Her ligger jeg og spyr, Torbjørn Røe Isaksen!

wikimedia.org

Her ligger jeg da, Torbjørn Røe Isaksen. Med spy-syken, feber og vondt i magen. Klarer du å tenke deg frem til hvorfor? Nei, du gjør vel ikke det? For du tenkte vel ikke på konsekvensene av å innføre en 10% fraværgrense.

Esin Dilara Ciftci
Om Esin Dilara Ciftci (1 artikler)
Esin er ei 17 år gammel jente som opprinnelig kommer fra Sandnes men som nå bor i Mandal. Her går hun på skole og drømmer om å bli advokat.
Du skjønner det Torbjørn, det er ikke alle som har penger til å betale 200-400kr for en legetime. Jo Torbjørn, alle som er 16 og over må betale for å gå til legen. Hadde du glemt det, Torbjørn? Og Torbjørn, vi som har penger til å gå til legen har likevel ikke mulighet til å dra til legen for å få legeerklæring. Kan du gjette hvorfor? Fordi legene har ikke tid! Fordi du har sendt alle videregående elever som har vondt en eller annen plass i kroppen, rett til legekontoret du! Hva med de som faktisk trenger de legetimene, mye mer, Torbjørn? Fortell meg da, Torbjørn! For vet du hva som har skjedd nå?

Nå går folk på skolen med spysyken, feber, og smittsomme tilstander. Du klarer vel å gjette hva som har skjedd nå? Vi blir smittet. Mange av oss. Og vet du hva? Vi må fortsatt gå på skolen og smitte enda flere personer. Og vet du hva? Det vil ikke stoppe, fordi noen har ikke penger til en legetime mens andre får ikke tilgang til en legetime fordi legen ikke har tid. Og forresten, legen vil ikke ha deg på legekontoret om du har spysyken. Dette burde vel du visst, kunnskapminister? Og ja du, kanskje dere kan innføre stipend til ungdom igjen? Så får flere råd til å dra til legen hver gang de er i dårlig form, sånn som dere krever.

LES OGSÅ: Vi er klare til omkamp om fraværsgrensa 

Misbruk av tillit
Torbjørn, det er greit at du ikke stoler på oss ungdommer når det kommer til fravær. Fordi mange av oss har skuffet og misbrukt tilliten dere en gang hadde til oss. Vær så snill, kan du ikke stole på foreldrene våre, i det minste? Tror du min mamma hadde skrevet en lapp til læreren om at jeg var syk, når jeg ikke er det? Tror du at du ønsker min fremtid det beste, mer enn min egen mamma gjør? Om en lapp fra en foreldre er god nok fra 1 klasse til 10 klasse, så kan jeg søren meg banne på at den lappen er like troverdig 2 måneder etter 10 klasse er over, når videregående begynner!

Jeg vil lære jeg, Torbjørn. Jeg skal bli advokat. Jeg elsker skole. Men jeg får ikke lært noe, for nå sitter jeg på skolen med vondt i hodet, mens kroppen kaldsvetter og magen skyter opp alt jeg har spist. Det gjør at jeg ikke klarer å konsentrere meg på skolen, det gjør at jeg fryser på skolen og det gjør at jeg ikke klarer å spise noe frokost før skolen det, Torbjørn. Takk skal du faen meg ha!

LES OGSÅ: Ja til studielønn og organisering av studenter 

Å skyve problemet under gullteppet
Da du ville minske på skulking så gjorde du en feil. Jeg forstår prinsippet, og jeg forstår at skulking er ett problem. Jeg VET at de fleste forstår problemet her og forstår prinsippet og poenget med 10% regelen, men du prøvde ikke å finne ut av selve problemet! Du prøvde ikke å finne ut av dette her du: Hvorfor vil ikke folk på skolen? Hva gjør at folk skulker?

Istedet så tok du ett valg om å skyve selve problemet til skulking, under det forbanna gullteppet du står på! Du prøvde ikke å fikse selve problemet du, du innførte en regel som nå gir mer konsekvenser enn fordeler. Vi vil ha problemet løst på en skikkelig måte, vi vil ha vekk grunnen til at ungdommen skulker!

Hilsen en syk videregående elev som i morgen må gå på skolen fordi hun ikke kan få legetime fordi legene ikke har tid, og hilsen ca resten av klassen min hvor 50% har feber, hoster og har vondt.

PS: urettferdigheten over de som sliter psykisk trenger jeg vel ikke å gå inn på, for jeg håper inderlig at Norges ungdommer har klart å få deg til å forstå at dette er meget urettferdig for de som sliter med mer enn spy-syken.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

79 kommentarer på Her ligger jeg og spyr, Torbjørn Røe Isaksen!

 1. Avatarchda1973 // 2016-09-02 kl 22:18 //

  Om du regner det ut, blir det 8 timer dag x 5 dg pr uke x 10 mnd = 1600timer. 10 % av dette er 160 timer, eller 20 dager pr skoleår. Er dette for lite?? Hvordan skal det da gå med deg når du skal ut i arbeidslivet om få år?? Klarer du deg da på 3 x 3 dager?? Om fastlegen din tar 400kr for en konsultasjon så bør du bytte lege. Jeg betaler 220kr og jeg tror dette er mer vanlig pris.

  • AvatarMaja Soleng ♣ // 2016-09-02 kl 22:23 //

   Vel, er man borte 1 gymtime får man jo melding med hjem om at karakteren henger i tynn tråd

  • Hvordan kan 8X5 bli 160? Er ikke 8X5 = 40? Og en er ikke på skolen i hele 10 måneder, en har ca. 2 måneder sommerferie + høstferie + juleferie + vinterferie + påskeferie. i tillegg brukte det å være noen «røde» dager fri, samt planleggingsdager.

   • Avatarchda1973 // 2016-09-02 kl 22:38 //

    Glemte å skrive en x 4 (uker) altså 8t x 5 dg pr uke x 4 uker pr mnd = 160 timer i mnd. Regnestykket er selvfølgelig ikke korrekt, ingen går på skole hver dag i 8 timer heller i videregående skole men regnestykket er tilsvarende likt arbeidslivet og det var hele poenget mitt. Med all den ferien du lister opp i tillegg syns jeg det bare blir verre… Du er ekstremt uheldig om du skal klare å bli syk i skoleukene med all denne fritiden. Og om du blir det så fins det fastleger og sykemeldinger.

  • AvatarMynteGutten // 2016-09-02 kl 22:46 //

   Hei chda1973, jeg må innrømme jeg forstår lite av regningen din. Fraværet går på 10% per halvår, i hvert enkelte fag. De fleste skoler bruker 45 min per time, men har hørt om andre som bruker hele timer (60min). Hvert enkelte utdanningsprogram har et bestemt antall timer per uker innen hvert fag, f.eks har jeg 9 timer norsk i uken, og 2 timer gym er vanlig på landsbasis i uken. Forholdsvis kan jeg være borte fra norsk i 8 timer ( 45*8= 360 min) før det får konsekvenser. Men i kontrast kan jeg være borte kun 3 ganger i gym før jeg mister karakteren helt (135 min). Ved å miste en karakterer, vil jeg stryke i faget og kan ikke få vitnemål. Derav opptil 3 års skolegang blir kastet bort på 135 min. Jeg håper inderlig at det ikke finnes en arbeidsgiver som velger å sparke en ansett, siden h*n har vært borte fra arbeidsplassen i 135 min på grunnlag av spysyke/influensa/feber – helt vanlige sykdommer som ofte ikke trenges legeattest på i arbeidsmarkedet.
   Vil gjerne høre tilbake fra deg, og høre dine synspunkter om saken.

