Ny rekord: Kommuner bruker over én milliard på vikarer i helse og omsorg

Fra demonstrasjon mot bemanningsbransjen. Foto: Brage Aronsen

Mens sykepleiere og helsepersonell jobber deltid og i midlertidige stillinger bruker norske kommuner over én milliard kroner på vikarer fra vikarbyråer.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Fagbladet til Norsk Sykepleierforbund (NSF), Sykepleien, melder at norske kommuner for første gang noensinne har brukte over én milliard kroner på innleide vikarer fra bemanningsbyråer i helse og omsorgssektoren i 2017. Det er en økning på 23 prosent fra 2016.

— Det er trist at tallene går i feil retning. Dette er en dyr og dårlig løsning for kommunene, sier NSFs leder til Sykepleien.

Hun understreker at også kommunene er enige i at vikarbruken er en dyr måte å drifte helse- og omsorgstjenestene på.

LES OGSÅ: Planlagt kommunal omsorgssvikt

Tidligere i år gjorde Klassekampen en undersøkelse av annonsene i sektoren lagt ut på finn.no. Funnene var nedslående og viste at 72 prosent av helsefagarbeiderstillingene som blei utlyst var deltid og 52 prosent av sykepleierstillingene det samme. Dette samtidig som det er mangel på sykepleiere og helsefagarbeidere i Norge.

Sykepleiens oversikt viser imidlertid at 147 kommuner ikke har ei eneste krone i utgift på vikartjenester i helse og omsorg. Det er mange mindre kommuner, men også Drammen med nesten 70.000 innbyggere, Skien med 54.000, Arendal med sine 44.000 mennesker, Karmøy med 42.000, Ringerike med 30.000, Lier med 26.000 og Nedre Eiker med 25.000 viser at det slettes ikke bare er de aller minste som klarer å få det til å gå rundt uten å betale Adecco, Orange Helse og andre profittbaserte private selskaper. Disse kommunene løser vanligvis bemanningsutfordringene ved å ha en kommunal vikarpool hvor flere av de ansatte kan jobbe ved mer enn én institusjon.

LES OGSÅ: Vi deltidskvinner

Overfor Avisenes Nyhetsbyrå skylder Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol på regjeringas politikk med større åpning for midlertidighet og innleie.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned