Frykter Norge er med på å øke faren for europeisk storkrig

Fra opptøyer i Kiev i januar 2014. Foto: Wikimedia Commons

En rekke fagforeningstopper, politikere og frivillige organisasjoner er nå redde for at Norge, med sin støtte til til regimet i Kiev, kan bidra til å skape en ny europeisk storkrig.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Den sterke norske støtten til den ukrainske regjeringen under den pågående konflikten mellom Russland og Ukraina har gjort at en rekke fagforeningstopper og andre på venstresiden i norsk politikk nå frykter Norge, med sin støtte til Kiev, er med på å øke mulighetene for at konflikten skal utvikle seg til en europeisk storkrig.

— Vi er redde for at Norge er med på å øke faren for en storkrig i Europa, utløst av konflikten rundt Ukraina, sier sentralstyremedlem i Rødt, Arnljot Ask til Radikal Portal.

Ask har sammen med leder for LO i Oslo, Roy Pedersen og Nils Bull nå forfattet et opprop mot det de kaller «den norske krigshissingen».

LES OGSÅ: Tidligere toppgeneral sier Russland kan gå til krig for Øst-Ukraina

— Må ta avstand fra krigshissing
I oppropet tar ildsjelene bak til orde for at USA og Russlands innblanding i konflikten i Ukraina igjen har skapt et kaldkrigs-scenario i Europa.

— Vi er bekymret over at Norge fra første stund har deltatt militært i øvelser opp mot Russland. Som en nær nabo av Russland har vi all interesse av å redusere spenningen mellom våre nasjoner, heter det i oppropet.

Ask og de andre initiativtakerne mener nå det er viktig å forsøke å finne en politisk løsning på konflikten for å unngå at en europeisk storkonflikt skal få utvikle seg.

— Vi oppfordrer nå sterkt til at norske politikere vektlegger arbeidet med å fine en politisk løsning på krisen i Ukraina. Vi må nå som nasjon vise mot og ta avstand fra alt som kan øke faren for at en krig skal bryte ut på det europeiske kontinentet.

Oppropet er foreløpig underskrevet av en rekke fagforeningstopper og ideelle organisasjoner, samt kjente personligheter som Erling Borgen, leder i forfatterforeningen Thorvald Steen og tidligere leder i Nei til EU, Heming Olaussen.

LES OGSÅ: Drap, undertrykking og mediesensur av opposisjonen i Ukraina. Hvorfor så stille fra Norge?

Rettet mot fagbevegelsen
Det nye oppropet er ifølge Ask først og fremst myntet på å nå meningsfeller i fagbevegelsen, men han understreker også at man søker støtte fra alle tenkelige grupperinger.

– Vi har fagbevegelsen som hovedmål for denne kampanjen, men vi vet den vekker gjenklang i mange miljøer. Vi vet også at mange eksperter på utenriksjournalistikk støtter oppropet selv om de ikke ønsker å underskrive da de mener de kan gjøre en bedre jobb om de står uavhengig av slike politiske opprop.

Ask understreker også at man ønsker å dra temaet inn i den kommende valgkampen og hinter om at man kanskje under valgkampen vil arrangere debattmøter rundt temaet flere steder i landet.

— Nå har vi med dette oppropet forsøkt å sette denne saken på den politiske dagsorden så er det opp til de enkelte partiene om de ønsker å ta dette videre.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Frykter Norge er med på å øke faren for europeisk storkrig

 1. AvatarLuminous // 2015-07-15 kl 21:57 //

  Dessverre er venstresidens fasinasjon for alt som er rødt, ødeleggende for troverdigheten deres.

  Her bør det lyttes mer til Hans Wilhelm Steinfeld og mindre på representanter fra partiet rødt

 2. AvatarLuminous // 2015-07-15 kl 22:13 //

  Dette blir bra! Ser på oppropet deres: «Kvinnefronten» og «Bestemødre for Fred»

  De mest slagkraftige organisasjonene vi har i Norge 🙂

 3. En person som feks Henry Kissinger ville trolig ha kunnet underskrive på et slikt opprop som dette:
  http://www.mintpressnews.com/chomsky-kissinger-agree-avoid-historic-tragedy-ukraine/201839/

  Henry Kissinger er bla redd for at konflikten kan utvikle seg til en atomkrig som kan utslette alt menneskeliv på jorden.

  I Norge ser det ut til at folk flest tror at tilnærmet alle i USA støtter Obama og Stoltenberg i deres synspunkter på konflikten i Ukraina etc. Men USAs maktelite er i virkeligheten delt. Trolig er Norge det mest hjernevaksete landet i Europa når det gjelder Ukraina konflikten mm. Norsk media svikter sin oppgave totalt.

  For å bevise denne siste påstand:
  http://www.newsinenglish.no/2015/04/23/putin-least-popular-in-norway/

  Norge er det land i verden hvor Putin er minst populær (89%), i motsetning til i Russland hvor Putin nå har en rating på 89%.
  At tallet i Russland ligger på 89% forklares med hjernevasking av den russiske befolkning, mens tallet i Norge som også ligger på 89% derimot forklares med en allsidig og objektiv informasjon fra norsk media.

 4. AvatarLuminous // 2015-07-18 kl 15:33 //

  Det er håp likevel:

  Fra sentralt LO-hold vekker aksjonen oppsikt. LO-leder Gerd Kristiansen sier at organisasjonen ikke stiller seg bak hverken retorikken eller virkelighetsbeskrivelsen i oppropet.

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/forsvaret/lo-topper-mener-norge-demoniserer-russland/a/23490163/

Kommentarfeltet er lukket.