Norge får sin første voldsdømte justisminister – Per Sandberg tar over for Listhaug

Foto: Aleksander Helberg/FrP

Sandberg er voldsdømt, han er motstander av raseblanding, legger skylda for 22. juli på Arbeiderpartiet og har beskyldt Ap for å spille offer etter 22. juli.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Tidligere i dag blei det klart at Sylvi Listhaug trekker seg etter om lag et halvt år i rollen som Norges justisminister. Den voldsdømte Per Sandberg tar over posten i påvente av en langsiktig løsning.

Radikal Portal har ikke klart å finne noen tidligere voldsdømt justisminister i norgeshistorien.

LES OGSÅ om Per Sandberg: 50 nyanser av grums

Skallet og slått ned asylsøker
Sandberg blei dømt for å ha skallet og slått ned en asylsøker i 1997. Dagbladet skreiv følgende om saken like etter at den forulempede hadde gått til anmeldelse av den nå ferske justisministeren:

«Fungerende leder ved mottakssentralen, Gunvor Galaaen, sier at hun ble oppringt for å hjelpe asylsøkeren til sykehuset søndag morgen.
– Han var tydelig merket av å ha blitt banket opp.
Ansiktet var ille tilredt, sier Galaaen, som har varslet kommuneledelsen om forholdet.»

På den tida var Per Sandberg på fylkestinget i Nord-Trønderlag, i tillegg til kommunestyrerepresentant for Levanger. Voldsdommen falt i januar 1997. Seinere samme år blei Sandberg nominert til førsteplass på lista for Nord-Trønderlag FrP og blei valgt inn på Stortinget høsten etter at han hadde blitt dømt for å ha slått og skallet en mann.

I sin egen selvbiografi forteller han at asylsøkeren hadde klaget over dårlig lønn for en strøjobb. Sandberg mente at «han burde være glad han hadde fått betalt i det hele tatt». Deretter ville asylsøkeren forlate selskapet, noe Sandberg kun ville at skulle skje på visse vilkår: «Jeg hadde ikke noe imot at han forlot selskapet, men ikke før han hadde gitt en uforbeholden unnskyldning, skriver Sandberg ifølge VG.

Ni år seinere blei Sandberg dømt på nytt, denne gangen for å ha overtrådt fartgrensen med 40 kilometer i timen. Han blei målt til 100 kilometer i timen i ei 60-sone. og blei dømt til 21 dagers fengsel med prøvetid på to år, noe som gjorde at han slapp å havne bak murene.

LES OGSÅ: Da Siv Jensen mente det var like ille å knytte Anders Behring Breivik til FrP som terroren på Utøya

Full på Stortingets talerstol
Det er ikke bare lovens lange arm Per Sandberg har klart å tirre i sin politikerkarriere. Flere mente han hadde vist manglende respekt for Stortinget og sin rolle som folkevalgt da han troppet opp på talerstolen synlig beruset. Per Sandberg innrømmet seinere at han hadde drukket både øl og sprit, først på en restaurant, og så fortsatt med akevitt på kontoret til stortingskollega fra Høyre, Trond Helleland. Dette var en måned etter råkjøringsdommen falt. Daværende formann i FrP, Siv Jensen, svarte på kritikken med at hun hadde fått tilbakemeldinger at den fulle Per Sandberg «holdt et glitrende innlegg». Sandberg svarte på kritikken med at alle de andre stortingspolitikerne burde alkotestes.

— Forskjellige raser, religioner og kulturer må ikke blandes hvis vi skal ha et harmonisk samfunn i Norge, fortalte Per Sandberg til TV2 i 2003.

Noe selvmotsigende kunne han riktignok seinere fortelle at både han og FrP er for fri innvandring, men ikke slik systemet i Norge fungerer i dag, fordi det ikke er bærekraftig nok (se video under):

LES OGSÅ: FrPs opphavsmann Anders Lange advarte mot «jødeinvasjon og farvede raser»

Beskyldte Ap for å spille ofre
Fylleopptredenen er ikke den eneste gangen den nyoppnevnte justisministeren har provosert fra Stortingets talerstol. Bare fire måneder etter hans tidligere partikollega, Anders Behring Breivik, hadde drept 77 personer i norgeshistoriens verste terrorangrep, 69 av disse under AUFs sommerleir på Utøya, tok Sandberg ordet for å anklage Arbeiderpartiet for å spille offer.

— La meg først bare slå fast at det ikke er noen som prøver å spille offer her. Hvis det er noen som har spilt offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet. Det bør de også gjøre, for de var et av de store ofrene, sa den daværende nestlederen i FrP.

Sandberg unnskyldte seinere utspillet, på en måte som kan ligne den nylig avgåtte Listhaugs beklagelsesform, hvor ansvaret legges på lytteren, ikke på Sandberg selv. Han uttrykte forståelse for at han «hadde formuleringer som gikk i retning av at Ap hadde spilt offer etter 22. juli, og hvis det kan forstås dithen ber jeg selvfølgelig ydmykt om unnskyldning for det».

Riktignok framholdt han at FrP var ofre for terrorangrepet 22. juli, noe han gjentok flere ganger i forbindelse med lanseringen av sin selvbiografi.

— Etter 22. juli, så skjedde det noe der også, mot min vilje. Særlig for Fremskrittspartiet som blei hardt ramma i forhold til at vi måtte skifte retorikk, kommenterte han til Dagsavisen.

Legger skylda for 22. juli på Ap
I boka legger også Sandberg skylda på Arbeiderpartiet for selve terrorangrepet ungdomspartiet deres blei utsatt for:

«I tida etterpå har jeg flere ganger hevdet at Arbeiderpartiet vil bli holdt ansvarlig for det som skjedde 22. juli. Jeg fikk rett (…) Dette kan Arbeiderpartiet aldri løpe fra. Det var de som hadde ansvaret for at 22. juli kunne skje.»

Også etter at FrP kom i regjering har Sandberg understrekt at den høyreekstreme terroristen ikke må få «ufarliggjøre den islamske ideologien».

Sylvi Listhaugs forgjenger, Per Willy Amundsen, fikk jobben etter å ha ment at et nytt korstog var nødvendig. Han tok over for Anders Anundsen som blei berykta for å ha laget en propagandavideo på skattebetalernes regning. Han fikk jobben etter å ha laget avisbål etter medieoppslag han ikke likte.

Mener KrF har ønsket massakre av kvinner og barn

«KrF har et meget stort ansvar for at tusenvis av unge mennesker født og oppvokst i Norge lever i frykt for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. KrF har et enormt ansvar for at vi rekrutterer titalls unge mennesker som er født og oppvokst i Norge og reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner. Driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det KrF som har ønsket og resultatet ser vi i dag.» Per sandberg i Politisk Kvarter, NRK.

Det var Kristelig Folkepartis stemmer som ga flertall for mistillit mot Sylvi Listhaug. Det ser imidlertid ut til at Knut Arild Hareides parti kan vente seg mer fiendtlighet fra det samme ministeriet framover.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

8 kommentarer på Norge får sin første voldsdømte justisminister – Per Sandberg tar over for Listhaug

 1. AvatarJallaman // 2018-03-20 kl 18:26 //

  Nok et sverteinnlegg mot FrP.
  Vet ikke hva slags visjon eller mål RP har, men skulle tro det var noe mer nyttig enn dette.
  Her kunne jeg selvsagt tatt meg bryet med å argumentere mot feilene i artikkelen.
  Men hvorfor bry seg? Kritiske innlegg blir ofte slettet selv om de er saklige og holder seg innenfor debattreglene

 2. AvatarJon Arne Løvlid // 2018-03-20 kl 21:27 //

  Jeg har aldri stemt på FrP å kommer aldri til å stemme på dem.men nå må all skittkastingen ta slutt og alle konspirasjonsteorier.Har lys å se dem som ikke har drette på drag en gang i livet.

 3. AvatarRolf-Magne Larsen // 2018-03-21 kl 09:45 //

  Internasjonal menneskerett sier at en person kun kan dømmes for et forhold, men i dette tilfellet så bruker enkelte denne saken mot Sandberg. Dette er mobbing og trakassering

 4. De som bryr seg nok om saken eller om situasjonen klarer sikkert å gi uttrykk for mistillit på en eller annen måte. De som virkelig bryr seg vet og kjenner oppskriften på å felle en norsk regjering.
  Såkalt mistillit-forslag på Stortinget er en mulighet.
  Det er faktisk mulig å felle den sittende regjeringen.

 5. AvatarGeirOGundersen // 2018-03-23 kl 17:06 //

  Et voldsomt hat mot Sandberg

 6. Ikke rart FRP har fått 3400 mer medlemma siste dagene her.

 7. AvatarMetodisten Kidd // 2018-03-24 kl 12:40 //

  Å skalle ned en asylsøker trenger ikke være noe negativt. Godt sannsynlig er det enten selvforsvar eller så har en blitt så provosert att det ikke er menneskelig mulig å reagere. Det er ikke så interessant selv om en bør alltid forsøke å ikke bryte demokratisk fattede lover.
  Man kan snu på det og se all volden de sosialistiske polieikerne gjør, ved att de slipper inn villmenn her, litt samme sak.

 8. AvatarFrank Olsen // 2018-03-25 kl 03:50 //

  Så bra. Da får dere noe å skrive om inn i fremtiden også.

Kommentarfeltet er lukket.