Drap, undertrykking og mediesensur av opposisjonen i Ukraina. Hvorfor så stille fra Norge?

Creative Commons Attribution 3.0 Unported Foto: Andrew J.Kurbiko

Det ser ut til å foregå regelrette likvideringer av opposisjonelle i Ukraina. Om dette fortsetter, bør Norge innstille alle former for økonomisk bistand til landet.

Aslak Storaker
Om Aslak Storaker (19 artikler)
Aslak Storaker er bibliotekar, medlem av Rødts internasjonale utvalg og studieansvarlig for Rødt i Agder.

9. april vedtok det ukrainske parlamentet å forby kommunistiske og sovjetiske symboler og stedsnavn. Også nazistiske symboler blei forbudt, men det samtidig som de vedtok å anerkjenne nazikollaboratørene Stephan Bandera og den ukrainske uavhengighetshæren som nasjonale helter. Banderas uavhengighetshær var en høyreekstrem nasjonalistisk militærgruppe som tidvis kjempa mot tyskerne, men først og fremst mot Den Røde Armé. De deltok i massakrer på polske og jødiske sivile og er dypt mislikt særlig i de østlige delene av landet, der svært mange identifiserer seg nettopp med sovjetiske og kommunistiske symboler, som har vært sterkt synlige i opprøret i Donbass. Det jødiske Simon Wiesenthalsenteret har fordømt begge lovvedtakene for å ”likestille det mest folkemorderiske regimet i historien med det som frigjorde Auschwitz og var med på gjøre slutt på terrorstyret til Det tredje riket… Beslutningen om å anerkjenne lokale nazikollaboratører og gi dem spesielle privilegier, gjør på samme måte Hitlers bødler om til helter på tross av deres aktive og fanatiske deltakelse i massemord på uskyldige jøder.” Den politiske kommentatoren Kost Bondarenko sier at loven vil øke de politiske spenningene i landet, mens Ukrainas Kommunistiske Partis leder Petro Symonenko, omtaler lovvedtaket som «en kynisk måte å forsterke undertrykkelsen ikke bare av kommunistene, men av hele opposisjonen i Ukraina».

LES OGSÅ: Ukraina, der oligarkiet seiret og revolusjonen uteble

Fredelig motstand umulig?

Ukrainas Kommunistiske Parti, et av de største partiene i landet med godt over 100 000 medlemmer, blir utsatt for stadig hardere angrep fra regimet som kom til makta i februar 2014. Det arbeides for å totalforby partiet, og flere av partiets lokaler og medlemmer har blitt fysisk angrepet. Ifølge sentralkomitemedlem Eugene Tsarkov er flere av medlemmene arrestert og torturert.[i] Partiets hovedkvarter i Kiev blei ramponert og påtent av høyreekstremister rett etter avsettelsen av Ukrainas tidligere president Janukovitsj, og partiets parlamentsfraksjon blei tvangsoppløst sommeren 2014. Den ukrainske analytikeren Ruslan Bortnik har advart om at forsøkene på å forby partiets politiske aktiviteter kan føre til en mer radikal form for opposisjon mot det sittende regimet, fordi kommunistpartiet er et av de få partiene som representerer de misfornøyde velgerne i Sørøst-Ukraina. I et intervju med Aftonbladet uttrykker Vlad Vojtjechovskij fra Odessa, en tidligere opposisjonsaktivist som sluttet seg til separatistene etter angivelig å ha blitt satt i fengsel i fire måneder på fabrikkert grunnlag, at han «hver eneste dag leser om nye opposisjonelle som er blitt arrestert rundt omkring i Ukraina. De fleste av dem er fredelige demonstranter og aktivister. Så de herskende i Ukraina har vist at fredelig kamp er umulig.»

Banka opp og kasta i søppelspann

Den nye loven er allerede brukt til å nekte kommunistpartiet å stille med egen seksjon i 1. mai-togene i Kiev og Kharkiv. Representanter for ekstremistbevegelsen Høyre sektor har også trua med at «enhver som marsjerer med flaggene til kommunistpartiet vil ikke få lov til å bevege seg mer enn to meter. Også andre venstreorienterte antiukrainske grupper vil bli slått tilbake… med alle tilgjengelige midler». I regionen Ivano-Frankivsk har de regionale myndighetene nylig forbudt aktivitetene til samtlige opposisjonspartier, inkludert Kommunistpartiet og Opposisjonens blokk. Foran parlamentsvalget i høst blei flere kandidater fra Opposisjonens blokk banka opp av ekstremister fra Høyre sektor, og kasta i søppelspann for å hindre deres legale, politiske virksomhet. Høyre sektor var også sterkt involvert i massedrapene i Odessa 2. mai 2014, der over 40 opposisjonelle blei brent levende i etterkant av sammenstøt med ukrainske nasjonalister, noe de hylla som ”en vellykket anti-terroroperasjon”.

