Aftenposten bruker «kontroversiell» om rasisme, sexisme og menneskerettighetsbrudd

En kort gjennomgang av Aftenpostens siste saker viser at ordet kontroversiell brukes for å beskrive menneskerettighetsbrudd, sexisme og rasisme. Det er forstemmende at dette er saker media omtaler som omstridte.

Lene Auestad
Om Lene Auestad (28 artikler)
Lene Auestad er Dr. i filosofi fra Etikkprogrammet, UiO, forfatter, oversetter, leder den internasjonale konferanseserien Psychoanalysis and Politics.

Bruken av ordet ‘kontroversiell’ har økt kraftig i det senere, særlig i pressen. Ifølge ordboksdefinisjonen betyr ‘kontroversiell’: «adj. som det er uenighet om, omstridt», eksemplifisert ved «en kontroversiell sak, uttalelse, person». Ordet er altså deskriptivt og favner bredt, noe som gjør det egnet som eufemisme. Denne listen er resultatene av et søk på ordet ‘kontroversiell’, begrenset til Aftenposten det siste året. Sportsnyheter er utelatt.

LES OGSÅ: NTB omtaler nynazistisk nettsted som «høyreorientert»

 1. Om Trumps foreslåtte innvandringsforbud 10. februar 2017 «Neste gang Trump ønsker å skrive en kontroversiell presidentordre, burde han spørre om hjelp fra en jurist først» av Sofie A. E. Høgestøl
 2. Teatersjef Kim Bjarke har regissert forestillingen «Hvem har æren», som «handler om en kvinnefiendtlig machokultur, og det kan vi ikke ha midt i vårt land og i vår by», fastslår han 23. februar 2017 «Oslo Nye Teater med kontroversiell komedie om æresdrap»
 3. Det jordanske parlamentet forventes å fjerne en lov som lar voldtektsmannen slippe straff hvis han gifter seg med offeret 24. juni 2017 «Jordan vil kvitte seg med kontroversiell lov som skjermer voldtektsmenn»
 4. «Kontroversiell, som i mitt gamle språk var noe å strekke seg mot, er nå et varsel: ligg unna, ikke rør» skriver Lars Saabye Christensen «Det er en slags hvitvasking av kunsten som skal forsikre om at ingen blir krenket, støtt, ukomfortabel, skjelven, mo i knærne, ekskludert, i det hele tatt ille berørt» 15. mai 2017 «Den frie litteraturen er truet. Ingen skal krenkes eller støtes»
 5. Rådgiveren Steve Bannon får en plass i Det nasjonale sikkerhetsrådet 29. januar 2017 «Trump slipper kontroversiell eks-redaktør inn i sikkerhetspolitisk råd – Obamas tidligere sikkerhetsrådgiver kaller det «galskap»»
 6. Utsettelsen har skapt rykter om uenighet innen Svenska Akademien. 13. oktober 2016 «Spekulasjoner om politisk kontroversiell vinner – Nobels litteraturpris blir kunngjort i dag»
 7. Sexisme er høyeste grad levende Si ;D-innlegg av Melody Larsen 6. mars 2017 «Hvordan kan likestilling være kontroversielt i 2017?»
 8. The Sun sammenlignet Everton-spilleren Ross Barkley med en gorilla, og blir boikottet av Liverpools to største fotballklubber 15. april 2017 «Everton bannlyser Englands største avis etter kontroversiell kommentar»
 9. Human Rights Watch har vist i en rapport at tre gruveselskaper i Malawi har krenket lokalbefolkningens menneskerettigheter 25. oktober 2016 «Bergensinvestorer eide kontroversiell kullgruve i et av Afrikas fattigste land»
 10. Naboene på Utstranda møter staten i Ringerike tingrett 25. april for å få stanset planene om oppføring av minnestedet «Memory Wound» på Sørbråten 9. februar 2017 «Hasteinnkaller til pressemøte om kontroversielt Utøya-minnested»
 11. Nasjonal Front har gjennomført betydelige endringer for å sikre seg flere stemmer 17. april 2017 «Ni måter Marine Le Pen gjør det kontroversielle partiet sitt spiselig på»
 12. Det antas å bli lettere å få godkjent genmodifiserte såkorn i Europa for et fusjonert selskap med Bayer, enn det ville vært for amerikanske Monsanto alene. Det norske Oljefondet hadde aksjer i begge selskapene Innsikt 3. mars 2017 «Bayer/Monsanto: Den nye GMO-giganten» Ingress «Begge selskapene er omstridte og har en kontroversiell fortid. Når europeiske Bayer kjøper opp amerikanske Monsanto for å fusjonere til verdens største frø- og sprøytemiddelselskap, blir det bare enda mer kontroversielt»

LES OGSÅ: VG fronter folkemordsideolog i debatt om apetegninger av innvandrere

Etter disse første 12 treffene var det langt igjen til neste treff til Aftenpostens egne nettsider. Derfor stopper listen her, for å gi et lite inntrykk av bruken av ordet i mainstream-pressen i dag. Siden det hadde vært en fordel med større presisjon, følger en kort klassifisering av hva sakene handler om.

 • Rasisme sak 1, 5, 8 og 11:  4 av 12 saker
 • Sexisme sak 2, 3 og 7:  3 av 12 saker
 • Menneskerettighetsbrudd sak 2 og 9, og hvis vi inkluderer rasisme og sexisme:  8 av 12 saker
 • Andre sammenhenger 4, 6, 10 og 12: 4 av 12 saker

Utfra denne lille og selvfølgelig delvise listen er bildet altså at ordet kontroversiell i to av tre tilfeller kan oversettes med menneskerettighetsbrudd, herunder rasisme og sexisme. Det er forstemmende at disse på kort tid har gått inn i dagligspråksbetydningen som noe «omstridt, noe det er uenighet om.»

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Aftenposten bruker «kontroversiell» om rasisme, sexisme og menneskerettighetsbrudd

 1. AvatarJallaman // 2017-07-13 kl 12:12 //

  Jeg synes dessverre at Radikal Portal har tapt seg.

  Jeg synes nettstedet burde fokusere på viktige saker som angrep på organisert arbeidsliv, storkapitalens økende makt og drøfte for eksempel hvordan man skal forholde seg til at ny teknologi gjør mange jobber overflødig og andre ting som angår folk flest.

  Denne type saker angår hverdagen til vanlige folk mye mer enn filosofiske drøftninger rundt ordet «kontroversiell».

 2. En del interessant her.

  Forøvrig synes jeg det er for mye fokus på sexisme hos radikale feminister. Hva med radikale feminister (Pussy Riot) som aksjonerer i bar overkropp og i bare underbuksa (ikke mange såkalte ikke-perfekte damer der heller): https://youtu.be/qoj4IfiaNuQ

 3. Det er meget viktig og rett og bra at det kommer seriøse analyser og vurderinger av ordvalget og ordbruken i norsk presse.
  Jeg er også opptatt av tåkelegging-ord og tåkepreik i norsk politikk.
  Det er etter min mening mye å se på da.

  • AvatarMari Hansen // 2017-07-18 kl 00:07 //

   Jeg er enig at det er mye tåkepreik i norsk presse ja, og i kjønns»forskning»…..

   • Jeg kan ikke ta stilling til språket og ordbruken i kjønnsforskning.
    Har ikke kapasitet til å se på det nå.
    Takk for svar og for at du bidrar til debatt.

Kommentarfeltet er lukket.