Skarven som ble en ubåt – kaldkrigsparanoia og krigshissing på sitt latterligste

FOTO: Ingrid Taylar

Noen "vet" at enhver krusning på en innsjø i Skottland er bevis på Loch Ness-monsterets eksistens. Kjetil Stormark ser en nært forestående russisk invasjon av Norge i nesten alt.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

— Det er ikkje noko ubåtobservasjon, sier oberstløytnant og pressetalsmann ved forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen, til NRK.

Kommentaren falt etter at en uklar video av noe som beveger seg framover i vannet i Dalsfjorden ble publisert sammen med haugevis av spekulasjoner og bombastiske påstander om at det måtte være en ubåt. Kjetil Stormark, redaktør og initiativtaker til aldrimer.no, har fått lignende kommentarer fra Moen, men ser ikke ut til å bry seg. Han har laget en dokumentar for å skremme folk til å tro at vi har blitt utsatt for en invasjon av norsk farvann, at vi er for dårlig forberedt på slikt og derfor må bruke store ressurser på opprustning av forsvaret.

— Det kan sjå ut som det er ein fugl. På slutten av opptaket ser det ut som storskarv eller ein lom, sier generalskretær i Norsk Ornitologisk Forening og sjøfuglekspert, Kjetil Solbakken til NRK.

Navnebror Stormark intervjuet lastebilsjåføren som filmet bevegelsene på fjorden. Han mente det ikke kunne være en fugl eller en sel, så da var ikke flere undersøkelser nødvendig…

LES OGSÅ: Russland kommer ikke til å invadere Norge

En sponset rustningspropagandist
Aldrimer.no spiller på datoen for den tyske invasjonen av Norge under andre verdenskrig. «Norsk forsvarsevne» er navnet på prosjektet som helhet og gir en klar pekepinn på hva Stormark & co. mener må gjøres for å forhindre en ny invasjon.

Hvor invasjonen skulle kommet fra er det heller ingen tvil om. Stormark har faktisk tidligere påstått at fjorårets flyktningstrøm over den norsk-russiske grenseovergangen på Storskog var hybridkrigføring fra Russland. Videre fantaserte han om hvordan russiske agenter ville drepe norske ledere, hvordan sabotasjeaksjoner vil drives mot norske installasjoner og hvordan Russland skulle sende nazister til Norge for å begå terroraksjoner.

Stormark har også uttalt at folk i Øst-Finnmark kan ha større troskap mot Russland enn mot Norge. Dette fordi han mener å vite at «høystående» folk i fylket ikke vil samarbeide med PST. Her er det verdt å minne Stormark og lesere på at det er PST (POT før de byttet navn) som har begått massive overgrep mot befolkninga i Finnmark gjennom politisk forfølgelse og ulovlig overvåkning. Slik er det PST som har opptrådt illojalt overfor Norges lover og regler. Dermed har de seg selv å takke om de har mistet tillit i fylket. Den autoritetstroe Stormark tenker aldri så langt, men vil heller utpeke en hel befolkning som potensielle landsforrædere basert på deres bosted.

Dette bare noen eksempler på skremselspropagandaen som spres på aldrimer.no og plukkes opp av andre medier. Prosjektet er i all hovedsak sponset av redere med militær bakgrunn og alt for store bankkonti. At de ønsker en opprustning av norskekysten er ikke så rart da de er leverandører og dermed vil få penger i kassa om Stormarks prosjekt skulle få de politiske ringvirkningene han selv og sponsorene håper på.

LES OGSÅ: Regjeringa øker terrorfaren i Norge

Russland invaderer – hva var spørsmålet?
I farta teller jeg ikke mindre enn elleve saker på forsida til aldrimer.no basert på den uklare mobilvideoen av det fugleeksperter tror er en fugl og militæret mener ikke er en ubåt. Vi får nok aldri vite med sikkerhet hva det var, men så lenge vi har en som kaller seg journalist som påstår å vite det og har penger i ryggen for å spre budskapet, vil nok mange bli overbevist. Viktigst av alt er likevel hvordan NRK og andre store medier forholder seg til slik informasjon. Gang på gang har vi sett at de går på limpinnen og ukritisk videreformidler det reineste vås. Denne gangen skal statskanalen ha for at de spurte et par ornitologer i oppfølginga til noe som aldri burde blitt publisert.

CVen til Stormark ligger ute på Aldrimer og der opplyses det om at han har jobbet som PR-rådgiver. Det han holder på med nå er nært beslektet. Han driver politisk påvirkning, betalt av folk med økonomiske interesser i saken, et PR-arbeid, men under dekke av at det er journalistikk. At ikke Norges største mediehus er i stand til å skille disse to er urovekkende.

