Naboer reagerer på utkastelse av husokkupanter

Foto: Ole Magnus Kinape

Naboene var sjokkerte vitner til utkastelsen av Ulåst-kollektivet i dag. De forstår ikke voldsbruken mot det de mener er fredelige, hyggelige unge folk. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Synne Værnes

Beboerne som hadde tilbrakt de siste 17 dagene i Pilestredet 84B i Stensparken i Oslo, ble i dag morges kasta ut av namsfogden i følge med politiet. Ulåst-kollektivet var i full gang med å etablere et åpent sosialt senter, med blant annet sykkelverksted og gratisbutikk i det gamle praktbygget, som hadde stått tomt og forfalt i mange år. I dag klokka to skulle de åpne kafé, men det ble det satt en stopper for da politiet klokka 8:20 tok seg inn i huset ved hjelp av en rambukk.

Radikal Portal var tilstede da namsfogden forkynte fravikelsen fra eiendommen. De som oppholdt seg inne i huset skulle få ti minutter til å pakke sakene sine og komme seg ut, men sekunder seinere var politiet allerede inne i huset.

Knuste vindu på okkupant
En av beboerne oppholdt seg på verandaen, hvor han holdt døra stengt ved å stå oppå en planke. For å få tak i ham knuste politiet rutene i verandadøra. Dette tvang aktivisten ned fra planken og gjorde at han ble klemt mellom døra og gelenderet i en dramatisk situasjon hvor han ble kutta opp på hendene. Innsatsleder Rune Bjørsvik beskriver situasjonen slik:

–En person sto på en balkong, og vi hadde dialog med vedkommende. Han var ikke interessert i å bidra, og vi måtte jobbe med døra. Det var en utfordring å unngå skade. Han fikk et lite kutt i hånda, og ble innbrakt fordi han ikke etterkom pålegg fra politiet.

Ilagt håndjern, med blødende hender, forklarer den pågrepne hvordan han selv opplevde situasjonen.

–Det var brutalt. Jeg mottok ingen beskjed om å fjerne meg før politiet knuste rutene. De sier de prøvde å kommunisere med meg innenfra, men hvorfor prøvde de ikke gjennom det åpne vinduet? spør han.

Fikk ikke tid til å komme seg ut
På loftet fikk politiet bistand fra brannvesenet for å kutte løs de to aktivistene som hadde lenka seg fast i et siste forsøk på å få bli i huset. Også disse ble innbrakt av politiet.

En av beboerne, Yngve, satt ute på trammen og spiste frokost da politiet kom.

–De kom med 7-8 patruljebiler og sa at vi skulle få ti minutter på å komme oss ut. 20 sekunder seinere brukte de rambukken for å komme seg inn i huset, til tross for at vi sa at vi skulle være ute innen ti minutter, sier han.

De utkastede fikk forbud mot å oppholde seg i en radius på 1 km rundt huset de neste 24 timene, og stilte seg uforstående til hvordan de da skulle få henta eiendelene sine.

— Det fremstår som taktisk. De sier at vi skal få tinga våre slik at vi går med på å forlate huset, og så bortviser de oss fra området, sier Bjørn som sammen med fire andre valgte å forlate huset frivillig.

Stor støtte i nabolaget
Siden kollektivet tok bygget i bruk har den staselige villaen gjennomgått store forandringer. Blant annet er grafittien på fasaden vekk, gresset og hekken klippa og en liten grønnsakshage etablert. Gruppa har oppretta gode relasjoner i nabolaget, og flere som bor i området møtte i dag opp for å støtte kollektivet under politiaksjonen. De uttrykte skuffelse over slutten på et etterlengta positivt tiltak for huset samt skepsis til utkastelsen og politiets håndtering av situasjonen.

–Politiets ressursbruk i dag har vært en ubegripelig skandale. De behandler uskyldige ungdommer som om de var IS-krigere som forskanset seg inne i bygget. Har de ikke annet å drive med? sier Annette Martens, som har hatt Ulåst-kollektivet som naboer de siste ukene.

