Oslo Havn ilagt bot på 400.000 etter arbeidsulykke på kaia

Foto: Øyvind Holmstad

Oslo Politidistrikt har i lagt havneoperatøren Oslo Havn en bot på 400.000 etter ulykken som førte til at bryggesjauer Jan Arve Hulsund nesten ble invalid i fjor.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Det var i juli i fjor trønderen Hulsund ble skadet på jobb i Oslo havn, da han fikk ti tonn armeringsjern over seg etter et uhell ved en av lastekranene på Grønlikaia. Ulykken skjedde under lossing av armeringsjern og var forårsaket av at krana, som stod for lossingen fikk en uventet rotasjon som førte til at armeringsjernet løsnet og traff benet til Hulsund. Etter å ha etterforsket arbeidsulykken siden den gang har politiet i Oslo nå kommet fram til at Oslo Havn opptrådte uaktsomt og har i langt kommunen en bot på 400.000 kroner. Boten er i lagt på bakgrunn av at politiet mener etterforskningen viser at havneoperatøren har brutt en rekke av Arbeidsmiljølovens bestemmelser for sikkerhet ved losseoperasjonene i havna.

LES OGSÅ: Havnearbeidere i Mosjøen hevder arbeidsgiver framprovoserte arbeidskonflikt – varsler stevning

— Hadde ønsket straffesak
Hulsund er selv fortsatt sykemeldt etter hendelsen men unngikk å amputere benet som legene først fryktet han var nødt til. Ny operasjon venter i høst, og nå er han skuffet over at Oslo Havn ikke blir stilt strafferettslig ansvarlig for ulykken.

— Jeg hadde egentlig håpet at de skulle fått en strengere straff og at det ble en straffesak ut av dette, men når boten ble så stor som den ble er det alt i alt en grei straff, sier han til FriFagbevegelse.no.

Hulsund drømmer nå om at Oslo Havn ikke vedtar forelegget de er i lagt slik at saken kan bli rettslig prøvet.

— På en måte håper jeg de ikke vedtar forelegget. Da havner saken i retten. På en annen side, så er det greit å bli ferdig med dette også. Da kan jeg komme videre med min egen sak.

Utfallet av politiets etterforskning etter ulykken og ileggelsen av forelegget kan nå bane veien for at Hulsund vil gå til sivilt erstatningssøksmål mot Oslo Havn, som er ansvarlige for driften på Grønlikaia. Hulsund har ikke fått erstatning fra arbeidsgiver etter ulykkenb.

Oslo Havn KF ved hanvnedirektør Anne Sigrid Hamran ønsker torsdag ettermiddag ikke å kommentere ileggelsen av forelegget og har ennå ikke gjort det når denne saken publiseres.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned