Naboer reagerer på utkastelse av husokkupanter

Foto: Ole Magnus Kinape

Naboene var sjokkerte vitner til utkastelsen av Ulåst-kollektivet i dag. De forstår ikke voldsbruken mot det de mener er fredelige, hyggelige unge folk. 

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Synne Værnes

Beboerne som hadde tilbrakt de siste 17 dagene i Pilestredet 84B i Stensparken i Oslo, ble i dag morges kasta ut av namsfogden i følge med politiet. Ulåst-kollektivet var i full gang med å etablere et åpent sosialt senter, med blant annet sykkelverksted og gratisbutikk i det gamle praktbygget, som hadde stått tomt og forfalt i mange år. I dag klokka to skulle de åpne kafé, men det ble det satt en stopper for da politiet klokka 8:20 tok seg inn i huset ved hjelp av en rambukk.

Radikal Portal var tilstede da namsfogden forkynte fravikelsen fra eiendommen. De som oppholdt seg inne i huset skulle få ti minutter til å pakke sakene sine og komme seg ut, men sekunder seinere var politiet allerede inne i huset.

Knuste vindu på okkupant
En av beboerne oppholdt seg på verandaen, hvor han holdt døra stengt ved å stå oppå en planke. For å få tak i ham knuste politiet rutene i verandadøra. Dette tvang aktivisten ned fra planken og gjorde at han ble klemt mellom døra og gelenderet i en dramatisk situasjon hvor han ble kutta opp på hendene. Innsatsleder Rune Bjørsvik beskriver situasjonen slik:

–En person sto på en balkong, og vi hadde dialog med vedkommende. Han var ikke interessert i å bidra, og vi måtte jobbe med døra. Det var en utfordring å unngå skade. Han fikk et lite kutt i hånda, og ble innbrakt fordi han ikke etterkom pålegg fra politiet.

Ilagt håndjern, med blødende hender, forklarer den pågrepne hvordan han selv opplevde situasjonen.

–Det var brutalt. Jeg mottok ingen beskjed om å fjerne meg før politiet knuste rutene. De sier de prøvde å kommunisere med meg innenfra, men hvorfor prøvde de ikke gjennom det åpne vinduet? spør han.

Fikk ikke tid til å komme seg ut
På loftet fikk politiet bistand fra brannvesenet for å kutte løs de to aktivistene som hadde lenka seg fast i et siste forsøk på å få bli i huset. Også disse ble innbrakt av politiet.

En av beboerne, Yngve, satt ute på trammen og spiste frokost da politiet kom.

–De kom med 7-8 patruljebiler og sa at vi skulle få ti minutter på å komme oss ut. 20 sekunder seinere brukte de rambukken for å komme seg inn i huset, til tross for at vi sa at vi skulle være ute innen ti minutter, sier han.

De utkastede fikk forbud mot å oppholde seg i en radius på 1 km rundt huset de neste 24 timene, og stilte seg uforstående til hvordan de da skulle få henta eiendelene sine.

— Det fremstår som taktisk. De sier at vi skal få tinga våre slik at vi går med på å forlate huset, og så bortviser de oss fra området, sier Bjørn som sammen med fire andre valgte å forlate huset frivillig.

Stor støtte i nabolaget
Siden kollektivet tok bygget i bruk har den staselige villaen gjennomgått store forandringer. Blant annet er grafittien på fasaden vekk, gresset og hekken klippa og en liten grønnsakshage etablert. Gruppa har oppretta gode relasjoner i nabolaget, og flere som bor i området møtte i dag opp for å støtte kollektivet under politiaksjonen. De uttrykte skuffelse over slutten på et etterlengta positivt tiltak for huset samt skepsis til utkastelsen og politiets håndtering av situasjonen.

–Politiets ressursbruk i dag har vært en ubegripelig skandale. De behandler uskyldige ungdommer som om de var IS-krigere som forskanset seg inne i bygget. Har de ikke annet å drive med? sier Annette Martens, som har hatt Ulåst-kollektivet som naboer de siste ukene.

Ved siden av står Karoline. Hun ble vitne til utkastelsen og synes også det er synd at kollektivet ikke får fortsette å utvikle prosjektet sitt.

–Dette er unge folk som har tatt ibruk et hus som har stått tomt i 10 år, og fått det til å vokse og gro. Det har vært et positivt tiltak. De har fjerna tagging, grilla i hagen og kun drevet med fredelige aktiviteter som ikke har forstyrra noen, sier hun.

LES OGSÅ: Okkupantene kastet ut: -Byråden har handlet illojalt

Grønn støtte
En av de som var ute på tur med hunden i Stensparken denne morgenen var Åse Lange, nabo og medlem av MDGs lokallag på St. Hanshaugen. Hun forteller at partiet støtter politiske prosjekter som dette når det ikke foreligger planer om fornuftig bruk av huset. Ulåst-kollektivet var også etablert som et byøkologisk prosjekt.

–Det er spesielt uheldig å foreta en slik utkastelse når saken er inne til demokratisk behandling, sier hun.

–Det har vært en unison positiv respons i nabolaget, og dette er verdens høfligste og skikkeligste okkupanter. Jeg håper at det som Ulåst med flere har gjort i hagen kan bli stående, slik at vi kan bygge videre på det, legger hun til.

ID-sjekk av utvalgte
Enkelte av de fremmøtte måtte fremvise legitimasjon og forlate parken denne morgenen.

–Hvordan velger dere ut folk som må legitimere seg? Og hvorfor må ikke jeg det?» spurte en velkledd dame. Hun har stått der lenge og vært i kontakt med okkupantene i likhet med de andre rundt henne

–De som tilhører… De som åpenbart er venner… vi tar en vurdering av hvem som er tilfeldig forbipasserende og ikke, sier en politibetjent. En annen betjent henviser til innsatslederen for forklaring.

–Vi har erfart at det blir sendt ut sms og mobilisert støtte. Vi venter at flere aktivister ankommer stedet, og for å unngå ansamlinger av mennesker ber vi folk om personalia og om å forlate området, forklarer innsatslederen. På videre spørsmål om forskjellsbehandling utifra utseende og klesstil, svarer han:

–Dette vil jeg ikke spekulere i.

LES OGSÅ: Okkupanter vil forvandle forfallen rønne til kulturhus

Unødvendig eskalering
Radikal Portal beveget seg vekk fra huset og bort dit de bortviste okkupantene har samla seg for å snakke med presen.

–Jeg synes det er forferdelig hvordan den demokratiske prosessen blir overkjørt, sier Bjørn.

— Også er jeg skuffa over fremgangsmåten til politiet. For eksempel at de knuste glass rett over hodet til en av oss. Det var en sterk eskalering fra deres side.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.