Gir regjeringa oss timer og tillit, skal vi fikse flyktningkrisa

Min by Tromsø får snart 1000 nye borgere. Slik er det og slik blir det, samme hva vi måtte mene om det. Ingen av oss rår over verken flyktningkrisen eller folkevandringer (Foto: Kim Erlandsen / NRK)

Løsningen på flyktningkrisen ligger hos folket. Om vi bare får tillit og handlingsrom

Wibeke Lund
Om Wibeke Lund (19 artikler)
Wibeke Lund har hatt en rekke tillitsverv i fagbevegelsen, blant annet som nestleder for LO i Tromsø. Hun har bakgrunn som dokument- og medieviter ved Universitetet i Tromsø.

Min by Tromsø får snart 1000 nye borgere. Slik er det og slik blir det, samme hva vi måtte mene om det. Ingen av oss rår over verken flyktningkrisen eller folkevandringer. Det kan være litt skummelt, selvsagt, for vi kjenner ikke dem som kommer. Kanskje de bærer på traumer som må behandles, eller har skader og sykdommer som må tas tak i. De må ha en plass å bo, og de må ha jobb. De må selvsagt integreres, og finne sin plass i byen og samfunnet. De må lære språket og kodene våre. Det er uten tvil en stor jobb.

Mange har allerede startet på denne jobben. Facebook flommer over av grupper der folk vil bidra. Folk gir penger, de gir klær og utstyr, og de gir av sin arbeidskraft. Slik er en god del nordmenn. Vi jobber sammen for fellesskapet. Det finner vi helt naturlig, og trivelig kan det også være. For rundt om i det ganske land går nå kaffetraktere døgnet rundt, og vaffelpressene likeså. Det føles godt å bidra. Det er sosialt og samfunnsnyttig.

Les om en frivillig sine opplevelser: Kjære flyktninger. Europa har sviktet dere.

 

Til forsvar for 6-timersdagen

Men Kari og Ola Nordmann har allerede bundet opp 40 timer i uka hver til en arbeidsgiver, og har også små barn og gamle foreldre å ta vare på. De har ikke mye tid til overs. Så hvorfor ikke hente frem diskusjonen om 6-timersdagen igjen. La de 2 timene vi frigjør, gå til frivillig arbeid. La blant annet leger, sykepleiere, lærere, psykologer, NAV-ansatte og ansatte i frivillige organisasjoner bruke disse timene på å hjelpe og integrere dem som kommer nå.

La håndverkere og bygningsarbeidere få tid, og rom, til klargjøre ubebodde loft og kjellere. Renholderne kan få lære bort sitt fag der det behøves, og vite at denne gangen vil de bli satt pris på og respektert for hva de kan. De som har jobber i kjøkken og kantiner, eller har mat som hobby, kan sørge for å skolere nye borgere i god og næringsrik mat laget med knappe ressurser. Yrkessjåfører kan dele sin kunnskap om trafikksikkerhet og norske trafikkregler. Eller vi kan rett og slett bare være en venn. Smått og stort. Vi har alle noe å bidra med.

Den enkelte arbeider skal selvsagt ikke gå ned i lønn, men beholde fulltidslønnen hun har. Det har vi råd til. Her skal selvsagt arbeidsgiver også bidra med tilrettelegging og kreative løsninger for at dette skal bli mulig. Det skulle bare mangle. Et godt samfunn med trygge borgere er et felles ansvar, og lar vi disse gå for lut og kaldt vann vil det slå tilbake på oss. Ingen er tjent med masseprodusert fattigdom, med alt det innebærer.

Les også Ingrid Wergeland: Kvinner, arbeid og 6-timersdagen

 

Alle skal med

Det er ikke bare de i fast arbeid som kan få bidra. Men også de uføre, når de kjenner at akkurat den dagen kan de sette av en time eller to med det de kan. Det vil føles godt, og de vil igjen bli en del av felleskapet. De som er ferdige i arbeidslivet, og har blitt pensjonister, har også en mulighet til å komme seg ut blant folk igjen, med all den livserfaring og kunnskap de har. En del av disse vet også mye om hvordan det er å leve i en krigssituasjon.

