Erna Solberg vil at flyktningene vennligst ikler seg mørkeblå takknemlighetstrøyer

Foto: United Nations Photo

Jeg har mest lyst til å legge meg under dyna og innbille meg at justisminister Anders Anundsens siste uttalelser og Erna Solbergs påfølgende taushet er en satirisk tegneseriestripe.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (34 artikler)
Guri Waalen Borch er styremedlem i Alna SV og støttespiller for Farida.

Mennesker som har mistet alt der de kom fra, bør ifølge Erna Solberg «være litt takknemlige». Det får de lov til, men ikke mye mer. Asylsøkerne protesterte på for lite mat ved Kolstad akuttmottak. Det begynte med at de bodde mye lenger enn de to-tre dagene mottaket er beregnet for. Siden det er et akuttmottak, får ikke asylsøkerne penger. Har de penger, må de uansett gå i to timer for å komme til Sarpsborg. Internett har ikke virket, den frustrasjonen kan vel de fleste sette seg inn i? Du er langt uti ingensteder, får ikke transport noen steder, ingen penger til så mye som et ekstra eple, du får kun tre måltider om dagen, du har ingenting å gjøre. Du har ingen kontroll over tilværelsen, aner ikke hvor lenge du må bli. Du fikk først vite at det ville ta noen dager, så ble dagene til flere dager, uker, en måned.

Les også denne nyhetssaken: Oslo kan få 3000 nye mottaksplasser

Minister som høres ut som et kommentarfelt
Nå har noen av asylsøkerne lagt ut bilder av de uhygieniske forholdene ved mottaket. Som Dagbladets Marie Simonsen påpeker på sin facebookside den 11. november, betaler myndighetene dyrt for at de midlertidige mottakene skal holdes rene, beboelige og at det skal serveres tilstrekkelig med mat. Når asylsøkerne nå påviser at det ikke er tilfelle ved Kolstad, er ikke justisminister Anundsen opptatt av skattebetalernes penger. Han er opptatt av å slå tilbake mot dem som lever under disse forholdene: «Vask, ikke demonstrer!» sier han. Han, et regjeringsmedlem som bør bry seg om hvordan fellesskapets penger forvaltes, høres mest ut som et kommentarfelt.

Det er nemlig asylsøkere det er snakk om. Dem er det ikke verdt å høre på, de har herved blitt tildelt en ny tvangstrøye: den mørkeblå takknemlighetstrøyen. Erna Solberg er med, snart står hun kanskje på asylmottakene og deler den ut? Alvorlig og moraliserende i blikket. Alle må ta imot, gjerne med bøyd hode.

Null selvkritikk fra Anundsen
Mennesker har full rett til å si fra når de er frustrerte. Bare ikke asylsøkere, mange av dem flyktninger som har opplevd det verste av det verste. De skal ikke si noe som helst, bare være takknemlige. De blir slik fratatt muligheten til å være aktive subjekter i egne liv. Det er en sunn reaksjon å protestere dersom man ikke får nok mat; bruke demokratiets regler og si ifra. Asylsøkere som gjør dette reduseres likevel til takknemlighetstøfler fra øverste hold i Norge. At de aktivt søker å få en viss kontroll over hva som skjer, si i fra, protestere, blir møtt med at Mazyar Keshvari (innvandringspolitisk talsmann i Frp) sier det ikke er plass for sånne som dem i Norge. De kan dra hjem igjen.

Vår egen justisminister, like oppgitt på sin egen facebookside, bør ikke akkurat kaste den første stein, med den offentlige omsorgssvikten vi ser han har ansvar for, som både Røde Kors og Barneombudet har påpekt. Anundsen, som brukte utallige timer på en skrytevideo som senere viste seg å være ulovlig, mens han samtidig hadde øverste ansvar for forholdene på Politiets utlendingsenhet på Tøyen, der ingenting har blitt bedre, velger å gå ut mot et lite antall sultne, passiviserte og isolerte asylsøkere samtidig som han tar null selvkritikk for enslige mindreåriges forhold blant annet på Tøyen. Han skriver han gjør så godt han kan. Jeg tror ikke på det. Og siden jeg ikke er asylsøker, kan jeg si det.

