Da mange trodde det ikke kunne bli verre, viste du oss det, Erna Solberg

Foto: Yannis Behrakis

Vi betaler for å holde barn på flukt i interneringsleire og støtter en avtale som kan føre til at de sendes tilbake til krig. Norge eier ingen anstendighet med deg ved roret. Den er borte. Helt borte.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (36 artikler)
Guri Waalen Borch er mphil. i Peace and Conflict Transformation fra Universitetet i Tromsø.

Barn på flukt holdes fengslet i Hellas med din støtte
Mens du bidrar til at folk holdes fengslet i Hellas, så de ikke skal finne veien hit, ønsker du samtidig nærmest å umuliggjøre integreringen av de få, relativt sett, som har kommet og vil komme. Å gjøre Norge så lite attraktivt har vel ingen hensikt lenger, når veiene hit er stengt og menn, kvinner og barn sitter i fengsel, må sove ute og har for lite mat, uten sjanse til å reise videre. Likevel gjør du ditt ytterste for at det skal skje, gjennom innstramninger som 90 høringsinstanser har protestert på. Du vender det døve øret til protestene og lytter heller til anti-godhetstyrannen Sylvi, som spiller på fryktstrengene våre, som gang på gang fremmer feilinformasjon og dermed gir de villeste myter fotfeste blant deler av befolkningen.

Hvorfor vil du gjøre livet til de få som klarer eller har klart å komme seg hit så vanskelig som mulig? Hvorfor støtter du en avtale mellom EU og Tyrkia som betegnes som ulovlig av dem som kan noe om menneskerettigheter? Hvorfor bryr du deg ikke om protestene fra Flyktninghjelpen, Amnesty, Human Rights Watch, Røde Kors, Redd Barna, Leger uten grenser, Europarådet og FN?

Norske blodpenger betaler for fengselsleire der barn og gravide lider
Akkurat nå sitter, står og ligger mennesker på flukt, deriblant mange barn, gravide og ammende mødre, uten at det er plass nok til dem – i gjørmete leire med uholdbare hygieniske forhold. De kan ikke være trygge på at de skal igjennom en rettferdig asylprosess; de skal sendes tilbake til Tyrkia, et land som nettopp er avslørt av Amnesty som utrygt tredjeland. Amnesty har påvist at syrere sendes tilbake til Syria i tusentall, at flyktninger har blitt skutt på ved Tyrkias grenser. Du er stille.

Mens FN og de fleste internasjonale hjelpeorganisasjonene har trukket seg ut fra leirene i Hellas, blant annet fordi de ikke kan legitimere at mennesker som ikke har gjort noe galt holdes fengslet, betaler Norge med deg ved roret, ifølge Bergens Tidende, millioner til de samme fengselsleirene, eller interneringsleirene om du vil (piggrådgjerdene er der uansett hva du kaller dem).

Din regjering angriper talspersoner for humanitet og menneskerettigheter
Når FNs høykommisær for flyktninger uttaler seg om menneskerettigheter, kaller du det en «aktivistisk» tilnærming. Din integreringsminister, som fremmer alt annet enn integrering, går til angrep på Redd Barna fordi Redd Barna naturlig nok er mer opptatt av barn på flukt enn av Sylvi Listhaug. Hun hevder i sin kronikk på NRK Ytring den 5/4 at hun vil stramme inn for barnas beste. Det må være den mest hyklerske påstanden man hittil har hørt fra hennes hold. Var hun oppriktig interessert i barns beste, ville hun ikke trenge å vri på fakta og misbruke forskning. Det er mange nok i Norge som kan noe om barns rettigheter og hva som i virkeligheten er disse barnas beste. Sylvi Listhaug er ikke en av dem. 90 høringsinstanser har hun ikke villet lytte til; mange av dem jobber på ulike måter med barns rettigheter til daglig. Hva sier dette om hennes forhold til hva som er barnets beste? Er det slik at når hun vil noe annet enn Redd Barna og 89 andre høringsinstanser, så er det hun som har rett (selv når forskerne hun refererer til forteller at de ikke har skrevet det hun viser til)?

