Stans all norsk våpeneksport til Tyrkia!

Erdogan viser sin foreslåtte sikkerhetssone til FNs generalforsamling (t.v.), Norges utenriksminister og nammos ammunisajonskatalog (Foto: Youtube; regjeringen.no/Asgeir Spange Brekke, FD/UD; skjermdump Nammo ammuition handbook)

Regjeringens avgjørelse om å stanse behandlingen av eksportlisenser til Tyrkia er bra, men det som trengs er en fullstendig stans i all våpenhandel.

Tormod Fjeld Lie
Om Tormod Fjeld Lie (21 artikler)
Tormod Fjeld Lie er student og mener det er fare på ferde.

For ikke lenge siden angrep vår NATO-allierte Tyrkia Rojava i Nord-Syria. Tyria bruker syriske jihadist-grupper som sine stedfortredere på bakken. De har også, i en telefonsamtale med Trump forut for angrepet, fått ansvar for 60,000 krigsfanger fra krigen mot IS, som frem til nå har sittet i fangeleirer i Rojava.

IS kommer tilbake
Så langt, en drøy ukes tid inn i offensiven, har hundrevis av IS-krigere rømt fra fangenskap som følge av Tyrkias bombing. Hundrevis har også blitt satt fri av jihadist-gruppene som Tyrkia, våre allierte, støtter.

Rett før angrepet gjorde IS sin største offensiv på flere år i byen Raqqa, som tidligere var hovedstaden til deres selvutnevnte kalifat. Muligheten for offensiven var at mange av troppene til Syrias Demokratiske Styrker (SDF), Rojavas militærstyrke, hadde blitt flyttet nordover i beredskap for den varslede tyrkiske invasjonen.

Samtidig som en rekke IS-krigere nå er på frifot har de tyrkiskstøttede jihadist-gruppene flere IS-soldater i sine rekker. Det kommer daglig meldinger om henrettelser, massemord og tortur rettet mot sivile begått av tyrkisk side. På torsdag kom det meldinger om bruk av kjemiske våpen mot sivilbefolkningen i byen Sere Kaniye/Ras al-Ayn.

LES OGSÅ: av Tormod Fjeld Lie: Hvorfor kaller ikke norsk presse El Paso et terrorangrep?

Stoltenberg støtter Tyrkia
Dette er det samme som skjedde sist gang Tyrkia invaderte Syria i 2018. Da tok de ‘bare’ over regionen Afrin i nordøst, mens de nå går inn for å lage en 30 kilometer dyp «sikkerhetssone» langs grensen sin. Et område som også er det mest folkerike i Rojava. I denne sonen vil Tyrkia bosette to millioner syriske arabere som lever som flykninger i Tyrkia. I den nye invasjonen vil Tyrkia fare frem på lik måte som de gjorde i Afrin; med krigsforbrytelser, etnisk rensning og opprettelsen av IS-lignende regimer.

Samtidig har NATO-sjef Jens Stoltenberg uttrykt forståelse for Erdogans invasjon, men samtidig sagt at han bekymrer seg for IS’ tilbakekomst. Han har foreløpig ikke kommentert Erdogans uttalte mål om etnisk rensning, men ber Tyrkia vise ‘tilbakeholdenhet’ i invasjonen sin, hva enn det betyr i denne sammenhengen.

LES OGSÅ: om Rojava: Tyrkia og FSA utfører menneskerettighetsbrudd mot sivilbefolkningen i Afrin

Stans norsk våpeneksport til Tyrkia
Norge har sluttet å behandle søknader om nye eksportlisenser av forsvarsmateriell og våpen til Tyrkia. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide kalte dette et ‘føre var’-tiltak, men det kan ikke forstås på noen annen måte enn at det egentlig er et ‘etter snar’-tiltak. Søreide ønsker å vaske hennes og regjeringens hender for blodet som vil flyte i det kommende masseslaktet, men det er nok litt for sent.

Norske leveranser har allerede nådd Tyrkia. Det at eksportlisensene til Tyrkia nå er stanset får ikke disse leveransene til å forsvinne på magisk vis. Like lite stanser det eksporten av våpen og forsvarsmateriell til Tyrkia som allerede er godkjent, som betyr at leveransene kan fortsette i flere år. Vi kan med andre ord være trygge på at sivile vil myrdes i Nord-Syria med hjelp fra norsk krigsindustri en god stund til.

LES OGSÅ: om Rojava: Tyrkia myrder med blankofullmakt fra Trump

Allerede etter Tyrkias invasjon av Afrin, fremmet Rødt forslag på Stortinget om å stanse all våpeneksport til Tyrkia. Alle partiene i utenriks- og forsvarskomiteen, med unntak av SV, stemte mot forslaget. Helt siden invasjonen av Afrin har imidlertid alle som har fulgt med visst at Tyrkia ikke ville nøye seg med bare Afrin. Regjeringen kunne alt da vært føre var, men har valgt å heller være etter snar. Og hendene males røde.  

Det som trengs er en full eksportstans og tilbakekalling av alle kontrakter som alt er inngått med Tyrkia om eksport av våpen og forsvarsmateriell. Det er det minste Norge kan gjøre for å leve opp til vårt – stadig mindre fortjente – rykte som fredsnasjon.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned