begynt å se resultatet av, frem til nå har vi hatt det rimelig vedtatt
    det meste, etter 12 år med rødgrønt styre som gav de konsekvensene som
    det forsøkes å legge skyden på andre for.’

    Og med det på minnet,
    kan du kansje forstå hvorfor eventuelle «poenger» i slutten av
    artikkelen er lite viktige for meg. Overskriften er løgn, av det kan jeg
    trekke slutningen at resten mangler substans også.

    • AvatarPer Arne Hjellvik // 2017-11-19 kl 12:39 //

     Med den politikk som det nå er lagt opp til og har virket i 4 år og den politikk som det legges opp til i de neste 4 år vil skille Norge sin befolkning i to. De som har og de som ikke har. De som ikke har vil bli flere. De som har, vil også bli skilt i to leirer. De som greier seg og de som flommer over av penger. Så er det slik at selv om en regjering skiftes så skjer det ingen forandring som om du slår på en bryter. Det tar mange år. Husk at dagens boligboble startet i 1981 med eksperimentet Willoch sitt frislipp av boliger og banker og det vi kaller Jappetiden som resultat. Noen ble rike mens mange gikk personlig konkurs og du må ut med 3.8 mill for den leiligheten jeg kjøpte for 460000 i Oslo først på 90 tallet.

     • AvatarLakshmi Singh // 2017-11-21 kl 23:00 //

      Den prisen er en følge av at vi hadde 12 år med regler der der ap og co hadde forbudt «små leiligheter».

      Og nå faller prisen, så jeg ville ikke gledet meg for meget, jeg er av typen som ser på et hjem som et hjem ikke som penger, og jeg har villa i Vollen.

     • AvatarKnut Olsen // 2019-11-18 kl 16:23 //

      etter 12 år med rødgrønt styre

      Hvilke 12 år er det?

  • AvatarKim Runar Gjelstenli // 2017-11-16 kl 16:55 //

   Les atrikkelens siste avsnitt en gang til. Der skrives det at dette er statestikk fra 2011 til 2015 og at de første to årene var det rød-grønn regjering. Et lite tips før du kommenterer: Ikke gi opp å lese halveis i en artikkel bare fordi du ikke er enig I hva som star skrevet så langt. Det kommer som regel poenger på slutten av artikkelen også.

   • Debattene om skyldfordeling og side og farge gikk lenge.
    Jeg er på løsnings-sida nå.
    Det er sikkert alderen som virker.

   • AvatarLakshmi Singh // 2017-11-17 kl 18:37 //

    Overskriften er ren løgn. Jeg er ikke «uenig».
    De to første årene var det rødgrønn regjering, men den blåblåpolitikken har man bare såvidt begynt å se resultatet av, frem til nå har vi hatt det rimelig vedtatt det meste, etter 12 år med rødgrønt styre som gav de konsekvensene som det forsøkes å legge skyden på andre for.’

    Og med det på minnet, kan du kansje forstå hvorfor eventuelle «poenger» i slutten av artikkelen er lite viktige for meg. Overskriften er løgn, av det kan jeg trekke slutningen at resten mangler substans også.

 4. AvatarSvein Tore Pedersen // 2017-11-15 kl 22:44 //

  Har man hjerte og hjerne, stemmer man ikke blått. Punktum!

  • Kom med dine løsninger da vel for skoler og utdannelse og for næringer og industrier.
   Verdiene skapes med arbeid og kunnskaper og med overskudd og inntekter i og fra bedrifter virksomheter.

   • AvatarPer Arne Hjellvik // 2017-11-19 kl 12:03 //

    Så var det fordelingen av verdiene som skapes. Hvordan står det til med den?

    • Fagorganiserte arbeidere vil helt sikkert klare å stå solidarisk sammen og kreve sitt og sin andel. Det er bløff og lureri å påstå at partier og politikere ordner opp.
     Arbeidsfolk og fagforeninger må gjøre sin del og ta mest ansvar for fordelingen. Partiene SV og Rødt har ikke politisk makt til å styre fordelingen. Ap fikser ikke fordelingen.
     Det bør være lett å oppdage at jeg legger vekt på at arbeidsfolk bør være medlemmer i fagforeninger og stille krav om sin del av verdiene.

     Jeg er på løsnings-siden. Jeg er medlem av en fagforening.
     Jeg leverer forslag og vurderinger angående skoler og utdannelse og industri og verdiskaping.