Feilinformasjon om unge mindreårige asylsøkere ikke noe nytt
Man kan virkelig lure på hva godt Sylvi Listhaug vil enslige mindreårige asylsøkere. Sylvi hadde allerede før dette spredd feilinformasjon- sammen med deg, Erna. Ble dere ikke enige, etter at SSB og Unicef måtte ut og korrigere dere om ankerbarnteorien og andelen enslige mindreårige asylsøkere? Tenkte ikke du, Norges statsminister, at nå burde dere kanskje sjekke fakta nærmere før dere gikk ut med flere påstander? Denne regjeringens forhold til sannheten er det helt tydelig så som så med, særlig når det er sårbare menneskers liv det er snakk om. Nå har altså Sylvi hatt all verdens tid til å sjekke fakta, men får likevel de aktuelle forskerne fra Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo til å steile. De skriver at hennes fortelling om små barn som tvinges fra sine hjem bare er trist og ikke gir et korrekt bilde av forskningen deres. Fafo på sin side uttaler: «Vi er av den klare oppfatning at dette er klart feilaktig bruk».

Listhaug får holde på med å spille på fryktstrengene i sine forsøk på å sage vekk empatien vår og fremstille flyktninger som lykkejegere helt uten protester fra Norges statsminister. I mellomtida sulter, tørster og fryser barn på Lesbos uten håp om å komme seg videre, i en fengselsleir som altså støttes med millioner av kroner fra norske myndigheter med statsminister Erna Solberg i spissen.

Da mange trodde det ikke kunne bli verre, viste du oss det, Erna Solberg.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

28 kommentarer på Da mange trodde det ikke kunne bli verre, viste du oss det, Erna Solberg

 1. AvatarLyn_Gordon // 2016-04-07 kl 16:59 //

  Enslige mindreårige koster enormt mye å ta seg av. Sverige alene fikk over 35.000 i 2015, noe som har gjort at Sverige har større kjønns-ubalanse i visse aldersgrupper enn Kina. Det må da være legitimt å prøve å begrense denne gruppen så mye som mulig? Veldig få mindreårige har godt av å bli sendt verden rundt alene, for så å bli utsatt for stort press for å sende penger hjem. En kan bruke en tiendedel av det det koster her hjemme til å opprette noen barnehjem i Afganistan og hjelpe alle de som kommer til Norge pluss mange flere..

  • Lyn_Gordon. Jeg er helt enig i at det er billigere å hjelpe folk nærmere sitt hjem. Kan du da støtte en bevilgning til dette fra statsbudsjettet? Jeg synes at minst 1 milliard bør kunne avsees til hjelp for barn i nød. Eller er det kanskje for lite?

   • AvatarLyn_Gordon // 2016-04-07 kl 18:22 //

    Det hjelper dessverre ikke med min støtte da jeg ikke er diktator her i landet 😉 Problemet er at en ikke blir kvitt alle de mindreårige som allerede er i landet og de koster så enormt mye penger at det ikke blir noe igjen. Akkurat det samme som skjer med vanlige asylsøkere, det koster så mye her i landet at det går utover vår evne til å gjøre noe der det monner.

  • AvatarMax Karl // 2016-04-08 kl 19:29 //

   Vi kunne ha hjulpet dem i nærområdene. Men det vil ikke Frp.

   • AvatarRonjar__ // 2016-04-16 kl 11:55 //

    Det er jo nettopp FrP som argumenterer for at det er mye mer effektivt å hjelpe i nærområdene. Du kan ikke ha unngått å ha hørt Per Sandberg snakke om dette?

    • AvatarStein Voll // 2016-04-16 kl 17:55 //

     Jeg har hørt Per Sandberg snakke om mye. Men sist landsmøte til Frp, vedtok å ikke gi støtte til nærområdene.