Les også i vårt arkiv om flyktningkrisa: Flyktningkrisa

Ta deg et eple, Anundsen
Asylsøkerne skal være takknemlige, uansett. Er det noen som har giddet å sjekke hvordan forholdene på mottaket faktisk er? Anundsen sier han selv bare spiser tre måltider om dagen. Vel, Anundsen har tilgang på et ekstra eple, skulle han bli sulten. En kopp te med sukker i. Noen mener asylsøkerne ikke burde protestert, men protest er en måte å ta ansvar på. Det er å være et aktivt subjekt som bruker stemmen, slik vi alle gjør i mange sammenhenger, vi som ikke er asylsøkere. Men asylsøkerne får ikke lov. Gjør de det, kan de bare dra hjem. Dette sier Keshvari, men også statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet.

Tenk hvilken makt som ligger i det. Tenk hvordan det må føles, å befinne seg så lavt på rangstigen at du ikke kan si fra om noe som helst av kritikkverdige forhold. Selv om livet ditt er fullstendig ukontrollerbart, du ikke vet hvor du skal, og med traumer i bagasjen, skal du nikke og være takknemlig. Disse menneskene lever langt under fattigdomsgrensen. De skulle egentlig hatt 30 kroner dagen, men får det ikke, fordi de enda er på midlertidig mottak

Les også hvordan flyktningene på grensa mellom Serbia og Kroatia har blitt sviktet av resten av Europa: Kjære flyktninger. Europa har sviktet dere

At Erna Solberg følger på etter Anundsen, Kallmyr og Keshvari, er uverdig. Dette er mennesker som ber om helt elementære ting: Mat. De ber om mat, og de ber om forutsigbarhet midt i en ukontrollerbar midlertidighet. Er det egentlig så mye å be om? Burde de ikke, i alle fall, få lov til i det minste å fortelle at de ønsker seg det? Er det bedre om de bøyer hodene, sultne, i passiv takknemlighet?

Utakknemlige ofre for krig
Kommentarfeltene er fulle om dagen. Statsministeren bør være litt forsiktig med å insinuere at det er noe galt med asylsøkere som protesterer, som ønsker litt mer kontroll over egne liv. Hun bør være forsiktig med å følge etter kommentarfeltgjengen hun må håndtere i egen regjering. Erna kunne kommet med noen velvalgte ord for å motvirke denne begynnende dehumaniseringen, der de som har hatt det verst skal «vaske, ikke demonstrere». Logikken er jo absurd- vi som har trukket vinnerloddet og er norske statsborgere, har vi mer rett til å protestere og være utakknemlige enn dem som har flyktet fra krig?

Ernas uttalelser hadde bare vært logiske om hun gikk ut og fortalte Anundsen at han «bør være litt mer takknemlig» neste gang han klager på bompenger i Norge. Han bor tross alt i et av verdens rikeste land, der vi «har gjort så godt vi kan» for at han skal ha det bra. Hva skal du si neste gang Sandberg maser om alkoholpriser, Erna? Er han ikke litt utakknemlig?

Asylsøkerne viste kanskje ikke takknemlighet for uhygienen og de kritikkverdige forholdene på mottaket. Keshvari gjorde noe mye verre. Han sa det ikke var plass til dem, og at de kan reise tilbake. Da mente han også dem som kun har krig og død å reise tilbake til. Siden han ikke er asylsøker, slipper han unna med det. Norges statsminister forblir taus.

Les også fakta om som viser at flere båtflyktninger dør på vei over Middelhavet enn noen gang: Frykter rekordmange dødsfall blant flyktninger i Middelhavet

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.