   • Avatarchda1973 // 2016-09-02 kl 23:00 //

    Som Anders skriver over så kan du i feks gym, som har få timer, være borte 3 dager i løpet av ett år. Om du er uheldig dette året og blir mer syk (akkurat på mandager??) så kan du gå til legen og få sykemelding. Akkurat slik du måtte gjort om det var en arbeidsgiver du stod til rette for, og ja: en arbeidsgiver vil nok kalle deg inn til samtale om fraværet ditt overstiger de fastsatte grensene på 3 x 3 dager (eller 8 dager x 3 om det er IA bedrift) i året. Om du får sparken blir nok vurdert utifra om arbeidsgiver mener du er en pålitelig og troverdig ansatt. Regner med at skolene vil ha en «backup» løsning i tvilstilfeller, akkurat slik de hadde før når det var 10 % grenser.

    • AvatarVictoriaB // 2016-09-03 kl 00:17 //

     Musikk linja har små fag som blant annet bi-instrument som kun er 22,5 min i uka. Vi kan ikke være borte 1 dag en gang. For oss er dette et STORT problem.

    • AvatarStein Voll // 2016-09-03 kl 01:02 //

     Som Høyre sier. Matematikk undervisningen i norsk skole er mangelfull.

    • Hvorfor skal egenmeldt sykdom være godt nok for voksne folk i arbeid, men ikke myndige skoleelever, og foreldre av umyndige? Fleste bedrifter jeg vet om har X antall egenmeldingsdager før det kreves å framvise legeerklæring. Her får du ikke en dags fravær før du blir straffet hardt i enkelte fag. 10% fravær av 190 dager syntes jeg ville vært mye, men her snakker vi om 10% i fagene. Hadde to fag på skolen der det bare var 52 timer i løpet av et skoleår, her ville fraværsgrensa kunne bli katastrofal. Noen av dem som gikk i klassen min bodde på hybel, uten noen form for egentransport, og en buss som gikk to ganger om dagen (til, og fra skolen) og med dårlig råd ville det være svært vanskelig å komme seg til legen, og å ha råd til å betale for seg.
     I dag ville dem selvsagt kunne slite med alle fag, men på den tiden så var det godt nok med en fraværsmelding om de hadde fått fullmakt fra foreldrene sine.
     Det eneste positive som kunne kommet ut av det var at folk kanskje tenkte seg litt mer om før de ble hjemme, men ikke like positivt for dem som faktisk trenger å bli hjemme.
     (P.S. I arbeislivet er eneste begrensningen på sykemelding 1 år med legeerklæring)

   • AvatarOlsenBjarne // 2016-09-03 kl 14:19 //

    Du «stryker» ikke. Du får ikke vurderingsgrunnlag. Det betyr ikke at tre år skolegang er bortkastet. Det betyr at du må ta faget som privatist.

    Det jeg ikke skjønner er hvorfor ungdom i sin aller beste alder, med et av verdens beste helsevesen sitter og regner på hvor mye de skal være syke de neste månedene. Mange i arbeidslivet går i årevis uten en dag borte pga sykdom. Det er ingen statistisk god grunn til at folk flest i alderen 16-19 år skal regne med å være så syke de neste 10 månedene at de må være borte fra skolen – flere ganger. Virkelig ikke. Og det er noe som arbeidsgivere ser etter. Sykefravær. Er du syk på jobb går det ut over kollegene dine. Ingen liker å ta andres jobb i tillegg til sin egen. Igjen og igjen.

    • Tja, kjenner ikke til mange som ikke har en eneste dag sykefravær i løpet av flere år (dog er min egen far en av dem, men han var på jobb en uke av gangen så terskelen får å bli hjemme var skyhøy, og jobben ikke veldig fysisk krevende.) Hva som ville være god nok grunn til å bli hjemme varierer også svært mye fra yrke til yrke. I tillegg (igjen avhengig av jobb) omgåes de fleste voksne ikke like mange forskjellige folk som elever, og lærere gjør. Selv var jeg svært lite syk på videregående, men jeg og klassen min var ikke akkurat sosial utenfor klassen.

     Skal også nevnes at jeg hadde noen i klassen som definitivt hadde fortjent stryk pga. fraværet sitt (vi snakker 40% i dager av et skoleår, men lærerent pyntet på det.)

  • AvatarAnders Fjogstad // 2016-09-02 kl 22:51 //

   Et skoleår har 190 dager, som betyr at du i teorien kan være borte i 19 dager. Dette høres jo mye ut, men husk at det er snakk om fraværsgrenser i hvert fag og ikke bare totalt. Timeantallet i for eksempel kroppsøving, er 56 timer på år innenfor flere studieretninger. Dersom denne undervisningen legges til f.eks en dobbeltime på en mandag, så kan man ikke være borte mer enn 3 mandager i løpet av et skoleår. Selvfølgelig vil nok denne fraværsgrensa ha fint lite å si for de fleste, men hva om du skulle være så uheldig å være syk 3 mandager? Da er du borte over 10% av undervisningstimene.
   Fraværsgrensa legger et unødvendig press og gjør skoledagene mer stresset enn den allerede er, og vi vet at stress og sykdom ofte henger hånd i hånd. Det blir en overbelastning på fastlegene for småting, som gjør at de som faktisk trenger å komme seg til legen, må vente ekstra lenge.
   Foreldre blir stressa, elevene blir stressa….. Som Esin sier, elevene forstår poenget med fraværsgrensene, men dette er nok ikke den rette måten å bli kvitt de såkalte «skulkerne».
   Synes du er en fantastisk person, Esin, og du tar opp poenger som er viktige å få fram.

   • AvatarEven Tviberg Torsvik // 2016-09-03 kl 01:20 //

    Hvis du er syk på 3 mandager, så bør du søren meg klare å skaffe deg noe dokumentasjon. Det er 27 uker i et skoleår, hvis du faktisk ender opp med å være syk 3 av 27 mandager, noe som er lite sannsynlig, så kan du heller ta å kontakte legen din da eller?

    • AvatarKristian t // 2016-09-03 kl 02:39 //

     Jeg går IKT VG2 og har kun 25 timer gym hver termin. 2,5 time det så kan du drite i den karakteren. Jeg har allerede vært vekke 1 torsdag med 1 time gym og sitter med det som føles ut som glass nedover halsen pga smittsomheten, valgte å ikke dokumentere dette ettersom at jeg aldri har hat over 10% fravær før, men nå ser det ut til å bli er problem ettersom at jeg blir syk uansett.

   • Du går ikke til legen for «småting» . Ta en paracet og pell deg på skolen!

    • Om du kaster opp osv så er det ikke godt nok med en paracet. Ei vennine av meg måtte tvinge seg på skolen med FEBER, noen har faktisk ikke penger til å betale 200kr+++ og de får faktisk ikke legetime fordi det er ikke bare dem i hele Norge som er syke nei.

