Madeleine Albright mente 500.000 døde barn var verdt prisen, i går fikk Jens Stoltenberg pris av henne

Foto: Skjermdump The Atlantic Council

Tenketanken Atlantic Council har gitt NATO-leder Jens Stoltenberg pris for internasjonalt lederskap. Den sponses blant annet av Norge, USA, NATO og våpenindustrien.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

I går kveld mottok Jens Stoltenberg The Atlantic Councils pris for internasjonalt lederskap. Prisen blei overrakt av USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright.

LES OGSÅ: Jens Stoltenberg, en historisk dårlig Ap-leder

Tidligere i dag publiserte NRK en artikkel forfattet av NTB hvor de opplyser om prisutdelinga. Det gjøres uten å nevne at blant de som finansierer The Atlantic Council, og dermed også prisen, finner man Norge, NATO, USA, flere selskaper i våpenindustrien og leverandører til militæret, De forente arabiske Emirater, Sverige, aktører fra oljeindustrien, Coca Cola, Statoil og en rekke banker. I september 2014 kunne New York Times avsløre at Norge hadde gitt fem millioner dollar til tenketanken fra 2008.

Mange forbinder fremdeles Madeleine Albright med uttalelsen hun kom med i 1996 på det amerikanske TV-progammet 60 Minutes. På spørsmål om 500.000 tapte barneliv var verdt prisen svarte hun “jeg synes dette er et veldig vanskelig valg, men vi mener det er verdt prisen”. Over en halv million irakiske barn skal ha dødd som en konsekvens av de USA-ledede FN-sanksjonene mot landet som førte til mangel på blant annet mat og medisiner.

Albright var USAs ambassadør til FN da intervjuet blei gjort. Et drøyt halvår seinere blei hun utnevnt til utenriksminister av Bill Clinton, en stilling hun holdt til hans regjeringstid var over i 2001. Under Clintons periode som president stengte USA av om lag to tredjedeler av Irak for flytrafikk og gjennomførte bombinger angivelig for å håndheve forbudet. Dette regnes som opptakten til invasjonen av Irak under George W. Bush i 2003 og krigen i landet som fremdeles pågår.

LES OGSÅ: Russland kommer ikke til å invadere Norge

I takketalen mente Stoltenberg at det er positivt at USA øker sitt militære nærvær i Europa og at europeiske land, sammen med Canada øker sine militære utgifter. Etter en bildeframvisning med tilhørende musikk av Norges tidligere statsminister sammen med folk som Vladimir Putin, Donald Trump, Theresa May, George Bush Angela Merkel soldater og familien sin, introduserte Madeleine Albright Stoltenberg og skrøt av hans innsats mot “den fornyede russiske trusselen” (se video under). Hun understrekte også viktigheten av det hun kalte “amerikansk lederskap”.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 Comment on Madeleine Albright mente 500.000 døde barn var verdt prisen, i går fikk Jens Stoltenberg pris av henne

  1. Tor Gustavsen // at //

    Helt feil å gi en “pris” til en som har kjøpt seg internasjonal jobb for det norske folks skattepenger!

Comments are closed.