LES OGSÅ: Konflikten i Ukraina eskalerer. Stormaktene må besinne seg

Høyreekstreme får toppjobber

Det er god grunn til å uttrykke bekymring over at Høyre sektors leder Dmitri Jarosh nylig blei utnevnt til rådgiver for den ukrainske generalstaben, en beslutning som av uforståelige årsaker har blitt hilst velkommen av norske myndigheter. Dette faller sammen med at nynazisten Yuri Michalchyshyn skal ha blitt ansatt i sikkerhetstjenesten og at den fascistiske Azovbataljonens nestkommanderende, Vadim Troyan, blei utnevnt til politisjef i Kievregionen. Troyans utnevnelse blei fordømt av den jødiske sjefsrabbien Yaakov Dov Bleich. At hele høyreekstreme bataljoner, som Azov, Høyre sektor og Svobodas ”Sich”, er blitt en integrert del av de væpnede styrkene i Ukraina gir sterk grunn til bekymring for mulighetene for en autoritær utvikling i landet. Dette forsterkes særlig av at flere opposisjonspolitikere den siste tiden har blitt drept eller er funnet døde under mystiske omstendigheter.

Likvidering av opposisjonelle?

Disse inkluderer Alexander Peklushenko (tidligere guvernør fra Regionspartiet, skuddsår), Mikhail Chechetov (Regionspartiet, fall fra vindu), Valentyna Semenyuk (Sosialistpartiet, skuddsår), Nicholai Sergienko (Regionspartiet, skuddsår), Nikolai Kolesnik (tidligere regionsleder, hengt), Sergey Valter (ordfører, hengt), Aleksandr Bordyuga (visepolitisjef, død i garasjen), Stanislav Melnik (Regionspartiet, skuddsår), Oleg Kalashnikov (tidligere parlamentsmedlem for Regionspartiet, skuddsår), Sergey Melnichuk (advokat, fall fra vindu), Oles Buzina (journalist, skuddsår), Sergey Sukhobok (journalist, skuddsår) og Olga Moroz (redaktør, drept i hjemmet sitt). Tilfellene er såpass mange at det virker usannsynlig at alle tilfellene dreier seg om ulykker, selvmord eller vinningsforbrytelser. Uavhengig av hvem som står bak, later det til å være liten tvil om at de sittende myndighetene mangler enten evne eller vilje til å beskytte livene til sine kritikere.

Mediesensur

Det ser også ut til å være grunn til å rette kritisk oppmerksomhet mot mediesituasjonen i Ukraina. Avisa Vesti har rapportert om å ha fått kontorene sine angrepet av høyreekstremister og servere konfiskert av politiet, mens tv-kanalen ”112 Ukraina” anklager de sittende myndighetene for å ville nekte å fornye lisensene deres fordi de slipper til opposisjonen på sendingene sine. I et skriv som blei distribuert av en av kanalens journalister på et åpent møte på Fredshuset i Oslo 18. april skriver kanalens representanter at ”Vi antar at det konstante presset på 112 Ukraina skyldes ønsket om å få eieren til å selge selskapet til under markedspris til regjeringslojale forretningsmenn eller å legge ned hele tv-selskapet. Vi antar at målet med disse handlingene er å monopolisere det ukrainske mediamarkedet, der de store kanalene er kontrollert av oligarker som er lojale til presidenten… Representanter for presidentadministrasjonen har gjennom eposter og telefoner krevd at kanalens ansatte skal levere inn lister over inviterte eksperter og politikere, ignorere politisk upassende temaer og frigi informasjon som diskrediterer motstandere av presidentens parti i parlamentsvalget”. [ii] Kanalens journalist Ruslan Kotsaba er blitt arrestert for å ha oppfordra til å boikotte mobiliseringa til krigen mot opprørerne i Donbass.

