Jeg blir kvalm av regjeringens søndagsåpne butikker

Foto: Trey Ratcliff

Da er vi kommet til den dagen jeg har fryktet så lenge. Regjeringen har lagt frem forslag om søndagsåpne butikker.

Kristine Merethe Larsen
Om Kristine Merethe Larsen (4 artikler)
Kristine Merethe Larsen jobber som organisasjonsarbeider i Norsk Arbeidsmandsforbund avd. 9 Nord. Hun er Regionsleder i Handel og Kontor region Nord-Norge og Nestleder LO Tromsø.
For noen dager siden orienterte kulturministeren, næringsministeren og arbeidsministeren partene om forslaget de snart skal sende ut på høring. Forslaget innebærer at alle butikker skal kunne holde åpent på vanlige søndager, men ikke på helligdagene og 1. og 17. mai.

380.000 må jobbe søndager
I dag er det forbudt å ha butikker åpne på søndager, med unntak av utsalg under hundre kvadratmeter, bensinstasjoner, hagesentre og butikker på typiske turiststeder. Det er Lov om helligdager som regulerer dette. Regjeringen foreslår at disse unntakene fortsatt skal gjelde på helligdager, slik at butikker som i dag har lov til å holde åpent også på disse tolv røde dagene, skal få fortsette med det, mens resten må holde stengt.

Det dette i realiteten betyr er at de 380.000 som jobber i denne næringen må belage seg på å jobbe på søndagene om regjeringen får gjennomslag. De fleste som jobber i varehandelen jobber allerede annen hver uke tidlig/ sent og hver annen lørdag. Sammenligner man denne bransjen med andre bransjer så jobber ansatte i varehandelen allerede oftere i helgene en andre. De som jobber i andre bransjer enn varehandelen har gjerne jobb hver tredje eller hver fjerde helg.

LES OGSÅ: Gentrifisering nedenfra

Mangelfull kunnskap
Når Robert Eriksson sier at ingen skal jobbe mer en 26 søndager i året og at det er en maksgrense med fem søndager på rad, ( dette med forbehold om planlagte endringer i Arbeidsmiljøloven)  betyr dette i realiteten for mange at de må jobbe annenhver søndag og får helga midt i uka, fordi hviletiden ligger regulert i Arbeidsmiljøloven.

Han viser svært mangelfulle kunnskaper om bransjen når han uttaler seg at forslaget ikke innebærer at ansatte i dag må jobbe mer på søndagene.

Bryr seg ikke
Det som gjør meg både opprørt og skremt er at denne regjeringen ikke har villet utrede konsekvensene av dette forslaget slik som både partene og kirka har bedt dem om. Næringsministeren sier at regjeringen har godt nok grunnlag, og at det er en politisk vurdering som ligger til grunn. Her er det det ikke forholdene til ansatte eller næringen som gir grunnlag for forslaget. Tvert om. Dette er svært arrogant av både kultur-, nærings- og arbeidsminister. Dette viser at regjeringen overhode ikke bryr seg om hva partene i arbeidslivet mener.

Det som også bekymrer meg er hvem som skal betale for disse ekstra påførte kostnadene for bransjen. Er det forbrukeren i form av økte priser? Eller er det den ansatte?

Om det er forbrukeren som skal betale så tviler jeg på at det er vilje i befolkningen til dette.

LES OGSÅ: Kjære arbeidsgiver

Vanskelig med tariff
Dersom det er den ansatte gjelder følgende; I dag er nesten halvparten som jobber i varehandelen ikke omfattet av en tariffavtale. De fleste lønnes etter tariff i dag, men vi frykter at dette er det første arbeidsgiversiden vil se på om de kan spare noe på.

Har du ikke tariffavtale er du kun omfattet av Arbeidsmiljøloven sine bestemmelser. Den sier du skal ha lønn, men ikke hva du skal ha. Klart det vil bli vanskeligere å få tariffavtaler også i fremtiden, fordi den gir bestemmelser om tillegg for kveld og helgearbeid samt 12% feriepenger.

