Erna Solberg vil at flyktningene vennligst ikler seg mørkeblå takknemlighetstrøyer

Foto: United Nations Photo

Jeg har mest lyst til å legge meg under dyna og innbille meg at justisminister Anders Anundsens siste uttalelser og Erna Solbergs påfølgende taushet er en satirisk tegneseriestripe.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (36 artikler)
Guri Waalen Borch er mphil. i Peace and Conflict Transformation fra Universitetet i Tromsø.

Mennesker som har mistet alt der de kom fra, bør ifølge Erna Solberg «være litt takknemlige». Det får de lov til, men ikke mye mer. Asylsøkerne protesterte på for lite mat ved Kolstad akuttmottak. Det begynte med at de bodde mye lenger enn de to-tre dagene mottaket er beregnet for. Siden det er et akuttmottak, får ikke asylsøkerne penger. Har de penger, må de uansett gå i to timer for å komme til Sarpsborg. Internett har ikke virket, den frustrasjonen kan vel de fleste sette seg inn i? Du er langt uti ingensteder, får ikke transport noen steder, ingen penger til så mye som et ekstra eple, du får kun tre måltider om dagen, du har ingenting å gjøre. Du har ingen kontroll over tilværelsen, aner ikke hvor lenge du må bli. Du fikk først vite at det ville ta noen dager, så ble dagene til flere dager, uker, en måned.

Les også denne nyhetssaken: Oslo kan få 3000 nye mottaksplasser

Minister som høres ut som et kommentarfelt
Nå har noen av asylsøkerne lagt ut bilder av de uhygieniske forholdene ved mottaket. Som Dagbladets Marie Simonsen påpeker på sin facebookside den 11. november, betaler myndighetene dyrt for at de midlertidige mottakene skal holdes rene, beboelige og at det skal serveres tilstrekkelig med mat. Når asylsøkerne nå påviser at det ikke er tilfelle ved Kolstad, er ikke justisminister Anundsen opptatt av skattebetalernes penger. Han er opptatt av å slå tilbake mot dem som lever under disse forholdene: «Vask, ikke demonstrer!» sier han. Han, et regjeringsmedlem som bør bry seg om hvordan fellesskapets penger forvaltes, høres mest ut som et kommentarfelt.

Det er nemlig asylsøkere det er snakk om. Dem er det ikke verdt å høre på, de har herved blitt tildelt en ny tvangstrøye: den mørkeblå takknemlighetstrøyen. Erna Solberg er med, snart står hun kanskje på asylmottakene og deler den ut? Alvorlig og moraliserende i blikket. Alle må ta imot, gjerne med bøyd hode.

Null selvkritikk fra Anundsen
Mennesker har full rett til å si fra når de er frustrerte. Bare ikke asylsøkere, mange av dem flyktninger som har opplevd det verste av det verste. De skal ikke si noe som helst, bare være takknemlige. De blir slik fratatt muligheten til å være aktive subjekter i egne liv. Det er en sunn reaksjon å protestere dersom man ikke får nok mat; bruke demokratiets regler og si ifra. Asylsøkere som gjør dette reduseres likevel til takknemlighetstøfler fra øverste hold i Norge. At de aktivt søker å få en viss kontroll over hva som skjer, si i fra, protestere, blir møtt med at Mazyar Keshvari (innvandringspolitisk talsmann i Frp) sier det ikke er plass for sånne som dem i Norge. De kan dra hjem igjen.

Vår egen justisminister, like oppgitt på sin egen facebookside, bør ikke akkurat kaste den første stein, med den offentlige omsorgssvikten vi ser han har ansvar for, som både Røde Kors og Barneombudet har påpekt. Anundsen, som brukte utallige timer på en skrytevideo som senere viste seg å være ulovlig, mens han samtidig hadde øverste ansvar for forholdene på Politiets utlendingsenhet på Tøyen, der ingenting har blitt bedre, velger å gå ut mot et lite antall sultne, passiviserte og isolerte asylsøkere samtidig som han tar null selvkritikk for enslige mindreåriges forhold blant annet på Tøyen. Han skriver han gjør så godt han kan. Jeg tror ikke på det. Og siden jeg ikke er asylsøker, kan jeg si det.

