Skal vi tillate at EØS-avtalen gjør norsk arbeidsliv til en mafiabransje?

Nasjonalmuseets byggeplass i fjor sommer. Foto: Jan-Tore Egge

Rødt vil forby de kommersielle bemanningsselskapene. Vi må tilbake til offentlig arbeidsformidling, slik det var før år 2000, da formålet med arbeidsformidlingen var å få folk tilbake i fast jobb. Formålet var ikke å tjene seg rik på kjøp og salg av arbeidskraft, slik det er i dag. 

Markus Hansen
Om Markus Hansen (1 artikler)
Markus Hansen er faglig leder for Rødt og tillitsvalgt heismontør.
Silje Kjosbakken
Om Silje Kjosbakken (3 artikler)
Silje Kjosbakken er andre nestleder i Rødt og står på førsteplass for Rødt Akershus. Hun blogger om havnekonflikten på bryggesjauerfrue.blogg.no

Dagens arbeidsliv blir stadig mer brutalt. Brutalt i form av økt fokus på profitt, økonomisk lønnsomhet og arbeidsgivers styringsrett. Arbeidsgiverne får mer makt og arbeidsfolk blir satt opp mot hverandre. Fast ansatte blir erstattet med midlertidige, og fastlønnsordninger blir omgjort til provisjonsordninger. Det foregår en prosess på arbeidsplassene som fremmer en individualistisk tankegang og bryter ned det kollektive.

Tidligere var privat arbeidsformidling forbudt i Norge. Nå har bemanningsbransjen blitt en trussel mot det ordnede arbeidslivet. Denne ansettelsesformen gjør folk langvarig midlertidig ansatt uten stillingsvern. De får heller ikke lønn mellom oppdrag. Når det ikke er arbeid å få blir arbeideren overlatt til seg selv. Bemanningsbransjen er motpolen til et seriøst arbeidsliv.

I bemanningsbransjen er mentaliteten blitt at man henter de som er mest desperate etter arbeid, gjerne fra fattige land i EU, og selger de til høystbydende på det norske markedet. Denne tilstanden har eksplodert etter østblokk-utvidelsen av EU i 2005.

LES OGSÅ: Regjeringen fortsetter raseringen av arbeidslivet — nå åpnes det for mer nattarbeid mot mindre betaling

Arbeidslivskriminalitet er en direkte konsekvens av EØS-avtalen
I en artikkel publisert på nrk.no torsdag 10. august kunne vi lese om journalisten Einar Haakaas’ nye bok «Svartmaling: Kriminelle bygger Norge» som forteller om at kriminelle nettverk har utført oppdrag i regjeringskvartalet, Skattedirektoratet, Forsvarsdepartementet, og til og med i politiets egne lokaler. Tilgang på billig arbeidskraft fra Sør- og Øst-Europa kombinert med frislipp av bemanningssbransjen gjør at arbeidsgiverne har fri tilgang til å hente billig arbeidskraft på løsarbeiderkontrakter for å utnytte dem på det verste.

Et annet eksempel på slike kriminelle nettverk fikk vi se på «NRK Brennpunkt» i våres. Dokumentaren «Prisen for en ren bil» om bilvaskehallene, hvor arbeiderne ble underbetalt og trua av arbeidsgiveren. Saken ble undersøkt av både politiet og Arbeidstilsynet, men ble henlagt. Viljen til å grave dypt for å kunne straffe de kriminelle bakmennene var ikke tilstede. Usikkerheten til Arbeidstilsynet var til å ta og kjenne på da de ble konfrontert av reporteren fra NRK, om hvorfor etaten ikke sjekket ut forholdene i vaskehallen grundigere, eller hvorfor de ikke stusset da sjefen av vaskehallen hadde oppgitt seg selv som verneombud for de ansatte. Arbeiderne i vaskehallen hadde selv opptak av deres sjef med trusler mot dem og deres familier, men det holdt ikke til anmeldelse for politiet. Politiet hadde basert sin etterforskning på Arbeidstilsynets rapport, som ikke fant noen feil. Slik kan runddansen mellom etatene fortsette, mens kyniske og kriminelle arbeidsgivere går fri og fortsetter sin virksomhet.

Norges tilknytning til EU gjennom EØS-avtalen tvinger oss til å følge EUs politikk, selv om det norske folket har sagt nei til EU i to folkeavstemninger. Fri flyt av arbeidskraft, tjenester og kapital presser fagbevegelsen på defensiven. Bølgen av arbeidslivskriminalitet er en direkte konsekvens av EØS-avtalen. Import av korttidsarbeidskraft og sosial dumping florerer i flere norske bransjer. Norske arbeidsgivere oppretter i stor skala egne bemanningsbyråer i EU-land med de laveste lønnsnivåene for å hyre folk inn på midlertidige kontrakter i Norge. Derfor er kampen for å reversere endringene i Arbeidsmiljøloven og styrke den, også en del av kampen mot EØS-avtalen og for å forby bemanningsselskaper. 

Den senere tid har vi også sett norske domstoler innrette seg etter EUs konkurransepolitikk og dømme tariffbestemmelser ulovlige. Andre tariffavtaler er under «etterforskning» av EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA. ESA har siste ordet. Avtalen undergraver norsk suverenitet, grunnlaget for velferdsstaten og over 100 år gamle faglige rettigheter.

Over 100 land selger sine varer til Europa og EU – men ingen av dem må endre sitt lovverk for å gjøre det, så hvorfor må Norge gjøre det?

LES OGSÅ: EU, EØS, LO og Arbeiderpartiet: Når skal arbeiderbevegelsen våkne?

Folket skal bestemme
Hvis EØS-avtalen er så god som toppene i Høyre og Arbeiderpartiet sier, så bør de heller ikke være redde for en folkeavstemning om denne avtalen, slik vi i Rødt ønsker.

Nå kan du avgjøre om du skal gi din stemme til partiene som har hatt muligheten til å endre forholdet til EU i lang tid, men ikke gjort noe – eller du kan stemme på en utfordrer.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Skal vi tillate at EØS-avtalen gjør norsk arbeidsliv til en mafiabransje?

  1. AvatarHans Olav Sande // 2017-08-28 kl 21:30 //

    EØS avtalen har kun negative virkninger for Norge!

Kommentarfeltet er lukket.