Det jeg sitter med som erfaring som fagforeningsleder er at mange som jobber deltid er redde for å organisere seg samt kreve tariffavtale allerede i dag. Dette er fordi mange ikke får den neste ledige vakta som er ledig. De blir svartelistet. Derfor holder de fleste kjeft, fordi alle trenger en lønn å leve av. Derfor spør jeg om det er den ansatte som skal ta kostnadene? Er det den ansatte som skal betale fordi vi som samfunn egentlig ikke trenger søndagsåpent?

Tvinger seg fram
Det heller ingen snakker om er ringvirkningene for andre yrkesgrupper som også får endrede arbeidstider. Da tenker jeg på renholdere, vektere, transport- og bakeriansatte.

Det vil vel heller ikke være lenge da før det tvinger seg frem at også barnehageansatte må jobbe i helgene. Det er jo nemlig ikke slik at alle som jobber i disse bransjene ikke har barn. Dette er også folk med familie og unger. Ikke alle har familie som kan stille opp som barnevakt.

Jeg blir regelrett kvalm når jeg hører Arbeidsministeren snakke om at den ansatte får så stor valgfrihet selv i sitt arbeidsforhold med alle disse forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven og forslaget om søndagsåpent.  Da vil jeg spørre om han noen gang har snakket med noen ansatte i varehandelen eller forsøkt å jobbe der selv. Arbeidstiden er nemlig ikke noe du bestemmer selv!

Jeg ber regjeringen snu i dette spørsmålet. La oss beholde søndagen som en kollektiv fridag!

La oss fremdeles kunne gå i marka samt være på idrettsarrangementer.

La oss slippe å bli et samfunn hvor vi skal kun treffe hverandre på kjøpesentre.

La oss fremdeles gi folk tid til familie og de viktige tingene i livet.

Søndagshandel er ikke en av de!

LES OGSÅ: Jeg savner ordet rettferdighet!

 

Artikkelen er republisert og kunne først leses her.


 

 

 

 

 

 

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

10 kommentarer på Jeg blir kvalm av regjeringens søndagsåpne butikker

 1. AvatarÅshild Nilsen // 2015-01-13 kl 12:21 //

  eg og blir kvalm. men eg blir kvalm av heila arbeidsmarkede her i landet ettervert… og det er mange butikk kjeder som har telledager 1.mai og arbeidstakere får beskjed om møteplikt….

 2. For å være litt konspiratorisk:
  Er målet med søndagsåpne butikker og endringer i arbeidsmiljøloven å gjeninnføre seksdagers arbeidsuke i Norge? Bankene kan med realtiv letthet hausse/presse opp boligprisene såpass mye, slik at folk i etableringsfasen må jobbe mer enn 40 timers uke for å klare å betjene boliglånet. Dermed kan boligbobla leve videre. Og BNP i Norge kan øke pga økt arbeidstid. Og dette i et Europa hvor tilnærmet alle land opplever stagnasjon. Og kanskje blir det også mulig på dette vis å kunne oppfylle NHOs ønske om å øke folketallet i Norge fra 5 millioner til 7 millioner?

 3. AvatarBakdeghvaheterjeg // 2015-01-14 kl 23:34 //

  Jeg håper for Kristine Merethe Larsens skyld at hun aldri har handlet på en søndag. At hun aldri har kjøpt bensin på en søndag.

  Hvorfor?

  Fordi hvis Kristine Merethe Larsen har gjort det, vil hun fremstå som noen man ikke ønsker å assosieres med.

  Så, hva er sjansen for at Kristine Merethe Larsen i nær fortid ikke har fyllt bensin på en søndag?

  Jeg kjenner jeg blir kvalm.

  • AvatarLiberalist1 // 2015-01-16 kl 11:18 //

   Så eng så enig. Kristene Merethe Larsen sitt innlegg handler kun om at hun vil forby ting som hun selv ikke liker. Hun liker ikke søndagsåpne butikker selv, derfor vil hun forby det for alle andre.

 4. AvatarLiberalist1 // 2015-01-16 kl 11:18 //

  For meg er det ikke noe spesielt med søndag som fridag, jeg kunne mye heller tenkt meg å jobbe på søndager mot at jeg har fri på onsdager; hvorfor skal ikke jeg kunne få lov til det?

  Ellers Kristine Merethe Larsen:
  – Har du noengang handlet på en kiosk på en søndag?
  – Har du noengang fyllt bensin på en søndag?
  – Har du noengang gått på kino på en søndag?
  – Har du noengang vært på sykehus på en søndag?
  – Har du noengang vært ute og reist på en søndag?

  Har du like mye sympati med de som jobber innenfor områdene ovenfor, eller er det kun butikkansatte du skal ha sympati for? Nei dette oppgulpet du lirer av deg handler kun om en ting: «Jeg liker ikke søndagsåpne butikker, derfor vil jeg forby det».

  • -På søndager har hele slekta fri og det er mye enklere å arrangere familietreff hvor mange kan delta.
   -Skal man på dagstur feks til øya Aspon i Oslofjorden med rutebåt er dette bare mulig på søndager, bare da er trafikkgrunnlaget stort nok til at det kan settes opp 2 båtavganger.
   -Visse kunstgallerier og sportshytter er bare oppe i helgene, bare da er kundegrunnlaget stort nok.
   -Tusenfryd er bare åpent på lørdager og søndager i begynnelsen og i slutten av sesongen, bare da er kundegrunnlaget stort nok, og for barna er det veldig greit at pappa og mamma også har fri på slike dager.
   -Og en dag i uken er det mye mindre bilkø og trafikkstøy enn vanlig, ganske hyggelig.

   • AvatarLiberalist1 // 2015-01-19 kl 09:22 //

    Det finnes mange mennesker hvor søndag ikke er noen bra til å arrangere ting som: familietreff, turer, besøk på kunstgalleri, osv, osv. Forøvrig: hva med de som jobber i kiosker, på tusenfryd, på rutebåtene som går ut i Oslofjorden, har du like stor sympati med de? Fortjener ikke de å fri på søndager?

    • Jeg har et pragmatisk forhold til dette spørsmål og ikke et fundamentalistisk eller religiøst forhold. La gjerne befolkningen i Norge avgjøre dette spørsmål gjennom en folkeavstemming. Det er noe som heter den gyldne middelvei, vi kan få både i pose og sekk.

     • AvatarLiberalist1 // 2015-01-21 kl 12:41 //

      Ja takk til folkeavstemning. Det er og mulig å la butikkene selv bestemme når de vil holde åpent og når de vil holde stengt. Det at man fjerner et forbud betyr ikke at man MÅ holde åpent på søndage, ei heller betyr det at man må hive alt som heter arbeidstidsbestemmelser og lignende på havet. Ja takk til valgfrihet både for butikkeiere og kunder.

 5. Dette handler kun om en ting og en ting alene, sirkulasjon av penger.

  Kapitalismen bygges på kontinuerlig vekst, noe som faktisk er umulig, på et tidspunkt må noe butte i taket eller kolapse for å starte på nytt.

  Hva blir det neste, når vi er på jobb 7 dager i uka? Da blir det faktisk mindre sirkulasjon av penger fordi vi ikke har tid til å bruke penger. Skal vi da finne opp en 8. dag i uka, som vi kan bruke sammen med våre barn, familie og venner?

  Joda, sikkert fint at de som vil/ trenger å jobbe på søndager skal få lov til dette, men må de jobbe i «matbutikken» da? Jeg trives best med 5 dager med jobb, fri til div i helgene. Jeg tror ikke at samfunnet som jeg vokste opp i med polet kl 13 og butikken kl 14 var så dårlig eller vanskelig. Da hadde vi faktisk mere tid til familie og venner en vi har idag. Et totalt fritt kapitalistisk samfunn er jo 24-7, vil vi virkelig ha det slik. For min del, prøver jeg å unngå å handle på Lørdager og Søndager, kan vel handle inn for helga og neste uke på f.eks. Fredag, eller blir folk bare latere å latere på planleggingen? Litt prioritering, så slipper vi en samfun som er 24-7.

Kommentarfeltet er lukket.