  • AvatarComrade Pootie // 2017-11-20 kl 01:10 //

   De blå foretrekker praktiske og gode løsninger, ikke emosjonelt forankret politikk eller framgangsmåte.

 5. Her og i denne sammenhengen er jeg på løsnings-sida.
  Det viser jeg på hjemmesida der jeg skriver om verdiskaping og behovet for framtidsrettet politikk og behovet for planlegging av framtida.
  Velferd og velstand for folket og nesten alle kommer ikke av seg sjøl rekende på ei fjøl.
  Velstand og velferd for alle eller nesten alle må styres fram og ledes fram og planlegges fram.
  Minimum da blir politikere med mot.
  Minimum da blir å ha debatt om ekte løsninger og mulige løsninger.
  Mitt krav er ikke strenge femårsplaner med ekstrem planøkonomi.
  Mitt første krav er nok mot i partiene.
  Nok mot til realisme og nok mot til å lete etter løsninger og inntektsmuligheter og jobb-muligheter for nesten alle. Jeg ser ikke en gang mot nok til en konkret skolepolitikk. Ikke en gang på det området. Overforenklingene og handlingslammelse får prioritet fordi dette kan gi stemmer fra de dummeste velgerne.
  Løsningen er en realistisk og mer konkret skolepolitikk.
  Løsningen er en realistisk og mer konkret politikk for industri og verdiskaping.
  Jeg gidder å levere 10 punkt +++ på min hjemmeside.
  Alle bør bidra fra sitt ideologiske ståsted.
  Jeg har ikke ideologisk ståsted. Å grave seg selv ned i en ideologi er feil når et folk og et land trenger løsninger. Jeg linker ikke til mine løsninger her. Seriøse lesere finner det lett og fort.
  Den sittende regjeringen må få noe av ansvaret. Så må opposisjonen ta ansvar for passivitet og mangel på alternative løsninger.

 6. AvatarTomas Woxen // 2017-11-16 kl 23:58 //

  Fattigdommen er importert fra 3. verden.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-11-17 kl 03:11 //

   Økning i antall fattige barn av norskfødte foreldre.

   • AvatarTomas Woxen // 2017-11-17 kl 13:36 //

    sitat;
    «De siste 20 årene har inntektsforskjellene i Norge økt. Det skyldes i hovedsak to ting, forklarer forskningsleder ved Statistisk Sentralbyrå, Rolf Aaberge.

    – Den ene grunnen er økt innvandring fra den fattige delen av verden. Den andre er at inntektsandelen til de aller rikeste har økt.»

    https://www.nrk.no/norge/ssb-tall_-innvandring-oker-ulikheten-betydelig-1.12523173

    • AvatarPer Arne Hjellvik // 2017-11-19 kl 12:21 //

     Så enkelt er det ikke. I «gamle dager» giftet en seg gjerne for hele livet. I 1960 var skilsmisse en raritet, i dag 50%. Er en to med to jobber så greier en seg relativt greit. Jeg og min ex fru bygde opp en grei formue. Som enslig så sliter folk økonomisk om en ikke hadde en jobb som min. Manglet jeg penger så ble det en helg overtid og da datt det 10000 inn på konto. Da var den måneden reddet. Om ikke så gikk jeg i minus til tross for telling av hver ei eneste krone og beinhard budsjettering. Min erfaring er at er du aleine, er du aleine med barn, da sliter du økonomisk selv om du har en godt betalt jobb. Nå er vi to til å dra lasset men min ex fru er aleine og sliter virkelig økonomisk. Noe hun kommer til å gjøre livet ut og hun kan trykt kalles for fattig pensjonist ganske så snart. En av årsakene er at den direkte skatten er senket og moms og avgifter justert desto mer opp. Dette er en villet politikk.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2017-11-19 kl 17:30 //

     Fra NAV-rapporten:
     «det har også vært en
     økning i antall barn i lavinntektsfamilier i husholdninger
     uten innvandrerbakgrunn»