Ved siden av står Karoline. Hun ble vitne til utkastelsen og synes også det er synd at kollektivet ikke får fortsette å utvikle prosjektet sitt.

–Dette er unge folk som har tatt ibruk et hus som har stått tomt i 10 år, og fått det til å vokse og gro. Det har vært et positivt tiltak. De har fjerna tagging, grilla i hagen og kun drevet med fredelige aktiviteter som ikke har forstyrra noen, sier hun.

LES OGSÅ: Okkupantene kastet ut: -Byråden har handlet illojalt

Grønn støtte
En av de som var ute på tur med hunden i Stensparken denne morgenen var Åse Lange, nabo og medlem av MDGs lokallag på St. Hanshaugen. Hun forteller at partiet støtter politiske prosjekter som dette når det ikke foreligger planer om fornuftig bruk av huset. Ulåst-kollektivet var også etablert som et byøkologisk prosjekt.

–Det er spesielt uheldig å foreta en slik utkastelse når saken er inne til demokratisk behandling, sier hun.

–Det har vært en unison positiv respons i nabolaget, og dette er verdens høfligste og skikkeligste okkupanter. Jeg håper at det som Ulåst med flere har gjort i hagen kan bli stående, slik at vi kan bygge videre på det, legger hun til.

ID-sjekk av utvalgte
Enkelte av de fremmøtte måtte fremvise legitimasjon og forlate parken denne morgenen.

–Hvordan velger dere ut folk som må legitimere seg? Og hvorfor må ikke jeg det?» spurte en velkledd dame. Hun har stått der lenge og vært i kontakt med okkupantene i likhet med de andre rundt henne

–De som tilhører… De som åpenbart er venner… vi tar en vurdering av hvem som er tilfeldig forbipasserende og ikke, sier en politibetjent. En annen betjent henviser til innsatslederen for forklaring.

–Vi har erfart at det blir sendt ut sms og mobilisert støtte. Vi venter at flere aktivister ankommer stedet, og for å unngå ansamlinger av mennesker ber vi folk om personalia og om å forlate området, forklarer innsatslederen. På videre spørsmål om forskjellsbehandling utifra utseende og klesstil, svarer han:

–Dette vil jeg ikke spekulere i.

LES OGSÅ: Okkupanter vil forvandle forfallen rønne til kulturhus

Unødvendig eskalering
Radikal Portal beveget seg vekk fra huset og bort dit de bortviste okkupantene har samla seg for å snakke med presen.

–Jeg synes det er forferdelig hvordan den demokratiske prosessen blir overkjørt, sier Bjørn.

— Også er jeg skuffa over fremgangsmåten til politiet. For eksempel at de knuste glass rett over hodet til en av oss. Det var en sterk eskalering fra deres side.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

11 kommentarer på Naboer reagerer på utkastelse av husokkupanter

 1. AvatarObvaga Saga // 2015-05-27 kl 21:02 //

  Jeg synes det er trist med politifolk som ikke stiller spørsmålstegn når de får oppdrag som dette.

 2. AvatarJoakim Moellersen // 2015-05-27 kl 21:20 //

  –Vi har erfart at det blir sendt ut sms og mobilisert støtte. Vi venter at flere aktivister ankommer stedet, og for å unngå ansamlinger av mennesker ber vi folk om personalia og om å forlate området, forklarer innsatslederen.
  Er det altså prioritert oppgave i politiet å forhindre støttemobiliseringer? Den uttalelsen synes jeg er ganske urovekkende.

 3. AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-05-28 kl 06:07 //

  Politiet ønsker ikke å rekruttere folk som har overskudd nok til å stille kritiske spørsmål, men ønsker seg folk som innretter seg og utfører ordre uten å mukke. På den måten unngår de kritikk fra sine egne.

