Skogbranner i Sverige – ytre høyre skylder på innvandrere

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Både i Norge og Sverige får innvandrere skylda for skogbranner. Teoriene går på at utledinger har satt fyr på skogen og at de har skylda for mangel på brannmannskap. Flyktninger som har meldt seg frivillig for slukkearbeid hetses.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Som i Norge og flere andre steder i Europa rammes Sverige av en voldsom tørke. Varmt vær og ukesvis med lite eller ikke noe regn har ført til at skogbrannfaren er stor. I store deler av Sverige har det ikke bare vært fare, men branner har brutt ut og brannvesenet jobber overtid for å slukke.

Mens klimaendringer, akuttberedskap og bevilgninger til brannvesen har kommet opp til debatt har de brennende skogene fått ytre høyre til å diskutere noe helt annet: innvandring. Den innvandrerfiendtlige norske forfatteren Halvor Fosli spør i en facebookpost om selv skogbranner skal knyttes til innvandring før han selv svarer at ja, det skal det.

Manglende omsorg med parabolantenne?
Fosli skriver at det er «mangel på brannmenn og frivillige i Sverige» før han i neste avsnitt retorisk spør om det har noe å gjøre med «Manglende omsorg for landet, eller deler av landet der man selv ikke bor, med sin parabolantenne?»

Halvor Fosli kobler skogbranner til innvandrere på Facebook.

» Jeg fikk i alle fall vite at man slet med å rekruttere ikke-norske til Brann- og redningsetaten i Oslo da jeg jobbet med Groruddalboka. Er det noen som har sett en brannmann med pakistansk opprinnelse?» spør han videre.

Frivillige flyktninger hetses
Om det er mangel på brannmannskaper og frivillige, slik Fosli hevder, kan det ha andre årsaker enn de han nevner. Etter at flyktningungdommer i Luleå meldte seg som frivillige for å slukke brannene i nærliggende Norrbotten blei de utsatt for massiv hets.

Økenavn som skjeggbarn, svin og ønsker om deres død i flammehavet var blant meldingene som tikket inn på facebookgrupper og twitter fra det svenske ytre høyre. Ungdommene blei også beskydt for å ville lure brannvesenet og heller skape enda større skogbranner.

Jihadister og venstreekstremister
Foslis utspill kommer etter flere i samme gate i Sverige. Aktuelltfokus.se rapporterer at den høyreekstreme organisatoren Stefan Fahander mener det er IS eller Daesh som står bak skogbrannene, slik han både har gitt uttrykk for på Twitter og i en facebookgruppe for likesinnede. Hans kompanjong, Dennis Slotteborn, mener på sin side at det kan være venstreekstremister som ønsker å destabilisere Sverige som har fyrt på trærne.

Ytre høyre-bloggen Resett postet en NTB-sak om at politiet mistenker at noen av skogbrannene skal være påsatt, noe som dessverre er ganske vanlig. I kommentarfeltet er det tilnærmet fullstendig enighet om at brannstifterne må være jihadister.

Fra Resetts kommentarfelt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.