Kjære Flyktninger. Europa har sviktet dere

Foto: Tina Asphaug

– Jeg blir stående sammen med en far som gråter mens han vinker farvel til sin kone og sin datter som er på vei til bussene.

Tina Asphaug
Om Tina Asphaug (1 artikler)
Tina Marie Asphaug er mamma, samboer, student og grunnlegger av bistandsorganisasjonen Amadia International.

Med minner og opplevelser fra Lesbos friskt i minne reiste jeg til Serbia og Kroatia, for å bistå i den pågående flyktningkatastrofen. Jeg reiste alene i tro på at det ville være tilsvarende med frivillige også her i balkanområdet.

Etter fire dager i helvete, hvor jeg befant meg i transittleirer i Kroatia og Serbia, var jeg fremdeles alene i arbeidet.

Så mange de er
Den samme tanken slo meg her, som da jeg var på Lesbos; så enormt mange mennesker dette omfatter. Så enormt mange barn, eldre, utviklingshemmede og familier. Det som skulle bli en av mine hjertesaker på denne turen og nå i etterkant er politiets bevisste splitting av familier.

LES OGSÅ: Hvem er offeret: de døde flyktningene eller du som må se bildene av dem?

Historiene er hjerteskjærende
I transittleiren på kroatisk side er menneskene delt opp i ulike avstengte deler av leiren. Flyktningene kommer med busser fra Serbia. Hvis noen i din familie havner i bussen som går bak bussen du sitter i, havner de i en annen del av transittleiren. Flyktningene får ikke lov til å bevege seg fritt rundt om i leiren. Det er tungt bevoktet av politi og militær som holder vakt ved alle ut- og innganger til de ulike deler av leirene. Det er også høye jordkanter rundt hver del, slik at det heller ikke er mulig for flyktningene å se de andre.

Foto: Tina Asphaug

Foto: Tina Asphaug

Jeg beveget meg rundt for å snakke med flyktningene. Spurte hvor de kom fra, hvem de reiste med, hvor de skulle og hva de hadde opplevd på ferden hit.

Historiene som traff meg var hjerteskjærende. Mennesker fra Syria, Afghanistan og Kongo med grusomme krigshistorier. Det vondeste med å lytte til dette var at smerten ikke stanset når de kom til Europa. “We fled from war, to a new war.”

De fortalte om døde som lå langs veien i Serbia, druknede på de greske øyene og mishandling i Tyrkia og langs grensene opp mot hit de var nå. Jeg fikk stadig vekk spørsmål, som jeg ikke hadde svar på. “Why are they treating us like prisoners? What did we do wrong?”

For det var akkurat det denne leiren var – en fangeleir, en konsentrasjonsleir.

Inhumant politi
Politiet beskriver flyktningene som konfliktsøkende og aggressive. Ingen av de jeg snakket med ga meg det inntrykket. Dette var et sted de ble sendt til for å registrere seg før de skulle videre. De har vært på flukt i flere uker, noen i flere måneder. De ankommer en leir hvor de blir delt opp og ikke får treffe familien eller vennene sine, fordi de sitter i en annen del av leiren. Det er kaldt, flere er syke, toalettene er skitne, det er søppel over alt og politiet roper til dem på kroatisk. De vet ikke hvor de skal, når de får dra, hva som vil skje på det nye stedet de blir fraktet til, om bussen de skal ta neste gang koster penger, finnes det noe legehjelp her, er det mulig å få ladet telefonene sine. Tusen spørsmål, men de får ikke svar noe sted. Når de samlet seg i frustrasjon for å få svar fra politiet, svarer styrkene med tåregass eller vannkanoner. Deretter blir flyktningene stemplet som aggressive og at de måtte avverge et opprør.

LES OGSÅ: Stopp den jævla kriginga – så enkel er løsninga på flyktningkatastrofen

Familier blir splittet
Jeg får etter hvert tillit fra en av politimennene til å følge flyktninger til og fra legeteltet lengre opp og ut av selve hovedleiren, uten politieskorte. Etter en stund hører jeg gråt og roping fra en annen del av leiren. Jeg beveger meg bort for å undersøke hva som foregår. Midt inne i en av avsperringene har politiet uten forvarsel satt opp nye gjerder på tvers midt i leiren, som stenger av slik at mennesker blir stående på begge sidene. Jeg ser mennesker som løper og roper til de på andre siden. På den andre siden begynner politiet å samle folk på rekke og rad for så å eskortere dem videre til bussene. Jeg blir stående sammen med en far som gråter mens han vinker farvel til sin kone og sin datter som er på vei til bussene. Flyktningene begynner å rope og spørre politiet hva det er som foregår. Politiet svarer på kroatisk via megafon mens de vifter med batonger i luften for å advare. Det eneste engelske ordet jeg hører er “teargas”, før en politimann like ved meg sier “Relax, you will meet each other again in Austria.”

