Blåblå regjering har gitt 21 % flere fattige og 81 % flere milliardærer

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ Arbeids- og sosialdepartementet

NAVs statistikk viser en økning i fattige på en femtedel, mens skattelistene viser at antallet milliardærer nesten har doblet seg. 98 200 barn bor i fattigdom.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

I går slapp NAV sin rapport Fattigdom og levekår i Norge den slår fast at mellom 2011 og 2015 har andelen fattige i Norge gått opp fra 7,7 prosent av befolkninga til 9,3 prosent. Det er en økning på drøyt en femtedel — 21 prosent.

Samtidig viser høstens skattelister at antallet mennesker som er lignet med milliardformue i Norge har økt enda mer. For ligningsåret 2011 var det registrert 32 milliardærer i det norske skattesystemet, mens det for 2016 var blitt 58, en økning på 81 prosent.

LES OGSÅ: Rikingenes egne ord om hvor grufullt det er å være rik

Fattige arbeidsløse, færre jobber
— Dette går ikke rette veien. Andelen med lavinntekt øker over tid, samtidig som vi ser at inntektsforskjellene øker, og de rike blir rikere, sier kunnskapsdirektør i NAV, Yngvar Åsholt, til Klassekampen.

«Risikoen for vedvarende lavinntekt er fem ganger så høy i husholdninger uten en stabil tilknytning til arbeidsmarkedet, sammenlignet med befolkningen for øvrig. Arbeidsmarkedet er den viktigste arenaen for fordeling av inntekter… Høy sysselsetting og lav ledighet er derfor viktig for å sikre små forskjeller i levekår» skriver NAV i sammendraget av rapporten.

Sysselsettingsgraden har gått ned fra snaue 72 prosent til at den akkurat har kommet seg over prosent 70 nå, mens arbeidsløsheta har gått fra drøyt tre til drøy fire prosent i dag.

I 2016 var det reallønnsnedgang i Norge, altså var prisstigningen høyere enn lønnstilleggene slik at lønnsarbeidere fikk mindre å rutte med. Det var den verste lønnsutviklinga på et enkeltår siden krigen ifølge Aftenposten.

LES OGSÅ: NAV — for velferdsprofitører eller de som trenger det?

Flere fattige barn
Åsholt forklarer Klassekampen at effektene kan påvirke helsa negativt, som igjen gjør at man ikke kan jobbe selv om det skulle finnes ledige stillinger.

— Mangelen på arbeid, og lav inntekt, gir betydelige helseutfordringer. Om man blir ekskludert fra arbeidsmarkedet vil flere bli avhengige av offentlig forsørgelse… Det påvirker livene til de det gjelder, og det preger barndommen til mange.

Realinntekta til de fattigste har stått stille i perioden 2012-2015 og regjeringa har i tillegg skjært ned på en rekke sosiale ytelser, samt åpnet for flere midlertidige ansettelser.

Også omfanget av barnefattigdommen  har blitt større med 98 100 barn i fattige hjem. Det er særlig blant barn av innvandrere en har sett en økning, men det har også blitt flere fattige barn av foreldre født i Norge. Det blei registrert 6 100 flere fattige barn i Norge i 2015 enn i 2014, ei økning på 6,6 prosent på ett år.

LES OGSÅ: Dette tjener rikingene som vil kutte i lønne til vanlige folk

Milliardærklubben øker
I den andre enden av skalaen er det lystigere tilstander. Den eksklusive klubben av folk bosatt i Norge med over én milliard i lignet formue har blitt betydelig større. Ikke bare det, men formuene til de femti rikeste, basert på skattelistene i fra 2011 og 2016, har økt med 56 prosent, fra 97 milliarder kroner til 151,4 milliarder kroner.

Flere av milliardærene har vært svært gavmilde når det kommer til å gi av sine svulmende formuer til partiene på høyresida. De har fått igjen i form av redusert formueskatt. Ifølge VG ga Høyre-FrP-regjeringa 160 ganger mer i skattekutt til Norges rikeste enn til vanlige folk.

Forsterker rødgrønn trend
Statistikken som NAV har jobbet med er samlet inn av SSB og i perioden 2011-2015 startet med rødgrønn regjering for så å gå over til den nåværende satt sammen av FrP og Høyre. Selv om fattigdomsveksten har skutt fart under de blåblå ga også de åtte rødgrønne årene flere fattige og flere milliardærer på tross av lovnader om det motsatte.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.