     • Uten å støtte regjeringen så husker jeg lett at den bevilget en hel masse penger til hjelp i nærområdene til Syria.

     • AvatarStein Voll // 2016-04-19 kl 21:46 //

      Og hva er masse penger ?

 2. AvatarInger Bjørnsvik Larsen // 2016-04-07 kl 18:59 //

  Vel de mindreårige er også morgendagens arbeidere… Så det å avgrense og snakke om kostnader.. er egentlig veldig umenneskelig og kaldt…. Akkurat som vi alle skulle få en prislapp plassert på oss… Nei enslige mindreårige er kanskje den aller beste investeringen vi gjør, for morgendagens verden…
  Og de sendes ikke ut, for å sende penger hjem.. men for å unngå å bli tvangsrekruttert i ulike ekstreme grupper, eller også landets egen hær….

  • AvatarLyn_Gordon // 2016-04-08 kl 11:42 //

   Kaldt og umenneskelig å snakke om kostnader? En kan like godt si det er omvendt. Kaldt og umenneskelig mot de som bor her allerede og mot kommende generasjoner som kanskje ikke får oppleve en velferdstat. En enslig mindreårig har direkte kostnader på 1,3-2mill per år. Bare de over 5000 som kom i 2015 koster altså 5-10 milliarder kr på ETT år. I tillegg til de som er her fra før.
   Og vi har alle en prislapp på oss. Noe som har blitt tydelig-gjort når det er snakk om dyre medisiner.

   • AvatarJohn-Ludvik Jakobsen // 2016-04-09 kl 06:57 //

    De som sier vi har masse penger til å ta imot barnemigranter har samtidig ikke råd til å vedlikeholde bygninger og infrastruktur som skal til for å gi de samme barna et tilbud. De har ikke råd til å ansette flere i helsevesenet osv…

   • AvatarGuri Waalen Borch // 2016-04-09 kl 12:02 //

    Velferdsstaten er faktisk avhengig av at vi bryr oss om menneskeverdet, og av skattesystemet vårt. Med regjeringen vi har nå holder velferdssystemet vårt på å undermineres. De rikeste får skatteletter og de som har minst får mindre. Skatteetaten får mindre ressurser til å ta skattesnyterne. Og dem er det mange av. Burde ikke diskusjonen akkurat nå, dersom vi snakker om penger, heller vært DNB og deres kunder som har fått stikke av med fellesskapets verdier? Her er det snakk om store, store summer.

    • AvatarLyn_Gordon // 2016-04-09 kl 15:24 //

     Velferdstaten er avhengig av tillit og at størstedelen av befolkningen jobber. Da hjelper det ikke å ta inn titusenvis av analfabeter som aldri vil komme i jobb. Jeg er ikke imot å hjelpe, men har ikke skjønt hvorfor innvandringsforkjemerne absolutt vil at alle skal bli til evig tid og få norsk statsborgerskap og alle rettigheter til pensjon o.l. så fort som mulig.

     Det med at de rikeste får skatteletter blir gjentatt til det kjedsommelige. Men det blir faktisk gjort for å prøve å rette opp i ett system som slår veldig feil ut noen ganger. Ref Kjos som må ta opp lån for å betale skatt på død kapital. Selv om ett selskap er verdt mye på papiret behøver det ikke tjene penger. Eller hva om det går konkurs etter noen år? Det er ikke veldig fristende for grundere å satse. I tillegg slipper utenlandske eiere formueskatt.

     Når det gjelder Panama og DNB synes jeg du er veldig tidlig til å konkludere med at noen har stukket av med fellesskapets midler. Det er ikke kommet noe enda som viser at noen Norske har gjort noe ulovlig. Tiden vil vise

    • At du kan fortsette å argumentere for at 12-15 åringer skal legge ut på en livsfarlig reise til en annen verdensdel halvt under tvang fra storfamilien og framstille det som human politikk er å snu ordet humant på hodet.