Les også i vårt arkiv om flyktningkrisa: Flyktningkrisa

Ta deg et eple, Anundsen
Asylsøkerne skal være takknemlige, uansett. Er det noen som har giddet å sjekke hvordan forholdene på mottaket faktisk er? Anundsen sier han selv bare spiser tre måltider om dagen. Vel, Anundsen har tilgang på et ekstra eple, skulle han bli sulten. En kopp te med sukker i. Noen mener asylsøkerne ikke burde protestert, men protest er en måte å ta ansvar på. Det er å være et aktivt subjekt som bruker stemmen, slik vi alle gjør i mange sammenhenger, vi som ikke er asylsøkere. Men asylsøkerne får ikke lov. Gjør de det, kan de bare dra hjem. Dette sier Keshvari, men også statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet.

Tenk hvilken makt som ligger i det. Tenk hvordan det må føles, å befinne seg så lavt på rangstigen at du ikke kan si fra om noe som helst av kritikkverdige forhold. Selv om livet ditt er fullstendig ukontrollerbart, du ikke vet hvor du skal, og med traumer i bagasjen, skal du nikke og være takknemlig. Disse menneskene lever langt under fattigdomsgrensen. De skulle egentlig hatt 30 kroner dagen, men får det ikke, fordi de enda er på midlertidig mottak

Les også hvordan flyktningene på grensa mellom Serbia og Kroatia har blitt sviktet av resten av Europa: Kjære flyktninger. Europa har sviktet dere

At Erna Solberg følger på etter Anundsen, Kallmyr og Keshvari, er uverdig. Dette er mennesker som ber om helt elementære ting: Mat. De ber om mat, og de ber om forutsigbarhet midt i en ukontrollerbar midlertidighet. Er det egentlig så mye å be om? Burde de ikke, i alle fall, få lov til i det minste å fortelle at de ønsker seg det? Er det bedre om de bøyer hodene, sultne, i passiv takknemlighet?

Utakknemlige ofre for krig
Kommentarfeltene er fulle om dagen. Statsministeren bør være litt forsiktig med å insinuere at det er noe galt med asylsøkere som protesterer, som ønsker litt mer kontroll over egne liv. Hun bør være forsiktig med å følge etter kommentarfeltgjengen hun må håndtere i egen regjering. Erna kunne kommet med noen velvalgte ord for å motvirke denne begynnende dehumaniseringen, der de som har hatt det verst skal «vaske, ikke demonstrere». Logikken er jo absurd- vi som har trukket vinnerloddet og er norske statsborgere, har vi mer rett til å protestere og være utakknemlige enn dem som har flyktet fra krig?

Ernas uttalelser hadde bare vært logiske om hun gikk ut og fortalte Anundsen at han «bør være litt mer takknemlig» neste gang han klager på bompenger i Norge. Han bor tross alt i et av verdens rikeste land, der vi «har gjort så godt vi kan» for at han skal ha det bra. Hva skal du si neste gang Sandberg maser om alkoholpriser, Erna? Er han ikke litt utakknemlig?

Asylsøkerne viste kanskje ikke takknemlighet for uhygienen og de kritikkverdige forholdene på mottaket. Keshvari gjorde noe mye verre. Han sa det ikke var plass til dem, og at de kan reise tilbake. Da mente han også dem som kun har krig og død å reise tilbake til. Siden han ikke er asylsøker, slipper han unna med det. Norges statsminister forblir taus.

Les også fakta om som viser at flere båtflyktninger dør på vei over Middelhavet enn noen gang: Frykter rekordmange dødsfall blant flyktninger i Middelhavet

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

13 kommentarer på Erna Solberg vil at flyktningene vennligst ikler seg mørkeblå takknemlighetstrøyer

 1. AvatarGustav Skaar // 2015-11-12 kl 11:09 //

  Veldig bra!