  • AvatarMaisen Pedersen // 2016-09-02 kl 23:59 //

   Nå har det seg sånn at VI er elever og vi GÅR på skolen, du kan vedde på at vi vet akkurat hva vi har å forholde oss til. Om jeg kunne ha vært vekke i noe i nærheten av 20 dager hadde vi ikke klager, men sånn ER det ikke. Ferier/røde dager blir jo trukket fra så timetallet blir enda lavere. Realiteten for oss, som vi har fått skriftlig tabell på fra lærere å rektorer er at
   4 timer fravær i gym =
   2 dobbeltimer = 2 sykedager gir ikke bestått i gym! For noen som går spesielle linjer kan dette gjelde opp til flere fag. Når skal «voksne mennesker i arbeid» skjønne dette! Jeg er så drit lei av å måtte forsvare hvorfor grensa er urimelig! Folk som IKKE går på videregående skole kan drite i å spekulere på rimeligheten til denne grensa. Jeg har vært omgitt av foreldre og voksne i arbeid hele livet, vi er ikke helt ignorant til hvordan arbeidslivet fungerer, flere av oss har jobber og INGENTING tyder på at noen arbeidsgiver kommer til å behandle oss som skolen gjør nå! Grensa lå på noe liknende før det er sant
   Men da kunne lærerne bruke skjønn og sunn fornuft til å bestemme om eleven skulle få karakter, hele poenget med fraværsgrensa er at NÅ KAN DE IKKE DET! Over 10% fravær 1-3 sykedager BOOM ikke noe vitnemål. Hvorfor er alle så opptatte av å bevise at vi er dumme sytete drittunger, til og med når leger og våre egne lærere reagere sammen med oss. vi vet faktisk hva vi snakker om! Vi har ikke regnet timetallet feil, vi har ikke misforstått systemet! Vi har spurt og gravd og tolket og tydet denne grensa opp og ned fordi den i høyeste grad angår oss! Vi er eksperter på dette systemet for vi lever med det hver dag! Hva tror dere var det første vi spurte om da vi begynte på skolen i år? Hva er gyldig fravær? Hvordan får jeg det? Hvor mange timer/dager er 10%? Svaret vi fikk gjorde oss stressa, frustrerte og sendt oss løpende til legekontorene. Om vi kunne unngått det tror du ikke vi hadde??? Om grensa ikke var er problem hvorfor reagerer vi??? I følge dere er jo det vi elever er best på å være late, unnasluntrende skulkere! Hvorfor tar vi oss alt dette bryet da!?

   Vi er unge er for late og uengasjerte, men når nærmest samtlige videregående elever faktisk reagerer å engasjere seg i en sak som berører oss da har vi misforstått, da er vi dumme,uvitende, suttrende og umodne. Det er faen ikke lett å bli hørt og tatt på alvor! Men det vi ført og fremst mangler er vel arrogansen og mistroen til dere «voksne med arbeidserfaring» jeg har for eksempel aldri påstått at jeg kjenner bedre til hverdagen og utfordringene til en rengjøringsaebeider/sykepleier/økonom/lege/advokat/bond/trailersjåfør/EllerHvaFaenDuJobberSom Enn det de dem selv gjør! Hadde et betydelig antall i en arbeidsgruppe ropt opp om urettferdighet og urimelig tiltak i deres hverdag hadde nok de fleste sett dem som myndige til å gjøre det. Men med elever er det vist noe helt annet!

   • Avatarchda1973 // 2016-09-03 kl 08:24 //

    Jeg skriver ingen steder at ungdommer er «dumme, sytete drittunger, late, unnasluntrende skulkere, for late eller uengasjerte» men noe har skjedd de siste årene som gir et alt for høyt fravær i skolen og da må noe gjøres for å unngå dette. 10 % fravær har det vært tidligere, det er slettes ikke noe nytt og det er ikke ment som en straff for de som er syke og har gyldig fravær men å minske nettopp skulkingen.
    Bra med engasjement men alt er ikke svart/hvitt.
    Jeg har gått både videregående og x antall år på høyskole i forskjellige epoker i livet mitt og det er ikke lenge siden jeg tok siste videreutdanning, da med utfordringen med å ha små barn som også ble syke og som da «spiste» av min fraværsgrense.

   • AvatarOlsenBjarne // 2016-09-03 kl 14:12 //

    Vet du hva, Maisen, mange av oss som er litt eldre enn deg har hatt fraværsgrense på videregående. Vi vet godt alt det der med dobbelttimer. Been there, done that.

    Okey, så har du vondt i halsen, da. Står du i fare for å få ikke bestått fordi du har så mye fravær fra før, så tar du en paracet og en pose Doc og karrer deg på skolen. Så ber du gymlæreren din om å få tilpasset undervisning den dagen. Det er ikke verre enn det. Akkurat som at i arbeidslivet så har du noe på jobb som er nødt til å bli gjort, da går du på jobb selv om du føler deg klein. Så gjør du det du må, og går hjem og legger deg etterpå.

    Jeg vet godt hva fraværsgrense er. Vi har hatt det, skjønner du.

   • AvatarDan Henning Langerud // 2016-09-04 kl 07:23 //

    Yupp, fraværsgrensen var absolutt en realitet for 10 år siden og ja, vi hadde også problemer med å få standpunktskarakter om vi hadde ugyldig fravær som strakk seg mer enn 10%.

    For å bli hørt, så må du forstå at du ikke kan tillegge andre meninger som ikke har blitt ytret eller komme med subjektive påstander. Ingen har skrevet at dagens ungdom er late og uengasjerte, eller dumme, uvitende, sutrende og umodne. Dette er dine egne ord. Men det skal være sagt, selv om «alle» mener noe, så betyr det ikke at det er riktig.

    Så uansett hvilket yrke du tilhører, eller aldersgruppe for den saks skyld, så må du forklarer hvorfor noe er gale og hva som er løsningen (om du har forslag til dette). Klage over at din aldersgruppe blir dømt av alle «voksne» holder rett og slett ikke i en saklig debatt. :p

  • AvatarVictoriaB // 2016-09-03 kl 00:18 //

   Musikk linja har små fag som blant annet bi-instrument som kun er 22,5 min i uka. Vi kan ikke være borte 1 dag en gang. For oss er dette et stort problem.

  • AvatarØystein Solberg // 2016-09-03 kl 00:39 //

   Gikk fra 28 dager og 61 timer i 10. til 2 timer i 1. :/

  • Avatarwertymartin // 2016-09-03 kl 01:23 //

   2 timersfag slik som kroppsøving er kun 2 timer i uka, så 6 timer i dette faget kan koste deg ditt vitnemål per i dag

  • Avatarwertymartin // 2016-09-03 kl 01:26 //

   Problemet ligger ikke i totalt antall timer og dager, da er grensa veldig generøs egentlig, men enkelte 2 timer/uke fag kan koste deg dyrt særlig når disse 2 timene ofte kjøres som dobbelttimer på skolen. Er du syk 3 dager, eller borte 6 enkelt timer uten dokumentasjon, så er du i fare for å miste vitnemålet ditt, selv om det er kun i Ett av fagene på skola : /

   • Avatarchda1973 // 2016-09-03 kl 08:34 //

    Den ser jeg men det er heller ikke sagt at det ikke skal finnes en løsning for tvilstilfeller. Som jeg skriver andre steder så har det vært 10% grense før, det funka den gangen og vil nok funke nå også. I «fåtimersfag» fikk vi tidligere beskjed om å følge undervisningen til parallell klassen for å ta igjen de timene vi mistet og slik vil det nok bli nå også.

  • AvatarInger Hugsted // 2016-09-03 kl 10:28 //

   Nå har det seg sånn at det slår ut på antall fagtimer, og ikke skoledager. For eksempel får jeg melding om at jeg står i fare til å stryke i gym dersom jeg er borte fra en undervisning.

   • AvatarUsername0958 // 2016-09-04 kl 13:41 //

    Og problemet er? Sønnen min har nettopp samme «problem». Han reiste til legen og skaffet seg legeerklæring. Det er udokumentert fravær som skaper problemer. Om man får en melding etter 1 dag fravær, vel det er slik det er. Heretter får sønnen legge seg litt i sælen og sørge for at han er frisk slik at det ikke blir flere sykedager. Enkelt og greit.

    • Problemet er at alle disse legebesøkene utgjør et meningsløst byråkrati – som kunne vært unngått hvis regelverket hadde vært mindre firkantet.

     Siden du tydeligvis ikke bryr deg om legenes ressursbruk: Hva med din ressursbruk? Nå var sønnen din tydeligvis frisk nok til å reise til legen selv. Hva om han hadde vært såpass syk at du måtte ta fri fra jobb for å kjøre ham til legen – ville du da vært like skråsikker på at kravet om legeerklæring ikke er noe problem?

     • AvatarUsername0958 // 2016-09-09 kl 22:50 //

      Han kjørte opp til legen selv. Han er 16 år og det settes krav til han på samme måte som jeg setter krav til andre. Hvis ditt eneste argument er «meningsløst byråkrati», så er det en mengde andre saker man bør prioritere. Hvordan mener du at man skal håndtere skulk? Skrive ut bøter I god gammel AP ånd?

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-09-12 kl 16:12 //

      Det er ikke alle 16-åringer som kan kjøre noen steder som helst og det er i hvert fall ikke alle syke som bør ut på landeveien.

      Har Ap en historie av å skrive ut bøter for skulk?

     • Høyre gikk til valg på at de skulle redusere byråkratiet. I stedet innfører de mer byråkrati. Å forsvare dette med at det finnes «»en mengde andre saker man bør prioritere» gir ingen mening.

      (Den type argumentasjon kan gi mening dersom situasjonen var at Høyre somlet med å fjerne byråkratiske regler: «jada, vi skal få ryddet opp i dette, men akkurat nå prioriterer vi andre ting». Men ikke som et forsvar for å innføre byråkrati.)

      Og som jeg sa: Din sønn klarte altså å komme seg til legen selv. Det betyr jo at han var relativt frisk. Hvis han hadde vært mer alvorlig syk ville han ikke kommet seg til legen på egen hånd, samma f..n hvor mye krav du stiller til ham. (Eller mener du at dersom din sønn får influensa og er sengeliggende med feber, så vil du forlange at han setter seg på mopeden og kjører til lege selv?)

      Og nei, jeg har ingen ønsker om bøter. Tvert i mot sier jeg jo at jeg ønsker mindre byråkrati og et mindre firkantet regelverk enn det Isaksen nå har innført.

     • AvatarUsername0958 // 2016-09-21 kl 17:52 //

      Vel, da får jeg jobbe litt lenger den dagen det skjer, men det er noe jeg må håndtere den dagen problemet oppstår. Jeg jobber som selvstendig konsulent og ved å være borte vil jeg tape ca. kr 1440, – pr time, så det blir kostbart, men skal vi bare godta at folk sluntrer unna skolen?? Er det en god løsning?

  • Problemet er at det er 10% fravær på HVERT fag.
   Jeg har 2 gym timer i uken hver onsdag, og klassen min regnet ut av hvis du er syk 3 eller mer Onsdager i løp av skoleåret, får du ikke karakterer. 3 Onsdager. Det er jævlig lite, vet du.

   • AvatarRobert Sandøy // 2016-09-04 kl 01:56 //

    Bare om du har ugyldig fravær hver gang. Er du såpass syk at du ikke kan gå på skole, så kom deg til legen da vel!

  • Er jeg borte 2 onsdager har jeg plutselig mistet karakteren i norsk og engelsk.

  • AvatarJegbryrmeg // 2016-09-04 kl 23:13 //

   Chda1973, dette regnestykket er ikke helt riktig, siden det er ikke 10% pr år, men 10% pr halvår. I tillegg så kan du ikke ta med alle timene i denne utregningen, siden der gjelder enkeltfag. Det vil si; jeg har to timer gym i uken (dette er en dobbelt time) er jeg borte den dagen som jeg har gym, så har jeg allerede 5% fravær i gym. Er jeg borte en dag til hvor jeg har gym på dette halvåret, så har jeg STRYK i gym.

 2. AvatarMaisen Pedersen // 2016-09-02 kl 23:38 //

  Nå har det seg sånn at VI er elever og vi GÅR på skolen, du kan vedde på at vi vet akkurat hva vi har å forholde oss til. Om jeg kunne ha vært vekke i noe i nærheten av 20 dager hadde vi ikke klager, men sånn ER det ikke. Ferier/røde dager blir jo trukket fra så timetallet blir enda lavere. Realiteten for oss, som vi har fått skriftlig tabell på fra lærere å rektorer er at
  4 timer fravær i gym =
  2 dobbeltimer = 2 sykedager gir ikke bestått i gym! For noen som går spesielle linjer kan dette gjelde opp til flere fag. Når skal «voksne men mennesker i arbeid» skjønne dette! Jeg er så drit lei av å måtte forsvare hvorfor grensa er urimelig! Folk som IKKE går på videregående skole kan drite i å spekulere på rimeligheten til denne grensa. Jeg har vært omgitt av foreldre og voksne i arbeid hele livet, vi er ikke helt ignorant til hvordan arbeidslivet fungerer, flere av oss har jobber og INGENTING tyder på at noen arbeidsgiver kommer til å behandle oss som skolen gjør nå! Grensa lå på noe liknende før det er sant
  Men da kunne lærerne bruke skjønn og sunn fornuft til å bestemme om eleven skulle få karakter, hele poenget med fraværsgrensa er at NÅ KAN DE IKKE DET! Over 10% fravær 1-3 sykedager BOOM ikke noe vitnemål. Hvorfor er alle så opptatte av å bevise at vi er dumme sytete drittunger, til og med når leger og våre egne lærere reagere sammen med oss. vi vet faktisk hva vi snakker om! Vi har ikke regnet timetallet feil, vi har ikke misforstått systemet! Vi har spurt og gravd og tolket og tydet denne grensa opp og ned fordi den i høyeste grad angår oss! Vi er eksperter på dette systemet for vi lever med det hver dag! Hva tror dere var det første vi spurte om da vi begynte på skolen i år? Hva er gyldig fravær? Hvordan får jeg det? Hvor mange timer/dager er 10%? Svaret vi fikk gjorde oss stressa, frustrerte og sendt oss løpende til legekontorene. Om vi kunne unngått det tror du ikke vi hadde??? Om grensa ikke var er problem hvorfor reagerer vi??? I følge dere er jo det vi elever er best på å være late! Hvorfor vi oss alt dette bryet da!?!

 3. AvatarStein Voll // 2016-09-03 kl 00:58 //

  Sittende regjering, gikk til valg, på valgfrihet. Men jeg lurer på hvem som skal ha denne valgfriheten. Det er ihvertfall ikke elever på vgs.

  • AvatarEven Tviberg Torsvik // 2016-09-03 kl 01:17 //

   Er dette seriøst? Videregående skole er 100% valgfritt, det er helt opp til deg om du vil fortsette på skole etter ungdomsskolen eller ikke. Det som ikke er valgfritt er om du, etter å ha valgt å fortsette på en skattefinansiert utdanning, er å møte opp til timene som blir satt. Mener du at vi burde akseptere at elever ikke møter opp fordi de skal ha valgfrihet? Skulle det vært slik i arbeidslivet også kanskje? At det både er frivillig å få seg jobb, og du kan la være å møte opp når enn du ønsker uten at det får konsekvenser?

   • AvatarBalthasar Bekker // 2016-09-03 kl 16:28 //

    Dette er fullstendig tull fra @eventvibergtorsvik:disqus. Videregående er i teorien 100% valgfritt, men prøv å skaff deg en plass i arbeidslivet uten videregående skole så skal vi se hvordan det går. I de fleste bransjen krever arbeidsgiver i mange tilfeller mastergrad og oppover. Fravær har ingen verdens ting med karakterer i videregående skole som du trenger for å komme deg videre akademisk, selv hadde jeg 47 dager og 40 timer fravær i VG1 og lå fortsatt på toppkarakterer.

    Torbjørn Røe Isaksen er en person med vrangforestilling for sin politikk over utdanning. I tillegg til å innføre 10%
    fraværgrensen har gebyret for privateksamen økt med 140%! Begrunnelsen er at privateksamen ikke skal gå på bekostning av resten av skoletilbudet i fylkene. Så tenk at du trenger å betale 2.000 for å ta opp en eksamen som allerede blir laget til alle som skal ta eksamen, og bøker må du selv kjøpe. Så hovedsaklig betaler du 2.000 for å bli overvåket i 5 timer mens du tar eksamen.

    • AvatarUsername0958 // 2016-09-04 kl 13:34 //

     Tvilsomt om du I det hele tatt hadde kommet I betraktning hos meg etter ett mulig førstegangs intervju. Jeg skal ha inn 10 ansatte denne høsten og det er ikke nødvendigvis om du har master eller tilsvarende utdannelse som avgjør, men heller om du er/vil være genuint interessert/nysgjerrig innen fagområdet. Men hvis jeg som din kollega og leder ikke kan være trygg på at du stiller opp, ja da er ikke du den jeg vil ha. Da får du heller finne deg jobb I et stort selskap hvor du kan hjemme deg bort. Jeg ansetter heller arbeidsløse (har tidligere gjort det med stor suksess) enn slike som har tilsvarende dine holdninger.

 4. Går du i en klasse hvor 50% har feber, hoster og har det vondt er vi på randen av en epedemi som vil slå hele landet ut av spill, inkludert de som skal holde styr på hvor mange timer du er borte fra skolen hver dag, så du trenger ikke bekymre deg. På samme måte som du heller ikke trenger fyre deg opp på grunn av fraværsregler som du og stort sett alle som eventuelt blir syk har grunn til å bekymre deg for.

 5. Avatarwertymartin // 2016-09-03 kl 01:21 //

  Altså, her ser vi alt for negativt på grensa, men er enig i mange poeng. Eneste vi trenger er muligheter for noen unntak og at f.eks. helsesøster kan dokumentere fraværet ditt! Og hvis det er mangel på helsesøster så må skolene selv prioritere dem høyere slik at alle elever har en GRATIS og ENKEL måte å skaffe seg dokumentasjon om sitt sykefravær eller lignende. Dette er fortsatt et mye diskutert tema, og vi håper så klart at regelen blir regulert etter man har fått sett litt av bivirkningene den har medbringt skolene, elevene, legekontoret, osv osv. Man trenger flere som ser muligheter og potensialet og ikke være så kritiserende, misfornøyd og pessimistisk : )

  • Avatarchda1973 // 2016-09-03 kl 08:14 //

   10 % fraværsgrense har det vært før, det funka den gangen og ser ingen grunn til at det ikke skal funke nå. Den gang ble det gjort slik at dersom du hadde for mye fravær i et fag fikk du tilbud om å ta timer med parallell klasse og regner med at slike tilbud vil komme nå også. Poenget er jo ikke at man ønsker stort frafall fra videregående men å hindre skulking som igjen gir dårlig grunnlag for karaktersetting.

 6. AvatarBjørghild Himle Egdetveit // 2016-09-03 kl 09:36 //

  Og ein ting til ! Me får ikkje lege erklæring med mindre me har vert sjuk i 4 dager!!!!!! Fordi dei som jobber kan skrive eigen melding. Viss du vill me skal lære kordan det er i jobb livet so la oss vertfall bestå VGs og komme ut i jobb! VGs i dag er strengere enn dei fleste jobber!!

 7. AvatarSvinestek // 2016-09-03 kl 10:52 //

  Problemet her er fag med lavt timetall som feks eldre historie, kroppsøving ol. Her kan en dobbelttime borte plutselig føre til at ganske stort hopp i fraværsprosenten. 10% er greit, men ikke i de fagene med 2 eller mindre timer i uken, her burde grensen økes. Når det er sagt:

  1. Jeg tviler STERKT på at noen ikke har råd til egenandelen på legekontoret. Om du ikke har det, så har du jammen større problemer en antatt fravær på videregående
  2. Jeg tviler også sterkt på at legekontorene plutselig blir beleiret av syke videregående elever. Når ble vi så syke i dette landet?
  3. Reglen gjelder for UGYLDIG fravær, dvs skulking. Om du sliter psykisk eller har andre kroniske plager, så er faktisk både helsevesen og skole svært forståelsesfulle

  Det virker som om elevene i Norge tror at vi nå er ute etter å «ta de», men det stemmer ikke. Det er på høy tid at noe blir gjort med det enorme fraværet i videregående, og selv om dette er sterk medisin, så er det nok det som må til. En annen ting elevene faktisk må tenke på er at videregående er helt valgfritt, og med tanke på hvordan det er ellers i verden, egentlig et stort privilegium.

  Hilsen lærer

  • AvatarWibekeBergheim // 2016-09-03 kl 13:00 //

   1. Vel, 200,- kan være ganske mye for en ung elev, selv en student. Vi har fattigdom her til lands, og som du sier, det er et relativt stort problem. En egenandel på rundt 200,- kan være det som gjør at du ender opp med å spise kun havregrøt resten av uken, og det er ikke nok for en ungdom i vekst.

   2. Tror du ikke? Om de ikke blir beleiret har fastlegene mer enn nok å gjøre. For å bruke min egen fastlege som eksempel; hun hadde hele 27 pasienter i løpet av en dag. Da må du prioritere. Nødvendig helsehjelp eller dokumentasjon.

   Har du lest artikkelen? Skribenten anerkjenner at det er et problem med skulk, men det er helt feil medisin. Vi må se på årsakene bak, ikke pålegge elever og leger en ekstra byrde.

   Ja, det er mye som er valgfritt. Det er valgfritt å ikke jobbe og heller leve på ytelser. Ønsker du heller at en hel generasjon med ungdommer skal droppe ut? En hel generasjon med ungdom uten vitnemål fordi den strøk i gym?

   Du som lærer burde lytte til ungdommen.