Hvorfor ble dette gjort? Jeg tar opp telefonen min for å prøve og filme det som foregår.

Ved grensen opplever jeg den samme splittingen, bare at der blir kvinner og barn prioritert over grensen til Kroatia, mens mennene blir igjen i folkehavet på serbisk side. Når vil de møtes igjen?

Foto: Tina Asphaug

Foto: Tina Asphaug

– Vi tror ikke på krig
Her hjemme leser jeg i ulike kommentarfelt om hvor sint det norske folk er over at det kun er menn som kommer. Når jeg står på Lesbos kan jeg bekrefte at det ikke kun er menn som kommer med båtene, men også enormt mange barn, eldre, kvinner, gravide og utviklingshemmede. Når jeg befinner meg i balkanområdet ser jeg familier bli bevisst splittet, ofte kvinner fra menn.

Aldri har jeg opplevd flyktningene som aggressive eller konfliktsøkende. Aldri har jeg følt meg utrygg blant disse menneskene. Dette er ressurssterke, utdannede, opplyste mennesker. “Menn burde være igjen i deres hjemland for å kjempe”, leser jeg ofte. Jeg spurte en av flyktningene nettopp om dette. Svaret jeg fikk var “Vi tror ikke på krig og konflikt. Vi er muslimer, terroristene er ikke muslimer. Vi ønsker ikke å kjempe. Vi vil ha fred.”

Vi bør ikke akseptere trakassering
Nå har vi så vidt begynt å se konsekvensene av fremmedfrykt, kunnskapsmangel, rasistiske uttalelser og lykkejeger-påstander. En av flyktningene jeg traff fortalte at han flyktet sammen med sin søster. Hun hadde nettopp tilbragt 100 dager i fengsel i Syria fordi hun demonstrerte mot Assad. Her klarer vi ikke å forestille oss slike situasjoner. Her har vi ytringsfrihet og kan derfor spre fremmedhat, rasisme og vonde påstander i kommentarfelt, uten å bli straffet for det.

Når barn er ufine i munnen, lærer vi dem at det ikke er fint å snakke sånn. Vi oppfordrer barn til å oppføre seg fint mot hverandre, omfavne ulikheter, vise respekt og medmenneskelighet. Når forsvant disse reglene for voksne?

Hva gir oss tillatelse til å drive mobbing og hets av hele folkeslag?

Skjermbilde 2015-11-02 kl. 00.48.31

Vi frivillige er tidsvitner
Kjære flyktninger. Europa har sviktet dere. Deres liv ligger i hendene på fantastiske frivillige som tar en pause fra sine liv for å reise i fronten der dere er for å bistå etter beste evne. Dere blir møtt med tørre klær, smurte matpakker, smil, klemmer og varme når dere ankommer strendene på de greske øyene, alt dette ene og alene fra dyktige frivillige. Dere blir møtt med forståelse, trøst, aksept og respekt rundt om hvor dere reiser av engasjerte og hjertegode frivillige.

Vi er tidsvitner, vi er eksempler på hvor viktig de frivilliges innsats er. Når organisasjonene mangler vilje til å samarbeide med hverandre og erklærer monopol på hjelpearbeid, står vi frivillige sammen i solidaritet og viser at vi kan jobbe hardt og målrettet for å forbedre situasjonen. Men det har blitt for mye for oss å bære. Hør vår bønn, vi behøver samarbeid mellom organisasjonene. Vi behøver samarbeid fra myndighetene. Vi behøver mer fokus på å få avsluttet den enorme hetsen og hatet som nå er i ferd med å spre seg mot flyktningene. Vi behøver hjelp til å formidle riktig kunnskap slik at vi kan bekjempe fremmedfrykt.

Verdens ignoranse
Krigen i Syria er en av verdens verste kriger, som har pågått i flere år uten at verdenssamfunnet har grepet inn. Flyktningene er en konsekvens av verdens ignoranse. Nå er det for sent å tenke hva man skulle ha gjort. Det er tid for å handle.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

24 kommentarer på Kjære Flyktninger. Europa har sviktet dere

 1. AvatarAnders Pedersen // 2015-11-02 kl 13:19 //

  Det er slik at Vesten, med norske myndigheter på slep har ført krig mot Syria siden 2011.