 2. AvatarSvein Storetvedt // 2015-11-12 kl 11:39 //

  Vi får stadig høre at Norge gir flyktninger beskyttelse. Vi gir dem mat og klær og et sted å bo da dette er livsnødvendigheter de er fratatt i sitt eget land. Vi gir dem derimot ikke mer beskyttelse enn alle borgere i dette landet. Vi lar mennesker vandre på sine føtter gjennom hele Europa mens europeiske stater krangler om grensekontroller og kvoter. Vi sutrer over at krisen kan føre til mindre vellferd for «feite» Nordmenn.

  • Hvilken løsning foreskriver du? Åpne grenser, null kontroll og automatisk oppholdstillatelse til alle som kommer? De som har mistet alt, har ikke midler til å tasle over hele og halve Europa. De mest trengende henger igjen og kom seg aldri videre fra uløkka.

   Det er ikke synd på «feite nordmenn» – hva og hvem nå enn det er – men bemidlede og velstående venstreraddiser har kanskje glemt at det også finnes fattige og trengende etniske nordmenn.

   Det er ikke moralsk forsvarlig at Europa skal fungere som buffer og avlastningssenter for befolkningseksplosjonen i Afrika eller Midtøsten.

   • AvatarMrBlazeAxe // 2015-11-13 kl 13:59 //

    Som en trengende nordmann har jeg ingen problemer med å dele det lille jeg har for at noen som har det enda jævligere kan få det litt bedre. Europeiske stater har vært med på å skape uro i regionen og derfor er det på sin plass at vi hjelper til med å rydde opp, det eneste problematiske er at det er Russland som er den eneste stormakten som viser noen form for handlekraft.

    Selv ville jeg foreskrevet at Europa og kontinenter som har en forbindelse med la oss si Syria, tar inn en andel av de som kommer og setter inn midler for å stoppe konflikten. Selv om dette vil bety at vi er nødt til å sende ned styrker for å sette begge sider ut av spill. Å ta inn folk, utdanne dem og la dem få bygge opp ressurser før de drar hjem igjen vil passe fint med at man OGSÅ hjelper dem der de er, da har de faktisk noe å returnere til når konflikten er over og vi har selv utdannet nok folk til at landet kan drives forsvarlig.
    Bare en idé siden jeg er uenig i at bare den ene løsningen funker.

    • «Å ta inn folk, utdanne dem og la dem få bygge opp ressurser før de drar hjem igjen vil passe fint»

     Jeg skulle også ønske at dette fungerte i praksis, men det gjør det jo beviselig ikke. Det er vel grunn til å anta at det i de fleste tilfeller er middelklassen fra Syria og Afghanistan som migrerer på kryss og tvers av det europeiske kontinentet. Uansett klasse er det utopisk å tro at disse menneskene kommer seg kjapt inn på studier eller arbeidsmarkedet. Så da ender man opp med familier som må bruke generasjoner på klassereise i europeiske land, mens de ubemidlede og minst ressurssterke er etterlatt i krigsherja land med ansvar for oppbygning av stat og infrastruktur.

   • AvatarSvein Storetvedt // 2015-11-14 kl 10:26 //

    Jeg beskriver en virkelighet slik jeg ser den. Du har anledning til å si hva du måtte mene. Vår (USA og vestlige land) medvirkning til krig og destabilisering i disse konfliktområdene vi nå får brorparten av flyktningene fra er så til de grader selvpåført at det nesten er til å bryte ut i latter av! I Afganistan har vi i tillegg soldater. NEI! Dette fortjener vi virkelig………………:-)

    • Situasjonen er ikke noe å le av og gir ingen grunn til skadefryd. Stormaktene har ulike agendaer og det er naivt å tro at den samlede menneskehetens ve og vel står plagsomt høyt på noen av disse. Men, konfliktområdene var konfliktområder før Vesten blandet seg inn. Skal vi snu ryggen til alle konfliktområder og la dem seile sin egen sjø som Nord-Korea?

     Jeg vil ikke asylinstituttet til livs og har ingen problemer med kvoteflyktninger, men vi løser altså ikke de store problemene ved at mottaksapparatet overfylles av middelklasse-migranter fra disse konfliktområdene.

