Okkupanter vil forvandle forfallen rønne til kulturhus

Aksjonistene i Stensparken ønsker å skape et samlingssted for lokalbefolkningen.

I Oslo står i dag rundt 200 eiendommer tomme og forfaller. En av dem ønsker aktivister å omgjøre til nærmiljøsenter og kulturhus.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger og Christian Vassdal (foto)

Det oser lokalhistorie av den falleferdige murbygningen i vårskjønne Stensparken. Siden 1865 har bygningen vært en integrert del av lokalmiljøet. Opprinnelig var den fyrstikkfabrikk, men har siden den gang huset både gitt hus til gamlehjem og annet bruk. De siste årene har bygningen stått tom og forfallet har tatt over. Til tross for det Oslo kommune kaller en «totalrenovering» i 2010, har husets tilstand, til tross for at eiendommen står på byantikvarens gule liste over vernede eiendommer, stadig blitt mindre og mindre tilfredsstillende.

LES OGSÅ: Okkupanter møter motstand fra eier og politi

Stort arbeid å pusse opp
Lørdag så en gruppe aktivister fra Boligaksjonen Oslo, som går under navnet «Operasjon Ulåst», seg lei på at bygget har stått tomt over lang tid. De tok seg inn på eiendommen og inn i huset, som stod åpent. Straks de var inne begynne arbeidet med å reversere eiendommens forfall.

— De er tydelig at huset har stått tomt lenge. Her har vi ryddet bort sprøytespiser, fjernet grafitti og begynt å fjerne gulvbelegg for å få fram de originale tregulvene i bygget, forteller aktivistene til Radikal Portal.
Vi møter aktivistene Bjørn, Ronja og Kepo, vel to dager etter at de okkuperte bygget. Etter en kjapp omvisning både inne og ute står det klart at husets forfall er betydelig, og aktivistene har en stor utfordring med å sette eiendommen tilbake i en stand som igjen gjør den trygg å benytte.

— Det er nok å gjøre her for å få bygget tilbake i forsvarlig stand, men vi har stått på i to døgn nå og vil fortsette arbeidet så lenge vi kan.

Bjørn (t.h), Kepo og Ronja har allerede lagt ned mange arbeidstimer for å pusse opp den forfalte eiendommen. Foto: Christian Boger

Bjørn (t.v), Kepo og Ronja har allerede lagt ned mange arbeidstimer for å pusse opp den forfalte eiendommen. Foto: Christian Boger

Kjemper mot forfall og boligmangel
Boligaksjonen skriver i sin prosjektbeskrivelse for «Operasjon Ulåst» at det er nødvendig å gjøre opprør mot ensrettingen i byen. Der skriver de at de ønsker flere kreative fristeder hvor ingenting er til salgs.

–De siste åra har byen vår kasta ut kunstnerne i Borgen for å brøyte plass til en parkeringsplass til gravemaskiner og de kasta Brakkebygrendakollektivet på gata for å lage parkeringsplass. Hvor enn vi snur oss i byen vår, ser vi at ildsjelene som har gjort Oslo til verdens kuleste by blir pressa ut for å gjøre plass til en monokultur av parkeringsplasser og hippe løkka-cafeer. Når vi ser at Oslos ildsjeler blir bytta ut med byråkrater og dresskledde viktigperer, ser vi det ikke bare som vår plikt, men også vår rett å gå til et målretta motangrep på gentrifiseringa av byen vår.

Aktivistene, som teller vel 70 mennesker, kommer fra forskjellig bakgrunn og forskjellig ståsted, men har det til felles at de mener det er galt med ubebodde hus, i dagens boligmarked.

— Det er for ille at mange eiendommer i dag bare får lov til å stå ubebodd. Politikerne svikter fellesskapet når de enten selger eiendommene til det private næringsliv eler bare lar dem forfalle.

Gruppa bak okkupasjonen mener den akutte boligkrisa man nå ser i Oslo gjør at man ikke kan rettferdiggjøre at eiendommer står tomme. Bare i løpet av helgen hadde de fått flere forespørsler fra hjemløse om å få innpass.

— Med dagens boligmangel, og et boligmarked som det er nærmest umulig å komme inn på for unge mennesker, er det for ille at man ikke kan skape et billig botilbud til de som trenger det. Dette er noe av det vi ønsker å sette søkelyset på ved denne aksjonen.