   • AvatarSvinestek // 2016-09-03 kl 14:18 //

    1. Den kjøper jeg ikke.Som sagt, har du ikke råd til å betale egenanndelen for å gå til legen en gang, så har du langt større problemer å hanskes med. Så lenge du ikke bor på gata, så har du råd til 200 kroner

    2. Om du har feks influensa eller spysyken, så holder det med en telefon til fastlegen, verre er det ikke.

    Ja, jeg har lest artikkelen, og for å være helt ærlig så var det ikke særlig overbevisende. Selvsagt finnes det elever som ikke vil møte på skolen av ulike grunner (mobbing, psykiske plager osv), men de er i mindretall, og skal selvsagt få unntak for slike regler. Den ubehaglige sannheten er at alt for mange skulker fordi de ikke gidder

    Om du ikke greier å fullføre vidergående skole fordi du (uten gyldig grunn) har hatt for mye fravær, så fortjener du strengt tatt ikke artium. Mange skoleelever har jobb ved siden av skolen, og der har de en helt annen innstilling. Arbeidsgiver hadde aldri godtatt «10% fravær» og de vet de. Skolen derimot, har vært noe helt annet, fordi der har høyt fravær tidligere ikke hatt noen konsekvenser og dermed har de slitt med mye fravær.

    • AvatarSilje Merethe Dahl // 2016-09-03 kl 15:37 //

     2. Du får ikke legeerklæring per telefon, nei.

     • Nei det stemmer, man får ikke legeerklæring pr telefon. Men du kan få time hos lege senere i forløpet og få erklæring tilbakeført f.o.m. den dag kontaktet legekontoret.

     • AvatarSilje Merethe Dahl // 2016-09-04 kl 07:08 //

      Det var jeg ikke klar over, da lærte jeg noe nytt 🙂 Skjønt det kan spørres om ungdommen det er snakk om vet det, jeg er midt i tjueåra og hadde ikke peiling.

     • AvatarKristoffer // 2016-09-04 kl 09:58 //

      Jeg har aldri fått godtatt tilbakeføring av en sykemelding hos verken fastlege, eller vikar.

     • Du må ringe samme dag du trenger erklæring fra. Det blir da registrert i din journal, ikke vente 1 uke da nytter det ikke.

     • AvatarEmil Stuenes // 2017-09-04 kl 18:45 //

      jo. det får man..

    • AvatarWibekeBergheim // 2016-09-03 kl 15:40 //

     Ja, du er heldig du som finner det fullstendig urealistisk at en borteboende elev, som håndterer sin egen økonomi for første gang, som kommer fra en fattig familie ikke har den 200-lappen som skal til akkurat den dagen hen blir syk.

     For det er barn, og skribent sier det hun også; hvorfor holder det ikke med melding hjemmefra lengre? Det er en mangel på tillit, og en mangel på innsikt, det akkurat det samme som du utviser nå.

     Men skjønner, fattigdom eksisterer ikke, elevene har med å stille opp, de som har mer enn 10% fravær i et fag får bare ha det så godt. Hvordan det slår ut samfunnsøkonomisk er ikke ditt problem. For her skal det straffes!

     Makan!

     • AvatarOlsenBjarne // 2016-09-03 kl 18:55 //

      1. Leger krever ikke kontanter for en konsultasjon. Det går fint an å få tilsendt regning og den kan du ta med på NAV.

      3. En del av årsaken til at så mange ungdommer i sin beste alder ikke er på skolen, handler om at for mange av foreldrene ikke følger opp. Beklager. Det trenger ikke en gang være fordi foreldrene ikke har ressurser til det – det er et like stort problem med foreldre som tar ungdom ut av skolen for å dra til syden, tillater at de tar kjøretimer når de burde vært på skolen og unnskylder dem for » russe-fravær og dårlig «form» på mandag. Dessverre.

      4. 16-19-åringer er i en alder hvor de er aller friskest. Det store fraværet som har vært på videregående skyldes garantert ikke sykdom.

      5. Fraværsregelen er til stor nytte for borteboende elever. Med en fraværsregel som dette både kan og skal skolen gjøre noe dersom eleven ikke er på skolen. Det betyr at det blir mye lettere for skolen å følge opp elever de er bekymra for, og det betyr at foreldrene mye raskere må snakke med skolen om hva som må gjøres for å holde ungdommen i skolen så de klarer å gjennomføre.

    • 1. Det du skriver på punkt én viser hvor kunnskapsløs du er om det norske samfunnet og at du har ingenting å gjøre i denne diskusjonen før du lar deg opplyse litt mer. Dette undergraver resten av argumentene dine.

     2. Det går ikke an å få legeerklæring over telefon. Det er det reneste vanvidd å påstå det. Viser igjen at du rett og slett vet lite. Kunnskapsløs.

     • AvatarOlsenBjarne // 2016-09-03 kl 18:42 //

      Går fint an å få sykmelding pr telefon, ja. Det er jo opp til legen, det. Hvis legen vet hvem du er og skjønner at det er sant at du har omgangssyke, er det ingen grunn til å ta deg inn på kontoret. At noen leger vil ha deg inn på kontoret i sånne tilfeller dreier seg enten om at de ikke stoler på deg, men må se deg for å tro at du er syk, eller det dreier seg om at de vil ha deg på kontoret for å kunne skrive det som en konsultasjon. Som gir dem mye mer penger enn den egenandelen du betaler. For både du og de vet at de ikke kan gjøre noe, og sjansen for at de faktisk undersøker noe som helst når de har en tenåring i stolen som er lekk i begge ender, er forsvinnende liten.

     • Fastleger i de store byene i Norge har alt fra 500 til 2000 personer. Da sier det seg selv at det dessverre ikke kan gå for alle å ringe legen å få en legeerklæring. Vi snakker grisgrendte strøk. Jeg kan ikke tro annet. Gjerne motbevis meg. Men jeg har aldri hørt om at noen har fått det til blant mine bekjente i Oslo og Trondheim.

     • AvatarDan Henning Langerud // 2016-09-04 kl 05:31 //

      1. Om du hevder at det er kunnskapsløse argumenter, så må du utdype hvorfor. Ikke skriv at det er kunnskapsløst, for deretter å gjemme deg.

      2. Det er absolutt mulig å ordne legeerklæring per telefon. Har selv skaffet meg legeerklæring per telefon. Dette gjelder da selvsagt «enkle» sykdommer, som kan diagnoseres over telefon (f.eks. i høysesongen for influensa). Istedenfor å si at det ikke går an, så kom kilder om hvorfor dette ikke er mulig. I begge svarene, så er det du som må komme med konkrete bevis for dine påstander, og ikke bare personkritikk.

     • 1. Må jeg virkelig fortelle deg at det fins fattige familier i Norge, eller lukker du bare øyner og ører for det faktum? Søk på «fattigdom» og «Norge» på SSBs sider. Eller er du hjelpesløs også? Neida, den var slem, men jeg synes du kan tenke deg litt om. Synes lærere burde kunne bedre. Så, jeg mener du er kunnskapsløs som ikke vet at det fins fattigdom i Norge, og at mange familier, gjerne med flere barn, kan slite når plutselige summer i 200-kronersklassen ramler i fanget på dem.

