En streik verdt din solidaritet

Foto: Vegard Holm

Støtt de streikende i Elkjøp distribusjon! De har tatt kampen for å få en egen tariffavtale. Men de har også tatt kampen for deg og meg som vil ha et arbeidsliv med ordna forhold, uten sosial dumping.

Vegard Holm
About Vegard Holm (7 Articles)
Vegard Holm var redaktør i Transportarbeideren (1994-2013). Han har tidligere jobbet i transportbransjen (1979-1994) og grafisk industri (1964-1978). Holm har vært klubbleder på Tollpost Globe og på Refsum bokbinderi. Han var leder og sekretær i Oslo Transportarbeiderforening (1984-1985).

På Karihaugen i Oslo (grensa til Lørenskog) gikk 43 fagorganiserte sist fredag til streik for å få tariffavtale. Elkjøp distribusjon nekta å undertegne avtale, også når mekleren prøvde.

Da jeg på formiddagen i dag besøkte streikevaktene var det god stemninga og kampånd. Det var ikke mye tvil om at tariffkravet skulle kjempes igjennom.

På grossistlageret er alle organisert, bortsett fra en. De streikende jobber enten på lageret, er sjåfører eller hjelpefolk på bil. Lønningene ligger på mellom 153 og 161 kroner timen, til sammen er det oppimot 150.000 kroner mindre enn tariffavtalen vil gi. Sosial dumping kan ikke beskrives på en bedre måte. Ikke har de ansatte skrifttillegg, og ansettelseskontraktene tåler sannsynligvis ikke dagsens lys.

Ledelsen på bedriften påstår at de ikke har råd til tariffkravet, det vil bli 60 prosent mer i kostnader og sette bedriften i fare. Det forteller oss at i Elkjøp er sosial dumping satt i system. Les frifagbevegelse.

Foto: Vegard Holm

Elkjøp er tydeligvis en bedrift som for enhver pris ikke vil ha tariffavtaler. Det har vi sett demonstrert tidligere der Handel og Kontor har krevd tariffavtale for butikker. Ikke før i aller siste liten, før streik skal starte, har bedriften sett seg nødt til å gå med på en avtale. Det gjorde de ikke denne gangen, de ansatte måtte ta kampen og streike.

Da var det godt å vite at andre ansatte i selskapet var parat til å gå ut i sympatistreik, slik de gjorde i en artikkel i frifagbevegelse.no.

Det er solidaritet i praksis fra andre fagorganiserte kamerater!
Dette er en streik som ikke fagbevegelsen kan tape. 43 unge mennesker har valgt å ta kampen for verdige lønns- og arbeidsforhold, og mot sosial dumping. Fagbevegelsen som helhet og vi fagorganiserte må kjenne vår besøkelsestid og stille opp på streikevakter sammen med de streikende, og på alle andre måter vise vår solidaritet.

Send støtteuttalelser til:
[email protected], og kopi til [email protected]

Og du kan gå inn på Elkjøp sine sider og fortelle dem hva du mener:

SOLIDARITET med de streikende i Elkjøp distribusjon!

Denne teksten ble opprinnelig publisert på forfatterens blogg: https://vegardholm.wordpress.com

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned