Bryggesjauere forsøkt påkjørt under havneblokade

Aksjonister blokkerer innkjøringen på Sjursøya i Oslo.

En sjåfør kjørte torsdag ettermiddag lastebilen sin rett mot aksjonerende havnearbeidere på Sjursøya i Oslo. Et overlagt forsøk på å eskalere konflikten, mener bryggesjauerne.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger (tekst og foto)

Under torsdagens blokadeaksjon mot Yilport og Oslo Containerterminal forsøkte en lastebilsjåfør fra spedisjonsfirmaet Knut Enger AS å forsere blokaden ved å kjøre mot flere av de aksjonerende havnearbeiderne. Sjåføren var tydelig irritert over blokaden og måtte til slutt roes ned av politi på stedet.

— Dette var en overlagt handling og et klart forsøk på å eskalere konflikten, sier nestleder i Oslo Bryggearbeideres Forening (OBF), Tommy Torgersen, til Radikal Portal.

Torgersen var selv vitne til hendelsen og mener det ikke finnes noen formildende omstendigheter til episoden.

Både politi på stedet og vekter på kaia sikret seg registreringsnummeret på bilen. Det er foreløpig uvisst om sjåføren vil bli anmeldt for forholdet.

LES OGSÅ: Men selvfølgelig, det er havnearbeiderne som er streikende pøbler her

Opphetet stemning
Torsdagens aksjon mot containerhavna på Sjursøya var den første på lang tid med et relativt høyt konfliktnivå. Det ble tidlig under aksjonen klart at sjåførene, som ikke ble sluppet ut fra terminalen, var mer opprørte og irriterte enn tidligere. Torgersen mener dette er et tegn på at torsdagens hendelser var et samarbeid mellom sjåførene og terminaloperatøren Yilport.

— Det er tydelig at Yilport og sjåførene nå samarbeider om å forsøke å få til konflikter som sørger for at politiet skal avslutte våre aksjoner.

Han mener dette ikke minst viser seg i den kreativiteten man viser ved å sende lastebilene til stadig nye utkjøringer på Sjursøya.

— De kan gjerne prøve å omgå regelverket slik, men vi skal sørge for at de ikke lykkes.

LES OGSÅ: Yilport skaper en fryktkultur på Oslo havn

Forsøkte å skape konfrontasjoner
Mens aksjonistene var klare på at de, etter avtale med politi og brannvesen, ville la biler komme inn på terminalen, men ikke ut, forsøkte lastebilsjåførene å sperre alle kjørefelt. Torgersen mener at de la opp til konfrontasjoner.

— Det er ingen tvil om at sjåførene, og da sikkert etter avtale med Yilport, prøvde å framprovosere trafikkaos ute på kaia slik at politiet måtte se seg nødt til å stanse våre aksjoner.

Sjåførenes sperringer ble raskt stoppet av politi og vekter som ga klar beskjed om at man ikke skulle blokkere trafikken unødvendig.

LES OGSÅ: Oslo Havn ilagt bot på 400.000 etter arbeidsulykke på kaia

Truet med barnevernet
Flere av sjåførene var tydelig irriterte, og ga høylytt beskjed om hva de mente om blokaden. En av Brings sjåfører sa at han ville varsle barnevernet om aksjonen da det var små barn til stede under aksjonen.

— Slike kommentarer blir bare for idiotiske og viser hvor dypt enkelte kan synke, sier Torgersen.

Hissige sjåfører måtte flere ganger roes ned av politi og vekter fra Nokas. Aksjonistene er glade for politiets håndtering av torsdagens hendelser.

— Politiet skal ha mye ros for hvordan de håndterte dagens situasjon. Det er flott å se at de godtar vår blokade, samtidig som de gjør det de kan for å dempe gemyttene.

Torgersen får støtte fra 1. nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Lars M. Johnsen, som også var til stede under torsdagens aksjon.

— Det er tydelig at politiet i Oslo har endret standpunkt. Fra å klart ta arbeidsgivers side i en arbeidskonflikt har de nå inntatt en mer riktig og nøytral rolle.

LES OGSÅ: Havnearbeider påkjørt av Bring-sjåfør – politiet arresterte bryggesjauerne

Havneledelsen var tilskuere
Under torsdagens aksjon var også deler av ledelsen ved Oslo Havn KF, deriblant trafikkdirektør Dag Sem, til stede som tilskuere. Havneledelsens tilstedeværelse kommer som en overraskelse på de aksjonerende bryggesjauerne.

— Vi har lenge prøvd å få til en dialog med ledelsen i Oslo Havn KF, men de har ikke hatt noe ønske om å møte oss. Derfor blir det veldig spesielt at de dukker opp som publikum her, påpeker Torgersen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på Bryggesjauere forsøkt påkjørt under havneblokade

 1. AvatarHans Kr. Magnor // 2015-08-13 kl 22:06 //

  Men når streikene i Norsk Transportarbeiderforbund, knuste rutene på en norsk Linjegodsbil som kjørte i land fra Kielferga på Hjortnes for en del år tilbake var det massevis av «formidlende omstendigheter» ifølge aksjonistene.
  Litt flaut for dem at sjåføren faktisk var organisert i samme fagforening.
  Han kom med ferga fra kontinentet og visste ikke engang at det var blitt streik i løpet av natta.
  Litt kjedelig for aksjonistene kanskje å få smake sin egen medisin.

 2. AvatarRoar Langaard // 2015-08-13 kl 22:26 //

  1977 eller 1982?? Ikke akkurat igår du tar opp her.

 3. AvatarCartmenez // 2015-08-14 kl 03:13 //

  Jeg ser ikke helt hvordan det er fair at streikene staar i veien for andre som bare vil utfoere deres arbeide?

 4. AvatarDan Steen // 2015-08-14 kl 10:58 //

  Egoisme er fandeme en dårlig ting, chauførene vil med garanti også gerne have støtte næste gang de er pressede, men somher i Danmark er det jo nok alligevel underbetalte øst chaufører der køre under konflikter og blokader. …støt din fagbevægelse, der er kun så stærk som du gør den til….støtte her fra Danmark….

 5. AvatarLiberalist1 // 2015-08-17 kl 14:10 //

  Man skal ha rett til å streike om man vil, men man skal ikke ha rett til å nekte andre å utføre sitt arbeid selv om man selv streiker.

Kommentarfeltet er lukket.