     At disse guttene som oftest ikke får en bedre psykisk helse selv etter flere år i Norge kommer av det enkle faktum at de savner familien sin. I stedet ender de ofte opp som sosiale tapere.

  • AvatarJavel, mener jeg. // 2016-04-08 kl 19:52 //

   Hva skal de jobbe med? Masse ufaglært arbeid som nå forsvinner, og vi har 130000 arbeidsledige?

 3. På grunn av naive politikere som Guri Waalen Borch legger ungdommer ut på hasardiøse ferder over middelhavet og gjennom Europa. Mange utsettes for voldtekt og overgrep, mange dør på ferden for at familien skal betale tilbake gjelden de setter seg i. Guri Waalen Borch er minst like umoralsk som indirekte støtter dagens horrible utnyttelse av ungdom og barn som gisler for foreldrenes og storfamiliens tvang.

  • Listhaug tar ikke feil om medbestemmelse. Her fra FAFO rapporten:

   «På den ene siden ble dette beskrevet som en avgjørelse de selv ikke har hatt innvirkning på, på den annen side oppga de aller fleste at de var inneforstått med og godtok årsakene som lå bak avgjørelsen. Mens mange altså forsto hvorfor foreldre eller andre bestemte at de skulle reise, var det også slik at andre ikke nødvendigvis synes å ha forstått fullt ut årsakssammenhengen bak det å bli sendt ut eller at de skulle bort for godt.»

   Når man vet at disse barna vokser opp i klansamfunn hvor barneoppdragelsen er sterkt autoritær så kan man spørre seg om barna har medbestemmelse i det hele tatt. Og gir det overhodet mening å si at barn kan ta slike selvstendige valg?

   • AvatarRonjar__ // 2016-04-16 kl 13:53 //

    Tenkte det samme da jeg hørte FAFO-forskerne angrep Listhaug, med begrunnelsen at dette var barnas egne valg – må vite! Hvilket barn ønsker å reise bort fra sin familie og sine venner? Og ønsker vi et system der barna blir brukt som som et redskap for å hente ut velferdpenger i rike land? Da hadde det vært bedre for alle å gi pengene direkte til familiene der de er, og la barn slippe å bli brukt på denne måten.

 4. Tyskland klarte 1 million flyktninger uten problemer. Norge kan klare 500 000 uten problemer. Meld dere inn i refugees welcome to Norway. Vi trenger friske dugnads hender.

  • Og etter de 500 000 så er migrasjonsproblematikken over? Tipper de hundrevis som ble tafset på og voldtatt i Køln og rundt om ellers i Tyskland ikke skriver under på at det gikk «uten problemer». Men de har du vel ingen sympati med.

  • AvatarJavel, mener jeg. // 2016-04-08 kl 19:52 //

   Tror vi har tatt imot langt flere enn vi kan integrere allerede. Steng grensene nå.

  • AvatarEnkommentator // 2016-04-09 kl 01:08 //

   Uten problemer??? jeg håper dette er ironi fra din side, men tror det ikke, dessverre.

 5. AvatarJohn-Ludvik Jakobsen // 2016-04-09 kl 06:51 //

  Helt utrolig at detter er støttespillere til blant annet Hamas og tilsvarende… helt utrolig!

 6. AvatarHalvard Bjerknes // 2016-04-13 kl 11:58 //

  Men dette er jo ikke vårt problem, la dem rydde opp i eget rot og hjelpe seg selv!

 7. AvatarArbeideren // 2016-05-15 kl 09:40 //

  «..90 høringsinstanser»

 8. AvatarIda mai lea hagen // 2016-12-19 kl 10:27 //

  Hvorfor bryr du deg ikke om protestene fra Flyktninghjelpen, Amnesty, Human Rights Watch, Røde Kors, Redd Barna, Leger uten grenser, Europarådet og FN?

Kommentarfeltet er lukket.