   • Avatartttssnrk // 2018-06-05 kl 20:15 //

    Joakim Moellersen.
    I 1985 kosta det å leie en 40 kvm stor – liten (værsågod velg ) leilighet på Sandaker i Oslo 465 kr i mnd – et lite krypinn ,bo og byggningsmessig i kategorien ..fattigdomsghetto , politisk i sosialkategorien , for de med dårligst økonomi , det vil si trygda – uføre .Prismessig i Aker brygge kategorien – pr dags dato Mai 2018 , står den i ca. 9700 kr – med andre ord …Røkleprisa .De som har «fått » den luxusen å leie et soverom i tellegg , betaler sjølsagt mer . Skulle trygden slått følge med husleia , ja så ville de med den dårligste trygda ha hatt en ca 100 000 – 150 000 kr i mnd, altså en meget god statsministerlønn. Bostøtta e ikke i nærheta av å følge leieprisan .I Oslo bystyre sett det i dag partia med folk som har en ganske så tjukk L , spesielt når ordet …solidaritet uttales .Det rød -grønne Soria Moria slott, med fjerning av fattigdommen , åpenbarte seg bare aldri for disse beboeran .Jada , æ e klar over og vet ,at H og FRP styrte byen i flere år , og må ta sin del av ansvaret . Men i dag e de borte ,og kan disse beboeran forvente at husleia blir kraftig redusert – de rød – grønne styrer jo byen . ?

    Så…no kan den Radikale Portalen fortsette med og åpenbare sin politiske skvaldring om fattigdommen

    Hilsen fra en som sida 70 tallet har gått i Oslo bys gata å ropt seg hæs om ….den internasjonale solidaritet , men som i dag sier som alle antifacista som har tatt tel vettet..Aldri mer .

 7. AvatarComrade Pootie // 2017-11-20 kl 01:02 //

  Dette dreier seg da om endringer som skyldes den ekstravagant dyre masseinnvandringen. Ærlig talt.

 8. Det er mange måter å bruke statistikk på. Artikkelforfatterne har kanskje gitt seg ut å en litt spesiell fremgangsmåte.
  Det jeg noterer meg er at veksten i milliardærer er høyere enn veksten i antall fattige.
  Det er da fristende å spørre om det betyr at vi alle vil bli milliardærer bare vi venter lenge nok?
  Og det må da være et sabla bra resultat, det er jo tross alt penga vi trenger for å få det livet vi ønsker oss.
  Og da blir vel egentlig konklusjonen at den blå/blå regjeringa driver den helt riktige politikken for å holde oss i skribentenes verden?

 9. AvatarJon Arne Løvlid // 2018-06-01 kl 00:34 //

  Norske lønnstagere hadde i 2016 lavest lønnsvekst siden krigen.å da får vi håpe de rike klare seg i 2018 . Eller må vi starte en innsamlings aksjon så de klarer se uforutsette utgiften som regjeringen pålegger de stakkarsene ……

 10. AvatarTore Slørdahl // 2018-06-04 kl 01:15 //

  Hva om disse milliardærene er milliardærer i aksjer, aksjer i noe vi også kan kalle arbeidsplasser, arbeidsplasser som går bedre.
  Om økningen i antall fattige ikke er ønsket, så kan det kanskje være lurt å begrense markedsføringen av dyre forbrukslån/ kredittkort og pengespill, kanskje sette inn tiltak mot misbruk av illegale rusmidler samt begrense utbredelsen av bompenger og eiendomsskatt.
  Alt dette er kostnader folk strir med og uavhengig av inntekt, så skaper disse elementene fattigdom.
  Det er helt feil å bekjempe rikdom, det som må bekjempes er fattigdom.

 11. AvatarJonny Kristiansen // 2019-01-28 kl 02:10 //

  Vi fikk også 115 nye milliardærer under de rødgrønne også og vi kunne også lese at «etter åtte år med regjeringsmakt er det 15000 flere fattige barn i Norge.»

 12. AvatarHeidi Pettersen // 2019-11-17 kl 11:31 //

  Komme med løsninger? Kast regjeringen…. la oljepengene i Norge BRUKES i Norge!
  Ett har jeg ihvertfall lært her i livet, og det er:
  Om jeg ikke tar vare på meg selv, så reduseres også min evne til å hjelpe andre deretter…

 13. Nå har vel tall fra SSB vist ganske tydelig at det er den omfattende immigrasjonen av analfabeter fra den tredje verden som er den eneste signifikante årsaken til den relative økningen i fattigdom vi har sett, en immigrasjon forfektet av nettopp venstresiden. Dette blir således i beste fall en uærlig framstilling.

 14. AvatarSimen Midtsfjord // 2020-01-07 kl 09:35 //

  Økning i fattigdom og nedsatt sysselsettingsgrad skulle aldri ha noen sammenheng med innvandring og innvandrere og deres etterkommeres tildels katastrofalt lave deltakelse i arbeidslivet? Det finnes jo stadig dårligere med jobber for ukvalifiserte og kanskje i tillegg integreringsuvillige mennesker.

Kommentarfeltet er lukket.