  Vi har støttet og bevæpnet terrorister for å svekke den sittende regjeringen. Målet har hele tiden vært Assad. ISIS har bare vært et verktøy.

  Vi støttet Tyrkias bombing av kurdere, og ikke lenge etter kom den voldsomme flyktingestrømmen.

  Våre medier og ledere, som har ført krig mot det syriske folk siden 2011 står nå med vidåpne armer og hevder at dette er noe vi må gjøre I solidaritet. Hvor har denne solidariteten vært tidligere? Hvor er solidariteten ovenfor de som må bli igjen I Syria?

  Det virker som om målet er å svekke nasjonalstater, inkl I den vestlige verden. Splitt og hersk mellom folkegrupper. Overføring av folkemakten til myndigheter og internasjonale organer.

  Stopp krigen mot Syria nå!

 2. AvatarJohn Bisgaard // 2015-11-02 kl 14:15 //

  Jeg lurer på hvorfor ikke flyktningen kan bidra med og rydde og holde ting i orden, liker de og bo i en søppel hauge?

 3. AvatarArne Forsjord // 2015-11-02 kl 14:44 //

  Søppel,søppel,der skulle miljøpartiene vært og ryddet opp.

 4. AvatarThomas Halvorsen // 2015-11-02 kl 16:23 //

  Det finnes 100 millioner mennesker som kvalifiserer til asyl etter dagens gjeldende regelverk. Det eneste spørsmålet jeg har til dere kommunister er hvor mye av velferdsstaten dere er interesserte i å beholde.

 5. AvatarThomas Halvorsen // 2015-11-02 kl 16:34 //

  Det ironiske er at artikkelforfatter mangler virkelighetssans i den grad at hun tror at Norge har økonomi og ressurser til å redde alle.
  Denne type tankegang er det som kommer til å dytte statskassa overende, som den allerede har gjort i Nederland og snart Sverige.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-11-02 kl 22:59 //

   Dette er jo ikke noe hun har gitt uttrykk for, men noe du har funnet på og tillegger henne. Fullstendig uærlig!

   • AvatarThomas Halvorsen // 2015-11-03 kl 10:51 //

    I stedet for å dele hårstrå, kan du kanskje svare meg på spørsmålet jeg stilte nedenfor?

    • AvatarJoakim Moellersen // 2015-11-03 kl 11:36 //

     I stedet for å tillegge folk meninger de ikke har kan du jo prøve deg med vanlig høflighet, så får du kanskje både svar og vennlighet tilbake.

     • AvatarThomas Halvorsen // 2015-11-03 kl 12:32 //

      I stedet for å krangle om fortolkninger, kan du kanskje svare på noe helt konkret.

 6. AvatarLise Lotte Tjeldstø // 2015-11-02 kl 20:32 //

  Trist at de venstreekstreme er så blinde og kunnskapsløse at de ikke ser at hele Europa er på vei til å gå opp i flammer.
  Dette har vært prøvde i 100 000 år med katastrofale resultater hver gang, hva i all verden er det som får enkelt til å tro at de vil fungere akkurat i dag ?
  Indianere var positive til noen små kvoter immigranter og tok dem i mot som guder, det som skjedde var at immigrantene slaktet ned 60 millioner av dem, kuppet landet og satte de overlevende i dødsleirer.

  Flyktningkatastrofen er kunstig skapt med Norge sin teppebombing av byene i Midt Østen, patetisk å se at enkelte som stilletiende satt og så på at vi bombet landene deres for å stjele olje nå later som om de har empati med flyktningene.

  Gi meg en spybøtte.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-11-02 kl 23:09 //

   I Amerika ble lokalbefolkningen kjært over av en militærmakt som skulle plyndre landet. I dag er det USA, en del europeiske land og Saudi-Arabia som river Midtøsten i filler med bomber og granater, sammen med lokale militser. De som kommer til Europa er i hovedsak flyktninger fra de krigene vi har bidratt til. De har ingen makt til å kuppe land. Det er de nevnte nasjoner som gjør i Midtøsten.

   Jeg håper for øvrig at du vet at det er venstresida som er de eneste krigsmotstanderne i dette landet.

   • Veit ikke helt om venstresida er de eneste krigsmotstanderne her i landet, Venstresiden i form av Sv og Arbeiderpartiet er i så fall de eneste «krigsmotstanderne» som har beordret bombing av et annet land mens de satt i regjering. Lengre ut på venstresiden har du eksempler på «krigsmotstandere» som har snakket varmt om væpna revulusjon. Jeg er en ivrig avisleser, men har ikke lagt noe særlig merke til denne krigsmotstanden fra venstresiden, hva mener venstresiden bør gjøres i for eksempel syria, skal man bare la de holde på,, kan krigsmotstanderne gå til krig for å stoppe krig? Mulig de kan kalle det noe annet «fredsbavarende opperasjon», men det er jo så lett at høyresiden klarer det også.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2015-11-03 kl 11:34 //

     Arbeiderpartiet er et sentrumsparti og SV har dessverre akseptert at de må være med på krig for å få lov til å sitte i regjering. Likevel er den organiserte krigsmotstanden i dette landet totaldominert av venstresida. Slik har det alltid vært.
     Alle som ikke er pasifister i Norge er for væpna revolusjon i en eller annen form. Det er jo det regjeringen har sendt norske soldater for å utføre fra lufta i Libya. Ingen på Stortinget protesterte bortsett fra Halgeir Langeland (SV). Klassekampen var den eneste avisa som gikk imot og blant de prominente stemmene som var mot krigen før den startet kan jeg ikke huske å ha hørt om noen på høyresida. Muligens den pensjonerte Venstre-mannen Gunnar Barbo var krigsmotstander.
     Venstresida, som alle andre, burde gå inn for en våpenembargo til Syria. Landet har blitt flommet over med våpen og da blir utfallet det vi ser nå. Videre bør man tvinge NATO-landet Tyrkia til å slutte å bombe kurdiske styrker i Irak og Syria. Det er disse styrkene som har gjort mest for bekjempe IS, men den tyrkiske regjeringa hjelpoer IS for å knuse kurderne.
     Selvforsvar er alltid lov. I hovedsak bør internasjonal lov være kartet for hvordan man opptrer mellom stater.

     • Jeg husker det var en del «kynisk» kritikk før bombingen av libya startet av typen «Gaddaffi klarer ivertfall å holde kontroll på dem» , «islamistene kommer til å overta», videre leste jeg en kritikk før Mubarak måtte gå som sa at det bare ville bli litt omrokkeringer i det egyptiske militæret, kritikk fra langt utpå høyresiden, vil du si at de har fått rett?

     • AvatarDavid Schiffer // 2016-02-29 kl 10:54 //

      Det er like stor motstand, om ikke større på høyresiden nå. Du følger ikke med i timen. Dette høyre venstre tøvet, fiendskapet mellom oss tjener bare makteliten, ikke oss.

      Ellers er ikke ytre høyre og ytre venstre langt fra hverandre ideologisk sett som mange ser ut til å mene. Minimum government er langt på vei det samme som anarkisme.

   • AvatarDavid Schiffer // 2016-02-28 kl 22:24 //

    Det er venstresiden som har satt igang samtlige kriger i dette århundret.

   • AvatarDavid Schiffer // 2016-02-29 kl 10:48 //

    Du slettet kommentaren min, jeg skrev: «Det er fordi Kommunister ikke forstår voksent språk. Til det er dere for indoktrinert.» Når jeg ser hvordan dere selv disker ut her til de som ikke har samme PK mening som dere så må jeg si det er rimelig patetisk av dere å ikke tåle det lille der engang.

    Men begge sider tar feil, makteliten ville aldri tillatt kriger dersom ikke de kunne slå mynt på dem. Denne krigen er det som du helt riktig sier NATO som har startet, med overlegg for å grabbe til seg oljen i midtøsten, redusere befolkningen i Europa og Midtøsten og selvsagt for å rane til seg eiendommene til de som blir drept under krigen.

    Vil vi ha slutt på krig må vi uskadeliggjøre makteliten. Vi trenger å rulle ut Giljotinene igjen om vi ønsker å overleve. Høyre, venstre, samme fascist mafia. Men folket ser ikke ut til å lære. Makteliten skaper kunstig fiendskap mellom befolkningsgrupper slik at befolkningen har seg selv og andre ytre fiendebilder som fiender istedet for å ta de som er årsaken til helvetet. Den gemene hop faller i de samme fellene om at og om at. Kanskje den gemene hop er for dum til å leve og fortjener å dø?

  • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-11-03 kl 16:12 //

   Hvilken stein har du ligget under de siste 20 åra? Venstresida har gjennomgående vært de eneste kritiske stemmene til den impiralistiske fremmarsjen som har blitt ført mot midtøsten siden den første gulfkrigen!