Vil skape lokal samlingsplass
Ved siden av å sette søkelys på dagens boligpolitikk ønsker aktivistene å gi noe tilbake til nærmiljøet rundt Stensparken. De vil skape et tilbud i lokalene som kan komme lokalmiljøet til gode.

— Her starter vi opp både café med mat laget av overskuddsmat fra butikker i området, gratisbutikk – hvor folk kan legge igjen og forsyne seg med det de vil – og sykkelverksted. Vi ønsker å gjøre dette til et sted hvor lokalbefolkningen kan samles og treffes i hyggelige omgivelser.
I tillegg til de nevnte aktivitetene ønsker aktivistene også å gjøre huset til et kulturhus for bydelens befolkning, og da med særlig fokus på å skape et tilbud til barn og unge under 18 år.

— Det er svært mange av dagens unge som faller utenfor de allerede eksisterende tilbudene av forskjellige årsaker. Derfor ønsker vi i dette huset å skape et alternativt tilbud til denne gruppen og at det skal bli en «kulturell bule», sier aktivistene.

Folket bak aksjonen er også svært påpasselige med å understreke at dette vil bli et tilbud som er hundre prosent rusfritt.

— Vi ønsker å kunne skape et tilbud som både tidligere rusmisbrukere og barn og unge kan delta på. De er det svært viktig at vi allerede fra starten går ut og har en nulltoleranse for rus både på eiendommen generelt og på våre arrangementer.

LES OGSÅ: Husokkupanter vil skape fritidstilbud fra barn og unge

Får politisk støtte
Som okkupasjon skiller kanskje denne aksjonen seg ut fra mange tidligere okkupasjoner. Samtidig med at aktivistene tok seg inn, varslet nemlig SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne, at de i bystyret vil fremme et forslag om at eiendommen gjøres om til byøkologisk kollektiv og kulturhus.

— Oslo har blitt et samfunn med et alt for høyt forbruk. For å bøte på dette problemet og skape en ny infrastruktur, som er forbruksvennlig, er det viktig at vi slipper kreative og engasjerte krefter som «Aksjon Ulåst», sier gruppeleder for Rødt, Bjørnar Moxnes i støtteerklæringen fra de tre partiene.
I sitt forslag til bystyret ber de tre partiene nå om at aksjonistene får bli værende i Stensparken og videreutvikle sine ideer i samarbeid med kommunen. Skulle kommunen mene at man ikke ønsker et slikt tilbud i Stensparken ber partiene om at det finnes en alternativ lokasjon for videreføring av det tilbudet aksjonistene nå ønsker å bygge opp.

— Aksjonen er et viktig bidrag til at Oslo forblir en mangfoldig by, og det er ingen grunn til at folk i denne byen ikke skal ha noe hjem når det står en rekke eiendommer tomme. Derfor ber vi nå om at ungdommene får bli og at prosjektet kan videreføres med kommunal støtte, sier MDGs Harald Nissen.

Forslaget fra de tre partiene skal opp til behandling i bystyrets forretningsutvalg neste uke. Derfra vil saken høyst sansynlig komme til behandling i byutviklingskomiteen. Det er usikkert når dette vil skje, men det er tvilsomt om saken vil komme til behandling før sommerferien.

Positiv respons fra nærmiljøet
Etter snaut to dager i Stensparken har aktivistene allerede opplevd en svært god mottakelse fra nærmiljøet.

— Vi har allerede hatt en rekke besøk fra folk i nabolaget og samtlige, uansett hvilket samfunnslag de kommer fra, synes det vi har satt i gang her er både et interessant og velkomment prosjekt.

Aktivistene ser sterkt fram til å forsterke og utvikle forholdet til nærmiljøet i tiden framover. Samtidig er de spente på om det vil komme noen reaksjoner på okkupasjonen.

— Vi har foreløpig en dialog med politiet, som har lovet at de ikke er interessert i å skape noen konflikt ut av dette, men vi er spent på reaksjonen fra kommunen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Okkupanter vil forvandle forfallen rønne til kulturhus

  1. AvatarPetter Slaatrem Titland // 2015-05-13 kl 13:50 //

    Heia!

Kommentarfeltet er lukket.