— Så lenge et barn er i fare, er hele verden i fare

Fra nobelprisseremonien: Årets fredsprisvinnere står sammen for barnas rettigheter, men også i Norge er barn frarøvet retten til å bestemme over sitt liv.

Saroj Chumber
Om Saroj Chumber (3 artikler)
Saroj Chumber er frilansjournalist og skribent. Hun er i tillegg PR- og kommunikasjonsansvarlig i Indian Norwegian Community (INC).

Det er kaos idet fredsprisvinnerne entrer salen for å møte pressen. Journalister fra hele verden, omsvermer dem for å ta bilder. Ordet paparazzi slår meg, mens jeg prøver å ta et godt bilde av fredsprisvinnerne. Det er klart at media elsker Malala, noe den andre fredsprisvinneren, Satyarthi, spøker med. I likhet med mange andre indere, måtte jeg google om hvem han er. Men nå vet vi alle at han har reddet over åtti tusen barn fra slaveri i India. Malala ble en kjendis etter at hun ble skutt i hodet fordi hun ville gå på skole. Hele verden applauderte hennes mot for å stå imot Taliban, som ville nekte unge jenter retten til utdanning.

Alle blir rørt
Indiske Kailash Satyarthi og pakistanske Malala Yousafzai, kommer med et klart budskap til verdenssamfunnet: Alle barn har rett til frihet og utdanning.

Begge fredsprisvinnere er i godt humør og spøker med hverandre og skaper en god tone i salen. Malala har høstet kritikk blant enkelte pakistanere, som mener hun er for ung til å få den prisen, og at hun fremmer Vestens syn. Men det er knapt en person som ikke blir rørt når den unge kvinnen, som har vunnet Nobels fredspris for jenters rett til utdanning, snakker.

LES OGSÅ: Nobelprisvinner Kailash Satyarthi blir ikke arbeidsledig i morgen

Økt oppmerksomhet på barns rettigheter
Satyarthi forteller om en kamp for å redde barn i India, som blir tvunget til arbeid og blir frarøvet sin rett til frihet og utdanning. Malala forteller at islam er en religion om fred og at Hadither ber muslimer om å lære.

– Så lenge det er et barn i fare, er hele verden i fare, sier Satyarthi. Barna har rett til frihet, og det er en rett uten forhandlinger. Han ber verdenssamfunnet om å ta ansvar. Bare det at han har fått prisen, har satt barnas rettigheter på dagsorden i India. Indias høyesterett har nå avsatt en spesial rett som skal behandle alle saker som berører kvinner og barns rettigheter. Dette for å muliggjøre for de fattige for å få rettferdighet i et samfunn der de svakeste ofte ikke får den rettslige hjelpen de trenger på grunn av økonomiske årsaker. Tankene begynner å svirre: Er det kun barn i India som trenger å bli reddet?

De ulovlige barna i Norge
Nylig snudde regjeringen om utsendelse av lengeværende asylbarn i Norge, etter at det ble kjent at rekordmange barn ble sendt ut av landet i år, til tross for at de har bodd her i mange år. Det er ikke bare asylbarn som lever i en uviss fremtid, det finnes også barn i Norge som har ulovlig status, uten at de har skyld i det. Jeg skulle gjerne finne en Malala eller Satyarthi som kjemper for deres rettigheter.

LES OGSÅ: Asylbarna – svik og tomme ord

Kampen har så vidt begynt
I Norge liker vi å støtte barn og ungdom som bor i andre land, men de som kommer hit, møter ofte en kald skulder, om de faller utenfor lovverket. Vi hedrer folk som kjemper for barn i deres land. Men vi har også barn i Norge som ikke har retten til å bestemme over sitt liv.

Satyarthi forteller at det fremdeles fins millioner av barn som jobber i fabrikker, som hushjelp eller er ofre for menneskesmugling, og han ber verdenssamfunnet om å ta ansvar. Satyarthi og Malala står sammen for å skape fred i verden og et samfunn der ethvert barn føler seg trygg og med rett til utdanning. Det var på høy tid at barn ble satt på dagsorden, men kampen har knapt begynt.

LES OGSÅ: De ti verste fredsprisutdelingene

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på — Så lenge et barn er i fare, er hele verden i fare

  1. Jeg syns heller ikke noe om at barn blir misbrukt som slaver, men dette er et problem som ikke har noen enkel løsning. India er et svært overbefolket landm og mange av innbyggerne er fattige. Historisk holdt inderne befolkningsveksten i sjakk gjennom konebrenning. Hardt og brutalt. En direkte konsekvens av koloniseringen var at det ble slutt på denne skikken, og resultatet er at flere indere i dag sulter eller lever på eksistensminimum.

    Mange land er i dag overbefolkede, og dette omfatter også industrialiserte land. Nederland er for eksempel svært tettbefolket. I Norge har vi mer plass, men vi er ikke selvforsynte med mat. Erfaringsmessig har store kriser ofte ført til hungersnød i Norge. Jeg er en sterk motstander av at vestlige land skal løse all verdens problemer med å ta imot fattige lands befolkningsoverskudd.

  2. Jeg synes han mexicaneren som stormet scenen med det mexicanske flagget, burde ha fått fredsprisen.

    Det var modig og radikalt gjort for fredssaken, og han sa man ikke skulle glemme Mexico.

  3. Dette kan tolkes som et innlegg mot abort også, for hvem har ikke vært et foster eller på fosterstadiet..

  4. AvatarMaria Helene Hougen // 2014-12-10 kl 23:24 //

    Veldig godt skrevet, Saroj Chumber!

Kommentarfeltet er lukket.