      2. Limer inn svaret til den andre personen som skrev til meg: Fastleger i de store byene i Norge har alt fra 500 til 2000 personer. Da sier det seg selv at det dessverre ikke kan gå for alle å ringe legen å få en legeerklæring. Vi snakker grisgrendte strøk. Jeg kan ikke tro annet. Gjerne motbevis meg. Men jeg har aldri hørt om at noen har fått det til blant mine bekjente i Oslo og Trondheim.

      Og så kan jeg legge til at greit, i høysesong for influensa og lignende, mulig det går an å få legeerklæring over telefon. Men det kommer vel inn under hva jeg skriver som «ekstreme tilfeller». Samme som når det fyker ut galle fra både oppe og nede. Men i de fleste tilfeller, i de fleste større byer, vil jeg si at du tar feil. Så enkelt er det ikke.

    • AvatarPetter Rong // 2016-09-03 kl 18:20 //

     Kvifor i all verda skal nokon bruke 200 kr på å skaffe legeærklering for ein sjukdom som er ekstremt kortvarig, når man heller kan spare dei pengane, ligge ein dag på sofaen og komme tilbake dagen etterpå? Heile greiane er jo fullstendig latterleg! Har hørt om ein rekke politiske dårleg gjennomtenkte realisjonar, men den som har kokt opp dette her tar kaken. Seinast på onsdag vurderte eg å bli heime fordi eg byrja å verte småsjuk. Då fann eg ut at dei fleste faga eg hadde den dagen, hadde færrast totaltimer, og dobbelgymtime hadde sørga for automatisk ingen karakter. Idag har eg lagt på sengen i heile dag, og formen og konsentrasjonen er mildt sagt dårlegare.

    • AvatarInger Johanne Smedsrud // 2016-09-03 kl 21:10 //

     Vel, betaler du 200 til 400 kr for å gå til legen, så.må det være privat lege. Betaler aldri så mye for å gå til legen ??

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-09-04 kl 12:56 //

     I arbeidslivet har man noe som kalles egenmelding. Man ringer og sier i fra at man er syk og ikke kan komme på jobb. Ingen legeerklæring trengs med mindre sykdommen skulle vise seg å holde deg borte fra jobb i mer enn tre dager. Hva arbeidsgiver «godtar» i slike tilfeller er strengt tatt irrelevant da den er lovpålagt å akseptere at folk noen gang ikke kan komme på jobb fordi de er syke.

   • AvatarKlaus_Knegg // 2016-09-05 kl 15:55 //

    «Du som lærer burde lytte til ungdommen.»

    Jeg synes at dette utsagnet godt oppsummerer dagens skole.

    For all del, jeg er enig i at lærere skal lytte til elevene av og til, og at undervisning til en viss grad er en to-veis prosess, men utsagnet er likevel ganske beskrivende.

  • Problemet er ikke de 200 den ene gangen, men de 200 hver gang du er syk, og det må dokumenteres. Å lære dagens ungdom til å gå til fastlegen på grunn av enkel sykdom er jo også latterlig. Hadde vel aldri dratt til fastlegen for omgangssyke, men må for det må dokumenteres. Jo, leger for mer å gjøre fordi de får inn pasienter som har enkle sykdommer som vil gå over av seg selv etter tid, noe man ikke hadde behøvd å gå til legen for tideligere, som man nå må.

   Du viser ekstremt lite kunnskap her, og du som er lærer. Jeg er virkelig glad jeg ikke hadde deg.

  • Må først og fremst bare få si at det er en ting her i landet som heter relativ fattigdom, og nei, alle har ikke råd til å legge ut 200 kroner hver gang de er syke.

   Du lurer også på når vi ble så syke? Vi ble så syke når ungdom pusher seg selv til det ytterste for å dra på skolen og sitte i et tett klasserom fullt av elever, med feber, oppkast, forkjølelse og div. infeksjoner. Legekontorer var ganske fulle før fraværsgrensen ble innført, og situasjonen har ikke akkurat bedret seg.

   Du har rett i at helsevesen er meget forståelsesfulle når det kommer til psykisk sykdom. Saken er bare det at de ikke har så meget med ressurser. Om du endelig tar motet til deg og ber om hjelp i september måned, er sjansen så alt for stor for at du ikke får hjelp før langt ute i desember. Om du da lider av depresjon og ikke klarer å forlate senga di, så har den grensa på 10% blitt overskrevet for lengst.

   Videregående i Norge er ikke et privilegium. Det er en nødvendighet for et godt liv. Det er nødvendig om du skal ha råd til å legge ut 200 hver gang du skal til legen for å få legeerklæring på luftveisinfeksjonen din.

   Hilsen elev

 8. AvatarOlsenBjarne // 2016-09-03 kl 14:03 //

  Det er unødvendig å skaffe legeerklæring for å være sjuk en gang. Det er bare interessant hvis du holder på å bryte fraværsgrensen, og det er det de færreste som gjør etter to uker (da har du større problemer enn kvalme, for å si det sånn).

  Egenandelen hos fastlegen er 152 kroner, og 201 kr hvis han er spesialist i allmennmedisin.

  For det andre trenger ikke legen ha «tid» til å treffe deg den dagen. Hvis legen ikke har tid, holder det som regel at du snakker med kontorpersonalet, og så får du sykmelding på grunnlag av det. Det er helt vanlig for oss som jobber og som må ha sykmelding i en del tilfeller. Særlig når det er sykdommer som legen neppe kan gjøre noe med.

  Så hvis du ikke får time, ikke får sykemelding og betaler opp mot 400 kr, bytt lege. Virkelig.

  For det tredje er ikke fraværsgrense noe som plutselig har rammet akkurat dere. Vi er ganske mange som gikk videregående med fraværsgrense. Vi hadde stålkontroll på fravær, vi fikk førerkort alle mann sånn ca til 18-årsdagen «bare» med kjøring før eller etter skoletid eller i en og annen fritime, og det gikk helt fint, altså. Okey, trafikkskolene måtte tilpasse seg kundene, men sånn er det når du driver butikk og vil tjene penger.

  Hører fra lærere at de aldri har hatt så høyt oppmøte i klassene som de siste to ukene. Elevene møter til undervisning! Det er helt oppsiktsvekkende at det skal være oppsiktsvekkende. Men hvem vet. Kanskje de lærer såpass ved å være tilstede at de fullfører videregående og står i alle fag? For det var vel poenget..

  • AvatarJensPetterOlsen // 2016-09-03 kl 22:45 //

   Det er unødvendig å skaffe legeerklæring for å være sjuk en gang. Det er bare interessant hvis du holder på å bryte fraværsgrensen, og det er det de færreste som gjør etter to uker

   Tidlig i skoleåret vet du ikke hva som skjer senere. Det er risikosport å pådra seg ikke-godkjent fravær allerede i august, selv om det dreier seg om få nok timer til at du ikke er helt opptil grensen i noe fag.

   Hvis du er syk men dropper å gå til lege fordi det fortsatt er mye igjen til grensen, og så krysser grensen uten å kunne gå til legen, da skal jeg love at du kommer til å angre på at du droppet det legebesøket!

   Hvis legen ikke har tid, holder det som regel at du snakker med kontorpersonalet, og så får du sykmelding på grunnlag av det

   Hva er da poenget? Hvilken verdi har en «legeerklæring» som ikke er skrevet ut av en lege og som ikke er basert på en undersøkelse av pasienten? Hvis skolen skal godta det kan de jo like gjerne godta en egenmelding fra eleven eller i hvert fall en melding fra foreldre.