 4. AvatarRoy Arne Moen // 2015-05-28 kl 09:53 //

  Det er overhodet ingen grunn til å fremstille okkupantene som ofre i denne saken. Når de ulovlig bruker andres eiendom og i tillegg motsetter pålegg om å forlate eiendommen, bruker Politiet nødvendig makt for å gjennomføre prosessen på en effektiv måte. Det er intet rom for forhandlinger med en gjeng forvirrede mennesker som lenker seg fast og på andre måter motsetter deg Politiets anvisninger. Nå som dette reiret er ryddet et det bare å komme seg ut i produktivt arbeid.

  • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-05-28 kl 19:22 //

   Man har all grunn til å fremstille okkupantene som ofre i denne saken. Pilestredet 84B er kommunal eiendom og tilhører dermed folket. Det som burde anses som krimminelt hær er bystyrets mislighold og manglende evne til å ta bygget i bruk. Hvis du mener feilinformasjon, brutte løfter, tortur og trusler om trotur, farlig oppførsel samt en fullstendig fraværelse av hensy til andre menneskers liv og helse er å anse som «nødvendig makt for å gjennomføre utkastelsen på en effektiv måte» vil jeg anbefale deg å lese litt om meneskeretigheter og politivold, for hær henger du ikke helt med i svingene. Hvilke begrunnelser du har for å kalle aktivistene for «forrvired mennesker» vet jeg ikke. Det er snakk om aktivister som har meget god oversikt over situasjonen og har hele tiden tatt initiativ til dialog. Jeg føler at du her forsøker å sverte aktivistene uten å ha noe håndfast å argumentere med. Du oppfrodrer aktivistene til å komme seg i «prouduktivt arbeid», hva mener du med det? Vet du med sikkerhet at ingen av aktivistene jobber? Mener du at cafedrift, sykkelverksted og urte/grønsakshage ikke er prouduktive tiltak? Det ser ikke helt ut til at du har forstått hvordan dette virker Roy Arne. Jeg tror det er du som er forvirret. Nei, nå må jeg nok dra, skal på nattevakt.

   • AvatarLars Levin // 2015-05-29 kl 13:45 //

    Jeg tror Roy Arne-tassen er en liten fascist…snakk om å være 100 år på etterskudd 🙂

  • AvatarMartin Müller // 2015-05-30 kl 18:55 //

   Det spørrs om heller du er forvirra som skriver slikt Roy Arne Moen

  • Avatarantisvada // 2015-06-01 kl 15:14 //

   Stensparken tilhørte bymarken som ble gitt av danskekongen som gave til byens innbyggere. Borgerne skulle benytte området til matauk og skulle ikke være privat eiendom. Kjeltringen i denne historien er den som tusket til seg denne tomten og satte opp huset i første omgang. Disse ungdommene forsøker å gjøre tilgjengelig for almenheten det som egentlig tilhører fellesskapet.

 5. AvatarCaptain Obvious // 2015-05-30 kl 11:48 //

  Tenk hvilket eventyr dette var for den radikale ungdommen fra øvre middelklasse, hvis største konfrontasjon de har opplevd hittil i livet var en noe opphetet samtale med foreldrene om hvordan konvolutter med plastvindu skal kildesorteres.

 6. AvatarGeir Erik Larsen // 2015-06-14 kl 10:58 //

  Neste gang må politiet renske i sine egne rekker. Hva med unger som har sett på ? Mange gode tanker om etaten som skal hjelpe grasrotfolket – ikke bare toppene – har vel forsvunnet har forduftet som dugg for sola !

 7. AvatarGeir Erik Larsen // 2015-06-14 kl 11:10 //

  Neste gang må politiet renske opp i sine egne rekker. Hva med unger og annen ungdom som så den brutale utkastelsen? Tror mange gode tanker om etaten har forduftet som dugg for sola…

Kommentarfeltet er lukket.