Våre utstøtte, de som sliter med rus og som kanskje ikke har et hjem, kan få lov til å bidra med sine erfaringer og innspill. De vet mye om hvor skoen trykker, og vil kunne skape en større forståelse for sin egen situasjon også. De som er fratatt sin frihet, og sitter i fengsel, kan også settes i hensiktsmessig arbeid, for en god tilbakeføring til samfunnet.

Barn og ungdom kan gjøre det de kan best, inkludere nye lekekamerater i sport og spill. Dette klarer de fint, så lenge de ikke har foreldre som er redde og handlingslammet av frykt for det ukjente.

Les også Helge Ryggviks: Hva bør sosialister mene (og ikke mene) om arbeidsinnvandring

 

Folket eier landet

Det er ikke Høyre og Fremskrittspartiet som eier landet vårt. Det er vi som bor her som eier det. Folket. Her har vi en gylden mulighet til å vise hva vi er gode for, og hva vi kan. Og ikke minst, vi er et folk som verdsetter hardt arbeid. Vi er også ferdige med å ha en nasjonal, dårlig selvtillit. Vi må ha tro på at vi kan organisere vårt samfunn til inspirasjon og etterfølgelse for andre.

Når det gjelder velferdsstaten; det er ikke flyktningene som setter denne under press, det er rikfolket som bevilger seg goder og skattelettelser på bekostning av oss alle, med de svakeste som redskap, som truer velferdsstaten.

Min appell til politisk ledelse er: Gi oss timer og handlingsrom. Gi oss tillit. Ikke styr oss ovenfra. La oss jobbe og bidra. Så skal dere se at vi fikser denne utfordringen, på strak arm. For felleskapets beste.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Gir regjeringa oss timer og tillit, skal vi fikse flyktningkrisa

 1. Selv gode nordmenn er visst blitt skeptiske de siste ukene og ønsker strengere asylregler: http://www.nordlys.no/flyktninger/udi/storskog/flertallet-av-det-norske-folk-vil-ha-strengere-asylregler/s/5-34-284378

  Når det i dag er nedgangstider og fire hundre søker på en deltidsjobb på Rema. Hva tror artikkelforfatteren nordmenn flest tenker om muligheten til en jobb og fast inntekt for barna våre om ti- femten år? Når innvandrings-takten om dagen tilsier en million eller mer innvandrere i det samme tidsrommet?

  Skal barna våre ha det samme sikkerhetsnettet og velferden som oss? Å reversere noen skatteletter hjelper lite da summene vi snakker om er astronomiske. Og å reversere skatteletter gir ikke en million nye jobber.

  • AvatarWibekeBergheim // 2015-11-12 kl 13:12 //

   Takk for kommentar.

   Noen gode nordmenn ønsker ikke strengere asylregler.

   I all den tid de aller rikeste stikker av med så mye som de gjør, og middelklassen har så mye at de ikke gidder å bekymre seg eller bry seg om de som står under de på klasse-stigen, vil det ikke oppstå så mange nye jobber nei. Men det er mer enn nok til oss alle, om vi tenker nytt og omstrukturer oss. Forskning har vist at 3-timersdagen skal være mulig, noe som vil utløse nye jobber, for alle. Også de som ikke har helse til 8 timers arbeidsdag. Det kan være at det blir ikke så mange sydenturer og smart-telefoner på folk,men det får tåles. Å dele; er stikkordet her.

   Det er ikke sikkert neste generasjon vil få så mye som oss, mest sannsynlig ikke. Men høyrekreftene har allerede tatt fra meg både pensjon og muligheten til å kjøpe bolig. Det er ikke flyktningenes skyld.

   Alternativet er å stenge grensene og bygge en mur rundt landet. Dét blir det ikke mange nye jobber av.

   Kanskje vi skal tørre å tenke tanken en verden uten grenser?

Kommentarfeltet er lukket.