  • AvatarChristoffer Andersen // 2016-09-03 kl 23:55 //

   Er det unødvendig å skaffe legeærklering for å være sjuk en gang? Så du vil at jeg som elev, skal få varselbrev/møte om STRYK karakter i et fag fordi jeg var borte den ene fredagen jeg har gym? Hvis jeg forsover meg en fredag, og er syk en annen. Så stryker jeg i faget gym ,og dermed så kan jeg like så godt bare droppe ut resten av året. Høres veldig bra ut.

 9. synes ikke at elever med «vondt en eller annen plass i kroppen» automatisk burde være hjemme. Moralen er da i så fall på bunnivå. Dere har ikke noe ut i arbeidslivet å gjøre med slike holdninger! Bare sjuklinger igjen her til lands???Få kroppen opp og avgårde på skolen, og ikke beslaglegg legen for alt slags mulig pyse-greier. Snart helg igjen! Og ferie i hauevis. Skjerp dere!!

 10. AvatarBalthasar Bekker // 2016-09-03 kl 16:19 //

  Med 10% fraværgrensen hadde jeg stryket med glans i absolutt alle fag jeg har hatt. De som kommer fra trøblete familier har i mange tilfeller annet å tenke på en hvor mye de er på skolen, for min del var det å ha penger til mat fra 14 årsalderen og husleie fra 17 årsalderen. Den dag i dag er jeg på vei til å bli systemutvikler i ingeniør bransjen ved en høgskole her i Norge, og dette går helt fint.

  • AvatarUsername0958 // 2016-09-04 kl 13:54 //

   Slikt fravær kan dokumenteres og er ergo ikke noe problem. Ut ifra hva du skriver så viser du at du har klart deg til tross for utfordrende ungdomsår og det viser karakter. (I motsetning til hva jeg fikk inntrykk av I et av dine tidligere innlegg). Eksempelvis så hadde jeg en kar på intervju for noen år siden hvor det etter hvert kom fram at han hadde kastet bort 1 år på NTNU pga WoW, og slikt fravær er ikke spesielt godt likt som arbeidsgiver. Lykke til som utvikler. Skal ansette 10 stk I løpet av høsten, samt forsøke å få etablert samarbeid med noen høgskoler for å finne dyktige kandidater innen utvikling av IoT. Kanskje kan du være en av de…

 11. AvatarSofie Granmo // 2016-09-04 kl 07:40 //

  Dette er ikke så himla komplisert folkens. Vi som går på Videregående skole nå (se at jeg skriver nå og ikke for 5 år siden fordi det er to forskjellige ting) har en Fraværsgrense på 10% i hvert fag. For å få gyldig fravær må vi ha dokumentasjon fra lege eller andre helsepersonell (kommer an på situasjonen). Jeg er en ekstremt heldig person fordi jeg har frikort og en lege som skriver erklæring for meg, alltid. Jeg er skjeldent syk og hvis jeg er litt forkjølet så kommer jeg på skolen. Dette høres ut som om fraværsgrensen ikke rammer meg, riktig? Nei! Jeg har mye allergier og kroniske sykdommer som gjør at jeg er ekstremt trøtt hver dag fordi kroppen min kjemper bare for å holde seg oppe. Hvis jeg bare kunne fått en fridag av og til så hadde dette hjulpet meg ekstremt.
  Jeg opplevde en familiesituasjon i vår som gjorde at jeg ente opp med ekstremt mange timer fravær i fjor. Jeg hadde 42 timer fravær hvor jeg satt og gråt på skolen uten å kunne stoppe. Jeg ligger på 5’ere i de fleste fag og jeg hadde strøket i alle hvis dette hadde vært i år.
  Det er lett for deg som er ferdig med skolegang å fortelle at du aldri var syke, og hvis du var det så ville du fortsatt dratt på skole. En ting du må huske på er at ALLE videregående elever ikke er akkurat sånn som deg. Ja, noen er det, men ikke alle. Undersøkelser viser at ungdommen nå lider av mer psykiske sykdommer og er under mye høyere press enn noen gang før. Så hvorfor skal noen politikere som sikkert hadde det sykt «digg» på videregående bestemme at vi skal få enda mer press på oss nå? Jeg er fullt klar over at vi er generasjon prestasjon, men vi er fortsatt unge mennesker som er usikre og trenger støtte fra voksne. Den støtten har forsvunnet helt og det er jeg fryktelig lei meg for!

 12. Spar meg, 50 % av klassen din har feber og vondt? Hvis det er tilfellet, må dere virkelig gjøre noe med livsstilen deres. Spis litt sunnere, tren litt mer. Grunnen til at grensen er satt til 10 % er at det er ekstremt få som er syke så mye (jeg vet at man kan ha uflaks med at noen fag har få timer). Hvis folk i arbeidslivet har mer enn 10 % udokumentert fravær vil det bli lagt ekstremt godt merke til. Det er selvfølgelig noen få (ytterst få) som er syke utover disse 10 prosentene, men da får de faktisk ta seg bryet med å skaffe seg en legeerklæring. Man kan ikke tilpasse systemet de som er absolutt mest syke. Politikk handler om å gjøre det som totalt sett blir best for de aller fleste. Samfunnsgevinsten man oppnår ved å tvinge skulkere til å komme seg på skolen er langt større enn prisen det koster med et par legebesøk for en veldig liten andel av elevene. Gå litt i dere selv, og tenk over hvor ofte man er så syk at man ikke kan gå på skolen, det er for de aller, aller fleste svært sjeldent.

  • AvatarTor Iver Wilhelmsen // 2016-09-04 kl 23:05 //

   Er du en sånn altie-fyr so tror at kosthold er kuren for alle sykdommer? Virus og bakterier er ikke «livsstil». Og det er ikke bare eleven som «brys» av dette kravet om legeerklæring men også legene som skal skrive den. Men siden du baserer deg på fordommer og antakelser og ikke ser sammenhenger…

 13. Spar meg, 50 % av klassen din har feber og vondt? Hvis det er tilfellet, må dere virkelig gjøre noe med livsstilen deres. Spis litt sunnere, tren litt mer. Grunnen til at grensen er satt til 10 % er at det er ekstremt få som er syke så mye (jeg vet at man kan ha uflaks med at noen fag har få timer). Hvis folk i arbeidslivet har mer enn 10 % udokumentert fravær vil det bli lagt ekstremt godt merke til. Det er selvfølgelig noen få (ytterst få) som er syke utover disse 10 prosentene, men da får de faktisk ta seg bryet med å skaffe seg en legeerklæring. Man kan ikke tilpasse systemet de som er absolutt mest syke. Politikk handler om å gjøre det som totalt sett blir best for de aller fleste. Samfunnsgevinsten man oppnår ved å tvinge skulkere til å komme seg på skolen er langt større enn prisen det koster med et par legebesøk for en veldig liten andel av elevene. Gå litt i dere selv, og tenk over hvor ofte man er så syk at man ikke kan gå på skolen, det er for de aller, aller fleste svært sjeldent.

 14. Avatarproblembarnet // 2016-09-05 kl 08:29 //

  Lurer på hvordan de får det i arbeidslivet jeg.. er ikke noe 10% der. Da har du ikke jobb lenge.

Kommentarfeltet er lukket.