Etter en kort runde på youtube kan du finne videoer som hevder å bevise Loch Ness-monsterets og den avskyelige snømannens eksistens, at både romvesener og øglefolk går blant oss og så videre. På tross av at de er ufrivillig morsomme har de det til felles at de er omtrent like overbevisende som Stormarks påstand om ubåten som skal ha kjørt i Dalsfjorden.

Uansett hva som skrives på aldrimer.no er premisset at Russland er vår fiende og mye verre enn vi kan tenke oss. De fører hybridkrig, de vil invadere, de undeminerer vår samfunssorden, de har spioner og overløpere blant nordnorske politikere. Her det bare fantasien som setter grenser. Om Stormark selv tror på det han skriver er ikke så nøye, han får klekkelig betalt for det. Da er det på tide at man slutter å omtale ham som journalist — og i alle fall ekspert — når han uttaler seg til fordel for bevæpning av norsk politi, for mer opprustning av det norske militæret, for at faren for høyreekstremistisk vold ikke er så stor.

Ikke morsomt
Jeg må innrømme at jeg lo da jeg leste saken om ornitologene som mente Stormarks ubåt kunne være en uskyldig sjøfugl på svømmetur. Uansett hvor latterlig det er at en rein spekulasjon kan bli hauset opp på denne måten har det også alvorlige implikasjoner.

Norsk media er praktisk talt blottet for kritisk sans når det kommer til utenriks- og militærpolitikk. Vi har et fiendebilde og det er premisset for alt det skrives og rapporteres om. Putin er slem. Det har vi alle fått med oss. Og det er nettopp med dette som utgangspunkt at en video som ikke er i nærheten av å bevise noe som helst kan bli en stor sak.

I «South Park – biggger, longer, uncut» stiger satan opp fra helvete for å ta over jorda. Med seg har han Saddam Hussein og hvorenn satan ankommer med sin fryktingytende latter og grufulle utseende løper folk unna skrikende «Hjelp! Det er Saddam Hussein!».

Dette var i 1999 og det var ikke lenge før Hussein faktisk skulle bli drept av våre allierte etter at Norge hang seg med på slepet i Irak-krigen. Etter det har vi hatt demoner som Mahmoud Ahmedinejad, Muammar Gaddafi, Bashar al-Assad, hvilken som helst nordkoreansk leder, Hugo Chávez og andre. Når det kommer til demonene gjelder helt andre regler enn for andre statsledere. Man kan fjerndiagnostisere dem med psykiske lidelser, snakke om deres overdådige velstand i det vide og breie, er det mistanke om skjønnhetsoperasjoner har man stoff for ukesvis, en demonstrasjon mot demonene fortjener en langt større dekning enn en like stor i våre egne naboland, og er det satt ut noen rykter om at de har sexliv som skiller seg noe fra normen er det bare å dundre på. Det er rett og slett ikke så nøye med fakta og journalistiske prinsipper.

Det er i denne konteksten at en skarv kan bli til en ubåt og at NRK lager flere saker om en dokumentar som hører hjemme i youtube-arkivene mellom den om at Hillary Clinton tilhører øglefolket og den om at Britney Spears er Illuminati og styrer hjernene våre gjennom suggerende tekster og symbolikk.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Skarven som ble en ubåt – kaldkrigsparanoia og krigshissing på sitt latterligste

  1. Jeg har grublet og lurt på hvorfor samtlige vestlige land har fått et sykelig oppheng i Putin og fornyet iver for krigshissing mot Russland – sist eksemplifisert i den kameratslige og livlige krigshissingen mellom Erna og Obama i det hvite hus. Det er kanskjer uopulært; men jeg tror kanskje Pål Steigan er inne på noe på bloggen sin – det handler om frykt for en ny økonomisk verdensblokk dominert av Russland og Kina – det er en form for økonomisk krigføring; en god gammeldags kamp mot vestlig(les:amerikansk)verdenshegemoni. Og norsk fjollemedia biter på med daglige «Putin-kjøpte-Viagra-på-svartebærsen-nyheter». «Nyheter».

  2. AvatarJan Sæther // 2016-05-25 kl 18:52 //

    Kva for ein skarv? Kanskje Møllersen sjølv også bør undersøkje litt meir før han skriv: http://www.nrk.no/sognogfjordane/her-er-ubaten-pa-tokt-1.12947701

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-25 kl 20:35 //

      Det var en gang en ubåt der som det ble tatt bilde av. Militæret fortalte da at det var en ubåt der og hvilken det var. Det var en gang en skarv eller noe sånt der som ble filmet, forsvaret sa da at de ikke visste av noen ubåter i fjorden.

Kommentarfeltet er lukket.