   Å sammenligne den amerikanske urbefolkningens forjævlige skjebne med flyktningesituasjonen i Europa i dag er i bestefall misforstått og i verstefall onskapsfull rasistisk propaganda.

   Hvis Europa er i ferd med å «gå opp i flammer» som du så teatralsk forfekter, må det være pga den skremmende oppsluttningen høreekstreme og facistiske partier og organisasjoner høster etter å ha blidt gjødslet av nettopp de holdninger og misvisende argumenter som du presterer å lire av deg her!

   Håper noen gir deg en spybøtte snart, for du er åpenbart sjuk!

 7. AvatarLise Lotte Tjeldstø // 2015-11-02 kl 20:34 //

  Russland prøvde å få FN og EU til å innføre samme olje sanksjoner mot ISIS som mot Syria, men EU og FN nektet siden de vil ta knekken på ISIS, Tyrkia kjøper oljen til ISIS som de selger videre til EU, ISIS får milliarder av nye kroner til å rekruttere nye terrorister og bevæpne dem som igjen gir enda flere flyktninger.

 8. AvatarJon Hansen // 2015-11-02 kl 20:55 //

  Europa skal ikkje ha dårlig samvittigheit for vi har gjort meir enn dei aller fleste. Nå er det om å gjøre å få stansa strømmen, slik at vi har økonomiske muskler igjen (både i dag og ikkje minst til kommende dager og år) slik at vi kan hjelpe flest mulig mennesker som treng hjelp! For kvar som kommer til Europa, så blir det 20 stk vi då ikkje får råd til å hjelpe.

  Egeland treng mest mulig hjelp til nærområda:
  http://www.rights.no/2015/09/jan-egeland-anno-1993/

 9. Tullete artikkel, se denne videoen! https://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE

  • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-11-06 kl 06:36 //

   Denne videoen er helt på trynet idiotisk. Roy Beck simplifiserer ett komplisert problem ned til babyspråk og glansbilder. «Foredraget» hans tar ikke hensyn til internasjonal geopolitikk, økonomisk utbytting eller trusselvurderinger. Dessuten passer den ikke på noe måte inn i denne debatten, ettersom den omhandler fattigdom og migrasjon ikke flyktninger. Roy Beck ser ikke ut til å forstå at noen ikke KAN bli der de er ettersom DE VIL BLI DREPT eller dø av mangel på mat, vann eller trygghet. Typisk egoistisk, rikmanns sludder. Null bakkekontakt.
   Du får komme med noe bedre en dette Asssse – hvis det er ditt virkelige navn.

   • AvatarDavid Schiffer // 2016-02-28 kl 22:22 //

    Det er fordi Kommunister ikke forstår voksent språk. Til det er dere for indoktrinert.

 10. Avatarlovåundre // 2015-11-03 kl 12:09 //

  Trist og sterk lesing om mennesker som flykter/ emigrerer fra stater som har borgerkrig eller som fungerer veldig dårlig.
  Gode øyevitneskildringer hun kommer med her i artikkelen.
  Jeg må innrømme at disse skildringene overskygges av at jeg tenker på hvor mange år og generasjoner det er gått med for å danne våre velfungerende samfunn her oppe i Europa.
  Alt har jo ikke vært perfekt, men jeg tror de fleste av oss over 50 er enige i at i at vi her i Europa har vokst opp i gode land, iallefall her oppe i nord.
  Tenker jeg litt videre, så tenker jeg at det er så lett og fort å rive alt dette ned.
  Gode samfunn med sterkt indre samhold er egentlig litt skjøre, og må vernes om.
  Nordens samfunn og folk er vel egentlig litt verneverdige.
  Det virker som om noen tror slike gode skjøre samfunn tåler veldig mye innvandring, uansett hvilken etnisitet og kulturell bakgrunn innvandrerene har.
  Er det riktig å risikere å ødelegge alt vi har bygd opp, ved å ta inn det som er mange for oss,.. men bare noen få av alle dem som sliter der nede i disse ødelagte statene?

  En annen sak er at om ingen land i Europa hadde tatt imot disse menneskene, så var det heller ingen som hadde lagt ut på den farlige turen.
  Hva hadde dem da gjort?
  Kanskje hadde dem da fokusert mer på å prøve å bygge opp gode samfunn i deres fedreland.

  I mangel av noe bedre ord bruker jeg ordet innvandrere om alle som kommer hit, uansett grunn.
  Jeg vet ikke om noen bedre samlebetegnelse….

Kommentarfeltet er lukket.