Folkebiblioteket til folket, ikke som lukket elitisisk prosjekt

Foto: Wikimedia Commons

La dagens Deichmanske hovedbibliotek forbli et åpent lokale for kultur, ikke en lukket representasjonsbolig for statsministeren.

Andrea Tveeikrem Stromskag
Om Andrea Tveeikrem Stromskag (1 artikler)
Andrea Tveeikrem Strømskag er feminist, sosialist og leder i St. Hanshaugen SV.
I 2019 vil et spektakulært nytt hovedbibliotek stå klart i Bjørvika. Samtidig vil ett av hovedstadens flotteste vernede bygninger stå tomt på Garborgs plass. For bygningen som huser dagens hovedbibliotek er eksepsjonell.

Bondeviks eliteprosjekt
I slutten av juni gikk tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ut i Aftenposten og foreslo at vi skal bruke den ærverdige bygningen som statsministerens kontor.

”Med sitt flotte monumentale inngangsparti ville det bli representativt, ikke minst i forbindelse med utenlandsbesøk”.

Jeg kunne ikke vært mer uenig. Ikke bare er bygningen slik den er i dag uegnet som kontorbygg, men det bør være førsteprioritet å bevare den som et offentlig møtested hvor byens innbyggere ikke trenger å betale for en kopp kaffe for å sette seg ned for å lese eller arbeide. Jovisst er det et flott bygg. Nettopp derfor mener jeg at det fortsatt skal være tilgjengelig for offentligheten. At bygningen er så flott at den skal være eksklusivt forbeholdt statsministeren og utenlandske delegasjoner på besøk, er en dårlig og elitistisk idé.

Hold det åpent for folket
Hovedbiblioteket er i dag ikke bare hovedbibliotek, det er også St. Hanshaugen bydels eneste bibliotek. I 2019 vil det nye biblioteket være flyttet ut av bydelen og inn i Gamle Oslo bydel. Som beboer og lokalpolitiker har jeg et problem med dette. Ja, jeg ønsker det nye biblioteket i Bjørvika hjertelig velkommen. Hovedbiblioteket trenger sårt en oppgradering, men det betyr ikke at behovet for en lokal filial i St. Hanshaugen bydel forsvinner. Alle byens bydeler fortjener en lokal filial. Man kan argumentere for at sentralisering er mer gunstig, men for hvem? Jeg klarer fint å gå ned til Bjørvika. Men hva men bydelens mangfoldige beboere? For eldre, barn og mennesker med funksjonsnedsettelse er ikke en ekstra kilometers gange en bagatell.

Hovedbiblioteket er flott og iøynefallende, og imponerer utvilsomt enhver besøkende fra både inn- og utland, men rent praktisk er det ikke utformet som et kontorbygg og ville måtte gjennomgå kostbare endringer. Det er ingenting tristere enn å gå forbi et tidligere offentlige bygg som har blir solgt til private aktører for å gjøres om til kontor. For det er det det vil bli. Et symbolsk ”kontor”.

LES OGSÅ: -Bevaring er den mest radikale løsningen for regjeringskvartalet

Sats lokalt og på ungdommen
I 2008 stod den offisielle statsministerboligen for Norges statsminister innflytningsklar i Inkognitogaten 18. En idé som ble lagt frem av nettopp Kjell Magne Bondevik i 2004. De tidligere tre eiendommene på Frogner (nå slått sammen til en) utgjør et kvartal bak kongens slott og i følge Stortingsmeldingen som ble fremmet var formålet at disse tre eiendommene skulle dekke representasjonsbehov for regjeringen og statsministeren. Statsministerboligen har i dag både møterom og overnattingsmuligheter til utenlandske delegasjoner (for Grand Hotel holder bare ikke). At statsministerens nye kontor også skal utformes som en representasjonsbygning virker dermed overflødig, og mer som et uttrykk for stormannsgalskap en fornuftig byplanlegging.

Vårt forslag er: sats lokalt og sats på ungdommen. Dagens Deichmanske på Garborgs plass er for lite til å være Oslo bys hovedbibliotek, men det er akkurat passe størrelse til å være bydelens filial. Bydelsutvalget kjemper for at bydelens fritidsklubber skal overleve. La bygningen forbli et kulturhus, åpent for alle. Et bibliotek med arrangementer og utleierom for klubber og aktiviteter. Det siste vi trenger er at staten tar fra mannen i gata og gir til de allerede privilegerte.

LES OGSÅ: Hudøy – Oslokidsas bedagelige ferieperle

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned