Donald Trump søker enda nærere relasjoner til Saudi-Arabia for å bekjempe terrorisme

Foto: Gage Skidmore

Saudi-Arabia anses som den største terrorismesponsoren i verden. Trump sier han vil bekjempe ekstremisme, terrorisme og Iran sammen med et av verdens verste diktaturer.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Ifølge en presseuttalelse fra Det hvite hus hadde USAs nyinnsatte president Donald Trump en lengre telefonsamtale med «Vokter av de to hellige moskeer Kong Salman bin Abd Al-Aziz Al Saud». Saudi-Arabia er viden akseptert å være den største sponsoren av islamistiske militser og terrorgrupper, men Trumps regjering skal etter eget utsagn styrke alliansen med den saudiske diktatorens regime for å «bekjempe spredningen av radikal islamistisk terrorisme».

I en lekket epost fra Hillary Clintons konto fra 2014 sies det at Saudi-Arabia og Qatar har støttet milits- og terrorgruppa Islamsk Stat (IS).

LES OGSÅ: Hykleri og bortforklaring fra UD om Norge og Saudi-Arabia

Bombepartnere for «trygge soner»
Samme helg som amerikanske bomber drepte mellom 14 og 57 mennesker i Jemen hadde altså Trump samtaler med statslederen for landet som bomber, okkuperer og har invadrertJemen om å innføre «trygge soner» i landet. Saudi-Arabia er det landet som setter størst midler inn for å støtte militser i opposisjon mot Bashar al Assad i Syria. Også der skal de ha et ønske om å etablere såkalte trygge soner.

Kongefamilien i Saudi-Arabia har kalt opp landet etter seg selv og det oljerike diktaturet er kjent som et av de aller verste landene i verden når det kommer til menneskerettigheter.

LES OGSÅ: Norge — Saudi-Arabias nyttige idiot i krigføringen mot Jemen

Anti-Iran
Pressemeldingen legger også vekt på alliansen for å bekjempe det de kaller «Irans destabiliserende aktiviteter». Saudi-Arabia har i lengre tid søkt å vinne hegemoniet i regionen basert på sunnimuslimske allianser mot Iran som har søkt regional innflytelse gjennom samarbeid med blant andre Assad i Syria og Hezbollah i Libanon.

For litt over et år siden inngikk Barack Obamas administrasjon en atomavtale med Iran som sikrer at økonomiske sanksjoner heves i bytte mot inspeksjoner av landets atomaenerginlegg for å sikre at Iran ikke utvikler atomvåpen. Under presidentvalgkampen kalte Trump avtalen flere ganger for den dårligste avtalen noensinne. Mange i presidentens militær- og utenriksstab er regnet for å være særdeles anti-iranske.

LES OGSÅ: Pisking og fengsel for arbeideres protester mot ubetalte lønninger

Mot ekstremisme, for dødsstraff for utroskap
Ifølge den saudiske regjeringas hjemmesider inviterte de to presidentene hverandre på besøk og lovet å kjempe mot ekstremisme og terrorisme. I Saudi-Arabia får ikke kvinner lov til å kjøre bil, bloggere dømmes til pisking, det er dødsstraff ved steining for blant annet utroskap, heksekunst, kjetteri og mindre mengder cannabis.

Høyre-Frp-regjeringen har besøkt det saudiske diktaturet tre ganger, en gang ved oljeminister Tord Lien (Frp) og to ganger ved utenriksminister Børge Brende (H).

Saudi-Arabia er verdens største våpenimportør og det militære materialet kommer i hovedsak fra USA. Norge selger militært utstyr, men ikke våpen til Saudi-Arabia.

Samarbeidet når det kommer til energi (olje) og økonomi planlegges også styrket de kommende årene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned