Vinteren nærmer seg for flyktningene

Menneskene her er utslitte, syke og traumatiserte, men flukten gjennom Europa har så vidt begynt for mange av dem vi møter. Vi sørger for mat, klær og pledd til gravide, enslige barn, eldre, skadde, syke og barnefamilier.

Usman Ali Khan
Om Usman Ali Khan (2 artikler)
Usman Ali Khan er barnevernspedagog, jobbet tidligere på omsorgssenter for enslige asylsøkende barn.

Vinteren nærmer seg, og situasjonen langs fluktrutene i Europa begynner å bli kritisk. Det er tusenvis av barnefamilier, enslige barn, eldre og andre sårbare grupper som risikerer livet sitt i den farefulle ferden langs Europa. De som er heldige og overlever flukten over Middelhavet står nå i fare for å dø i Europa, langs Balkan-rutene.

Sover på bar bakke i pøsregnet
Her i Hellas er situasjonen veldig ille. Det kommer tusenvis av flyktninger daglig. Det har pøsregnet på Lesbos de siste dagene. Vinden blir kaldere og det er store utfordringer med å sette opp nok presenninger for å beskytte flyktningene mot regnet, særlig de som må sove ute på bar bakke. Vi har lenge prøvd å prioritere barnefamilier, men det blir veldig vanskelig når det nesten bare er barnefamilier som ankommer øya.

12181989_10153648698892141_958520878_n

Kan fryse i hjel
I flere netter må omtrent 3000 flyktninger sove ute i åpen himmel, ved de provisoriske leierne, på Skala og Montamados. Noen heldige får sove i teltene, men over halvparten får ikke plass. Flere sover på bilveien med fare for at de blir påkjørt, mens noen begynner å gå den 70 kilometer lange strekningen til Mytilini. Langs veien møter vi ofte frustrerte folk som trygler om hjelp. Det er eldre damer som skriker og ikke vet hva de skal gjøre når de først har begynt å gå og skjønner veien er for lang. Flere snur etter å ha gått et stykke. På grunn av det høye antallet flyktninger som ankommer øya, har vi ikke nok pledd heller. Nå som vinteren kommer, og flyktningene er våte etter båtturen, er det fare for at folk skal fryse i hjel. Folk tenner derfor bål over alt.

Folk er skrubbsultne

På Mytilini er det enda flere flyktninger. Flere barnefamilier som har ventet i flere dager. Ved matutdeling går folk amok. De er skrubbsultne og kriger om å få mat. Folk dytter hverandre og gjør alt for å få en sandwich. Foreldre er bekymret for sine barn. Flere barn kaster opp alt de spiser. En fem år gammel jente har ikke noe mimikk i ansiktet og ikke krefter til å åpne øynene heller. Uten lege til stede er det ikke mye hjelp å få.

Folk som venter i kø utenfor campene på Mytilini kan ikke flytte på seg. Når regnet kommer, er de dømt til å holde på plassen sin, om ikke må de risikere å vente i enda flere dager. En kombinasjon av pøsende regn, kulde, dårlig klær og ingen måte for å beskytte seg mot regn, fører til at disse menneskene nesten fryser i hjel. Verre vil det bli når det blir kaldere. Det er ingen sanitære forhold. Nettene på Lesbos er tragiske. På Moria forsøkte to mindreårige gutter å ta livet sitt ved piggtrådgjerdene. Han ene forsøkte igjen dagen etterpå. Traumatiserte barn er innestengte og får kun ett måltid om dagen.

Familier blir splittet
Campene på Mytilini bærer er fulle av søppel. Det er stor smittefare. Det fins ikke noe system for å ta imot sårbare mennesker. Familier blir splittet. De skadde får ikke behandling. Du får ingen hjelp før du har nådd så lavt at du er på vei til å dø. Flere mennesker har mistet livet på grunn av latskapen til myndighetene. Hellas skylder på andre land som ikke hjelper til, og de andre landene er opptatt med å sitte og diskutere. Politiet har blitt mer aggressive og har begynt å bruke vold og tåregass i campene. Det er flere eldre, gravide og barnefamilier her.

Situasjonen er veldig ille, og jeg har ikke ord for å beskrive hva vi frivillige her opplever. Hver dag må vi skuffe mennesker, fordi det ikke er nok hjelp. Du føler deg veldig liten etter hvert. Du føler deg veldig liten når du ikke kan hjelpe eldre damer, gravide kvinner, syke barn, traumatiserte enslige barn og splittede familier.

12179351_10153648697927141_415411545_n

Myndighetene må ta ansvar
Vi som ser denne tragedien som utspiller seg langs fluktrutene i Europa krever at de europeiske myndigheter tar ansvar. Det å søke om asyl er en menneskerett. Myndighetene må sørge for trygge veier inn til Europa. Vinteren nærmer seg, og vi kan ikke risikere at flere mennesker dør på fluktrutene i Europa. Flere europeiske land har trappet opp volden og maktmisbruket. Dette må stoppes!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Vinteren nærmer seg for flyktningene

  1. Man skal heller ikke undervudere vinteren nordpå for de som søker asyl på grenseovergangen mellom Norge og Russland på Storskog i Finnmark. Temperaturen kan her synke til minus 20-30 grader på vinteren. Potensielt kan det skje mange dødsfall på den arktiske flyktningeruten i vinter.
    Det ser ut som norske myndigheter helst ønsker at Putin skal kontrollere grensen mellom Norge og Russland, og at Russland skal ta ansvaret for å begrense flyktningestrømmen til Norge, slik at norske myndigheter slipper å måtte gjøre dette (noe som betraktes for å være en drittjobb). I Norge slipper samtlige asylsøkere inn i landet. Det er godt mulig at finske myndigheter derimot er mye strengere enn norske myndigheter i dette spørsmål.
    Veldig få av flyktningene som kommer over Storskog er forfulgt i Russland. Iflg norsk utlendigslov har de dermed ikke automatisk krav på beskyttelse i Norge. Til nå har bare 5 personer (evt 22 personer) av flyktningene som har kommet over Storskog blitt sendt ut av Norge, men mange flere kan på sikt bli sendt ut. Det som kan forundre en er at asylsøknader ikke blir behandlet av norske myndigheter feks på konsulatet i Murmansk, slik at flyktningene kan slippe å måtte sykle til den norske grensen på vinterstid. Dette ville ha vært et humant tiltak før vinteren setter inn. Hvis man frykter at flyktningene skal lide nød i Russland mens de venter på asylbehandling, så får norske myndigheter heller sende pengestøtte til Røde Kors etc i Russland (og kanskje Norge heller bør gå til det skritt å oppheve de norske sanksjonene mot Russland?).

Kommentarfeltet er lukket.