Norge bør trekke støtten

Russlands handlinger kan ikke brukes til å unnskylde brudd på menneskerettighetene og ytringsfriheten i Ukraina. At den ukrainske regjeringen bruker innskrenkninger av ytringsfriheten og samarbeider med høyreekstreme bevegelser for å tvinge ett historiesyn, én nasjonal identitet og én geopolitisk orientering på befolkninga bidrar til å øke splittelsene i det borgerkrigsherja landet. Om samarbeidet med høyreekstreme fortsetter og Ukrainas regjering ikke kan garantere for liv og helse for sine kritikere, bør Norge innstille alle former for økonomisk og militær bistand til landet.

[i] E-post til undertegnede fra den internasjonale komiteen i UKP 23. april 2015

[ii]«Pressure on ‘112 Ukraine’ TV Channel». Kopi kan fås ved å kontakte no.censorship@112.ua

LES OGSÅ: Står Russland bak opprøret i Øst-Ukraina?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på Drap, undertrykking og mediesensur av opposisjonen i Ukraina. Hvorfor så stille fra Norge?

 1. Og i Ukraina blir de rike rikere på bekostning av middelklassen. Det høres ut som en oppskrift for en kruttønne… http://www.utro.ua/ru/politika/v_ukraine_rezko_sokratilsya_sredniy_klass_medvedchuk1431596499

 2. Ukraina kommer ikke opp med en god oppskrift på hvordan nærme seg vesten.

 3. AvatarBirger Rieb // 2015-05-14 kl 15:38 //

  Hvorfor ? Derfor :

  Bjørn Ditlef Nistad :
  Tillater meg å legge ut lenke til intervju med undertegnede på Uten Filter der jeg redegjør for mitt syn på Putin, Russland, Ukraina, Vestens aggresjon, den vestlige menneskerettighetsindustrien, feige forskere, selvsensur, fraværet av ytringsfrihet med mer:
  http://utenfilter.net/

 4. AvatarPer Martinsen // 2015-05-14 kl 17:57 //

  Det kan da ikke komme som noen overraskelse at det er sterke nasjonalistiske krefter i Ukraina nå? Landet har i lang tid vært kuet av Russland og sovjetideologi. Russland driver nå og ødelegger landet deres med operasjoner inne på deres territorium. Det er helt naturlig at ukrainerne fremhever alle ting som som gjør dem ukrainske og tar avstand fra alt de mener er russisk og sovetisk. Dette er et helt vanlig trinn i en løsrivingsprosess. Du så noe av det samme i forbindelse med EU/EF-avstemmingene i Norge. De nazigreiene har sammenheng med at mange ukrainere så bå Tyskland som befriere. Stalin hadde få år før dette decimert befolkningen der ved å konfiskere avlingen og la bøndene der sulte i hjel. For dem har andre verdenskrig en helt annen betydning enn for oss. De som sloss på side med nazistene der er frigjøringkjempere i ukrainsk kontekst. Modige menn som tok opp kampen mot en tyrann som ville utrydde dem. At du vil straffe Ukraina for dette er helt uforståelig. Synes du ikke Putin straffer dem nok som det er?

  • AvatarLars Andersson // 2015-05-15 kl 21:30 //

   Du rettferdiggjør nazistenes inntog i Kiev,som har viktige posisjoner i hæren.Man innfører i praksis et diktatur i Ukraina der opposisjonelle drepes og partier forbys

   • AvatarComrade Pootie // 2015-05-16 kl 16:24 //

    Han drøfter årsaker og sammenhenger. Ute blant folk gjør man gjerne sånn, uten at noen tror man nødvendigvis forsvarer eller støtter noe som helst.

  • Der er snakk om brudd på menneskerettigheter da og nå i Ukraina. Ett par år siden begynte det med at noen jurnalister forsvant der, osv, Myndighetene i Ukraina har det lett å sette i fengsel eller drepe alle som er mot regim. Hvis vi begynner å gå langt tilbake til Stalin, kan man unnskyld alt. Det er diktatur i Uktaina nå og khaos. Siden Stalin har det flyttet mange russere i Ukraina forresten. Mange russere har det sletninger der fortsatt. De to landene er tett i mange tilfelle, kan man ikke bare dømme Russland og Putin, gjenta det samme som Amerika roper overalt i mediene.

Kommentarfeltet er lukket.