     Man må gjerne kalle det politiske utfordringer, men man får aldri gjort noe med roten til problemene, når vi ikke anerkjenner at jernalderske religioner og overbefolkning er den største steinene i skoen.

     Et destablisert Europa med brukket rygg er ingen tjent med.

 3. AvatarMaj Ibe Røkke Huber // 2015-11-12 kl 13:35 //

  Tusen takk for meget godt formulert innlegg .

 4. Flykter men fra krig og nød så burde man klare å leve uten internettforbindelse noen uker. Det finnes mange i flyktningeleire rundt om i verden som knapt får ly og mat.

  At asylsøkere forestår vask og matlaging på asylmottaket burde være en selvfølge, da litt aktivisering og arbeidesoppgaver i hverdagen tvert i mot er å se på som et gode for voksne mennesker.

 5. AvatarRattataraita // 2015-11-13 kl 00:38 //

  Våre politikere har helt rett i å sette på plass utakknemlige asylsøkere. De aller fleste er heller ikke reelle asylsøkere men økonomiske immigranter.
  De må bli vant til å bo på denne måten for dette koster oss for mye penger. Late folk som går på sosialen blir det også forandret på nå heldigvis. Altfor mange av våre nye landsmenn snylter på samfunnet vårt samtidig som de hater oss og den vestlige levemåten.

 6. AvatarFilippiner // 2015-11-13 kl 00:49 //

  Dette er historien om fjærene som ble til fem høns. Sakene burde vært tatt opp på møter internt på asylmottaket og ikke gitt bakgrunn for oppslag i media. Når sentrale politikere gjør det til en sak om takknemlighet overfor Norge, viser de en mangel på empati som er skremmende og i tillegg uttaler de seg om en konkret situasjon som de med stor sannsynlighet ikke har kjennskap til.

 7. AvatarToril Hansen // 2015-11-13 kl 09:30 //

  Frps forståelse av ytringsfrihetsbegrepet er rimelig spesiell, men mange eneherskere stiller seg nok bak deres forståelse. Det
  virker som at alle ytringer som motsier Frp, eller ikke faller i god jord hos dem, ikke bør ytres. Og det er skremmende. Når asylsøkere (og det er bare et par av dem av tusenvis av søkere) som klager på at de får for
  lite mat, så får de beskjed av vår egen justisminister om å vaske fremfor å demonstrere.

  Justisministerens fatale video der han nærmest tvinger sine undersåtter til å rose ham –
  nærmere ytringsfrihet kommer en vel da ikke i hans øyner.

  Det er skremmende hvordan partiet bruker splitt og hersk, og dehumaniserer de aller nederste på rangstigen – de som har flyktet fra alt de eide, flyktet fra krig og katastrofer, og som er traumatiserte og blitt passiviserte.

  Dehumanisering senker terskelen betraktelig for å begå grusomme overgrep og handlinger rettet mot ”dem”. Og det slår meg at
  nettrollene ikke bare befinner seg i kommentarfeltene, men styrer makten i Norge. Ministrene våre deltar aktivt i dehumaniseringen av flyktninger, der de får beskjed om å reise hjem (reise hjem til ingenting, krig og død?), får beskjed om å vaske og ikke demonstrere, at de er utakknemlige, at de ikke er verdt noen ting, ingen vil ha dem med mer.

  Men Anundsen og co synes visst det er fryktelig synd på dem selv, med svært gode lønninger i millionklassen, fordi de må betale bompenger, og at alkoholprisene er for høye. Hvor blir det av perspektivet deres? Og ikke minst, humaniteten i dem?

 8. AvatarM. Gunnar Reinertsen // 2015-11-13 kl 14:04 //

  Enda et innlegg fra de som føler så mye at argumentasjon blir sekundært. Noen banner, noen skjeller ut alle som ikke føler like sterkt, noen blir så sarkastiske at de virker helt på gråten. Hiss dere ned. Dette er sånn kommentarfelttroll oppfører seg, og du er ikke noe bedre fordi du mener godt.

Kommentarfeltet er lukket.