– Yilport skaper en fryktkultur på Oslo havn

Tirsdagens blokade stengte all utkjøring av gods fra containerterminalen på Sjursøya.

Gjennom arbeidskonflikter og en ulykke med farlig gods har havneoperatøren Yilport igjen havnet i medias søkelys. Yilport er i ferd med å skape et klima hvor ingen av de ansatte tør å si fra om kritikkverdige forhold, mener tidligere ansatte ved havna.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger (tekst og foto)

Det tyrkiske havneselskapet Yilport tok 1. februar over driften av containerterminalene på Ormsund og Sjursøya i Oslo. Siden den gang har bedriften ligget i konflikt med rundt 40 oppsagte havnearbeidere, som ønsker tariffavtale og jobbene sine tilbake. Tirsdag formiddag aksjonerte de nok en gang, ved å blokkere trafikken ut fra containerterminalen. Styremedlem i Oslo Bryggearbeideres Forening, Roar Langgaard, mener aksjonene får støtte blant Yilports egne ansatte.

— Det er veldig mange av de som jobber her som er enige i våre aksjoner og ønsker at vi får jobbene våre tilbake, sier han til Radikal Portal.

Frykter for sine jobber
For en utenforstående er det påfallende hvor kameratslig tonen mellom mange av de Yilport-ansatte og de aksjonerende bryggesjauerne er på kaia. Dette til tross for at aksjonistene hindrer de Yilport-ansatte i det daglige arbeidet deres ved terminalen. Langaard tror at de ansatte gjerne skulle protestert mot utviklingen på havna, men at de frykter mulige konsekvenser.

— Det er veldig mange som er opprørt over den behandlingen vi fikk av Yilport og som gjerne skulle ha sagt meningen sin. Problemet er bare at Yilport har skapt en fryktkultur blant de ansatte. Snakker du ledelsen i mot, eller varsler om kritikkverdige forhold, får du beskjed om at du vil miste jobben.

Langgaard mener ulykken med farlig gods ved terminalen i forrige uke ikke ville funnet sted om Yilport ikke hadde overtatt driften av terminalen i februar.

— Tidligere ville ikke en slik ulykke skjedd. Grunnen til det er rett og slett at noen ville varslet om hvor farlig stuet tankene med farlig gods var stablet. Ulykken skjedde på grunn av at ingen turte å varsle om tingenes tilstand, hevder han.

Yilport i Norge har gjort seg utilgjengelige for pressen og det har derfor ikke vært mulig å få noen kommentarer til påstandene.

Rolig blokade
Tirsdagens blokade, som er et resultat av kampen for å få de oppsagte havnearbeiderne tilbake i jobb, foregikk stille og rolig. Et tjuetalls aktivister stengte all utkjøring av gods fra terminalen i to timer. Innkjøring lot man skje etter avtale med politiet.

— Politiet gar uttrykk for at de ville avslutte vår aksjon om vi skapte trafikkaos på Sjursøya. Derfor bestemte vi oss i samråd med politiet for bare å blokkere utkjøringen fra terminalen.

Ved tidligere aksjoner ha politiet valgt en konfronterende linje, som har ført til både arrestasjoner og trusler om høye bøter. Denne gangen la man seg på en helt annen linje.

— Det er tydelig at det har hjulpet å ha en dialog med politiet på forhånd. Denne gangen har de vært tydelige på at vi kan få vise vår misnøye så lenge vi ikke hindrer den alminnelige ferdsel unødvendig.

Langgaard er likevel ikke sikker på om dette er et tegn på at politiet har endret den generelle linjen sin når det gjelder å arrestere bryggesjauere som stanser trafikken på havna.

— Det er vanskelig å si om dette er et skifte i ståsted fra politiet. Men det er mulig de ser at det skjer ting her nede som setter ting i et nytt lys.

– En viktig kamp
Også andre nestleder i Norges Transportarbeiderforbund, Terje F. Samuelsen, var til stede under dagens aksjon. Han mener aksjoner som denne er et viktig ledd for å sette søkelyset på hva som nå skjer i norske havner.

— Aksjoner som den i dag er et viktig pressmiddel overfor arbeidsgiversiden. I tillegg er de med på å skape en forståelse for hva som er i ferd med å skje i norske havner, når det gjelder usaklige oppsigelser og sosial dumping, sier han.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på – Yilport skaper en fryktkultur på Oslo havn

  1. AvatarTom Olsen // 2015-09-03 kl 03:20 //

    Hva med å flytte demonstrasjonen hjem i hagen til de i den politiske elite som gjør slike tilstander som dette mulig? F.eks. en rolig fredelig demonstrasjon når politikertoppen sitter og griller på en fredags ettermiddag måtte være perfekt. For god effekt, gjenta gjerne ganske ofte, eller still dere f.eks. utenfor garasje eller inngang, slik at vedkommende må se dere hver eneste dag. Stå på!

Kommentarfeltet er lukket.